kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
26 sierpnia 2010 23:54
katija, A nie boisz się , że po tych ziemniakach wystąpią jakieś sensacje? W zasadzie ziemniak koniowi może nie zaszkodzić tak jak człowiekowi, no ale ja bym jednak się bała dać surowego ziemniaka.
nie sadze, zeby jeden ziemniak mu cos zrobil. poza tym, czesciej daje ugotowanego.
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
26 sierpnia 2010 23:56
A no chyba, że tak. 🙂
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
27 sierpnia 2010 07:36
Bee- można na pewno zrobić usg i wtedy wet sprawdzi czy dochodzi do jajeczkowania, jajowody etc. Jednakże nie znam nikogo kto by robił takie badania swojej klaczy przy kryciu z ręki.

dziękuję.  :kwiatek:
surowy ziemniak (1 sztuka na dzien) nie szkodzi, a powoduje przyciemnienie maści konia (oczywiscie jak sie podaje przez dłuższy okres).
ja daję buraki, marchewki i jabłka. i 'mesz' własnej roboty. zmielone siemię lniane gotowane, taka papka  🏇
konisieew czym mielisz siemie bo ja ostatnio nie wiem jakim cudem rozwalilam maszynke do mielenia 😀
srebrna stara maszynka, którą babci cukier mieliła, w niej mieści się szklanka {?} siemienia, więc trochę trwa 😀.
Anderia   Całe życie gniade
30 sierpnia 2010 11:18
Dlaczego puślisk i przystuł nie powinno się traktować żadnymi balsamami zmiękczającymi?  🤔
Siss   Za Króla! Za Ojczyznę! Za ile?
30 sierpnia 2010 11:40
Kodusiowata bo mogą sie rozciągnąć?
kodusiowata, dokladnie. chodzi o to, ze te akurat paski nie powinny byc zbyt elastyczne, zeby sie nie wyciagaly i nie przerywaly sie w nich dziurki. oczywiscie,  nalezy o nie dbac, tak, aby z drugiej strony nie byly wyschniete i nie pekaly.
Co zrobić kiedy zgubiło się legitymację odznak jeździeckich ? Wydadzą duplikat ? Do kogo się zgłosić ?
Anderia   Całe życie gniade
30 sierpnia 2010 16:47
Siss, katija, dzięki wielkie. A zwykłe mydełko czy olejek do skór nie zaszkodzi?
kodusiowata, mydlo jak najbardziej jest ok- lekko natluszcza skore, czysci ja i pielegnuje. ole jednak wlasnie mocno uelastycznia.
Młoda   Kochać to nie znaczy, zawsze to samo.
31 sierpnia 2010 08:19
Nigdy nie wpadłam na to żeby dać spróbować koniowi arbuza..  👀 Jadamy jabłka, marchewki, morele świeże i suszone, banany, maliny, czereśnie, nektarynki, brzoskwinie, winogrona i buraczki ale o arbuzie zapomniałam  😎

Wszystko oczywiście w malutkich ilościach- na smaczek  😀
Antoś, a tak szczerze to potrzeba Ci ta legitymacja do czegoś?  😉
Powinni wydać duplikat, do śzj-u uderzaj.
Duplikat legitymacji - 15 zł
ile otrab pszennych dajecie dla konia? nie chodzi o karmiaca klacz, czy zrebna. po prostu- ile otrab dla konia, jako dodatek do codziennej diety?
moja klacz miała kiedyś ranę nad kopytem, teraz ma jakby odstające, twarde coś, chyba nakostniak. bo jak jest na padoku to obciera to. co zrobić, jak można pomóc ?
Kastorkowa   Szałas na hałas
31 sierpnia 2010 18:52
nasze dostają około pół litra co dwa dni
Puma - ta legitymacja jest chyba jedynym dokumentem potwierdzającym, że odznakę mam. Będę potrzebowała wpisując się do klubu i na zawodach.
jak dobrać dla konia ochraniacze ?
konisiee, domyslam sie, ze chodzi o rozmiar. Musisz zmierzyc obwod i wysokosc nadpecia.
klami w chwili obecnej nie wiem, ale koleżanka polecała mi cob, bo ona jest mniejszym wielkopolakiem 🙂
konisiee, hmmm... wiekszosc ochraniacze jest albo full albo pony. Pony bedzie male.
Czesc firm ma s / m / l.
klami na ślązaki nie waham się kupić full, bo nadpęcie 24-23 cm, ale na nią bo ona mała, a rozmiarów jest więcej ;C
Antoś mnie nigdy nikt nie pytał o odznakę, a tym bardziej na zawodach, a jesteśmy z tego samego regionu  😉
Ważne, że mają Cię w rejestrze wpisaną.
Czy konie reagują podobnie na ukąszenia żmiji jak człowiek?
chodzi mi o wytok 🙂
pierwszy raz jak miałam 'prawdziwą', że to tak ujmę jazdę na mojej klaczy na lonży (nerwowa, ale mogłam poćwiczyć), doskonale dogadywałyśmy się, raz zadziałałam łydką i kłus, miód wręcz. Ale ostatnio na lonży coś się popsuło, była nerwowa, rzucała głową, nie chciała kłusować, zero kontaktu. Czy wytok zapobiegłby nie jeżdżeniu na kontakcie ?
Severus   Sink your teeth into my FLESH
06 września 2010 08:41
konisiee - wytok powoduje że niezaleznie od wysokosci głowy konia w górę wędzidło zawsze działa tam gdzie powinno, czyli na żuchwę, zamiast ciągnąć za kąciki pyska

pomóc może, ale ja na Twoim miejscu poprosiłabym kogoś kompetentnego o pomoc z wyszkoleniem kobyłki
I pracowała nad dosiadem, bo często niestabilna lub sztywna reka albo sztywny, nie amortyzujący dosiad ("telepanie się" po grzbiecie) powoduje że koń  zadziera głowę lub nią rzuca
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się