Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

czy mi sie wydaje, czy z koncem roku bedzie wysyp chlopakow na revolcie? 🙂
moj chlop dzis zmontowal nasze kennel-lozeczko, ktore bedzie stalo w salonie, jest sliczne 🙂 wiem, ze wczesnie, ale mielismy 14 dni na ewentualne reklamacje... (kazdy powod dobry, prawda? 😉 )
Eee, raczej chyba dziewczynek.
Muffinek a jak karmienie - już spokój?
Ile powinno mierzyc dziecko w 28 tygodniu, bo jakos nie wiem jak oznacza sie to na tym wydrukowanym usg bo jakos lekarz dlugo go mierzyl i nieswiadomie mnie tym zdenerwowal, szczegolnie ze na pytanie czy wszystko oki odpowiedzial wyglada, ze tak i bedziemy kontrolowac wszystko dalej... Wazy 1100 to nie wiem, czy malo czy duzo...
Ile powinno mierzyc dziecko w 28 tygodniu, bo jakos nie wiem jak oznacza sie to na tym wydrukowanym usg bo jakos lekarz dlugo go mierzyl i nieswiadomie mnie tym zdenerwowal, szczegolnie ze na pytanie czy wszystko oki odpowiedzial wyglada, ze tak i bedziemy kontrolowac wszystko dalej... Wazy 1100 to nie wiem, czy malo czy duzo...

Wg: http://www.ebrzuszek.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=572&Itemid=160&limit=1&limitstart=2 waży idealnie 🙂
Justyna123  :kwiatek:
Pegasuska - pewnie mierzył długo, bo aby oszacować wagę trzeba znać obwód główki/wymiar dwuciemieniowy, obw. brzuszka i dł. kości udowej. Im dzidzia większa, tym trudniej dobrze zaznaczyć to na usg. Na pewno wszystko ok, więc nie denerwuj się   :kwiatek:
pokemon no niestety nie wszystko ok. Piersi bolą jak cholera, jedna nadal zmasakrowana więc karmię w nakładce. Z drugiej w porozumieniu z doradcą laktacyjnym już zdjęłam nakładkę ale też boli.Walczymy dalej ale ciężko jest. Czasem wymiękam. Szczególnie że Mały jakiś taki niespokojny się zrobił .
Muffinka trzymaj się dzielnie! Stosujesz jakąś maść na brodawki, wiem że moja koleżanka która miała tak jak ty stosowała maść jakoś na b... i bardzo pomogła.
Biedna Muffinka No i kolejny zachęcający przypadek 🙂 Ponoć zmasakrowanie brodawek jest efektem, że dziecko złapie za samą "końcówkę", a nie zassie się całą paszczęką. I że trzeba je wtedy "oderwać" i przystawiać, aż dobrze złapie

A i rada - jak nabyć niezbędną ilość kosmetyków dla dziecka za darmo. Sporo dostałam na szkole rodzenia, sporo od znajomej położnej środowiskowej, ale sporo też "wyżebrałam" po aptekach. Najpierw robi się zakupy, a później należy się zapytać - czy ma pani jakieś próbki preparatów dla dzieci. Ja to nawet dodawałam wprost, że chodzi mi o Sudocrem i Oilatum soft do kąpieli  😁 Mam tych próbek pół szuflady, jak dziecko będzie na coś uczulone, to mam róóóóóóóżne różności jakby co.

Pegasuska ja bym się przejęła, jakby mi lekarz krótko mierzył  😉
Wiem nasialam paniki wpierw, ze mniej czuje ruchy... dwa dni z rzedu jezdzilam ponad 100km do swojego lekarza zasypalam go milionem pytan. A wczoraj na usg to on zdenerwowal mnie, bo cos tam o wzroscie bakal pod nosem a na pytanie czy wszystko oki odpowiedzial, ze wyglada na to, ze tak i bedziemy sprawdzac dalej....A ja dzisiaj nie moge sie wziasc przez to za jakas konkretna robote tylko najchetniej poleciala bym na usg... o taka panikara sie ze mnie zrobila....

A tak swoja droga czy wam tez brakowalo tchu, bo ja ostatnio cierpie na notoryczne zadyszki nawet jak chce cos szybko opowiedziec...
No ja Ci się nie dziwię, bo ilość USG jakie sobie sama robiłam u siebie w gabinecie, jak mnie coś martwiło, to noooo...dużo było. Jeszcze po ostatnich perturbacjach, gdy przez 3 dni dziecko nie ruszało się wcale i dostałam skierowanie do szpitala...  🙄
Przyjedź do mnie, ja Ci zrobię  USG 😁
Spoko, ostatnio jadac w twoje rejony sprawdzilam, do Rzeszowa mam jedyne 380km to powinnam niedlugo byc 🙂
Stosuję maść do brodawek,ale najgorsze że mnie boli cała pierś. Mały łapie dobrze, na ogół. Zmasakrował mi ją na początku jak faktycznie źle chwytał. Ale doradca zwróciła nam uwagę na dość krótkie więzadełko języka - podobno to częsta przyczyna bólu przy karmieniu (mały nie może tak dobrze wystawić języka) a i może to być potem problem z wymową. Doradziła zabieg  - trzeba by przyciąć to więzadełko. Słabo mi na tą myśl.
Czy któraś z doświadczonych mam wie  coś na ten temat?
Magda - ta maść o któej piszesz to Bepanthen. Niezastąpiony także w przypadku podrażnień na malutkim tyłku 😉

Pegasuska - ja miałam coś takiego http://allegro.pl/angelsounds-detektor-tetna-plodu-i1263114692.html na uspokojenie nerwów. Nie korzystałam z niego długo, bo po 20tyg. liczyłam już ruchy dziecka. Ale nagraliśmy sobie bicie serduszka i mamy fajną pamiątkę. Jak leżałam w szpitalu to naszą największą rozrywką było KTG 3x dziennie  😂

poki - fajnie, pewnie masz lepszy sprzęt niż niejeden szpital  🤣
Muffinka dwie corki mojej siostry ciotecznej to mialy, jedna pamietam jak byla malutka, druga juz w wieku przedszkolnym i zabieg moze nie tyle skomplikowany ile potem byl problem jak bolalo a dzieciaki nie rozumialy przeciez dlaczego.

Galantova tez myslalam nad tym, ale o ruchy teraz jestem spokojna bo juz czuje normalnie. Teraz zaczynam sie niepokoic czy dziecko nie ma wad rozwojowych, czy dobrze rosnie czy wszystko rozwija sie jak nalezy. Na 3d niby bylam ale to bylo w 16 tygodniu i zastanawiam sie czy nie isc drugi raz...

Dziwne to jest na poczatku to ja bylam spokojna o wszystko, a im dalej tym mnie bardziej nerwy telepia i jakis taki niepokoj wewnetrzny o wszystko odczuwam...
Muffinka mój bratanek miał to robione,rodzice bardzo zadowoleni,Mati miał chyba z 3 miesiące jak był na tym zabiegu,ale nie chcę nic wiecej pisać bo aż tak w tym temacie nie jestem.
ash   Sukces jest koloru blond....
07 października 2010 09:37
Muffinka mój brat miał podcinane więzadełko pod językiem. Co prawda to dorosły facet, a nie maleńkie dziecko ale powiem Ci że to nic strasznego. 2-3 dni trochę go bolało, ale zagoiło się super no i w końcu może pokazywać język, co uwielbia naśladować jego 2,5 letni synek.
maleństwo   I'll love you till the end of time...
07 października 2010 09:40
Muffinka, może szczegółów nie znam, ale wnuczek koleżanki mojej mamy miał za krótkie więzadełko. Nie mówił przez to "r". Ponoć zabieg prosty, szybki, wręcz rutynowy. Ja wiem, że to łatwo mówić - ale chyba nie powinno to być nic poważnego. Głowa do góry! 🙂
Pegasuska mam to samo,na początku spokojnie do wszystkiego podchodziłam. Teraz jak idę na wizyte to nawet lekarka pyta co ja taka nerwowa. Nie boję się porodu wiem że będzie bolało,ale nie ja pierwsza i nie ostatnia. Myślę tylko czy z Mlodym wszystko si.
Kurczę, to może faktycznie powinnam się na to zdecydować...
Pegasuska - wiem jak to jest z tymi nerwami. Najważniejsze to obserwować ruchy i zaufać intuicji. Nie wiem czy 3D coś wniesie, bo to raczej taki dodatkowy "bajer" dla rodziców. Ewentualne problemy widać na zwykłym USG/KTG, ale u Was wszystko jest OK. Gdyby coś zaniepokoiło doktora, to by Was dalej diagnozował.

Muffinka - a co na to Twój tato? Jak on ocenia problem?
galantova ty z Poznania, w którym szpitalu rodziłaś??
galantova tata mówi aby poczekać. Podobno czasem ta błonka się rozciąga. Ale nie widział małego kilka dni, zobaczymy co dziś powie bo będzie u mnie. I na pewno jeszcze skonsultuje mnie z innym lekarzem, który takie zabiegi wykonuje na co dzień.
Ja też mam krótkie więzadełko. Nie dotknę językiem brody.
Muffinka ja ostatnio asystowałam przy tym zabiegu cały zabieg trwał ok 5min...znieczulenie jakis płyn na gaziku( niewiem co to było ale można lignokaina znieczulać następnie skalpelikiem nacięcie niewielkie poplamienie krwią ranka goi się bardzo szybko laryngolodzy  mówią że lepiej naciąć mniej-a najwyżej za jakiś czas jeszcze raz zrobić nacięcie niż zrobić za duże

A tak dla śmiechu mój kolega ratownik chwali się że odbierał poród ale kobitka pękła więc mógł naciąć  itp[...] po chwili dodaje - bo nacięcie zwiększa doznania podczas seksu buhaha to była najlepsza rzecz jaką słyszałam, a ja do niego a co byłeś nacinany,bo ja nic takiego nie czuje a wręcz na początku miałam opory i dyskomfort  😂 😂 😂
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
07 października 2010 10:31
Pegasuska chyba mamy podobny problem, mój lekarz też mnie trochę zaniepokoił mówiąc ,że wszystko jest w porządku ale będziemy obserwować rozwój dziecka , a chodzi głownie o wielkość bo stwierdził , że mała jest troszkę za mała jak na ten moment. Dzidzia jest teraz w okresie mocnego przybierania na wadze więc każdy dzień dużo zmienia ale czuje taki niepokój w sobie. Zalecił dużo odpoczywać i leżeć w ciągu dnia najlepiej na boku. Nie zalecił mi też 3D więc sytuacja nie jest chyba jakaś dramatyczna, domyślam się, że gdyby było coś mocno niepokojącego zaleciłby jakieś dodatkowe badania.
Muffinka trzymaj się dzielnie z karmieniem, a co do zabiegu może nie będzie konieczny. Nie ma się co denerwować na zaś. Poza tym dziewczyny pisały, że to nic strasznego, więc będzie dobrze.
Dzięki,na razie staram się o tym nie myśleć.

Ale przecież usg 3d to frajda dla rodziców, do badań niczego nie wnosi. Dla lekarza najbardziej wiarygodne i dokładne jest zwykłe usg 2d, więc czemu miałby zalecać 3d?
Magda - rodziłam na Polnej. Jestem bardzo zadowolona. A Ty gdzie planujesz?

Muffinka - zdaj się na taty opinię  🙂
No to ciesz sie, ze nie ja tylko zlapalm takiego nerwa...Widze, ze to problem wiekszosci 🙂 mi to zaczelo sie od momentu jak wpadlam w szal zakupow bo chyba jak przywiozlam meble i ubranka do domu to zaczelo do mnie docierac powoli macierzynstwo 🙂 (a tez sie balam, ze wyrodna matka bede...)

Euforia wlasnie u mnie tez chodzi chodzi o wzrost, ze male dziecko jest z tego co wydedukowalam, wazy 1100 wiec jak juz sprawdzilam to normalnie. Z tym, ze u mnie sa jaja z terminem 31.12 to jest termin wysrodkowany z calej reszty innych wiec tak naprawde od poczatku grudnia to ja juz na wszystko powinnam byc przygotowana.

Muffinka dobrze bedzie. Przerazasz mnie z tym karmieniem mnie juz teraz brodawki bola...
Pegasuska taka maść jest na poranione brodawki, maltan sie nazywa. Jak są juz poranione to ona g. działa, ale na ulotce jest napisane, że najlepiej ją stosować na dwa miesiące przed porodem. Myślę, że może to by zdało egzamin, wtedy sutki byłyby nawilżone, elastyczne i mniej podatne na małego ssaka.
Może wypróbuj i zdasz relację 😉
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
07 października 2010 12:05
Muffinka wydaje mi się , że takie usg 3d bardzo dużo daje lekarzowi i to nie jest chyba tylko dla satysfakcji rodziców. Przez takie badanie u mojej bratowej lekarz wykluczył wiele chorób u dziecka, w sumie poszła na to dla własnej satysfakcji i spokojnych myśli.

Pegasuska to teraz obie musimy dużo odpoczywać i "polegiwać" w ciągu dnia najlepiej na boku, według zaleceń lekarza  😉 . Mój termin krąży w okolicy 15 grudnia, więc wielkich zmian na dzień dzisiejszy nie ma.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się