KAWA i wszystko z nią związane

Szepcik- no ja właśnie też nie mam ekspresu dlatego będąc w gościach nie odmawiam 😀  Ekspres ekspresowi nierówny! Jedne tylko zaparzają bez fusów a inne ładnie pienią wyciągając najlepszy aromat! Grunt to dobre ciśnienie i temp 80*C. Kawa parzona wodą z czajnika 100*C traci aromat i smak a przestudzona do 80*C nie zaparza  :/   ..........i tak powstał ekspres 😉

Ja kawę pije rzadko bo często źle się po niej czuje, ale popołudniu z ciasteczkiem SUPER! Lubie sypką śmietankę.

Kiedy jest najlepsza pora na kawę? Tylko nie odpowiedzcie mi chórkiem RANO 😁 Ja np najlepiej dopiero po drugim śniadaniu 🙂
Każda pora jest dobra na kawę  😅 😅 Ja dzisiaj wypiłam pyszną kawunie siedząc z kumpela na schodach od tarasu , słonko świeciło , dobra muzyka i papierosy .... Raj 🙄
Najwazniejsza rano.. albo po sniadanku albo przed, ale najwazniejsze w CISZY !!!
Jak juz wszyscy sobie pojda, psy spia.. i ta kawusia ze smietanka 12:P Bez telefonow, dzwonkow do drzwi, gadania, tysiaca pytan.. oh jak ja kocham to chwile🙂
Cisza albo dobre towarzystwo  🙂 Ta godzina też jest dobra na kawę  🤣
A co do kubków, filiżanek itp. itd. , macie jakieś swoje ulubione? Ja na przykład uwielbiam pić kawę w dużym białym kubku z nadrukiem firmy PEUGEOT , który co prawda powoli zanika  😉
Pijam latte albo americano.
Uwielbiam kawe ze stabucka.
Mam 2 ekspresy do kawy jeden krupsa z ubijaczka/podgrzewaczka do mleka, a drugi cuisinard do americano. Oprocz tego, to cos co sie stawia na gazie taka tez lubie.
Najbardziej lubie o smaku orzechow laskowych. Albo zwykla arabice z mlekiem z pianka posypana cynamonem.
Nieznosze, absolutnie niestrawie rozpuszczalki!
Kawe trzymam w lodowce lub zamrazarce, zeby tluszcz w niej zawarty nie jelczal.
Kubek, ale musi miec bardzo cienki brzeg, nie lubie pic z takich drubasnych brzegow..

I kawal ze smietanka musi miec kolor "sezamowy".
http://smaker.pl/szukaj,1?q=kawa
enjoy! 🙂

tylko ostrzegam ze przy 3ciej stronie dostałam ślinotoku  🤣
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
27 września 2010 16:31
No dobra odkopuje wątek 🙂
Kupiłam ekspres do kawy z parą...http://allegro.pl/ekspres-cisnieniowy-do-kawy-severin-ka-5954-i1231643523.html  taki podobny model.

I teraz pytanie, jak wy w nim robicie cappuccino? niestety w moim nie było instrukcji obsługi a pianka mi nie wychodzi. Owszem mleko ( skondensowane) się ładnie podgrzewa ale nic poza tym -:P
dlatego liczę na wasza pomoc.
Chciałabym zabłysnąć przed znajomymi. 😀iabeł:
Bo jak nie ma opcji ubijania mleka to niestety,ale nie ubije??
wpisz zreszta  w google model i nazwe tego ekspresu i fraze instrukcja obsługi,gdzies napewno znajdziesz ja w necie i sciagniesz.
powodzenia 😉
08 października 2010 12:24
moje pierwsze oryginalne cappuccino 🙂 posypane cynamonem 🙂
mleko+ kawa parzona waniliowa+ słodzik + cynamon 🙂
Wyszło pysznie 😅
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
08 października 2010 12:31
zabeczka17, 😁 widzę, ż masz taka samą szklankę jak ja 😉
Ja nie mam takiej pięknej szklanki, ale spieniacz do mleka jest ostatnio moja ulubioną zabawką kuchenną 😉 latte króluje.
08 października 2010 13:17
zabeczka17, 😁 widzę, ż masz taka samą szklankę jak ja 😉

hehe najlepsza szklanka w kuchni 🙂
ja tam uwielbiam mój Dolce Gusto 😀

kawy z tego są rewelacyjne 😀
08 października 2010 13:32
W&W, Ile dałaś za ekspres? Do niego trzeba kupować te specjalne kawy czy można też wsypać zwykłą?
Ja dostałam w prezencie 😀
ale one kosztują ok 500zł
tak kupuje się specjalne kapsułki w których jest normalna kawa do ekspresów ciśnieniowych, mleko, czekolada itp.
zamiast mleka z kapsułki sprawdza się zwykłe mleko podgrzane i spienione ( tak wychodzi taniej)
Potwierdzam, też uwielbiam moje Dolce Gusto 🙂 też dostałam w prezencie od małża.
08 października 2010 14:07
ja mam taki zwykły z tesco za 89 zł :P  ale ma dysze parową 🙂 ogólnie to daje rade 😀
08 października 2010 14:59
Niby tam kawy (sypanej) nie pijam, ale latte, espresso, białą i cappucino jak najbardziej. Dlatego też zastanawiam się nad kupieniem jakiegoś niedrogiego ekspresu. Chyba już wiem co zrobię z pewną częścią  wypłaty 😁
najlepsza latte waniliowa, z pianką, z cukrem brazowym i posypana cukrem cynamonowym 😀
Długie jesienne wieczory w toku, a wątek kawowy wymarły? 😉
travel   Z tysiąca przyczyn , z miliona powodów
17 grudnia 2011 20:55
taki czajniczek stawiany na gaz + pianka z mleka.......mmmmmm.......
Masz na myśli mokę? Fajna zabawka 🙂
travel   Z tysiąca przyczyn , z miliona powodów
17 grudnia 2011 21:14
tak.....
Żaden Starbucks ani inne takie nie umywają się do kawy w domu. Świeżo zmielona, z ekspresu, z pianką,  no cud miód. 😜
Oj... gdybym miała porządny ekspres...
A póki co zadowalam się rozpuszczalną z ogromną ilością mleka. Słaba rozpuszczalną, bo ja tam kawy nie lubię 😂 Ale od tej mikstury się uzależniłam.

Marzy mi się za to taki wielki kombajn...
Podobno od ekspresu ważniejszy młynek.
Za to w pracy mamy maszynkę Saeco. Nie ma to jak crema z ciśnieniówki  😍 W domu moka, ale też daje radę. Pianka przeważnie obowiązkowa, z posypką. A potem człowiek idzie do kawiarni i wybrzydza. Starbucksa nie lubię, jak już musi być jakiś kawowy McDonald, wybieram CH. Najbardziej lubię kawiarnie z klimatem, szczególnie jeśli serwują Vergnano, albo jakieś autorskie dobre mieszanki 🙂
Saeco mają moi Rodzice i ciocia. Zawsze jak jestem u nich, to wołam o kawę 😁 Fajny sprzęt w rozsądnej cenie. Patrząc na ekspres cioci to cholernie trwały O.o
Nasz biurowy wytrzymał blisko rok i potem musiał wylądować w serwisie, ale nie ma się co dziwić, ponad 30 osób w biurze, większość pije więcej niż jedną kawę dziennie, a poza mną nikt się nie interesuje bieżącą eksploatacją. Biorąc pod uwagę okoliczności to i tak sprzęt jest "pancerny".
W naszym domowym też coś tam siadło (ponad rok używania), ale była to mala usterka naprawiona w ciągu doby-na drugi dzień ekspres w domu. Tu tez latwego żywota nie ma. Co prawda to nie 30 osób, ale i tak używany co chwilę.
Za to ekspres cioci...hmm...cholera wie ile to to ma lat, bo odkąd pamiętam to on jest. Bezawaryjny przy dwóch osobach.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się