co robi jezdziec w serii? 5:40 w sensie dalczego to robi i po co?
W znaczeniu, że trzyma wodze w jednej ręce? W programach dowolnych jest to dozwolone w ramach zwiększania stopnia trudności i ryzyka, za które jest osobna ocena
aaaaa, bardzo dziekuje za wyjasnienie. mi sie to z zaprzegami skojarzylo, tam pewne elementy w wyzszych klasach wyjezdza sie wlasnie trzymajac lejce w jednym reku.
dlaczego tak malo osob w takim razie to robi? i to co zrobil- trzymanie jedna reka w serii, to chyba bardzo punktowane?
Za element to wyższej oceny nie daje, jest to brane przy wystawianiu oceny "Stopień trudności. Ryzyko" (która ma współczynnik 4). Także ugrać tym jakiejś strasznej ilości % nie można, więc trzeba być pewnym danego elemntu, żeby na to pójść. Większość zawodników woli chyba nie ryzykować 😉
Koniczka, czyli jednym slowem, zrobil to dla popisu? byl 4 i 5, przed isabell werth
a tak btw podoba wam sie ten kon?
Ciężko powiedzieć dlaczego to zrobił 😉 Czasem o miejscu decydują ułamki procentów, więc może postanowił podjąć ryzyko i w tym wypadku się na tym nie przejechał (bo nie straciła na tym jakość zmian). A koń mi osobiście bardzo się podoba, bardzo fajnie się rusza jak na hiszpana, tylko stępuje nie najlepiej.
Koniczka, no wlasnie mi sie nie podoba jego step. i moze ogolne wrazenie odnioslam nienajlepsze, bo obejzalam go sobie zaraz po totilasie...
A mi się bardzo podobała muzyka. Bez pompy, zadęcia, genialnie zsynchronizowana.
spalona karta dzwiekowa....
mnie się strasznie podoba, ale ja jestem fanką PRE 🙂😉 stęp może i słaby, ale piaff 😜 psaż ... i kłus wyciągnięty aż publiczność piszczy! z resztą fajna muzyka w klimacie, wyluzowani, szczęśliwi Hiszpanie, aż micha się sama cieszy na taki widok, dla mnie bomba.
Mi się też podoba. Wyglądają jakby pojechali tam dla funu. Taka rekreacja na hiper poziomie. Poza tym miło, że niektóre konie udowadniają, że super wyszkolenie jest nadal wysoko w cenie, bo w końcu nie jest to typ pożądany na czworobokach.
to ja sie na taka rekreacje pisze 🤣
serio uważacie, że to jest rekreacja? 😲 fajnie by było, ale...?
_kate, wydaje mi sie, ze chodzi tu o luz i radoche jaka prezentuje ta para. bo inna rzecz, ze to najwyzszy poziom.
dokładnie chodzi o luz i radochę 😁 a nie o to, że to rekreacja 🏇
Czy ktoś już pisał na Forum o sprzedaży Totilasa?
http://www.eurodressage.com/equestrian/2010/10/14/totilas-sold-paul-schockemohle
A orientuje się ktoś, kto teraz będzie jeździł Totilasa?
na eurodressage pisale, ze jest opcja, ze dalej gall. dobrze by bylo.
czyli jednym slowem, zrobil to dla popisu? byl 4 i 5, przed isabell werth
a ja sobie tak myślę- andaluz= hiszpańska szkoła jazdy= ujeżdżenie najbardziej klasyczne z możliwych= wodze w jednej ręce, bo w drugiej był oszczep albo miecz...
Facet po prostu pokazał klasę i się odwołał do tradycji ujeżdżenia.
Właśnie nawet na płytce ze świata koni kayra o tym wspomina.
Dużo na temat wodzy w jednej ręce można przeczytać w "moje konie, moi przyjaciele" Podhayskiego.
No chyba nie bardzo Gal jednak:
Norman confirmed to Eurodressage that, "we don't know to whom Schockemohle will sell. Rumours talk about Blue Hors, Emma Hindle and Sissy Max-Theurer. I expect that Schockemohle will announce this himself once the deal is done."
The latter two parties have already denied their involvement. Current speculation suggests Matthias Rath or Andreas Helgstrand as potential riders.
Jak na razie to wszystko spekulacje, więc ciężko powiedzieć co dalej będzie. Nie zapominajmy, że Schockemohle to handlarz jakby nie patrzeć, więc prawdopodobnie koń "pójdzie dalej". Moim zdaniem jeśli ten co go kupi będzie mądry to go zostawi w treningu u Gala.
ja mam takie laickie pytanie odnosnie ujezdzenia. 😡 jak bardzo leci ocena w dol i czy w ogole leci jak kon zgrzyta zebami?
Nie leci bardzo, ale jeżeli sędzia będzie się wahał pomiedzy np. 6 a 7, to może wpłynąć na postawienie jednak oceny niższej. No i przeważnie jest to ujmowane w ocenach ogólnych, gdzie brane pod uwagę jest przyjęcie kiełzna.
O Totillasie mowia, ze moze Max-Theurer, ale ona mowi, ze nie. Podobno ma dostac przydomek Unicef i byc koniem dla M. Ratha. Moze byc, moze nie, teraz ciagle jakies niedomowienia sa. Co do ceny, to w nia nie wierze. Gdzies czytalam 9 milionow, gdzies 10, a gdzies 15. Nigdy nie bedzie wiadomo, ile on tak naprawde kosztowal. 😉
Ciekawe tylko, czy to bedzie funkcjonowac z nowym jezdzcem (obojetne, kto to bedzie).
mi sie wydaje, ze kto by go nie dosiadal, bedzie oceniany przez pryzmat harmonii jaka miala ta para.
Jak na razie to wszystko spekulacje, więc ciężko powiedzieć co dalej będzie. Nie zapominajmy, że Schockemohle to handlarz jakby nie patrzeć, więc prawdopodobnie koń "pójdzie dalej". Moim zdaniem jeśli ten co go kupi będzie mądry to go zostawi w treningu u Gala.
A jeśli nie będzie miał w tym interesu, bo będzie matką, ojcem, ciocią, dziadkiem innego jeźdźca to będzie głupi?
Faktem jest, że ktokolwiek będzie na nim startował, jeśli w ogóle, to tak jak już ktoś napisał, będzie to porównywane z tym, co już pokazał na Totilasie Gal. Ale z drugiej strony ten koń jak mówi Edward nie jest trudny a dobrych jeźdźców na świecie kilku jest...
Koń jest doskonale wyszkolony i myślę że jeśli trafi w dobre ręce (i nogi) to nadal będzie w światowej czołówce.
Jeśli chodzi o samą sprzedaż, to od jakiegoś czasu się tego spodziewałem - Totilas wzbudzał ogromne emocje i to nie tylko jako koń sportowy, ale też jako potencjalny reproduktor i z pewnością cały czas właściciele mieli oferty kupna. Nie rozumiem natomiast wszystkich słów oburzenia - że nie można rozdzielać Totilasa i Gala, że nie powinien sprzedawać itd. Rzeczywiście parę tworzyli niesamowitą i bardzo szkoda, że prawdopodobnie już ich razem w akcji nie zobaczymy. Równiez szkoda mi Gala, bo włożył w tego konia wiele pracy, choć z pewnością za darmo tego nie robił. Wcześniej był znany z dobrych występów na ogierze Lingh, który również został sprzedany, ale teraz jeszcze potwierdził swoją klasę. Patrząc z punktu widzenia właściciela, który włożył wiele pieniędzy w tego konia, rzeczywiście nie było lepszego momentu na sprzedaż. Podejrzewam, że po prostu propozycja była nie do odrzucenia. Dla takich ludzi jest to biznes przez duże B, w którym przewijają się ogromne kwoty. Oni nie mogą sobie pozwolić na ryzyko, że dziś im ktoś proponuje np. 15 mln euro, oni się nie zgadzają i "kręcą nosem", a jutro nie mają konia, bo dostał np. kolki i nie udało się go uratować.
bizens is bizenes i już. Gal dzięki Totilasowi się wywindował w tempie nadzwyczajnym na niedosiężone wyżyny, stał się gwiazdą co też mu się na $$$$ przełoży. Trudno oczekwiać by właściciele podarowali mu konia skoro mają ofery kupna za grubą kasę. W końcu to była niejako ich inwestycja, oni kasę wkładali, wydatki pokrywali itepe. No i założe się że na otarcie łez z 10% Galowi też skapnie.
a tak w ogóle to (z
http://www.chronofhorse.com/article/totilas-coveted-his-neighbor?page=2)
And best wishes to Matthias Rath, who I also believe is a wise choice as the new jockey for Totilasczyli nowym dżokejem 🙂 Totilasa będzie chyba malo znany jak na razie Matthias Rath
czyli nowym dżokejem 🙂 Totilasa będzie chyba malo znany jak na razie Matthias Rath
Mało znanym? 😲
A ja go widzę już od jakiegoś czasu w czołówce światowej - 6 w GPS i 6 we Freestyle w zeszłorocznych Mistrzostwach Europy.
Rzeczywiście pewnie nikt o nim jeszcze nie słyszał...
co robi jezdziec w serii? 5:40 w sensie dalczego to robi i po co?
Kyra Kyrklund też utrudnia tym swój program, chyba na Maxie robiła piruet w galopie trzymając wodze w jednej ręce.