wypieki i słodkości domowej roboty
Upiekłam muffinki, pyszne są, w środku mięciutkie a z wierzchu lekko chrupiące, idealne! 😜
Wreszcie, bez wyrzutów sumienia, będę mogła zjeść troszkę "koniny" 😁
armara skąd ty masz takie foremki? 😜 👍
Z Ikei, jak tylko kontur zobaczyłam to leciałam po foremkę biegiem 🤔wirek: 😁
A to cała rodzina:
armara taką koninę to ja mogłabym sama ofrezować 🤣 , foremki świetne
Carunia szkoda, że wcześniej nie widziałam twojego przepisu , cały tydzień zastanawiałam się co na weekend i wymyśliłam biszkopta przełożonego masą karpatkową z ananasem i polewą czekoladową. Ciekawe co z tego wyjdzie 🙄
Przez Was będę musiała się ubierać w Maxi Modzie... 😵
Euforia_80 Na pewno będzie dobre! Bo każdy składnik dobry z osobna, to razem też na pewno będą super 🙂 Ja bym tam tylko jeszcze między masę i polewę wsadziła upieczone wiórki kokosowe i tyle 🙂 uwielbiam kokos 😍
Carunie znaczy ze nie widzialas odcinka Friendsow w ktorym Rachel zrobila triffle. Hyhy jedyny ktory to zjadl byl Joe oczywiscie, czego tu nie lubic?? smietana dobra, wolowina dobra, dzem dobry... 😀
Ale bez wolowiny powinno byc ok 😉
Dlaczego za każdym razem biszkopt mi nie wyrasta 👿 👿 👿 👿 , jestem wściekła . Całe szczęście jest zjadliwy i już połowa placak zjedzona ale nie jest taki jak chciałam żeby był 🙁
Euforia więcej proszku do pieczenia/więcej powietrza
Euforia_80, nie przejmuj sie, ja kiedys zapomniałam o proszku i wgl nic nie urosło i było twarde jak kamień. ale i to mnie nie wystraszyło- zostało zjedzone w mgnienu oka ;D
przesiałam mąkę, dodałam proszku nawet odrobinę więcej niż w przepisie ale ja to chyba nie mam ręki do biszkopta 😵 , raz mi się udał jak dodałam taki "uszlachetniacz" kupiony w sklepie właśnie dla takich jak ja, biszkopt był wtedy idealny ale skład tego uszlachetniacza jakiś mało naturalny więc wolę z niego nie korzystać.
Całe szczęście, że rodzinka nie narzeka 😉
Pytanie za 100 pkt.
Jak składniki na pancakes z tego przepisu podanego przez Ash na poprzedniej stronie zmiksuje za poocą miksera, a nie w blenderze to wyjdą placki?
W ogóle muszę się pochwalić, że koleżanka z Irlandii przywiozła mi golden syrup 💃
No to ja się pochwalę moim ciastem na szybko. Kiedyś tam robiłam i w czeluściach kompa zdjecia znalazłam haha
Notarialna 😜 dobrze, że w sobotę i w niedzielę idę na wesele z poprawinami bo znowu musiałabym coś piec . Jak ja kocham domowe ciasta 😍
Zrobiłam sobie dzisiaj Jeżyki 😁
Zjadłam jednego i po godzinie w kuchnie nie znalazłam żądnego... tylko deskę w zlewie.
Moja rodzina jest straszna czasami.

Jutro powtórka, tylko muszę kupić więcej Marsów
Tym razem dodam miód bo go trochę za późno znalazłam.
Chess, przepis!!! szybciusiem.
Chess, co toooo? wygląda smakowicie
Ogólnie rzecz mówiąc, są to płatki kukurydziane w polewie czekoladowej.
Przepis jest bardzo prosty
Mi wyszło około 10 sztuk
2 batoniki Mars
Niecała szklanka mleka
cukier wg uznania
kakao (gorzkie) wg uznania
płatki kukurydziane
foremki papierowe jeśli ktoś chce w takiej formie jak ja zrobiłam, równie dobrze mogą być miseczki czy talerzyki
miód którego dzisiaj nie dałam ale bardzo fajnie wpływa na smak
Do garnka wlewamy mleko i stawiamy na niewielkim ogniu (czy średniej mocy kuchenki elektrycznej)
gdy się podgrzeje wsypujemy nieco kakao (chyba się nie odmienia, hm?)
Mieszamy i dodajemy Marsy. Cały czas przesuwamy je by się rozpuściły bez przypalenia.
Gdy mamy już w miarę jednolitą płynną masę dodajemy cukier, miód i kakao do smaku (jak komu pasuje, tego więcej, tego mniej)
Całość powinna mieć konsystencję nieco rzadkiego mleka skondensowanego
Zdejmujemy z ognia i wsypujemy płatki kukurydziane (tyle, żeby masa pokryła je całe, ale żeby nie nasiąkły za bardzo)
Mieszamy tak by ich nie pokruszyć za bardzo
Wykładamy do foremek i czekamy aż wystygną (kto czeka ten czeka w sumie :hihi🙂
Moja mam podobno kiedyś lepiła kulki żeby ładniej wyglądało. Zobaczymy jutro jak mi się będzie chciało 🤣
A sam przepis pamiętam z "Przepisów Sowy Przemądrzałej" z Kubusia Puchatka które czytałam jako dzieciak
coś podobnego chyba robili w jakimś programie na tvn style, tylko zamiast płatków dawali ryż dmuchany
i chyba cała ta słodka masa to były rozpuszczone krówki, albo już coś pomyliłam 🤣
Mama mówiła, że za młodu mojego rodzeństwa kiedy to nie było tyle słodyczy latała gdzieś do tajnych sklepów po mleko skondensowane, robiła krówkę i też dodawała. Właśnie z ryżem preparowanym. Ja nigdy z ryżem nie robiłam. Może spróbuję niebawem 😉
no i znowu mnie nachodzi na pieczenie, tym razem sernik 😜 ale potrzebuję przepis na taki typowy , prawdziwy , tradycyjny sernik, nie te nowoczesne lekkie i puszyste. Chcę zwykły , ciężki sernik z rodzynkami 😜
znalazłam tutaj kilka przepisów ale nie wiem , który będzie właśnie taki jak mi się marzy .
Polecicie coś?
Euforia_80, ja tu kiedyś wrzucałam przepis na moj ulubiony sernik, tylko teraz net chodzi mi mega opornie i nie mogę go odkopać. Ten mój to takie coś między tradycyjnym a ciut lżejszym, ale jak nie lubie sernika to ten zawsze znika w jeden dzień🙂
[quote author=my_karen link=topic=236.msg467814#msg467814 date=1265059160]
Juz daje 🙂 To taki najprostszy serniczek, ja czasem udziwniam jakimis owocami z puszki np...
Dopiero teraz doczytalam, ze dziewczyny chwile wczesniej tez chcialy... ale starosc nie radosc, na oczy mi poszlo... 😉
składniki:
1kg twarogu (z wiadereczka)
6 jaj
2/3 kostki margaryny
3 budynie śmietankowe/waniliowe
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
2 łyzki mąki ziemniaczanej (ja daje na oko troche wiecej i zwykle tortowej)
olejek cytrynowy/migdałowy
3 paczki herbatnikow bebe
bakalie, owoce z puszki, wg uznania
Żołtka utrzeć z cukrem, wlać wystudzony tłuszcz. Nastepnie dodac po trochu twaróg i miksowac. Wlać mleko, wsypać budynie, mąke, olejek, bakalie.
Dodac pianę z białek. Delikatnie zamieszać. Wlać na blache wyłożona pergaminem lub folia i herbatnikami.
Piec ok 1h w 180-200st.
Wychodzi duuza blacha, i proponuje wziac duza miske do zmieszania wszystkiego, ja za pierwszym razem musialam ciasto przelewac w trakcie 😉
[/quote]
to chyba ten, prawda?
zwróciłam na niego uwagę i juz nawet zakupiłam niezbędne składniki. Jutro biorę sie za niego 🏇
To życzę powodzenia i mam nadzieję, że kupiłaś dobry ser w wiaderku, bo zwykle z tych "wiaderkowych" serniki wychodzą jakby wodniste (jadłam tak wykonane ciasta przez kilka niezależnych osób, sama również robiłam). Teraz tylko ser w kostkach kupuję - sernik zawsze wychodzi taki super jak babcia zawsze robiła, nie jest taki "sztuczny".
hmmm 🙄 szkoda, że wcześniej nie wspomniałaś o tym serze. Przyznam, że poszłam na łatwiznę bo nie chciało mi się bawić w mielenie zwykłego sera 😡 . A są jakieś sposoby na udany sernik 🤣 , żeby nie był właśnie taki wodnisty z tego wiaderkowego sera ?
Mi przenigdy wodnisty nie wyszedł, zawsze właśnie taki ciężki, fajny. Tylko ja nigdy tych tańszych 'wiaderkowych' nie kupowałam, fakt.
Euforia_80 nie widziałam tego przepisu wcześniej 😡
Nie mam pod ręką mojego cudownego przepisu na sernik ale jak tylko pojadę do mamy wezmę mój zeszyt z przepisami i wpiszę tu na formum jak zdzialać "babciowy sernik".
A sera w kostkach nie musisz mielić, wystarczy kupić ser w kostkach trzykrotnie mielony. 🤣
Mam nadzieję jednak, że z produktów jakie masz sernik wyjdzie Ci dobry.
wszystko się okaże za parę minut 🤣 , sama jestem ciekawa czy się uda bo ja to trochę lewus jestem do wypieków 😁
u mnie w domu specjalistką od placków jest mama, ja zawsze pełniłam funkcję pomocnika , a teściowa to już w ogóle robi rewelacyjne wypieki 😜
a co do sera to nawet nie wiedziałam, że jest taki w kostkach 3 krotnie mielony 👀
edit:
oto i on

hmm, nie jest za niski 🙄
Euforia_80 nie widziałam tego przepisu wcześniej 😡
A sera w kostkach nie musisz mielić, wystarczy kupić ser w kostkach trzykrotnie mielony. 🤣
Mam nadzieję jednak, że z produktów jakie masz sernik wyjdzie Ci dobry.
przeszukałam półki w sklepach i nie znalazłam sera w kostkach 3 krotnie zmielonego , są tylko w wiaderkach 😵. W niedzielę mam teściów i mam w planie sernik tylko mam dylemat z tym serem, z tych wiaderkowych jaki polecacie?