Kurs instruktora rekreacji ruchowej ze specjalnością j.k.
Projekt Rusz z kopyta jest teraz w pomorskim. Na instruktora sportu skończyła się już niestety rekrutacja... Robią chyba jeszcze rekrutację na kurs językowy, ale niestety bez instruktorskiego.
Byłam z wczoraj na dziś w Toporzysku.
Zdałam dziś egz wstępny na kurs.
Zajęcia zaczynają się w czwartek pod wieczór ale najlepiej być po południu ok godz. 15-16.
Od razu ostrzegam...trudno tam trafić w nocy bo drogowskazy są małe 🤣
Dowiedziałam się, że będzie nas komplet czyli 24 osoby. Do tej pory nigdy tak nie było.
Będziemy jeździć w grupach 6-osobowych.
Do sklepu blisko 😎
Oj będzie śmisznie 😉
jestemzlasu, jest ta data? 😉
tuch, to prosimy o relację z kursu 🙂
Tuch, ta, blisko, ale chyba jak zmotoryzowana jesteś 😎
Tuch, ta, blisko, ale chyba jak zmotoryzowana jesteś 😎
Jak najbardziej.
Ale dla mnie nawet piechotą jeśli chodzi o sklep to wszędzie jest blisko 🤣
Kilka lat temu byłam na obozie w Pieńkach, tam do sklepu jest 11km, to już spora wyprawa.
Pytanko do revoltowiczów mieszkających kiedyś/teraz w UK.
Czy jeżeli zdobędę kurs instruktora w BHS to nie będzie żadnych problemów z prowadzeniem "legalnych" jazd w Polsce? Jaki status bym miała? Instruktor rekreacji? Instruktor sportu? Wiem, że to papierek z UE, więc powinien obowiązywać w PL, ale się zastanawiam, czy to rzeczywiście byłoby takie "bezproblemowe".
Lotnaa, na 99% od 24 listopada
ikarina, BHSAI to chyba international level 1, odpowiednik naszego instruktora szkolenia podstawowego.
Zapytaj Julii, ona robiła egzaminy BHS, chociaż wiem, że kończyła też jakiś śmieszny kurs w PL - chyba w pożal się bozia Grudziądzu.
Ale myślę, że warto. Brytyjski system jest świetny i naprawdę można się wiele nauczyć.
jestemzlasu, dzięki :kwiatek:
Edit.
Tylko żeby dostać BHSIA trzeba chyba przepracować jako instruktor 500h 😵
Dzięki, Lotnaa :kwiatek: 500 godzin to nie takie straszne, wystarczy pół roku popracować jako "working student", albo uśmiechnąć się do szefa w szkółce jeźdźieckiej o możliwość poprowadzenia kilku jazd tu i ówdzie
Tymczasem będę się starać zrobić jak najwięcej kursów, gdyż te z BHS na prawdę dużo dają. Może ceny są kosmiczne, ale na prawdę warto. Już sam 1- dniowy kurs w Hartpury sprawił, że niektóre problemy, z którymi się użerałam tygodniami, nauczyłam się rozwiązywać w kilka dni, a nawet godzin.
czy ktoś już dostał grafik z Toporzyska ? bo u mnie cisza .... 🙄
Raxa, jutro będą rozsyłać, dowiadywałam się wczoraj ;-)
Pytanko do revoltowiczów mieszkających kiedyś/teraz w UK.
Czy jeżeli zdobędę kurs instruktora w BHS to nie będzie żadnych problemów z prowadzeniem "legalnych" jazd w Polsce? Jaki status bym miała? Instruktor rekreacji? Instruktor sportu? Wiem, że to papierek z UE, więc powinien obowiązywać w PL, ale się zastanawiam, czy to rzeczywiście byłoby takie "bezproblemowe".
PTT i jest to równoznaczne z instruktorem wyszkolenia podstawowego PZJ podobno.
Albo i lepsze, bo międzynarodowe.
Jakiego rodzaju problemy masz na myśli?
Zapytaj Julii, ona robiła egzaminy BHS, chociaż wiem, że kończyła też jakiś śmieszny kurs w PL - chyba w pożal się bozia Grudziądzu.
Ale myślę, że warto. Brytyjski system jest świetny i naprawdę można się wiele nauczyć.
W Grudziądzu teraz niedawno mój chłopak, a ja 8 lat temu w Nowym Ciechocinku.
Ten Grudziądz to jakaś masakra, ale cóż, papierek jest, a resztę zweryfikuje życie 😉
Bardzo prosze o pomoc, bo wybieram sie na kurs do Galkowa i strasznie sie stresuje😉. Na czym polega tutaj egzamin? co trzeba robic? czy latwo zdac? i jak w ogole tam jest
Chyba raczej nie dostaniemy nic na maila z Toporzyska, bo mają jakąś awarię, ale wiem tyle, ze spotkanie organizacyjne o 16.00 w czwartek
Mam do was pytanie czy orientuje się ktoś jak najlepiej dostać się jakąś komunikacją z lewady do kędzierzyna koźle? Albo czy orientuje się ktoś czy w Kędzierzynie Koźle dworzec autobusowy jest niedaleko dworca pkp? Byłabym wdzięczna za takie informacje.
Jeśli chodzi o kurs w Lewadzie to dostałam informację, ze zaczyna się jutro obiadem o 14😲0 a potem od 15😲0 są zajęcia.
Lewada nie ma połączenia z Kędzierzynem... 😉
Ale zadzwoń do nich, dobiorą Cię z pociągu i potem na pociąg odwiozą, koszt chyba 20zł 😉
aha dzięki, pytałam bo znalazlam jakiś pks zakrzów - kędzierzyn, a no to skoro jest możliwość żeby mnie ktoś z tamtąd dowiózł to fajnie to pogadam na miejscu bo dojazd do lewady mam, tylko potem będę potrzebowała z tamtąd wydostac.
łe, w drodze powrotnej to już w ogóle łatwo, pewnie będzie sporo chętnych by Cię podwieźć, bo i tak jadą przez Kędzierzyn 😉
Julie, wielkie dzięki 🙂
Mam na myśli "problemy", czyli jakby ktoś na jeździe, którą prowadzę zrobił sobie kuku... czy np. firma ubezpiczeniowa przypadkiem nie stwierdzi, że nic nie wypłaci, bo instruktor ma papiery zza granicy, a nie krajowe.
łe, w drodze powrotnej to już w ogóle łatwo, pewnie będzie sporo chętnych by Cię podwieźć, bo i tak jadą przez Kędzierzyn 😉
no poniekąd w drodze powrotnej bo będzie to w środku kursu jeśli się uda żebym mogła wyjechać z tamtąd, wystartować i wrócić🙂
Edit: Mam jeszzce takie jedno pytanie czy orientujecie się jak to jest z tym egzaminem na koniec kursu i z ubiorem czy trzeba go jechać na galowo czy tak jak odznakę wystarczy czysto i schludnie?
black_mamba1926, może jeszcze któryś region uruchomi kurs IS w ramach środków unijnych? Ten pomorski to była cudowna okazja.
Zapewne robi kursy Pruszków, możliwe że Gdańsk (bo mają studia jeździeckie), kiedyś zrobił Poznań. Teraz Wyższa szkoła trenerów i instruktorów (jakoś tak) robi studia trenerskie w oparciu o Aromer, może potem zrobi IS? Czasem na IS trzeba czekać parę lat, na sensowny kurs znaczy się. Owszem, część ogólną można zrobić oddzielnie, ale co to da? Jak jest chociaż kilku jeźdźców to fajniej. Chyba, że to kolejna dyscyplina.
Moźna mieć taką nadzieję halo bo eśli dobrze pamiętam to jakos w tamtym roku był ten projekt organizowany w województwe śląskim.
Właśnie, dołączam się do pytania, czy na kurs jest sens brać jakieś białe bryczesy, czaprak i tym podobne wyjściowe ciuszki?
No właśnie, potrzebny rajtrok i koszula z plastronem?
Po zdjęciach ze strony Toporzyska wnioskuję, ze rzadko kto się tak ubrał na egz końcowy.
W Toporzysku nikt tego nie będzie wymagał, ma być schludny strój jeździecki.
Moźna mieć taką nadzieję halo bo eśli dobrze pamiętam to jakos w tamtym roku był ten projekt organizowany w województwe śląskim.
No własnie..w zeszłym roku, a ja właśnie się na śląsk przeprowadzam 😵
No nic..miejmy nadzieję, że zorganizują ten kurs w przyszłym roku w jakimś nie bardzo odległym województwie..
Co do stroju..niby wymagane nie jest, ale zawsze lepiej wygląda się na galowo na egzaminie 😀
Pewnie, że lepiej. Ale na ocenę nie ma to wpływu żadnego, przynajmniej u tych sędziów, których egzaminy obserwowałam "od kuchni".
Chyba że strój poprawi samopoczucie jeźdźca, wtedy wpływ będzie jak najbardziej 😉
a jak wygląda ogólnie taki egzamin na instruktora ?
Powoli zegnam wszystkich, bo wieczorem wyjezdzam( jutro Zbrosy), wiec i internetu miec nie bede 😵
Życzę Wam wszystkim powodzenia na Waszych kursach instruktorskich, gdziekolwiek je będziecie teraz roić! 🙂
i mam nadzieję, że zdacie pózniej relację - jak było? 😉
Nie wiem czy już słyszeliście ale TYLKO DO KOŃCA BIEŻĄCEGO ROKU można nabyć uprawnienia instruktorskie w rekreacji ruchowej i zgodnie z prawem prowadzić zajęcia w różnych specjalnościach. Więc kto miał w planach to niech się nie zastanawia. Od poniedziałku rusza kurs w Gałkowie.