Kącik WKKW

Ciekawe dlaczego tak jest, że opinie jeżdżących czy też oglądających tak bardzo różnią się od opinii sędziów.
Macie jakąś teorię na ten temat ?
Trudno chyba przy tym składzie sędziowskim który był wysnuwać jakieś "spiskowe teorie" ?

A ja mam teorię właśnie odnośnie tego składu - niektórym autopormocja poprzez natural chyba z lekka zaciera obraz pomiędzy koniem luźnym a wylamionym lub pomiedzy koniem, który walczy aby wygrzebać się z grząskiego piachu na czworoboku (jak zawsze inne podłoże na rozprężalni, czy choćby dookoła płotków a porażka na czworoboku) a koniem 'unikającym kontaktu'.
Nie podobały mi się także osobiste wycieczki tego składu pod adresem niektórych zawodników😉
A ja mam teorię właśnie odnośnie tego składu - niektórym autopormocja poprzez natural chyba z lekka zaciera obraz (...)
Tyle, że w składzie sędziowskim był Niemiec, Szwedka i Polak, zatem polska nota była składową 3 ocen... Nie można zatem powiedzieć, aby była decydująca... chociaż i dla mnie niektóre oceny były raczej niezrozumiałe... :-/
asior   -nothing but eventing-
05 października 2010 13:42
Mnie tez rozwalalo ocenianie na parkurze. "Kon w skoku sztywny, niepracujacy grzebietem, trzeba nad tym popracowac. 1,3pkt" a np. Stilios (moim zdaniem najlepszy 4-latek na parkurze i w ogole b. ciekawy kon) "Swietna praca szyi i grzbietu, ladny baskil, 1,6pkt".  🤔
W tym watku nas jeszcze nie bylo. Chcialabym przedstawic przyszlego (mam taka cicha nadzieje) wkkwiste. Odliczam dni, kiedy bede mogla spowrotem usiasc w siodle i sprawdzic mojego malego lobuza na krosie. Narazie chlopak dzielnie trenuje na czworobokach i parkurach - wszak halowki za pasem.
Ps. Julka dzieki za robote, ktora w niego wlozylas :kwiatek:
To przypadek kadru,czy nurkujący osobnik? 😉 Pytam z punktu widzenia skoczka,nie wkkwisty,żeby nie było  😉
To przypadek kadru,czy nurkujący osobnik? 😉 Pytam z punktu widzenia skoczka,nie wkkwisty,żeby nie było  😉
a z punktu widzenia szkoleniowca, mogę się zapytać o co Ci chodzi?...możesz wyjaśnić co to znaczy "nurkujacy" i czy to dobrze, czy źle?
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
07 października 2010 20:10
wydaje mi sie ze salto piccolo chodzilo o bardzo mocna prace szyi w skoku.
wydaje mi sie ze salto piccolo chodzilo o bardzo mocna prace szyi w skoku.
...no i..?
asior   -nothing but eventing-
07 października 2010 20:36
Jak nurkuje, czy jesli dobrze rozumiem - pikuje, to zle. Ratuje sie szyja, a powinien mocniej pracowac klebem.
Praca grzbietu, i szyi bdb, ale do prowadzenia przednich kończyn można mieć zastrzeżenia(napiąstki są za nisko prowadzone). Ja osobiście bała bym się na tym koniu, pojechać jakieś wyższe WKKW, lecz, żeby to mieć za pewnik, trzeba by obejrzeć konisia na żywo.
Praca grzbietu, i szyi bdb, ale do prowadzenia przednich kończyn można mieć zastrzeżenia(napiąstki są za nisko prowadzone). Ja osobiście bała bym się na tym koniu, pojechać jakieś wyższe WKKW, lecz, żeby to mieć za pewnik, trzeba by obejrzeć konisia na żywo.
ja osobiście bym się wstrzymał z oceną o nurkowaniu, do zobaczenia fazy skoku innej niż wznoszenie...no chyba ,że ktoś lubi konie skaczące jak postrzelona sarna.
ps. pisząc wyższe WKKW, jakie klasy WKKW miałaś na myśli Titino?
Powyżej P, a i nad nią bym się zastanawiała.
zupełnie nie rozumiem dlaczego, ale w sumie każdy ma swoje lęki.
jak koń zasysa przeszkody i nie zrzuca, to dla mnie może skakać nawet techniką nożycową 😁
wrotki
Nie wiem jak to wytłumaczyć (wszak nie jestem szkoleniowcem) ale chodziło mi o to,co się rzuca chyba najbardziej na 3 zdjęciu - bardzo niskie ustawienie całego "przodu".Czy ja wiem,dobrze czy źle zależy od punktu widzenia,bo w sumie uciążliwe takie skoki są dopiero przy parkurach powyżej 130,gdzie na prawdę potrzeba dobrego gimnastyka,zeby wyskakiwał,doskakiwał i dokrywał z takim ustawieniem.Co nie znaczy ze przecież takich koni nie ma.Wiec zdanie neutralne,a pytałam się z ciekawości.Ot co.Bez żadnych ukrytych złych intencji czy też złośliwości.Zawsze mnie uczono,że konie "nurkujące" są generalnie trudniejsze w późniejszej pracy.Jestem też ciekawa co na to powiesz,bo generalnie cenię sobie twoją wiedzę,a zawsze jest to okazja,żeby się czegoś więcej nauczyć(zwłaszcza,że moja teoria leży i woła o pomstę do nieba). 😉
Zawsze mnie uczono,że konie "nurkujące" są generalnie trudniejsze w późniejszej pracy ale to czy koń nurkuje czy nie, można stwierdzić dopiero jak koń przestaje się wznosić, czyli kiedy przednie kopyta są nie-wyżej niż zadnie, a tej fazy jeszcze na wklejonych zdjęciach nie widać.
zupełnie nie rozumiem dlaczego, ale w sumie każdy ma swoje lęki.
jak koń zasysa przeszkody i nie zrzuca, to dla mnie może skakać nawet techniką nożycową 😁

Nie lubię, jak się podwozie za późno otwiera.Zaznaczyłam również, że aby to stwierdzić na 100%, to albo oglądamy konika na żywo, albo film ze skoków. 🙂
Dzieki za odpowiedz.Teraz wiem,ze blednie interpretowalam okreslenie kon nurkujacy. 😉
Najdziwniejsza kombinacja...

Zatrzymywala kazdego zawodnika na conajmniej 20 min 🙂
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
16 października 2010 19:04
crazy,  i jak to pojechałaś?
crazy oo co tu chodzi  😲
Widzę 15 , ptotem 16B (?) a gdzie 16 A??
[quote author=_Gaga link=topic=815.msg739835#msg739835 date=1287384679]
crazy oo co tu chodzi  😲
Widzę 15 , ptotem 16B (?) a gdzie 16 A??
[/quote]
a to nie jest czasem 15A i 15B? tak mi sie wydaje ale może się mylę
A jest ty gdzie widac tylko 15... B widac wyraznie i po lewej C.... Ale niestety mimo dziwnych odleglosci i  wymuszenia skakania czlonu B na skos od choragiewki do choragiewki C nie stalo w lini juz tylko po lewej stronie... Gdyby normalne odleglosci ok...ale jednak 11.30 m miedzy A i B utrudnialo zdecydowanie wcelowanie w C... ja tutaj skorzystalam z alternatywy  , pokaze na filmiku moze.. 🙂
Crazy byłaś na ME  we Francji czy to byly jakies inne zawody we francji?
Ja sie zabieram z moja kobyła za wkkw od sezonu 🙂 ona chodzila kiedys a ja bede zaczynal .ale mam tak beznadziejnie ze u nas w woj.  nie ma crossu i musze jezdzic do warszawy na trening. jakiego  tam trenera polecicie?
Mateusz Sarnecki
W Białce już krosu nie mają  👀 ?
Crazy byłaś na ME  we Francji czy to byly jakies inne zawody we francji?

A to w tym roku byly ME? I na dodatek we Francji? Nie wiedzialam...

Przepraszam, ale nie moglam sie powstrzymac.

Drogi Mateuszu, w roku w ktorym sa MS nie ma ME...w kategorii Seniorow.. Tak wiecj byly to miedzynarodowe zawody a dokladnie pelna proba CCI**
Crazy. poprzekrecalo mi sie troche ;P
Armara. nie ma;/ miejscowa mlodziez go rozwalila ;/
takie pytanko. gdzie można by kupic stoper, może byc uzywany?
i czy na klasy L,P oplaca sie go kupic?
Mozna kupic rownie dorbze zwykly stoper, z duzym wyswietlaczem i spokojnie Ci starczy, Chyba ze chcesz sie juz bawic powaznie i na dluzej.. to mozesz kupic specjalny , ale to wydatek ok 400-600zl
Powoli budzimy się ze snu zimowego i z utęsknieniem czekamy wiosny m.in po to aby skończyć to co zaczęte....

oj tak my też już z utęsknieniem czekamy na wiosnę bo tęskno nam za krosem🙂

Ps. a widzieliście nowy regulamin WKKW 2011 i nowe programy do kl LL i L, są dostępne na stornie pzj, ja dopiero dzisiaj zauważyłam, a programy rzeczywiście różnią się całkowicie od poprzednich.

Edit: i dopiero teraz zauważyłam, że wg. nowych programów zrówno LL jak i L jedzie się na małym czworoboku, dodane jest żucie z ręki w L i galop pośredni.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się