Taranty

Witam to mój pierwszy post na tym forum, od czegoś trzeba zacząć.
Mojemu kasztanowi przybywa czarnych plamek, czy taki wybryk można zaliczyć do tarantów?
edzia69   Kolorowe jest piękne!
27 września 2010 08:13
Mojemu kasztanowi przybywa czarnych plamek, czy taki wybryk można zaliczyć do tarantów?

Mało prawdopodobne, prędzej są to tz plamy bend or. Dużo kasztanów takie ma.
PS już poprawiłam oczywiście benD or [coś mi nie pasowało jak napisałam, ale  😡]
Severus   Sink your teeth into my FLESH
27 września 2010 09:38
[quote author=rudix link=topic=231.msg718602#msg718602 date=1285532989]

Mało prawdopodobne, prędzej są to tz plamy bent or. Dużo kasztanów takie ma.
[/quote]

Dokładnie, na 99% to nie jest tarant, tylko takie coś:

Ps. bend or  😉
co to są te plamy bend or?
Severus   Sink your teeth into my FLESH
27 września 2010 09:49
takie ciemniesze kropki mniej więcej wielkości jajka, występujące na kasztanach i innych maściach "kasztanopochodnych", np. izabelowatej. Prawdopodobnie warunkuje je jakiś gen ujawniający się przy genotypie "kasztanowatym", ale nie są do końca zbadane
27 września 2010 12:09
[quote author=edzia69 link=topic=231.msg718794#msg718794 date=1285571602]
[quote author=rudix link=topic=231.msg718602#msg718602 date=1285532989]

Ps. bend or  😉

już poprawione  😡 😡 😡
w rasie małopolskiej przybył właśnie tarantowaty ogier uznany Lord po Wig, czy ktoś widział może tego konia ? ukończył właśnie ZT Gniezno
27 września 2010 18:39
ooo, to są już wyniki podane?
patrzyłam wczoraj i nie było! gdzie są?
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
27 września 2010 19:12
Taranty ^^
Prawie jednego kupiłam ...

Subaru (matka Sasanka , kuc, ojciec ... nie znam ... generalnie koń w papierach NN wszędzie -  bez świadectwa krycia .. jak do tego doszło ... nie wiem)
Zajmowałam się nim rok czasu od źrebaka. Co się teraz z nim dzieje - nie wiem.

Ogierek o cudnym charakterze - przynajmniej na tamtą chwile.

I moja pierwsza końska miłośc , tarantka - Diatoma - S (Power Prince X Dolores)
pełna  siostra Damascusa (na poczatku gdzies jego zdj od Zairki)
Sprzedana do Niemiec jakies 4 - 3 lata temu i słuch mi o niej zaginął ..

27 września 2010 19:15
Montana dzięki, chyba trzeba będzie poczekać na jakąś galerię. Może P. Magda Helon da.

małopolski Bonat po Atej m
ŚLICZNY  💘 
faraa cudowny!
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
04 października 2010 19:50
A kojarzy ktoś może ogiera Pokemona po Płotce (albo Plejadzie) i Ateju ? Stał na Maślicach we Wrocku
Taranty mają ogony i grzywy, jeśli pochodza odkoni ras iberyjskich. Brak grzywy i ogona zazwyczaj swiadczy o pochodzeniu genu tarantowatego od koni mongolskich. Dokładne informacje na ten temat w książce "Identyfikacja koni" Anny Stachurskiej.
Tolcio, ooooooooo dokładnie to słyszałam kiedyś! Dzięki za dokładne info 🙂

Hamlet wlkp
Michałowskie taranty 1. Berenika po Birkucie 2. jesli dobrze pamiętam Białozor po Bonacie 🙂
31 października 2010 10:43
Taranty mają ogony i grzywy, jeśli pochodza odkoni ras iberyjskich. Brak grzywy i ogona zazwyczaj swiadczy o pochodzeniu genu tarantowatego od koni mongolskich. Dokładne informacje na ten temat w książce "Identyfikacja koni" Anny Stachurskiej.

dość ciekawa teza
u nas bo Bachmacie, który miał gruby ogon do ziemi w potomstwie pełny rozrzut, od pięknego ogona do tzw szczurzego [dodam,że po klaczach jednomaścistych].
Pursat   Абсолют чистой крови
31 października 2010 10:53
ola, piękne zdjęcia, masz więcej?
Prosze bardzo
Pursat   Абсолют чистой крови
07 listopada 2010 11:30
cudne :kwiatek:
Drapacz ma nowego sąsiada! mlodego tarancika po Bagsiku,jak sie uda i wlascicielka sie zgodzi to wrzuce jakies zdj
Pursat..... :kwiatek: karuzelowe
Mój tarantjest gniadotobianotarantowaty i ma całkiem grubą grzywę-kara i ogon-biały. Tarantowatość w jego "domu" pojawiła się po knapstrupie a w hodowli tej rasy również używano koni iberyjskich. Znam kilka źrebaków po nim i również mają grzywy i ogony, takie jak u koni maścistych.
07 listopada 2010 16:17
Gdzie w Polsce użyto knabstrupa w hodowli tarantów?
edzia 96
W Michałowie był to ogier pośledniej urody (dawne dzieje) o imieniu Tiger, miał wzorek leoparda (mogłam pomylić nazwę wzoru, mam na myśli wersje "dalmatyńczyk"😉. Zdjęcie konia oraz artykuł o hodowli tarantów można odnaleźć w "Koniu Polskim" z lat osiemdziesiatych. Interesowałam sie tym zagadnieniem dosć dawno temu i niewiele mi już z tego w pamieci zostało. Na szczęście mój koń po praszczurze odziedziczył grzywę i ogon, wzór tarantowaty ale na szczeście "rzucony" na sroakaciznę, reszta jest mocno angloarabska półkrwi, plus shagyia ( to też pólkrew arabska).
07 listopada 2010 18:50
kiedyś tez dawne dzieje koleżanka mi wspominała,że były dwa knabstrupy do polski przytargane, ale wiecej szczegółów nie udało mi się z niej wycisnąć.Tiger jest opisywany jako uszlachetniony, w zyciu bym nie wpadła na to,że to akurat knabstrup. Tym sposobem okazało się,że moje kucyki są z dolewem knabstrupa, no nie mogę heheheh.
edzia 96
Tiger był importowany chyba z Danii, ale w tej chwili już dokładnie nie pamiętam, mam nadzieję, ze jest to w tym artykule w KP. Był to rzeczywiście koń o niewielkiej urodzie w dzisiejszych końskich kanonach piękna, knapstrup w starym typie, nie tak szlachetny jak współczesne. Ojciec mojego konia Tunis z Michałowa (hodowla terenowa po okiem stadniny, ciekawsze wracały do stadniny i z tamtąd szły dalej) był artysta cyrkowym, mój odziedziczył talent, magik od sztuczek. Za jedzenie uczy sie wszystkiego w przysłowiowe pięć sekund. Myśle, że te prymitywne nuty uczyniły z niego "mózgowca" brzydzącego sie pracą. Znam dobrz wiele koni, ten jest inteligentny ponad końska przeciętną, natomiast do pracy to istny koszmar, leń jeśli się dobrzenie bawi to opracy można zapomnieć.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się