Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

Gillian   four letter word
27 września 2010 09:57
ciągi komunikacyjne to są te przestrzenie, w których potem lecą kable?
Łopatologicznie rzecz ujmując "ciągi komunikacyjne" to wszystkie trasy jakie trzeba w ośrodku odbyć. Czyli np. z obornikiem na płytę, z szatni do siodlarni i do konia, z paszą do boksu, ze stajni na ujeżdżalnię/halę/w teren, od bramy do szatni itp  😉
,
To faktycznie jest jednak sprawa do przemyślenia. Nie wiem, dlaczego chcesz go unikać, co widzisz w tym takiego złego. Owszem, są to jakieś koszty, ale wcale nie takie ogromne, a korzyści - duże. U nas poddasze jest składowiskiem siana, które jest zawsze na miejscu, pod ręką. Gdybym codziennie miał dymać do sąsiedniego budynku po ileś tam kostek, szlag by mnie chyba trafił.

Właściwie nie wiem czemu chcę go uniknąć, masz rację, że bieganie po siano czy słomę jest upierdliwe. W obecnej stajni mam wszystko na górze, więc zrzucam wtedy kiedy potrzebuję.

Odnosnie tych linków, to pytałam w pro arte o tą druga stajnię na 11 koni i otrzymałam taką odpowiedź:

Dziękuję za zapytanie dotyczące wyceny stajni.
Nasza pracownia zajmuje się projektowaniem budynków, w związku z czym
możemy podać Państwu tylko orientacyjny koszt realizacji inwestycji.

Szacunkowe koszty budowy stajni kształtują się w granicach 800-1300 zł
/m2  (pow. użytkowej). Cena m2 może jednak ulec zmianie w zależności od
regionu kraju i sposobu realizacji inwestycji (system gospodarczy,
wynajęta firma, technologia etc.).
W związku z powyższym, w naszej ofercie pojawiły się szczegółowe
KOSZTORYSY projektów Pro Arte.

Cena kosztorysu zależy od rodzaju budynku. Dla:
- domu, stajni: koszt to 270zł (wersja e-mail: 250zł)
- garażu, budynku gosp.: 170zł (wersja e-mail: 150zł)

Istnieje możliwość opracowania kosztorysu w oparciu o indywidualne
wskazania klienta np. odnośnie materiałów wykończeniowych.

I pytanie o kosztorys:
ja pisze:
> Jeśli się zdecyduję na odpłatne sporządzenie kosztorysu przez waszą
> firmę będzie to bardzo szczegółowy kosztorys, czy obejmuje on całośc
> inwestycji czyli budynek pod klucz?

>
Witam
Tak, pełny kosztorys inwestorski dla stanu pod klucz.

(skopiowane z e- mail)

Pytałam jeszcze jak ten ich kosztorys sprawdza się w rzeczywistości, chodzi mi o jego ostateczną wiarygodność. Odpisano mi, że sprawdza się praktycznie w 100%

Cieszę się Tomku, że polecasz tą firmę, bałam się, że oni oferują właśnie te ''śliczniusie'' nie funkcjonalne stajenki.
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
28 września 2010 08:14

Płyta obornikowa- przy 10 koniach jaka jest jej wielkość?

4,2 m2 na jednego dorosłego konia przy założeniu składowania obornika przez 6 miesięcy
czyli na 10 koni- 42 m2

Była o tym ostatnio dyskusja- płyta nie jest koniecznością (choć wygodna),
można składować na folii lub jeśli masz umowę na odbiór to płyta niepotrzebna.
Hanoverko - Ja też mam nad połową budynku strych, ale tylko nad połową czyli nad siodlarnią i myjką. generalnie nad stajnią nie ma strychu bo jest strop drewniany i podniesiony wyżej, jz połowy strychu z boku jest okienko na stajnie żebym sobie mogła wrzucać sianko. Chociaż stodołe mam jak na 20koni to i tak w zimie będę chciała mieć siano pod ręką żeby nie biegać  😉
ms_konik myślę, ze uda mi się z odbiorem, od 10 lat nie składuje gnoju, jest ode mnie odbierany przez owa szkółkę roślin. W razie czego zawsze płytę mogę zrobić.  🙂

Presja wyslij mi fotę Twojej stajni w pełnej krasie 😀
Hanowerka - Nie obiecuje na razie fotek, bo po 1 rozbiłam wyświetlacz od aparatu a po 2 najwcześniej będę tam pojutrze  🙂 Ale na razie oprócz tego że wstawiłam okna i uporządkowałam plac przed to nic tam nie ma ciekawego  😁
aaa, i trawę posiałam  😅
To zrób foty chociaż tej trawy 😁
Hanoverka - A gdzie będziesz budowała tą stajnie?
No jak gdzie? W swojej wiosce, tam gdzie obecnie trzymam konie.
a my wlasnie jestesmy w trakcie budowania stajni. Boksy skonczone, plac przed stajnia utwardzony, jestem na etapie zagospodarowywania siodlarni. Siano na zime juz mamy. Myjka tylko niestety w budowie, bo bedzie w drugim budynku, wraz z ciepla woda i solarium. Pierwszy etap zrobienia pastwisk za nami, na razie zagospodarowane jakies 1/3 powierzchni z prawie 14 hektarow 🙂 Jest pieknie. Spelnilo sie moje marzenie  😍
majek   zwykle sobie żartuję
28 września 2010 10:28
Hanoverko, fajny ten projekcik, co Tomek wstawił, dla mnie tylko za mała siodlarnia, jeżeli zamierzasz tam mieć jakichś pensjonariuszy.
Moja siodlarnia jest podobnej wielkości, dla czterech koni i dwóch jeźdźców, przy czym nie trzymamy tam naszych gratów typu kurtki itp. a ja nie kolekcjonuję 20 padów, mam naprawdę minimum sprzętu.  Gdzie sobie pensjonariusze zrobią kawkę po jeździe (tzn. właściciele tych zwierzaków. Jeżeli nie planujesz ich gościć ciągle w domu, to warto pomyśleć o miejscu, które będzie pełniło funkcję `domowego ogniska`). Poza tym muszą gdzieś się normalnie przebrać, zagrzać wrzątek, zalać mesz itp. Wszystko będą robić w mikrosiodlarni?

Jeszcze mi brakuje jakiegoś pomieszczenia/kącika na widły, taczki, miotły, łopaty do odśnieżania, szlauch na szpulce i magazynek gratów typu paliki do pastucha i linki, których przynajmniej ja zawsze mam masę  w zapasie. Zawsze w stajni powinny być narzędzia (młotki, gwoździe, śrubki)

Nie wiem, czy planujesz np. dawać koniom marchew zimą... U mnie skrzynki zawalają korytarz do siodlarni niestety..  
To wszystko może się nie zmieścić w paszarni (zresztą co zamierzasz w niej mieć? Skrzynię na owies? poukładane worki? Jeszcze pewnie wiadereczka z granulatami itp.)

Była też taka zima, co na noc wprowadzaliśmy traktor na korytarz, żeby mona go było odpalić rano (teraz budujemy obok stajni zamykaną wiatę na wszystkie narzędzia rolnicze, zawsze to kilka stopni cieplej)

Pomyśl o wszystkich pierdołach i wtedy gadaj z projektantem/architektem.
Przemyśl sobie `cykle życia`, na pewno jeszcze coś Ci przyjdzie do głowy.

Karolass!!! Pokazuj!!!

no to wstawiam 🙂

elewacja ma byc zaczeta w przyszly poniedzialek.

nie mam niestety porzadnych zdjec. Taka cecha fotografowa, nie mam czasu na foty wlasnej stajni 😉 teraz zrobilismy droge dojazdowa, calosc ogrodzona jest pastuchem (takim grubym, potrojnym, nie przepusci nawet zubra 🙂 ). Moze uda mi sie cyknac cos ladnego, to sie wtedy pochwale. Teraz jest przepieknie - zielono... Brakuje jeszcze tylko elewacji.
,
Ja bym obstawiała że kosztorys sobie a życie sobie
karolass na ile koni stajnia? fajnie wygląda!
majek dzięki za uwagi na pewno z nich skorzystam, właśnie taki wskazówki są mi potrzebne 🙂

Tomku wiem, że kosztorys pewnie nie spełni się w 100%, jestem tego świadoma. Czyli lepiej będzie zakupić projekt i o wycenę poprosić firmę budowlaną którą ewentualnie wynajmę do realizacji projektu. pro-arte podała mi cenniki poszczególnych materiałów, ALE fakt faktem, ze cena materiałów i usługi może różnić w zależności od tego jakie ceny są na rynku lokalnym.

Cytat: hanoverka
Cieszę się Tomku, że polecasz tą firmę, bałam się, że oni oferują właśnie te ''śliczniusie'' nie funkcjonalne stajenki.
STOP ! duży uśmiech Hanowerko, ja nie polecam firmy, tylko te dwa jej konkretne projekty, bo IMHO pasują dobrze do Twoich potrzeb, są proste i jak sądzę niedrogie w realizacji. Pozostałe projekty uważam właśnie za nieco przesadzone wink

ok, ok rozumiem 🙂

I jeszcze propozycja: jeśli zdecydujesz się na któryś z projektów gotowych, pokaż je, proszę, przed przystąpieniem do adaptacji. Być może będę mógł zaproponować Ci parę oszczędności.
jasne, że pokażę i będę męczyć pytaniami!  😀

Plan jest taki, żeby ruszyć to na wiosnę, mam nadzieję, ze tym razem nie będzie przeszkód 😉

Karolass super stajnia, na ile koni?
Karolass - Super stajnia!! Dawaj więcej tych fotek  🙂

Ja w tym tygodniu zamawiam ekipę tynkującą, i dalej w sumie mam problem czy robić ściany boksów murowane czy drewniane.  🙄
Ja w tym tygodniu zamawiam ekipę tynkującą, i dalej w sumie mam problem czy robić ściany boksów murowane czy drewniane.  🙄

O właśnie tez nad tym myślałam. Wolałabym jednak murowane, bo deska to deska, zjeść może i połamać. Jak byłam z koniem w klinice, (nowo otwarty szpital dla koni) nowe boksy wykonane przez firmę Alfako i co? Zeżarte. I teraz zabawa z wymiana itd.
No ja właśnie też tak coś czuje, że prędzej czy później to się tak skończy. Teraz stoję w stajni gdzie są boksy drewniane ale to chyba są najlepiej zrobione drewniany boksy jakie widziałam, właściwie nic im nie dolega a mają już 6 lat, zostały w tym roku odmalowane i są jak nowe. Murowane jakbym robiła to mur pomiędzy końmi i mur z przodu, jedynie drzwiczka drewniane (bo ja chcę żeby konie wystawiały głowę na korytarz)
Gillian   four letter word
28 września 2010 12:09
Karolass, PRZEPIĘKNIE!!!!!
jestem na etapie robienia boksów. Proszę o pomoc 🙂 jakiej wysokości przody? (ma myslałam tak o 145) jakiej wysokości ściana miedzy konikami ( ja myślałam tak o 160-170). I jakiej szerokości drzwo do boksu?

Ja robie boksy drewniane jak cała stajnia zresztą ale górę wykańczam ładnie dogietą taka blachą czy tam kantówką nie wiem dokładnie co to (sorki nie bardzo wiem) ważne, że fachwiec wie 🙂

no i własnie jak jest wygodniej jak drzwi są z boku czy na środku?
ta czesc stajni generalnie tylko "dla mnie", stad raptem 4 boksy. Mialo byc 6, ale tak to jest, jak rodzice buduja, jak mnie w domu nie ma  😁 myslalam, ze malo. Ale po roku w Niemczech doszlam do wniosku, ze czym mniej, tym lepiej. Chcemy wykonczyc ten budynek i juz myslimy o stawianiu kolejnego, w ktorym mialyby byc same boksy, bez czesci socjalnej.

I tak jestem fanka trzymania koni na zewnatrz. Cos czuje, ze moje mlode towarzystwo dostania w przyszlym roku kopa na pastwiska i tyle stajnie zobacza. Jesli postawi sie porzadna wiate, to nawet nie beda myslaly o powrocie do stajni.

Myslalam o interesie: stajnia, pensjonat... Teraz doszlam do tego etapu w zyciu, kiedy konie maja sprawiac MI przyjemnosc. Kocham moje poletko i nigdy nie widzialam podobnego projektu. Moi rodzice staneli na glowie. A najbardziej lubie okno, wychodzace z czesci socjalnej, prosto na stajnie. W razie porodu i innych halasow, nie trzeba schodzic do stajni  😉
panterka-23, zmniejsz link!!! Nie da się czytać strony.
Presja- my mamy murowane boksy, jedyny mankament to to, ze są całe usyfione mimo ze malowane farbą olejną. Budynek jest stary, część stajni od północy jest wilgotna i wszystko wewnątrz się sypie. Teraz robimy nowy dach, później będziemy odnawiać właśnie wnętrze od północnej strony. Lostak mówiła ze w boksach dobrze spisuje się grajs szkliwiony, ale wyłożenie takiego murowanego boksu to duże koszta..
na tym zdjęciu trochę widać jak to u nas wygląda:

generealnie boksy są za niskie. Ile mogą kosztować gotowe metalowe częsci, ale tylko te górne?
my wlasnie kafelkujemy boksy 🙂 latwo bedzie utrzymac czystosc
lostak   raagaguję tylko na Domi
28 września 2010 20:48
karolas gratuluje spelnienia marzenia... jedna uwaga - ocieplilabym drzwi styropian 5cm potem znow deski lub panele.  stajnia jest wysoka,co jest super z punktu widzenia powietrza,  ale malo koni i zima bedzie problem.
Lovely - Właśnie dlatego mam dylemat. A kafelki w stajni karolass to świetna sprawa, jest u mnie na stajni jeden taki boks.
,
Karolass stajnia super i te pastwiska , marzenie koni 😜 Jak patrzę na Twoje zdjęcia to od razu przypomniała mi sie stajnia i konie Milana Klimcika, który ma stajnię zaraz za górką.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się