kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy
Mam pytanie, jeśli jest wątek który na nie odpowiada proszę o link, szukałam ale nie udało mi się znaleźć
Za co i jakie kary może nałożyć sędzia na zawodnika?
Siss, w przepisach każdej z dyscyplin przeczytasz,sędzia może tylko zdyskwalifikować lub wykluczyć z danego konkursu,może nałożyć karę pieniężną,w wkkw istnieje także system żółtych kartek.dodatkowo może zostać złożony wniosek do Komisji Prawa i Dyscypliny PZJ która może nałożyć na zawodnika dalsze sankcje czasowe....coś konkretnie Cię interesuje?
Ktoś, mój koń chodzi regularnie od conajmniej dwóch miesięcy i był wdrażany do pracy powoli, nie że "stoi miesiąc, a potem galop kondycyjny" 🙄 Nie trzeba był trenerem sportowym II klasy żeby to wiedziec.
Poza tym miał badaną krew i wet powiedział, że jest w super kondycji.
Jeździectwo nie jest moim priorytetem, dlatego nie zawsze mogę jeździć regularnie, ale jezeli uda mi się znaleźc czas (a w wakacje mam go sporo) to nie widzę powodu dlaczego mój koń rekreant amator nie miałby się rozwijać.
Alice, ale niech się rozwija,cieszę się...ale trzeba to robić świadomie 🙂 po prostu pamiętaj,że trening siłowy musi mieć też swoje następstwo następnego dnia i tylko o to mi chodzi - o świadomość,że każde działanie ma swój skutek i trzeba wiedzieć,co z tym następstwem robić....powodzenia i dobrej zabawy Ci życzę,bo jeździectwo ma być przyjemne 😉
Ktoś dzięki za info,
konkretnie mam napisać prace na temat "Jakie kary i za co może nałożyć sędzia na zawodnika"
i w tym momencie zbieram informacje, a że nie jestem zawodnikiem nie jestem niestety w temacie :-/
głupie pytanie, ale do czego służy tan uwiąz na szyi? 😡
http://re-volta.pl/galeria/foto/3564#f
O ile mnie wzrok nie myli to jest to cordeo. Stosowany jest bardzo czesto przez naturalsow np. przy jezdzie bez oglowia i jeszcze w innych sytuacjach, ale nie jestem naturalsem, dlatego nie bede tego bardziej ci rozwijac, bo zapewne cos pokrece. 🤣
No, ale jak zreszta jest pokazane na zdjeciu uzywany jest takze przy normalniej jezdzie. Dzieki niemu trzymajac go jak i zarowno wodze zapobiegamy cofaniu sie reki. Przydatny jest takze, gdy jezdziec ma reke niestabilna. Uzywa sie tez go czasem przy skokach.
smiem twierdzic, ze jezdziec ze zdjecia quanty nie ma problemow z niestabilna reka....
Tak wiem, ale piszac o tym do czego sluzy cordeo pisalam ogolnie. Moze zle sie wyrazilam, ale nie mialam na mysli, ze jezdziec na tym zdjeciu ma niestabilna reka itd. Ententa zapytala do czego sluzy ten " sznurek" i to wyjasnilam. 🙂
cubaddu dziękuję pięknie :kwiatek:
Chciałabym popracować z moim koniem nad odpuszczaniem głowy i pracą zadem. Słyszałam, że drągi będą dobrym ćwiczeniem. Czy to prawda? Jeśli tak, to w jaki sposób je jeździć, tzn ustawiać tylko na kłusa, czy z galopem też, na łukach, drągi na ziemi, kawaletti, a może drągi z mini stacjonatką na końcu? Dużo tego i nie wiem w jaki sposób ćwiczyć 😀
Kwadratowy tylny łęk w siodłach to tylko kwestia estetyki, czy wpływa to w jakiś sposób?
ponawiam.
agniecha930, kawadratowy lek, poza kwestia estetyki, w siodlach skokowych jest robiony, zeby nie dostawac ta okragla czescia po upie w skoku. ale nie wiem na ile to tak naprawde robi roznice...
bardziej z genetyki.
jest jakaś szansa, chociaż częściowa wpłynięcia na maść źrebaka? chodzi o to, że mam gniadą klacz (mama - siwa z jabłuszkami, ojciec - kary), oczywiście to nie jest kwestią najważniejszą, ale jeśli wybiorę siwego ogiera, jaki procent mam szans na to, że źrebak będzie siwy? 😁
katija, dla mnie żadną i to tylko kwestia estetyki 😉
Bee. - upraszczając, zależy czy ogier ma 2 geny siwe czy 1 😉 Wiesz moze jakich maści byli rodzice ogiera?
Mam konia po2 letniej przerwie i chce wrócic do jazdy, i tu mam pytanie jak rozpoczac trening? jakies cwiczenia? dodam jeszcze, że mieliśmy problem z odwrotnym grzbietem
bardziej z genetyki.
jest jakaś szansa, chociaż częściowa wpłynięcia na maść źrebaka? chodzi o to, że mam gniadą klacz (mama - siwa z jabłuszkami, ojciec - kary), oczywiście to nie jest kwestią najważniejszą, ale jeśli wybiorę siwego ogiera, jaki procent mam szans na to, że źrebak będzie siwy? 😁
Jeżeli potencjalny ojciec-siwek ma jeden gen na siwosc to 50%, jezeli dwa to 100%
Jezeli jego rodzice byli jedno siwe drugie masciste to ma tylko jeden, jezeli oboje siwusy to z kolei zalezy od ich rodziców 😁
Lekką wskazówką może być hreczka - podobno czesciej wystepuje u koni z dwoma siwymi genami, aczkolwiek nie zawsze
no to będziemy szukać i przeglądać. dziękuję za obie odpowiedzi. :kwiatek:
w takim razie jeszcze jedno pytanie. jakie badania powinna mieć przeprowadzone klacz, w celu stwierdzenia, czy może/powinna mieć źrebaka? chodzi mi o pierworódkę, ale już.. w starszym wieku, 8 - 9 lat.
Przepraszam, że się wtrącam po pytaniu bez odpowiedzi.
Czy konie mogą jeść arbuzy? ;> Nie szkodzi im to w jakiś szczególny sposób?
sądzę że nie, wolę nie próbować, nie ryzykować lepiej dać jabłko i marchewkę i będzie chociaż zadowolony 🙂
Mogą i bardzo lubia.
W pewnej stajni dawano koniom arbuza przeciętego na pół i wyjadały sobie ze smakiem środki 🙂
A nie masz co z nimi robić? Ja tam uwielbiam je jeść 😁
A tak na serio to popieram konisiee i dałabym coś bardziej tradycyjnego
Można dać- tylko wiadomo nie całego. Kawalątek, ja ostatnio dawałam i wszystko ok.
Można, można.
Np. w Grecji konie same zrywały pomarańcze z drzew, które rosły przy padoku i wcinały ze skórką. Z tym że te pomarańcze były słodziutkie.
No i konie chyba przyzwyczajone tam do pomarańczy ?
Bee- można na pewno zrobić usg i wtedy wet sprawdzi czy dochodzi do jajeczkowania, jajowody etc. Jednakże nie znam nikogo kto by robił takie badania swojej klaczy przy kryciu z ręki.
moneta, tak 🙂
Tak samo jak u nas jabłka tak u nich pomarańcze 😉
ja daje arbuza, albo specjalnie zjadam tak niedokladnie i daje ta reszte. daje tez banany, testuje inne owoce, czasem daje swiezego ogorka, korzen pietruszki albo selera, buraki przerozne, jednego kartofelka na smaka... roznosci, ktore nie powinny zaszkodzic, tylko burakow czasem daje sporo, reszte, no tak troche. ale moj kon akturat, zre wszystko.