Kurs instruktora rekreacji ruchowej ze specjalnością j.k.
a jak wygląda ogólnie taki egzamin na instruktora ?
W Gałkowie było tak że jedna osoba prowadzi jazdę, reszta kursantów jeździ i wykonuje jego polecenia po ok 5 minutach -zmaina, ktoś zsiada z konia (ten co prowadził wsiada i jeździ z resztą) i tak każdy po kolei.
[quote author=raxa link=topic=71.msg700801#msg700801 date=1283948123]
a jak wygląda ogólnie taki egzamin na instruktora ?
W Gałkowie było tak że jedna osoba prowadzi jazdę, reszta kursantów jeździ i wykonuje jego polecenia po ok 5 minutach -zmaina, ktoś zsiada z konia (ten co prowadził wsiada i jeździ z resztą) i tak każdy po kolei.
[/quote]
🤔 i tyle??
No tak wygląda praktyczny, po nim jest jeszcze teoretyczny (z 31 zestawów losujesz jeden, każdy zestaw ma 4 pytania: 2 z rekreacji ruchowej i 2 "końskie". Trzeba odpowiedzieć przynajmniej na jedno z r.r i jedno końskie).
Acha. Ja myślałam, że jeszcze jakiś egzamin z jazdy czy cuś..jakiś parkur , ujeżdzenie...
No egzamin z jazdy jest, przeciez pisałam że kursanci się zmieniają, czyli np ty prowadzisz jazde (reszta jeździ) po chwili ktoś zchodzi z konia i prowadzi dalej jazdę ty wsiadasz i jeździsz z resztą (komisja ocenia nie tylko jak prowadzi sie jazdę ale w międzyczasie patrzy jak kto jeździ)
W Łynie byly egzaminy teoretyczne po każdej cześci wykładowej:
*rekreacji
*pierwszej pomocy
*zajęc z próchniewiczem
*zajec z prowadzenia jazd
*weterynaryjnej
*zajęc z łojkiem z zywienia koni
zaliczenia praktycznego nie bylo,każdy był "przepuszczany". Jedna z pięciu osob ze zdających zdała brązową odznakę ktora byla na koniec kursu. Wiec poziom coz...
a ta jedna osoba co zdała brązową, to byla jedyna zdająca z kursu, czy inni nie zdali?
Anyway..poziom pozostawia wiele do zyczenia..no ale, jak kursu nie zrobisz, to papierka nie dostaniesz tak czy siak - bez wzgledu na to jaki poziom reprezentujesz 😵
Teoretycznie instruktor r.r. powinien jeździc na poziomie klasy L.
Teoretycznie tak, choc wedlug mnie to IRR powinien umiec duzo wiecej..ale prawa rynku zapewne zwryfikuja to w praktyce.. 😀iabeł:
Tu nie ma co weryfikować IRR uczy jeźdźców, którzy jeżdżą rekreacyjnie jak sama nazwa wskazuje. Najważniejsze aby instruktor potrafił przekazać wiedzę, oczywiście sam musi potrafic dobrze jeździć ale nie musi od razu skakać 150 cm itd. bo jeźdźcy rekreacyjni raczej tyle nie skaczą.
reszta nie zdała brązowej.
i wierzcie mi ta ktora zdala ta brązową naprawde byla słaba...
w Toporzysku jest ( był ) egzamin z uj. na brązową odznakę, pomimo tego, że podobno wstępny był na poziomie srebrnej, ale cóż widać kurs obniża poziom a nie podnosi. A ze skoków była koperta z drążkami przed z kłusa, i szereg stacjonata okser i tyle. teoretyczny to dwa pytania ze srebra, ale tylko z dwóch części. Prowadzenia jazd na całym kursie było 15 minut każdy, nie było nauki jak poprowadzić jazdę itp. Być może się w końcu coś zmieniło, mam nadzieję, bo nasz kurs przypominał 2,5 tyg kurs nauki jazdy konnej i tyle.
czekam jak tegoroczne relacje z toporzyska.
Nie zdali brązowej odznaki?? 😲 😲 😲 😵 😵 🤔 🤔 🤔 🤔zczeka: 🤔zok: 🤔zczeka:
Matko...nie nooo...to juz jest przegiecie p*** 😵
Pewnie ze względu na niski poziom likwidują kursy na instruktora rekreacji ruchowej. Po prostu każdy może go zdać.
Likwidują go, bo dostosowujemy się powoli do UE..
Mykam na kurs - trzymajcie kciuki 😉
TRATATA, jak to - osoby z papierami IRR nie będą miały prawa wykonywania zawodu?! 😲
Umiesz czytać? likwidują kursy na IRR a nie instruktorów 🙂 Czyli jak masz już uprawnienia IRR to ci ich nikt nie zabierze ale kto nie ma to od przyszłego roku już nie będzie mógł takich uprawnień zdobyć. Zostaje tylko instr. sportu i trener no i te z PZJ
Uff, uspokoiłaś mnie - bo z Twojego postu wydedukowałam, że IRR tak jakby tracą uprawnienia od przyszłego roku...czyli bez sensu jest ten kurs, który właśnie robię ;-)
A skąd ta informacja że likwidują te kursy?
To już na 100% pewne?
Miałam znajomego, który popręgu siedząc na koniu nie umiał dociągnąć, a instruktora zdał :/ żenada
black_mamba1926, no tak wlasnie wygladaja kursy przez szarze organizowane. poziom zatrwazajacy, a ze wiekszosc kandydatow na instruktora to ludzie korzy w szarzy sie uczyli od poczatku i nigdzie indziej nie jezdzili to co... kolezance papiurka nie dasz?
u mnie egzamin byl praktyczny z jazdy,z prowadzenia jazdy i teoretyczny. tyle ze nie wygladalo to tak jak u TRATATA, ze ocenialo sie kursantow jezdzacych jak ktorys z nich prowadzil jazde, tylko trzeba bylo przejechac czworobok chyba P2 czy jakis tam.
a poziom kursantow - chyba wszedzie taki sam... chociaz u mnie spora czesc osob byla z uniwerku wiec nie bylo najgorzej. ale czesc osob - masakra.
To jak nie biedzie kursów to co bedzie ?? jak to teraz bedzie wyglądać ??
beda kursy PZJ-otu, a nie ministerstwa sportu.
Ale wtedy rozumiem nie bedzie takich jaj ze wszyscy zdaja? bedzie jakiś poziom czy po prostu zmieni sie tylko patron tej imprezy ?
poziom powinien byc wyzszy. a jak bedzie - to sie okaze...
Hej! Jest ktoś ze Szczecina lub okolic kto był, jest lub będzie się wybierał na IRR tutaj w Szczecinie? 👀
A czy ktoś orientuje się, czy jeszcze gdzieś w warmińsko- mazurskiem będzie organizowany kurs przed ta likwidacją? 🙁
A w Zbrosławicach kurs będzie normalnie się dobywał w maju 2011.