Trzeba pomóc !!!!!
Kochani !!!
Nie mam pojęcia czy jest już jakiś temat założony, pod który mogłabym się podłączyć, ale potrzebna jest P-O-M-O-C !!!!!!!
http://centaurus.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2262 biedaki czekają na naszą pomoc do 20 września!!
a kolejne dwa (w tym 20 letni kucyk i 2,5 letni arab!!!) do końca września !!!
http://centaurus.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=225trzeba działać!!
Hej,
b rozumiem że Miszka ma paszport. Można poznać jego imie i po jakich rodzicach. Myślę, że wielu "arabiarzy" będzie ciekawych. Pzdr.
Spytam tak trochę szyfrem: Fundacja na C jest tą samą od konia na E / szczyt Czomolungma/ ?
[quote author=Tomek_J link=topic=32148.msg700883#msg700883 date=1283956766]
Spytam tak trochę szyfrem: Fundacja na C jest tą samą od konia na E / szczyt Czomolungma/ ?
Tak, to fundacja powiązana ze sprawą Everesta. Dziękuję, mówię "nie".
[/quote]
To ja też jestem na NIE.
hmmmm... przeczytałam info dotyczące owej fundacji na 'C' ze strony Tary. Ciężko w sumie stwierdzić czy coś się zmieniło w tejże fundacji czy też nie. Informacje pochodziły z 2008r.
Może od tamtej pory nastąpiły jakieś zmiany. Nie mniej jednak sprawa wydaje się podejrzana. Tylko co tu zrobić?? Jak czyta się takie opisy na stronie czy w gazecie (bo dzisiejszy numer 'Metra'
podał wiadomość o tych koniach) a do tego widzi się zdjęcia tych biedaków to jak tu nie zareagować. Z jednej strony nie wszystkie pieniądze mogą trafiać właśnie na ratowanie tych zwierząt,
ale z drugiej strony, co jeśli faktycznie możemy pomóc a tego nie zrobimy ze względu na nasze uprzedzenia?? Ciężka sprawa. Sama nie wiem co zrobić 🤔wirek: 😕
jak chcesz to przeciaż wpłacaj
a co do ogłoszeń (darmowych bo mających forme artykułów interwencyjnych niemalże ) to regularnie sie ukazują. Dziennikarze to jak widać ludzie o gołębich sercach co to za bardzo mysleć nie lubią i tez ich jest ich łatwo przekonać do pomocy w formie publikacji koniecznie z nr konta fundacji
Pod koniec zimy pomogłam tej fundacji, na rzecz konia Buławy (którego notabene znałam dość dobrze i na swój sposób kochałam). W prośbach o pomoc napisali info. jak najbardziej prawdziwe, a konik według opisów i zdjęć jest w nowym domku (sama nie sprawdzałam), bądź co bądź na pewno została wykupiona. Tak, że myśle, że można im wierzyć, ale sama również byłam do nich uprzedzona (i chyba nadal troche uprzedzenia mi zostało). Może nie jest to wymarzona fundacja, ale chyba lepsza ta niż rzadna.
W tym sformułowaniu chodziło mi o to, że lepiej żeby tą konkretna sytuacja zajęła się jakaś fundacja, bo jeśli nawet będzie to centaurus to ważne, że kto kolwiek się tym zajął.
Oczywiście, że wole aby koniki przygarnęła Met, a nie Centaurus, ale każda fundacja ma swoje na głowie.
polecam kredyty - jak ja chciałem kupić konia to poszłem po kredyt ,a gdy chciałem go leczyć , pomóc innemu to poszłem po kredyt 😉
Tomku - Nie przesadzaj zbytnio z tymi porównaniami. 😉 Polecam lekturę wątku o siwym którego chciałam uratować i nikt prócz fundacji na C. i żabeczki która to załatwiła nie podjął się tego zadania. Oczywiście nie wspomnę o zarzucanych mi niecnych zamiarach. Podobno miałam zawłaszczyć sobie siwego dla siebie, taaaak taaak trzymam go do dziś w szafie na wieszaku. A tak naprawdę C. pomogła mi go wykupić , i do dziś ma nowy kochający dom i ma się świetnie.
[quote author=Tomek_J link=topic=32148.msg700883#msg700883 date=1283956766]
[quote author=Tania link=topic=32148.msg700882#msg700882 date=1283956587]
Tak, to fundacja powiązana ze sprawą Everesta. Dziękuję, mówię "nie".
[/quote]
To ja też jestem na NIE.
[/quote]
Również jestem jak przedmówcy na nie.
Niestety, nie przechodzi fundacja C. do dalszego etapu MASZ Talent
Może nie jest to wymarzona fundacja, ale chyba lepsza ta niż rzadna.
niż RZadna to pewnie lepsza.. 😉
Mój kur...cze ukochany Centaurus...i ulubiona P. Ewci 😀iabeł: az sie scyzoryk w kieszeni otwiera 🤬
KUTAPINDY za przeproszeniem 😉
Czy znane jest pochodzenie Miszki?
Fundacja C wiele razy pokazywała bardzo kontrowersyjne działania w internecie:
- sprawa znikającego konia Everesta,
- zbiórka, ratowanie i adopcje koni, które trafiły do Tary i tam także się znajdowały, kiedy na stronie pojawiało się mnóstwo newsów o tym, jak to świetnie idzie akcja,
- uruchomienie zbiórki na leczenie konia, który rok wcześniej trafił do innej fundacji i z uwagi na stan zdrowia został poddany eutanazji, oczywiście zbiórka okraszona fotkami ze strony innej fundacji
- dylematy związane z ogierem z fundacji (a może by tak nim kryć).
itd. itd.
Opinię każdy wyrabia sobie sam, kto chce, niech naprawdę wpłaca, ale nie spodziewam się zbyt dużego odzewu na tym forum.
A dziennikarzami polecałabym się nie przejmować, dla nich każdy temat, który pozwoli zająć kawałek strony (gazeta w końcu wychodzi codziennie...) i jeszcze złapać wierszówkę jest mile widziany. To, że coś jest w prasie, bynajmniej nie znaczy, że jest to temat sprawdzony, udowodniony i jedyny słuszny.
-
do tych wspomnianych przewinien przez Quante dodam:
12 koni na ktore kase zbierane, a ktorych nei wykupiono- no bo przeciez kasa poszla n ainne potrzebujace konie
oskarzenie z Odrzywolu o znecanie sie nad konmi- coz nie kazdy koniarz wie jak wygladaja zeby konia i swini i nie kazdy potrafi odroznic je w czaszcze swini i zrebaka 😂 🤣
Centaurusowi glosno mowimy nie !
Tomku brawo! wreszcie ktos napisal co robil Centaurus
Karla, rozumiem, ze nie widzisz nic zlego w tym, ze szczatki zwierzat sa skladowane w gospodarstwie, a na nagane zasluguje jedynie fakt, ze ktos nie rozpoznaje, do jakiego zwierzecia te szczatki naleza.
arabos przepiekny! 💘
Met, To znaczy, ze owa 'fundacja' nie zgłasza do odpowiedniego urzędu jeśli padnie im jakiś zwierzak?
Ponawiam pytanie o prawdziwe imie Miszki... Bardzo ładne z niego arabiszcze. Jego rodowód mógłby pomóc. Być może ktoś sam chętnie go kupi. Czy jego kulawizna jest zdiagnozowana?
Ponawiam pytanie o prawdziwe imie Miszki... Bardzo ładne z niego arabiszcze. Jego rodowód mógłby pomóc. Być może ktoś sam chętnie go kupi. Czy jego kulawizna jest zdiagnozowana?
Spytaj w Centaurusie może?
Met, To znaczy, ze owa 'fundacja' nie zgłasza do odpowiedniego urzędu jeśli padnie im jakiś zwierzak?
Notarialna, nie, nie! zupelnie sie nie zrozumialysmy. Karla pisala o Odrzywole. ze Centaurus nie rozpoznal czaszki swini - a bylo powiedziane, ze to czaszka zrebaka. Karla bardzo karci wypowiadajaca sie osobe, ze nie rozpoznala gatunku zwierzecia, do ktorego czaszka nalezala. nie widzi problemu w tym, ze wlasciciel posesji, na ktorej byla interwencja Centaurusa, mial tam szczatki zwierzat.
moze teraz bedzie to bardziej zrozumiale dla osob, ktore nie sa w temacie :kwiatek:
Met, Ok, dzięki. Nie siedzę w tym, ale zrozumiałam to tak jakby składowali zwłoki na swoich włościach. Dzięki za wyjaśnienie 😉
nie widzialam - nie wypowiadam sie.
ot, komentuje komentarz
met widac, ze nie rozumiesz
doskonale wiesz, ze nie chodzi tylko o rozpoznanie szczatek zwierzat- w materiale zrobiono z fa eta kata, co morduje, zabija zrebaki, konie starsze i do tego pije
naganne jest trzymanie koni na terenie bylej ubojni, brak szczepien odrobaczen i kowala, tego nigdy nie negowalam, ba nawet o tym glosno mowilam wiec zanim cos o mnie napiszesz w tym temacie to siegnij do zrodla, prosze, bo znow sie okaze, ze glosno mowisz o czyms co moze kogos krzywdzic - acz nie bardziej niz skrzywdzila ta fundacyjka owego pana i jego konie- slyszalas o probach podpalenia jego stajni po tamtej akcji?
a teczka na ta fundacje u znajomych rosnie...
znowu mowie glosno o czyms, co moze kogos krzywdzic? kogo skrzywdzilam?
to nie bylo szczatkow zwierzat?
mnie tam nawet nie interesuje, czy konie chodzily po kosciach. ale to chyba nijak ma sie do przepisow jakichkolwiek, zeby kosci zwierzat gdzies tam sie walaly w czyims gospodarstwie. nie bylam, nie widzialam. to Ty piszesz bardzo glosno i wysmiewczo, ze nie rozpoznano czaszki swini. czyli czaszka byla