kupczak wdech, wydech, wdech, wydech...
Możesz zrobić wszystkie ujęcia kopyta (sztuk piec w porywach do sześciu 😉)?
1. Kopyto ODRASTA! Im mocniej wyrznięte tym szybciej rosnie. Nie rob mu krzywdy kując bez sensu (z tego będzie sie dłużej zbierać). Zrób koniowi dwa tygodnie wolnego, puść na MIEKKIE podłoże, nie każ chodzić tam, gdzie go boli. Przez ten czas poszukaj kogoś werkującego naturalnie. W Poznaniu sie w końcu kursy odbywają, chyba był tam jakiś lokals, czy tylko Polska sie zjechała? 😉
2. Ogolnie strzałka ma być równo z katami. Czasami sie trochę czeka na to, żeby koń zaczął chodzić od piętki, w miedzyczasie chodzi od palca i nie jest to wskazanie do kucia. U mojej klaczy czekalam (oczywiście nie biernie) PONAD ROK na chodzenie od piętki. Tak słabe miała strzałki. Teraz mam konia na rehabilitacji (przykurczowiec) - na nogę z przykurczem tez chodzi z palca, ale sie ciesze, bo chodzi 😉 i nie ma juz "ślizgu na pazurze". Chodzenie z palca zdrowe nie jest, ale nie umiera sie od tego tak od razu! Zdrowe, zbalansowane kopyta i swobodny ruch wróci. Plus do Ciebie za czujność, ze zauważyłaś i nie uwierzylas, ze "on tak ma!"
3. Najbardziej interesujace jest:
- jak wyglądało kopyto PRZED tym wycieciem? Było podniesione na piętkach? Dlaczego tym razem kowal obniżył i to tak - jak rozumiem - drastycznie? Zmiana kowala?
- ujecie z tylu kopyta (widać na nim rozwój strzałki gąbczastej, z grubsza ilość rogowej i stan rowka środkowego)
- gdzie koń reaguje bolesnością? Na całej strzałce czy np. tylko w rowku środkowym? Jeśli tak, i jeśli to juz dwa tygodnie trwa, to raczej przygotuj sie na ropień... ale dobra wiadomość jest taka, ze ropień na strzałce łatwo sobie wychodzi bez dodatkowej interwencji i czasem można go nawet nie zauważyć - tylko sie pojawia "dziura w ramieniu strzałki" po pewnym czasie. Nasz Wiedzmin miał takie dziury, nie wiedziałam od czego... aż kiedyś u Campi "docięłam sie" do malej ropki, oczyściłam. Po tygodniu wyglądało tak jak dziury u Wiedzmina. PODEJRZEWAM (ale możliwe ze takie dziury powstają tez w inny sposób), ze jeśli koń ma strzałki jak ser szwajcarski, to zalicza mikroropnie/mikropodbicia na strzałkę. Żaden z tych koni nie kulał na "dziurawa" nogę.
EDIT:
awionetka - patrze na razie na PP tylko, bo zaraz do pracy lecę i czas krotki - nie podobają mi sie katy wsporowe. nie widać tej "platformy do ladowania", są jakieś takie... zaostrzone? zaokrąglone? podcięte? A na tym foto:
kat z prawej strony w ogóle jakiś dziwny, jakby zostawiony w "ząbek"? Probowałam zrobić sobie "skan 3D" z pozostałych fotek ale ni pioruna nie widze, co z tymi katami zrobilas 😉 Wiesz jak sie powinno strugać katy wsporowe?
EDIT2:
ansc - wyszło, ze koń jest zarobaczony a Ty nadal probujesz go upasać nie odrobaczając?... Uwierz, jak odrobaczysz i dasz dobre siano, to go będziesz toczyć i zastanawiać sie, jak odchudzić... Rzuć mi na priv co wyszło w badaniu parazytologicznym, czym odrobaczalas, kiedy i w jakiej ilości - może cos poradze 😉
PS. melasa i ogolnie wysokocukrowe żarcie promuje rozwój robaków 🏇