kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy
caroline, repka-piszecie o kulturze osobistej i ok. ja rozumiem ale w momecie kiedy zaraz po wpadce mojej kobyły "wyskakują" na ulicę dwaj mężczyźni wrzeszcząc,grożąc, wymachując rękoma,prawie nas obrażąjąc i nie mówiąc już że wystraszyli nam konie, to pytam taraz ja gdzie ta kultura osobista? 👿 Naprawdę w takim momencie człowiek ma ochotę zapłacić karę i niech sobie sami posprzątają.
Nie byłoby tematu gdyby nam poprostu zwrócili grzecznie uwagę.
Nie wiem co wy robicie jak jedziecie w teren to zabieracie łopatki i trójkąty ostrzegawcze aby zablokować jezdnie i posprzątać?... Paranoja, nie mówiąc że jak się biega z koniem po całej jezdni to narusza się więcej przepisów.
Roxy, luzik 😉 domyślam się, ze było nerwowo. Michal zapytał o przepisy - dostał odpowiedź. Nic poza tym nie możemy poradzic w tej chwili 😉
ani na to, ze ktos się na was na wydzierał. naprawdę - nie mamy na to wpływu.
To ja też o kupie ale troszkę w innym kontekście 😉 Czy rozluźnienie konia podczas jazdy/lonży ma wpływ na częstość oddawanie kału ?? Czy koń który jest rozluźniony chętniej robi kupę czy to nie ma znaczenia ??
Ja bym powiedziała, że raczej ze stresu 😉
dokładnie, zdenerwowany koń robi kupę częściej, często sa to kupy nieco rzadszej konsystencji i mniejszego gabarytu niż te standardowe 😉
To wiem , jednak bardziej mi chodziło czy rozluźnienie konia może mieć wpływ na wypróżnienia ??
Wstawiam po raz kolejny, bo chcę uzyskać odpowiedzi na te pytania.
To ja mam mnóstwo pytań, bo z teorii totalny laik jestem, chociaż jeżdżę 1,5 roku. 🤔wirek:
- Jak zmierzyć przedni łęk w siodle?
- Jaka jest waga jeźdźca na poszczególne rozmiary siodeł?
- Jak dopasować wędzidło?
- Po co są ochraniacze? Wiem, że trzeba je zakładać do skoków. 😡
- Czy podkładki pod owijki są konieczne?
- Co powinno znaleźć się w podstawowej apteczce konia? (maści itp.) 😡
- Od jakiego miejsca mierzyć długość popręgu?
- Przykład: Chciałabym zrobić żywopłot jako dodatkowe ogrodzenie pastwiska... Jakie krzewy będą dobre do tego? Żeby nie otruły konia?
- Jak wykonywać kłus amerykański? Słyszałam o nim, ale nie mam pojęcia jak wygląda.
To tyle. 😡
caroline, no pech chciał że trafiliśmy na takich gburów, nawet jak już powiedziałem ze zejdę i posprzątam i poprosiłem o łopatę to i tak z 10 minut musieliśmy czekać i wysłuchiwać ich wielkiego oburzenia. Dziwne ze jeżdżę tą trasą 2l lata i nigdy nie miałem żadnych problemów i nagle konie im przeszkadzają że w ogóle są, a droga prowadzi do ścieżki konnej i konie będą nią jeździły tak czy inaczej. Najbardziej mnie rozbawiło jak mi typ kazał wyczyścić łopatę, która była czysta 😀
a przepisy trzeba sprawdzić dokładnie, bo z tego co się do tej pory dowiedziałem, to dane miasto/gmina może mieć wprowadzony przepis o sprzątaniu po koniach, ale nie musi, wtedy kwestia sprzątnięcia to wyłącznie nasza dobra wola. Osobiście uważam, ze zsiadanie z konia i sprzątanie po nim, może spowodować dużo groźniejsze sytuacje, niż nie estetyczny wygląd kupy na drodze.
Belcia, ja słyszałem ze jak koń jest rozluźniony to oddaje mocz pod jeźdźcem 😉 ale nie wiem czy to na pewno prawda 🙂
koniara788
koniarko droga, obawiam się że nikt w tym wątku nie odpowie ci na te pytania, a to dlatego, że nie zadałaś sobie trudu żeby poszukać odpowiedzi na własną rękę. większość z tych wątpliwości rozwieje lektura wątków, które na tym forum prawie zawsze są na pierwszej stronie (np. jak zmierzyć łęk -vide- wątek "dopasowanie siodła"😉, ewentualnie google. Zamiast szukać odpowiedzi podanych na tacy poświęć tą energię na korzystanie z wyszukiwarki. pozdrawiam :kwiatek:
koniara788 już chyba ktoś Ci na to odpisał 😉
koniara788, nie czytasz forum, nie raczyłaś nawet poszukać odpowiedzi na własną rękę, nie śledzisz nawet wątku, w którym po raz nty wsadzasz swoją listę pytań.
Będę jednak dobrą ciocią i odpowiem na jedno z pytań.
- Jak wykonywać kłus amerykański? Słyszałam o nim, ale nie mam pojęcia jak wygląda.
Zamiast czapraka pod siodło musisz dać amerykańską flagę. Wodze w jedną rękę, a w drugiej trzymasz półlitrową butelkę Coca-Coli ze słomką i hamburgera z MakDonalda. Musisz mieć na głowie czapkę z uszami Myszki Miki - od biedy może być koszulka z Miki, ale wtedy kłus będzie gorszy. Aha, nie do wykonania przez jeźdźca, który waży mniej niż 120 kg...
Zlituj się dziewczyno, po co pytasz o wykonanie czegoś, czego nie widziałaś, a tylko słyszałaś (ciekawa jestem zresztą gdzie).
quantanamera, zabiłaś mnie;]
a tak przy okazji, to co to jest klus amerykanski??? 👀
katija, kiedyś usłyszałam, że to jest taki, kiedy 2 takty się stoi, a jeden siedzi.
Nawet święte google nie wiedzą, co to jest kłus amerykański ... może jednak chodziło o hiszpański? 👀
Może chodzi o taki z wysoką akcją jak w amerykańskich klasach English Pleasure:
Nie doczytałam i już trzeba było mi nawrzucać? 🙄 Jak miło. 😵 Tyle, że wyszukiwarka mnie zawiodła. Zamiast odpowiedzi na pytanie m.in. o zmierzenie łęku znalazłam tylko pytania o to i nic więcej. Poza tym, quantanamera, niektóre osoby z tego wątku też pisały o tym, że o czymś słyszały i jakoś im nie nawrzucałaś. 🙄 Dziękuję i usuwam się z tego wątku. 🙄
PS O kłusie amerykańskim dowiedziałam się od instruktora, który nie raczył mi powiedzieć jak wygląda taki kłus. 😵
katija, ale to jest typowo szkoleniowy, przy nauce anglezowania.
koniara788, błagam cię. O apteczce jest cały wątek, tak ciężko pozbierać wiedzę z kilkunastu postów?? O tym kiedy musimy a kiedy tylko możemy zastosować podkładki sama czytałam tutaj już kilka razy. O tworzeniu padoków i ogrodzeń też jest wątek. To samo z popręgiem, wędzidłami, ochraniaczami i wszelkimi rozmiarami siodeł. Lenistwo na tym forum jest piętnowane, albo włożysz minimum wysiłku w zdobywanie wiedzy, albo po prostu szybko nas pożegnasz.
Lenistwo na tym forum jest piętnowane.
Samo sedno. koniara788, odpowiedzi na praktycznie wszystkie Twoje pytania są na forum, i to nie w postaci pojedynczych postów, ale całych wątków (szczególnie apteczka, wędzidło, owijki z podkładkami, ochraniaczy, mierzenia łęków, mierzenia siodeł, bezpiecznych roślin i ogrodzeń, czyli naprawdę wszystkiego, o co pytasz). Twój post został taktownie przemilczany, ale nie, zamiast w tym czasie przeczytać już połowę forum, znowu wrzucasz pretensję, że nikt nie odpisuje. Zostało Ci wyjaśnione, dlaczego tak się dzieje, ale nie raczyłaś nawet odpowiedzi przeczytać.
Mnie rozbiło pytanie o coś, czego na oczy nie widziałaś, dokładnie nie wiesz nawet, jak się ma to w ogóle nazywać, ale pytasz, jak to zrobić. A co, liczysz na internetową instrukcję, którą potem poćwiczysz w domku na konisiu? Rozumiem jeszcze pytanie jak wygląda ów "kłus amerykański", ale Ty koniecznie chcesz się dowiedzieć, jak go wykonywać. 🙇
Nie ma czegoś takiego. To musiał być albo kłus hiszpański, albo charakterystyczne chody amerykańskich ras wierzchowych. W obydwu jednak przypadkach nie ma instrukcji on-line, "jak wykonywać" - do określonych chodów się konia szkoli i trzeba doskonale wiedzieć co się robi i co się chce osiągnąć.
Dobra, ja się wyżyłam, już będę grzeczna 😉
Może chodzi o taki z wysoką akcją jak w amerykańskich klasach English Pleasure:
Kilka dni temu robiłam kolejny przegląd youtuba i natknęłam się na coś ciekawego i o ile mnie pamięć nie myli to był właśnie kłus amerykański - ale głowy nie dam. 🙂 Jak znajdę to wrzucę.
A ja mam pytanie na tym filmiku co podała link Wojenka co to za rasa koni?
szczerze nigdy nie widziałam takich ogonów
a ja Wam mówię, że jest coś takiego jak "kłus amerykański", ja się z tym spotkałam, a nie mam nic wspólnego z koniarą :P używa się tego określenia w rekreacji, jest to ćwiczenie, w którym 2 takty się stoi, a jeden siedzi.
moneta też się właśnie zastanawiam, ale z takimi ogonami to mi się kojarzy tylko jeden książkowy hackney. 😁
może chodziło o kłusaka amerykańskiego?
Jeśli chodzi o ogony tych pokazowych koni, to mają je (rzepy) jakoś masakrycznie podcinane AFAIK :/ a nietypowe chody (ang. gaits) - z tego co wiem - są u tych ras (nazywają się z tego powodu "gaiting horses"😉 wrodzone, nie są wynikiem treningu. Naczytałam się też dziwnych opinii, że jak sie kopyt takiego konia nie skatuje przykładnie, to zwierzak traci "gait" - ale "gołokopytni" posiadacze takowych twierdzą, że można "gaitować" na koniu o normalnych, zdrowych kopytach. Ufff...
Taak, taak, bo na tym forum wszystko jest 🙄 Powtarzam, że nie wyszukałam żadnych informacji na temat popręgu, mierzenia łęków, dopasowania wędzidła, więc... 🙄 A o kłusie amerykańskim już się dowiedziałam. Z youtuba. 😵
koniara788 na forum jest wszyściuteńko. Ja nie jestem na tym forum jakoś bardzo długo i też miałam różne wpadki. 😵 Między innymi własnie to: szukałam, szukałam jakiegoś tematu, a kiedy nie znalazłam dodawałam nowy. A potem voltopiry miały ze mnie kupę śmiechu i pokazywali mi dobry wątek. 😁 Tutaj naprawdę wszystko jest. 😉
Dasz linka do tego kłusa amerykańskiego?
Na filmiku są araby.Ogony są doczepiane do naturalnego.Amerykanie lubią wszystko duże i długie.