Derki
Balajlama, dzięki, ta pierwsza jest też fajna cenowo 🙂
u nas zimą konie w polarach do karuzeli chodzą.
przeciez konie w karuzeli idą raznym stepem, to co innego niż wybieg, na ktorym owszem troche pobrykaja, a potem jednak stoją lub drepczą powoli.
Ale z drugiej strony na dworze jest też zazwyczaj znacznie zimniej niż w stajni. Mój chodzi do karuzeli w stajennej - rusza się, ale w niższej temperaturze
Ok to i ja napiszę, mam konia który na zimę nie będzie golony ale nie wiadomo jaka będzie pogoda w zimę a teraz jest ******* .
Więc szukam derki takiej ogólnej (polary odpadają) zimowej derki którą mógłby nosić w stajni i na padok.
Aha zapomniałam poszukuję derki najtańszej ostatnią schokemole 500zł stajenni wypuścili na padok i derką zaopiekowały się konie 😤
W internecie nie mogę znaleźć ma ktoś propozycje??
Moja teraz stoi w bawełnianej i jak chodzi w karuzeli to w tej samej derce.
Czy ktoś miły i sympatyczny mógłby przypomnieć
jaką długość grzbietową mają polarki Eskadron L i XL
(a może trzymają przepisowy rozmiar?)
Zadowolę się również wskazówką, gdzie takie informacje mogę znaleźć na forum 🙂
Burza moim zdaniem w karuzeli powinien miec inną, bo to jednak jest wysiłek, co innego jak stanie w boksie... Spoci się i potem będzie stał bidulek w takiej zapoconej - to tak jakby się nie przebierac na siłownie 😉 ja myślę, ze dralon, albo jakiś polarek, cieplejsza bawełna...
Nie widziałam konia który z karuzeli by wrócił spocony..
Myślę, że zobaczę metodą prób i błędów, puszczę w zimówce a jak się zagrzeje to następnego dnia poleci w polarze.
jaskierkowa, nie ma strachu że będzie kwitł w zapoconej, nie będzie stał w jednej derce od listopada do marca, zawsze jest coś na zmianę 🙂
Mój już w drelichu, kupiłam Equi Theme Colorado i jestem BARDZO zadowolona 🙂
Moj tez juz w drelichu 🙂 od ivett :kwiatek:
ms_konik, L - romby 145 cm, gładkie 150 cm
XL - romby 155 cm, gładkie 160 cm
Z bicolorami nie pomogę bo nigdy nie miałam.
azhael
bardzo ale to bardzo Ci dziękuję 🙂
mój do karuzeli chodził w tej samej derce, w której stał w stajni. na padokowanie w takiej derce byłoby mu zbyt chłodno, ale w karuzeli (zadaszonej) raźno maszerował i nie marzł, a równoczesnie nie gotował się. wiec gdyby miał mieć zmieniane derki, to trzeba byłoby zakładać mu taką samą derkę 😉
co do pocenia się - z tego co mi wiadomo nie pocił się w karuzeli, tylko rozgrzewał. a nawet gdyby lekko się spocił to i tak nie było problemu - parę godzin później koń był brany na jazdę (czyszczony, przebierany, potem myty i tak dalej) i jeśli dotychczasowa derka wyglądała na zapoconą, to derka stajenna była zmieniana na inną, a dotychczasowa szła się uprać.
...ale coś takiego zdarzało mi się niezmiernie rzadko - taki urok stosowania derek z materiałów "oddychających" 🙂
Burza, colorado jest super- totalnie pancerna.
Jedyny problem z zakładaniem derki stajennej do karuzeli jest w przypadku kiedy derka stajenna nie jest wystarczająco 'oddychająca'. Teraz, kiedy konie zaczynamy ubierać powoli w dralony jest ok, ale jak przyjdzie prawdziwa zima, to chyba nie zaprowadzimy konia w derce z wypełnieniem 200 czy 300 do karuzeli zeby sobie pomaszerował?
Ah - powinnam dodać, ze mówie o przypadku kiedy karuzela jest zabudowana i zadaszona z 'osiatkowaną' przestrzenią powyżej wys. kłębu konia
kpik, skąd pomysł że derka stajenna 200 czy 300 gram jest mniej oddychająca niż taka bez wypełnienia?
Ale z drugiej strony na dworze jest też zazwyczaj znacznie zimniej niż w stajni. Mój chodzi do karuzeli w stajennej - rusza się, ale w niższej temperaturze
W zadaszonej karuzeli robi sie czasami naprawdę ciepło, zwłaszcza jak sie puszcza kilka koni na raz.
Koniczka
Moje nie marzna - uszy i inne czesci obmacane 😉, nie zarastają jeszcze i nie chcą wyłazić z padoku nawet jak pada.
Ile taka derka drelichowa u ivett? :kwiatek:
to ja jako derkowy laik zapytam.. Jezeli zapakuje Libla w bawelniana derke teraz to czy jesli wychodzi na ok 2 godziny na padok to powinna isc w tej samej czy dostac coś jeszcze? W sumie teraz w stajni jest podobna temperatura co na padoku
kpik, skąd pomysł że derka stajenna 200 czy 300 gram jest mniej oddychająca niż taka bez wypełnienia?
nie znam sie na szyciu, materialach i moze uzylam zlego slowa - ale jak np ide pobiegajac w chlodny dzien nie zakladam puchowej kurtki tylko lekka bluze bo i tak po chwili rozgrzewki bedzie mi cieplo. Zaloże się, ze malo kto z piszących tu ma derki zimowe z tak doskonalych materialow, ktore uchronia konia od przegrzania sie pod zimowa derka podczas raźnego maszerowania w maszynie (a nie daj boziu klusa), wiec lepiej trzymac sie realiów, a nie teoretyzowac.
poza tym w przypadku derek bez wypelnienia do tej pory wspomniane byly polary/bawełniane derki a one na pewno sa bardziej oddychajace niz kilkuwarstwowe zimówki.
Libella, bawełnę Ci na padoku zmasakruje jeśli się wytarza, w bawełnę wrzucałam Piorka tylko na noc albo do stajni, na padok coś nieprzemakalnego w tą pogodę.
kpik, nasza karuzela spełnia Twoją specyfikację, więc dzięki za pomoc jeszcze raz 🙂
paa fakt, jak dotąd jestem zachwycona 🙂
No właśnie dziewczyny czy jak zacznę derkować na noc teraz w bawełnę, to na padok też wypuszczać już w derce, fakt teraz sie ochłodziło, ale jak znowu się ociepli to chyba wtedy na padok nic nie będę wkładać, bo przy temp. powyżej 15 zacznie się gotować w derce. Dodam, że moja od rana do 18 jest na padoku. Ehh sama nie wiem jak zrobić, żeby było dobrze 😉 Będę wdzięczna za pomoc :kwiatek:
nasza karuzela jest zadaszona, ale niezbyt zabudowana (tzn. po bokach jest 3-4 deski i przerwy między nimi), opcji kłusa nie ma. Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby zszedł chłopak zgrzany z karuzeli.
ma ktoś polarówkę yorka, tę w romby?
czy ktoś z Was miał i może się wypowiedzieć na temat tej treningowej derki z Horze? Jak na moje oko jest śliczna 😍 ale czy funkcjonalna?
Mam tylko w innym kolorze. Dla mnie beznadzieja - polar jak szmata - tak lekki, że przy szybszej jeździe robił sie nam z tego koło tyłka spadochorn. Równie dobrze mogłabym ręcznik frote na końskie nery połozyc.
A ja moge polecic drelich Equi Theme (ta wersje Cotton). Dobrze lezy, fajnie zrobiony i super sie trzyma.
paa, mogłabyś coś o niej powiedzieć? :kwiatek: będę wdzięczna
Mia, to bardzo ładna derka i porządnie zrobiona. Jeśli jednak stawiasz na osuszenie po treningu, to są lepsze pod tym względem polary. Ta jest super na sytuacje typu: przejście przed, po treningu na halę, przykrycie niezbyt zgrzanego konia po jeździe etc.
Potrzebuję właśnie czegoś do osuszania. No nic dziękuję, poszukam czegoś innego chociaż nie powiem te romby mnie skusiły 😉