prawko

ovca - będzie ok, trzymam kciuki!

Nirv - na pewno będzie na 0!  :kwiatek:

karolinaaa - co z Twoim prawkiem  🤬 ?

U mnie coraz lepiej, już w miarę czuję ten samochód, staram się jeździć jak najczęściej, nawet jeśli tylko 5km do domu  😉 Drogę do stajni mam już opanowaną.
kolebka nic ...  😡
kolorwiatru   Pani władczyni imperatorka
25 sierpnia 2010 08:39
delta do korekty samochodu?  🤔
ovca   Per aspera donikąd
25 sierpnia 2010 08:55
kolorwiatru do korekty parkowania-jak wyjdzie nierówno czy za daleko, zawsze możesz podjechać, wycofać czy cuś, i to jest liczone jako jedno parkowanie.
na 0 nie było, ale zdałam  🏇 ihaaaaaa! dziękuje za kciuki  :kwiatek:

20 września mam praktykę.
Nirv, gratulacje 🙂
ja dopiero zaczęłam, ale już mi się podoba 😁 Siedziałam wczoraj w fordzie taty [na sucho 🙂] i czułam się taaak pięknie 🤔erduszka:

Właśnie, jak z terminowymi prawkami? Od 23 roku życia każdy z wadą typu wada wzroku czy słuchu dostaje już bezterminowe. Lekarz powiedział mi, że mam do niego przyjść po ukończeniu 23 roku życia i prosić o... właśnie, o co? Przepisze mi po prostu te prawko i będę wymieniać dokument czy jak ?
25 sierpnia 2010 10:11
ovca  🤔zczeka: u nas musisz zrobic to za jednym razem bo nie zaliczają  😲
Nirv gratulacje  😅

A ja sobie rozwiazuje testy i na  razie nie za bardzo. Robie od 3 do 9 błedów 😡 . W sumie to niedawno zaczełam praktyke wiec chyba póki co tak powinno być 🙂
delta   Truth begins in lies.
25 sierpnia 2010 11:59
ovca  🤔zczeka: u nas musisz zrobic to za jednym razem bo nie zaliczają  😲

Tak ja Ovca pisze - korektę parkowania. Jak nie zaliczają to postępują przeciw przepisom. zreszta cytat z przepisów:

1.parkowanie prostopadłe lub skośne – wjazd przodem wyjazd tyłem (możliwa jedna korekta jazdy),
- miejsce do parkowania wyznacza egzaminator, wskazuje je osobie egzaminowanej,
- po zaparkowaniu musi być możliwość opuszczenia pojazdu przez kierowcę i pasażera z obydwu stron pojazdu, a pojazd musi by zaparkowany w sposób zgodny z przepisami ruchu drogowego (należy sprawdzi możliwoś opuszczenie pojazdu),
- parkowanie odbywa się z zachowaniem zasad ruchu drogowego,
lub,
2.parkowanie równoległe pomiędzy dwoma pojazdami (manewr jest wykonywany jeżeli jest możliwe wyznaczenie miejsca do parkowania – możliwa jest jedna korekta toru jazdy) – wjazd tyłem – wyjazd przodem,
- miejsce do parkowania wyznacza egzaminator, wskazuje je osobie egzaminowanej,
- długość miejsca do parkowania pomiędzy pojazdami powinna stanowić około 2 krotność długości pojazdu egzaminacyjnego,
- w trakcie wykonywania manewru możliwa jest jedna korekta toru jazdy,
- po zaparkowaniu pojazd nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego,
- w przypadku kiedy pojazd parkuje równolegle do krawężnika, w trakcie wykonywania manewru nie może najechać na krawężnik.
3.zawracanie na drodze jednokierunkowej – dwukierunkowej – możliwość wykonania manewru przy wykorzystaniu infrastruktury drogowej (bramy, wjazdu, podjazdu, zatoczki itp.) – zawracanie musi odbyć się przy użyciu biegu wstecznego
- miejsce do zawracania wyznacza egzaminator.

Sankaritarina pewne jest, że od 23 roku życia dają bezterminowe? Ja mam terminowe, za 4 lata musze wymienić. Idziesz do lekarza, który ma uprawnienia do tego typu spraw, on cie bada i wystawia zaświadczenie dzieki ktoremu masz juz bezterminowe prawko albo dalej terminowe. Idziesz z tym do urzedu komunikacyjnego i skladasz razem z wnioskiem o nowy "plastik".

kolorwiatru jak to u was trzeba za jednym razem wszystko zrobić?
Masz prawo do 1 błędu przy każdym manewrze. Jeśli drugi raz popełnisz ten sam błąd oblewasz. oczywiście błąd typu przejechanie na czerwonym, wymeszenie pierwszeństwa czy nie zatrzymanie się na stopie od razu eliminuje cie z dalszego egzaminu.
dzięki za gratulacje 🙂 wczoraj i dzisiaj po placu jeździłam moim mini  💘 kocham ten samochód! już mogę się doczekać jak będę miala prawko i będę śmigała nim na co dzień  😍
25 sierpnia 2010 15:01

Właśnie, jak z terminowymi prawkami? Od 23 roku życia każdy z wadą typu wada wzroku czy słuchu dostaje już bezterminowe. Lekarz powiedział mi, że mam do niego przyjść po ukończeniu 23 roku życia i prosić o... właśnie, o co? Przepisze mi po prostu te prawko i będę wymieniać dokument czy jak ?

Zależy, mnie lekarka pytała jak postepuje moja wada, jak jej powiedziałam, ze od kilku lat stoi to dała bezterminowo, ale lekarz podpisujący zaświadczenie dziwił się, że przy takiej wadzie dała mi bezterminowo i już myslałam, że wciśnie mi tam znowu tylko na kolejne 5 lat.
Ogólnie po znajomych widzę, ze zależy do lekarza.
A skoro jestesmy już przy tym temacie - czy jak macie ograniczenie jazdy w okularach/soczewkach to macie w prawku wbite to ograniczenie czy nie? Bo ja już na drugim prawku nie mam.
Gillian   four letter word
25 sierpnia 2010 15:06
ja w pierwszym nie miałam, a w drugim mam 🤔 wtf 🤔
25 sierpnia 2010 21:29
To już za 12 godzin..brrr  🙇

trzymać voltowe kciuki, bardzo proszę!  :kwiatek:
26 sierpnia 2010 10:20
ovca pisz zaraz co i jak  😅
ja sie zachlastam chyba.. łuk super, parkowania, zawracania też fajnie.. ale jeśli chodzi o samo ruszenie-mogiła 🙄 jak mi nie zgaśnie przynajmniej 5 razy na jeździ to jest świetny wynik. za krótkie nóżki mam ,za szybko sprzęgło puszczam i nijak idzie sie pilnować 👿
Agnieszka   moje kulawe (nie) szczęście
26 sierpnia 2010 10:41
To możemy podać sobie ręce odnośnie ruszania.
We wtorek było już fajnie, zgasł tylko 2 razy ale dziś podwoiłam wynik  😵
A tak poza tym to wszystko fatalnie, parkowanie źle, za ciasno wjeżdżam w zakręty, zawracanie - nie wiem.
Po 12 godzinach chyba powinno być trochę lepiej a jest gówniano.
No i wieszam się na kierownicy jak mój koń na wędzidle  😤
ja miałam póki co 7 jazd czyli 14 godzin, przede mną jeszcze 16 i mam nadzieję ogarnę to przytrzymywanie sprzęgła, bo będzie bida..
26 sierpnia 2010 12:08
Już wracałam do wordu, omijałam wielką dziurę-droga pusta jak pustynia, przy omijaniu nie dałam kierunku, i po egzaminie  👿 👿 👿

a tak ślicznie mi szło  😤
26 sierpnia 2010 13:27
ovca    😲  jak mogłaś sie tak zagapic?  🤔  To ja tu kciuki trzymałam a ty sobie jaja robisz  🤬 kiedy nastepny? Zapisałas sie juz? Ja mam nastepny 8 wrzesnia o 11-tej  😁
Ovca-ale to byl pierwszy blad z kierunkowskazem? Za jednorazowy brak nie powinni Cie oblac 🙄

A skoro jestesmy już przy tym temacie - czy jak macie ograniczenie jazdy w okularach/soczewkach to macie w prawku wbite to ograniczenie czy nie? Bo ja już na drugim prawku nie mam.

Ja mam wbitą datę - termin ważności prawka. O to chodzi?
26 sierpnia 2010 17:36
[quote author=delta link=topic=166.msg687309#msg687309 date=1282744895]

Ja mam wbitą datę - termin ważności prawka. O to chodzi?
[/quote]

Nie, nie. Chodzi o to następne pole po dacie ważności, to dotyczące ograniczeń. Zarówno na pierwszym prawku, jak i na drugim mam nie mam nic, mimo że w praktyce powinnam mieć ograniczenie 1.01 czyli jazda w okularach. A nie mam nic, więc zastanawia mnie czy to normalne czy nie. 
ja mam wpisane 01.06 – okulary lub szkła kontaktowe, mam tak od samego początku.
26 sierpnia 2010 21:47
Na omijaniu=raz nie dałam, jak zjeżdżałam z pasa, drugi raz, jak wjeżdżałam...następny termin 2 września o 12😲0.

już wracaliśmy do wordu, nawet powiedział "no, to wracamy...", zaczął wypełniać ten papier i no i stało sie...zła jestem strasznie, na siebie przede wszystkim  👿
o kurcze, to rzeczywiscie pech 🤔
nastepnym razem pojdzie jak z platka! trzymam kciuki 😀

za to ja ostatnio takie hity z satelity tworze, ze zaczynam sie siebie bac...hit z wczoraj-zawracam-wjechalam w mala uliczke, ktora byla na lekkiej gorce w dol, cos pomieszalam z biegami, samochod zgasl i zaczal sie staczac, na co ja ze stoickim spokojem probowalam go odpalic, bo nie widzialam, ze mi sie krajobraz zmienia za oknami 😵
Ada   harder. better. faster. stronger.
26 sierpnia 2010 22:31
ovca, kurcze szkoda... w sumie mógł Ci to policzyć jako jeden błąd...
No ale w taki przypadku to jesteś zobowiązana 2 września zdać  😉
Z tyłu prawa jazdy mam dwie daty, w polu 10. date wydania i w polu 11. date ważności ktora mija za 4 lata. A w polu 12.(ograniczenia) nie mam nic.
Bezterminowe bym miała gdyby pole 11. było puste.
A ja mam bezterminowe w takim razie, a noszę soczewki  🤔wirek:

Ostatnio jechałam sama na Bronowice, jadę tunelem pod rondem Grunwaldzkim, 70 na liczniku, a autokar przede mną nagle staje, włącza awaryjne i zaczyna cofać. Ofc zaczęłam dużo wcześniej hamować, ale i tak adrenalina mi skoczyła...  😵
A ja mam iść na kurs już w lutym albo w marcu, a muszę wcześniej załatwić soczewki, żeby nie dali mi czasowego. I trochę się boję tego jeżdżenia. 🤔
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się