Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

jaką macie wentylacje w stajniach? chodzi mi o taką mała stajnie na 2-3 konie. jakieś kratki na dole i komin czy jak?
majek   zwykle sobie żartuję
29 września 2010 12:07
ja mam dziurawe drzwi i dach 😉
Bischa   TAFC Polska :)
29 września 2010 22:45
Też dziurawy?  😁
,
Tomku mam stajnię z poddaszem (zdjęcie chyba strona wczesniej) na dole mam 3 merty a poddasze 2,40 wysokość
[quote author=Tomek_J link=topic=841.msg722586#msg722586 date=1285824077]
w przypadku wyposażania pomieszczeń w mechaniczny system wentylacji, należy połączyć go z systemem alarmowym sygnalizującym awarię oraz z systemem wentylacji awaryjnej...
[/quote] To prawda. Nie wyszczególniono obiektów /niestety/, których to dotyczy, a chodzi tu głównie o fermy drobiu i chlewnie przemysłowe, gdzie stosowany jest system wentylacji mechanicznej. W takich przypadkach system alarmowy ratuje często całą obsadę kurnika czy chlewni jeśli coś złego się dzieje. A wentylacja awaryjna to nic innego jak grawitacyjna. Czyli otwieramy okienka, drzwi i gra...
W każdym obiekcie wentylacja jest bardzo ważna. Gazy /NH3, CH4, H2S/ oddziałują niezbyt dobrze na drogi oddechowe dlatego nie kisić koników w stajni pod derkami tylko won na padoki!

edit: panterka-23 - u Ciebie wystarczą otwarte okna jak Tomek_J mówi i będzie git.
majek   zwykle sobie żartuję
30 września 2010 08:54
Też dziurawy?  😁

tam, gdzie dach łączy się ze ścianą są otwory, które zatykamy na zimę...
dzięki chłopaki 🙂 :kwiatek:
wiecie może czy kupić gdzies takie wieszaki na boks

taniej niz 40zł?
ew czy opłaca się zlecać komuś zrobienie kilku takich wieszaków czy za same materiały wyjdzie drożej?
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
30 września 2010 16:24
LOVELY ja zrobiłam taki wieszak z dwóch kawałków metali w kształcie L z dziurkami na wkręty i styla od miotły, mam taki nawet podwójny, metalowe elementy do kupienia w sklepie z żelastwem w różnych rozmiarach za ok. 2-4 zł szt styl drewniany też jakieś groszowe sprawy  🤣 i pochwalę się, że sama wykonałam z pomocą wkrętarki i kilku wkrętów  😉 . Koszt do 10zł

edit:
haczyki na ogłowie też do kupienia w takim sklepie.
gajara18   "Konia strzeż się z tyłu, psa z przodu, a kobiety
30 września 2010 16:33
Hej mamy do przerobienia dwie hale o wymiarach 15 metrów długie i 5,5 szerokie czy moglibyście pomóc mi jak można by rozmieścić logicznie boksy wysoka na 4,30 m .
Bischa   TAFC Polska :)
30 września 2010 17:56

tam, gdzie dach łączy się ze ścianą są otwory, które zatykamy na zimę...

Ale to absolutnie nie był złośliwy przytyk  :kwiatek:
,
Wentylacja grawitacyjna – jest to proces wymiany powietrza wykorzystujący różnice gęstości powietrza wewnątrz i na zewnątrz pomieszczenia. Wsio. Otwieranie okien, drzwi czy innych otworów jest najprostszym /choć nie mówię, że najlepszym/ sposobem na wymianę powietrza.
,
gajara18   "Konia strzeż się z tyłu, psa z przodu, a kobiety
01 października 2010 19:12
ściany pośrodku nie moge zlikwidować to jest mniestety ściana nośna na gurze jest strych ok 100 metrów po całosci już
chcem jakieś 10 boksów wydzielić chyba że jest szansa na jakieś dwa małe i wtedy 12
korytarz chyba musi być pod ścianą ewentualne drzwi są do przeniesienia .,brak okien ,i narazie tyle co zauwazyłam jak powinna wygladać taka stajnia jakie okna ,wymiar ,drzwi do stajni .
,
agull   Dążąc do celu
08 października 2010 12:37
Temat nam spadł nieco, więc czas się wpisać.
Prace związane z budową stajni toczą się u nas znowu energicznym tempem (modlimy się żeby nie padało przez jak najdłuższy czas).
Zrezygnowaliśmy z drewnianych słupów i mamy zalane piękne słupy betonowe  o średnicy 25 centymetrów . Drewno na więźbę zamówione, pierwsze okno również, drzwi się spawają, blacha na dach czeka, ścianki działowe skończą się murować dziś.  😅
Na chwilę obecną przydałaby się jedynie wygrana w toto-lotka  😁
No to ja powoli finiszuje 🙂 Jeszcze elektryka i hydraulika
Na zdjęciach stajnia -padok piaskowy (część do obsiania na wiosnę a część na placyk) i łąka

panterka-23 jak ja ci zazdroszczę że już za niedługo kończysz , bo u nas prace stanęły . Czekam na budowlańców żeby mi ostateczną wylewke zalali. Modle sie zeby przed zima znaleźli czas, bo mrozy już są, a bez tej wylewki nie da sie założyć drzwi. Fajnie Ci stajenka wygląda, tak przytulnie. Czy u ciebie jest ogólnie takie piaskowe podłoże? Jeśli tak to masz farta, u mnie totalna glina , jak troche popada to bagna sie robią.
agull a gdzie zdjęcia!
florcia9   "Amicus optima vitae possessio"
10 października 2010 08:37
panterka-23 ile Cię kosztowała ta budowla, bo naprawde ładna jest??
Też mam miejscami glinę. Generalnie piach nawoziłam jakiej hmmmmm z 50-60 wywrotek

agull   Dążąc do celu
10 października 2010 15:09
szarotka zdjęcia postaram się wrzucić niebawem
agull no to czekam!
panterka-23 imponująca liczba tych wywrotek.
Wojenka   on the desert you can't remember your name
10 października 2010 21:26
To może i ja pokażę moją wyremontowaną ze stanu ruiny stajenkę.Niestety nie mam na kompie zdjęcia "przed".

Mała stajenka miała 3 wejścia jak dla krasnala  🤔.Drzwi po lewej zostały przerobione na okienko,drzwi środkowe zostały poszerzone i podwyższone,wejście po prawej(to jest dobudówka,osobne pomieszczenie,ale ma okienko w środku do częsci głównej) również zostało powiększone.
W środku metr pod poziomem gruntu,kamienie,ziemia.Podwyższyliśmy poziom i zrobiliśmy podłogę z gliny.Budynek został otynkowany.
Drzwi wejściowe,boksy,zamknięcia,wszystko handmade 😉

naprzeciwko boksów trzymam w zamykanych beczkach ziarno

Zastanawiam się czy nie dorobić jeszcze dwóch  boksów-zmieściłyby się,ale wtedy nie wjedzie już przyczepa po obornik.Muszę pokombinować.
No i trzeba będzie  wymienić dach.Co polecacie,blacha?
Wojenka - ładnie zrobiłaś !! Mi na dach podoba się gont
Kawusia   słodka kawa z mlekiem i już bez vanilii :(
11 października 2010 08:41
Wojenka, super wyszło, fasady boksów na prawdę bardzo dopracowane, czyściutko i jasno, miodzio 🙂.
Wojenka świetna  robota 🙂 a ile cie to wszystko kosztowało ?
Wojenka   on the desert you can't remember your name
11 października 2010 10:57
Dzięki dziewczyny.No właśnie chciałam,żeby było tak słonecznie,jasno  🙂. Te jasne deski i jasna rama naprawdę rozświetlają stajnię.
A całkowity koszt remontu to okolice 10tys. Może trochę mniej.
Wojenka bardzo ładna stajnia.
A u nas nareszcie wylewka zalana  😅
Teraz zastanawiam się nad sufitem , stajnia jest cała drewniana i najpierw sufit miał być z płyt OSB , później myślałam o deskach , a teraz zastanawiam sie nad  panelami plastikowymi białymi, ale czy to dobry pomysł  🤔
Chciałabym zeby sufit był jasny i tak mi przyszło do głowy , że panele będzie łatwo umyć.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się