[quote author=TA-KI link=topic=841.msg713086#msg713086 date=1285063169]
Zastanawiam sie czy rozważaliście kiedyś możliwość budowy stajni z bloczków styropianowych (takie kształtki zalewane betonem). Jeżeli tak to jakie były Wasze za i przeciw tej technologii do stajni. Bardzo proszę o kostruktywne wypowiedzi :kwiatek:
[/quote]
Polecam obejrzenie w dowolnej stajni dziur (w np w cegłach), pęknięć i wyłamań (np dwucalowych desek między boksami).
Musiał(a)byś i tak obudować cegłą. Taniej wyjdzie ta cegła obłożona styropianem z zewnątrz.
Poza tym te kształtki plus beton (zawsze minimum jedna gruszka) wychodzi drożej
niż klasyczna ściana dwuwarstwowa.
[quote author=Euforia_80 link=topic=841.msg709822#msg709822 date=1284754200]
usiłuję znaleźć w necie jakieś sensowne rozwiązanie na zabezpiecznie rur przed mrozem i natknęłam się no to:
http://www.zeta.pl/ochrona_raychem.htmlwygląda interesująco, muszę sprawdzić jaki jest koszt zamontowania czegoś takiego 🤣
[/quote]
...i eksploatacji.
Nie wiem jak dziś. trzy lata temu za 150cm (na zawór i odcinek z gleby) zapłaciłem ok 200zł.
Uwaga: to cały czas ciągnie prąd i to sporo. Wymieniłem potem na zwykły grzejny z termostatem
bimetalicznym w zakończeniu (3m za 100zł).
Moim zdaniem taki przewód na pełne rury się nie nadaje, na instalację pustą wystarcza zwykły
przewód grzejny + "kręciółek".
Nie znam Twoich warunków "lokalowych" ale na wodę w zimie jest kilka znacznie tańszych metod.
(Np. obieg boczny z CO jak stajnia blisko domu. Jak daleko to instalacja pusta plus kraniki)
[quote author=Euforia_80 link=topic=841.msg711624#msg711624 date=1284929731]
Przyznam jednak, że jestem totalnie zielona w dziedzinie prądowej i nie mam zielonego pojęcia jakiej mocy przewód zastosować
[/quote]
Moc "przeciwoblodzeniowa" zależy od tego ile zainwestujesz w izolację cieplną rur.
Poproś jakiegoś projektanta od instalacjii co to Ci policzy według wartości katalogowych
wybranej przez Ciebie izolacji. I przy okazji przybliży Ci wysokość dodatkowego rachunku
za prąd - (strata ciepła w W * czas ~~ zużyty prąd)
Wedle moich "wyliczeń na serwetce" dla porządnej izolacji piankowej (pełnej) 3cm to
będzie jakieś 5W/m.
Aha: izolacja doskonale się nadaje do zabawy w zrywanie, więc tam gdzie koń może sięgnąć
do rury (czyli zwykle od ściany do poidła) musisz mieć solidną obudowę np z blachy.
No i izolacja musi sięgać do samego poidła a na doprowadzeniu do zaworzu poidła musisz
przewidzieć owinięcie co najmniej 30-60W dodatkowo.
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] brak edycji