Uoki, jako obiecałam, tak i czynię:
info na temat suplementu 🙂Zaryzykowałam i sprowadziłam dla swoich koni, przecierając ścieżkę. Nie Source Focus HF, ale
CA Trace. Podobny w składzie, bez żelaza, wyższa zawartość miedzi i cynku, trochę selenu, mniej jodu niż w Source Focus HF, biotyny też wiecej. Mniej jodu mnie cieszy, bo mieszkamy nad morzem, do tego sól niejodowaną znaleźć jest praktycznie niemożliwe. Analiza porównawcza składu obu preparatów (dawki dzienne):
[table][tr][td][/td][td]
CA trace [/td][td]
Source Focus HF [/td][/tr]
[tr][td]Cu[/td][td]175[/td][td]79[/td][/tr]
[tr][td]zn[/td][td]500[/td][td]255[/td][/tr]
[tr][td]Se[/td][td]2[/td][td]0[/td][/tr]
[tr][td]I[/td][td]2[/td][td]9[/td][/tr]
[tr][td]biotyna[/td][td]20[/td][td]10[/td][/tr]
[tr][td]Wit. A[/td][td]15000[/td][td]0[/td][/tr]
[tr][td]Wit. E[/td][td]750[/td][td]0[/td][/tr]
[tr][td]Lizyna[/td] [td]7[/td][td]1.616[/td][/tr]
[tr][td]Metionina [/td][td]2.5[/td][td]3.147[/td][/tr]
[tr][td]Lecytyna[/td][td]0[/td][td]1.914[/td][/tr][/table]
Preparat ma formę peletek. Konie żrą na sucho albo zmoczone (zależnie od egzemplarza). Nawet jeśli Brytania trochę kręciła nosem, to zostawione na noc w żłobie wciąga bezproblemowo do rana. Dawka dzienna to dwie miarki na konia 450kg (ok. 50g). W paczce, którą się zamawia jest 8kg (18 lb). Starczy na... długo (prawie 5 miesięcy). Opłata z wysyłką: 103 dolary (50 za preparat, 53 za wysyłkę). W tej chwili wychodzi około 60zł na miesiąc.
Organizacyjnie:
Kobieta poszła bardzo na rękę, znalazła najtańszy możliwy sposób przesyłania (przesypuje preparat do worka w standardowym płaskim pudełku), na pudełku informacje o zawartości: próbka paszy. Dzięki temu, że to "próbka", ominęło mnie cło i VAT. Dzięki temu, że przesypane, za przesyłkę zapłaciłam 53 dolary, a nie ponad 120. Nawet gdby policzyli cło i VAT, to dzięki temu, że opisane jest jako "pasza", byłoby 3%.
Trzeba mieć konto na PAYPALu. Wpłaca się kwotę na jej konto (adres e-mail) - bardzo proste technicznie i bez dodatkowych opłat! I już przesyłka leci. Tylko wcześniej trzeba się z kobietą skontaktować.
Kosztowo wychodzą podobnie - o ile Source Focus HF też udałoby się bez podatków.
[table][tr][td][/td][td]
CA trace [/td][td]
Source Focus HF [/td][/tr]
[tr][td]cena opakowania [USD] [/td][td]103[/td][td]259[/td][/tr]
[tr][td]opakowanie [kg][/td][td]8.165[/td][td]11.340[/td][/tr]
[tr][td]dawka [g][/td][td]56.70[/td][td]42.52[/td][/tr]
[tr][td]dawek w opakowaniu[/td] [td]144.00[/td] [td]266.67[/td][/tr]
[tr][td]wystarczy na [m-c][/td] [td]4.80[/td] [td]8.89[/td][/tr]
[tr][td]cena/m-c [USD][/td] [td]21.46[/td] [td]29.13[/td][/tr]
[tr][td]cena/m-c [PLN][/td][td]
62.00[/td][td]
84.00[/td][/tr][/table]
Zamówienia hurtowe są bez sensu, bo cena wysyłki szybuje w górę koszmarnie, ale taką paczkę jak najbardziej się opłaca kupić.
Stronka:
http://californiatrace.com/Mail:
info@californiatrace.com
Testuję na naszych - zobaczymy czy będą efekty. Na razie tylko Brytania i ogr-przykurczowiec to rąbie (reszta kończy zawierający minerały suplement na stawy). Za tydzień gelapony się skończy i wtedy całe stadko będzie na CA trace. Planuję podawać pół roku, obserwować ew. zmiany i wtedy zdecydować, czy podawać dalej i czy wszystkim.