wypieki i słodkości domowej roboty
blagam, nie odswiezajcie tego watku..... 😉
ja się chyba już uzależniłam 😉
Ja dzisiaj popełniłam ciasto z malinami, jutro piekę bułki cynamonowe a za 2 dni robię jeżyki 🙂
I tak oto zamierzam jak najmniej zmarnować mleko 😉
http://folkmyself.blogspot.com/ wrzucam link a tam dwie nowe słodkości
Potrzebuję dobry przepis na ciasto na gofry, taki sprawdzony, żeby wyszły chrupiące :kwiatek:. Robiłam już z dwóch przepisów z netu i wyszły dobre, ale takie bardziej naleśnikowate.
Dodam że nie mam takiej klasycznej gofrownicy, tylko takie połączenie opiekacza do tostów z gofrownicą - gofry są mniejsze, cieńsze i w kształcie głowy myszki Miki 😜
Hija-moglabys podac przepis na bulki cynamonowe? :kwiatek:
Sznurka-ale mnie zainspirowalas, ide okupowac kuchnie!
To nikt nie robi gofrów? 🙁
Bułeczki robiłam z tego przepisu:
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/08/bueczki-cynamonowe.htmlZrobiłam coś źle, myślę, że dałam zimne masło i jajko, bo mi ciasto nie wyrosło po godzinie. Tylko jak je brałam do ręki zrobiło się takie puszyste bardzo. Mimo to uformowałam bułki i poszło od razu do piekarnika, więc nie rosło znowu. Do piekarnika wstawiłam na mniejszą temperaturę- powiedzmy takie 100* i trochę ruszyło i podwoiło swoją objętość. Myślę, że było by ok gdybym piekła je dłużej, bo w tej temperaturze 190* to piekło mi się może 5 min i wyszło mi surowe 😂
Ale tak jak próbowałam brzegi to bardzo dobre więc powiedzmy, że polecam 😂
Na pewno do nich jeszcze podejdę, tylko teraz chce zrobić to coś co wkleiła Sznurka, czego nazwy nie potrafię wymówić i ciasteczka owsiane. Szukam idealnego przepisu i zapisałam ich chyba ponad 20 😂 Chce mieć coś co mogę ze sobą gdzieś zabrać na 2 śniadanie.
Na gofry mam to:
http://whiteplate.blogspot.com/2009/05/po-maturze-poszlismy-na-gofry.html
gwash dawno temu robiłam gofry ale muszę poszukać przepis, jak znajdę to wrzucę.
do gofrów zawsze dodaje zamiast oliwy masło wtedy sa bardziej chrupkie i łyzeczke spirytusu, zreszta zeby gofry byly kruche,nie wolno ich ukladac jeden na drugim,tylko nalezy je suszyc na kratce (taka z piekarnika) i potem mozna dopiero po ostudzeniu ładowac na talerz.
powodzenia
kot ma rację, gofry muszą odparować po wyjęciu z gofrownicy i dopiero wtedy robią się chrupiące, jak poukładamy gorące jeden na drugim zrobią się naleśniki 🤔
dzięki 🙂
to wiem że odparować trzeba, szukałam przepisu na bardziej chrupkie zewnątrz i mięsiste w środku 😉
Chyba jednak trzeba ubijać białka osobno i dodać na koniec, słyszałam też o dodawaniu wody mineralnej gazowanej, o spirytusie nie słyszałam - co to ma powodować? Masło roztopione i schłodzone zamiast oliwy - ok, coś jeszcze? Proszek do pieczenia też chyba potrzebny?
ja wszystkim polecam ciasto 3 Bit, jaaaaaaaaa, jakie ono jest pyszne 😜
tu macie przepis:
http://www.ciasta.net/ciasto-3-bit.php
Hija, mi z jej przepisów zawsze wszystko wychodzi!
Dlatego mi się wydaje, że ja coś źle zrobiłam.
Może to być wina zimnych składników? Bo bułki na drożdżach w końcu.
u mnie w piekarniku "rośnie" keks czekoladowo-bananowy 😉 i cudownie pachnie!
Keks czekoladowo bananowy
100g gorzkiej czekolady
150g miękkiego masła
170g cukru muscovado (zastąpiłam cukrem trzcinowym, L)
3 jajka
175g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25g kakao
2 duże banany, dojrzałe i rozgniecione widelcem
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w garnuszku, ale należy uważać, by się nie przypaliła)
- Masło utrzeć z cukrem na gładką i jasną masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie ubijając.
- Przesiać mąkę, proszek i kakao i dodać do masy, wymieszać łyżką lub szpatułką.
- Dodać banany i czekoladę, wymieszać.
- Włożyć do wysmarowanej masłem keksówki (moja miała 28 cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 50-60 minut. Kiedy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Ostudzić na kuchennej kratce, następnie zawinąć w folię.
ita skosztować nie możemy ale zrób chociaż zdjęcie 😜
fotki mam, jak tylko zdobędę kabelek do aparatu to wrzucę
ciasto jest mocno czekoladowe z nutą banana, pycha
Dlatego mi się wydaje, że ja coś źle zrobiłam.
Może to być wina zimnych składników? Bo bułki na drożdżach w końcu.
Zdecydowanie drożdżowe nie lubi zimnych składników. A przede wszystkim: kombinowania 😉
Dziś pierwszy raz upiekłam ciasto w automacie do chleba. Wilgotne, okrutnie się kruszy - i szybko znika. Kokosowe. Za piecem tęsknię, ale trzeba się polubić z tym, co się ma 🙂 Ciąg dalszy nastąpi na pewno. A, jeszcze marmoladę pomarańczową w tymże automacie zrobiłam. Fajna. Wspomnienie wyspiarskie.
Następnym razem będę uważać na to ciasto. Człowiek się na własnych błędach uczy.
I upiekłam ciastka z płatków owsianych. Są przepyszne! Właśnie jem jeszcze ciepłe 😡
A co do jeżyków. Ja dodałam chyba za mało płatów bo mi się one dość ciągnące zrobiły.
ja dziś z nudów zrobiłam ciasto z proszku 🙂 czyli to kupowane 🙂
drożdżowe - duża blacha
powiem wam, że palce lizać. Mniam mniam, zrobiłam z owocami pół blachy i pół blachy ( dla męża) z podwójną kruszonkom. Polecam jest przepyszne, szybko i łatwo się robi 🙂
a ja upiekłam placek ze śliwką ale odjełam mu 900 kalorii. Zamiast 250g masła dodałam ok 400g śmietany. Ciastowyszło pyszne. Zdjęcie dodam później.
Jejku, nie wiedziałam, że masło ma AŻ tyle kalorii. Będę też musiała pomyśleć, żeby je jakoś pozamieniać albo zmniejszyć ilość. Ale i tak masło lepsze od margaryny.
o szok! 900kcal w maśle
w&w - daj proszę przepis 🙂 :kwiatek:
W&W to ja czekam na tego obiecanego bloga z dietetycznymi przepisami!
100g margaryny kasia to 680 kalorii kostka ma 250g zazwyczaj dodaje się do ciasta jedną kostkę. 100g śmietany 18 procentowej to 180 kalorii.
Przepis jest prosty
400g śmietany
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Opakowanie cukru waniliowego tego mocniejszego
No i śliwki.
Wszysto mieszamy na cieście układamy śliwki i pieczemy godzinę w 180 stopniach
Kefir, maślanka czymś jeszcze można zastąpić masło/margaryne? Albo zmniejszyć ich ilość? Oliwa z oliwek będzie też lepsiejsza chyba, co?
dziewczyny pomóżcie, proszę! potrzebuję sprawdzony przepis na blok czekoladowy :kwiatek:
[quote author=asieńka link=topic=236.msg711415#msg711415 date=1284923906]
dziewczyny pomóżcie, proszę! potrzebuję sprawdzony przepis na blok czekoladowy :kwiatek:
[/quote]
Blok czekoladowy
Składniki:
1 szklanka cukru (w zależności od upodobań)
1 kostka masła (250 g)
1/2 szklanki wody
2 - 3 łyżki kakao
400 g "niebieskiego" (pełnego) mleka w proszku
suche wafle lub herbatniki
bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, suszony ananas (wg uznania)
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać i ostudzić (może być lekko ciepłe). Do dużego garnka wsypać mleko, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki. Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i wlać/upchnąć do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową. Schłodzić.