Pensjonaty we Wrocławiu
ann91, w platanie z pozoru jest fajnie...
ann91, w platanie z pozoru jest fajnie...
tia, człowiek przegląda na oczy po niecałym miesiącu...
katija -> Czy jesteś byłą pensjonariuszką Platana? Jeżeli tak, to mogłabyś nam nieco przybliżyć jego sytuację?
Zobaczymy też jakie wrażenie zrobi obiekt na ann91...
epk -> Prawda. Ten system szybko się sprawdza. 😉
ann91,
jak pojedziesz obejrzec stajnie (LKJ Platan) to zwróc uwagę na kilka rzeczy:
- że korytarz w stajni jest bardzo wąski
- sufit: tam gdzie są czarne plamy to są miejsca gdzie podczas deszczu kapie do boksu. Od czasu do czasu przyjeżdża jakiś fachowiec ze wsi i to naprawia, ale po kilku dniach i tak cieknie dalej co skutkuje mokrym koniem i mokrą ściółką w boksie
- ta ściółka w boksach nawet ze szczelnym dachem nie wygląda zachęcająco - mało słomy, a pod słoma zamiast betonu jest ziemia + glina ( to ponoc jest dobre na trzeszczki ) => podłoże boksu jest nierówne, mocz wsiąka i to wszystko po prostu śmierdzi
- poidła w kilku boksach są ponaprawiane przez tego samego fachowca od dachu => cieknie z nich woda jak koń pije
- nie ma myjki => jak chcesz umyc nogi koniowi to musisz szlauch wyprowadzic od zlewu w stajni na zewnątrz lub jak jest gorsza pogoda myc nogi z wiaderka szczotką
- zwroc uwagę jak wyglądają konie rekreacyjne. Szczególnie żal mi weterana Pończa, który wygląda jak worek nieszcześc, ledwo przebiera nogami i pracuje w rekreacji na 200% możliwości...
- przyjrzyj się karmieniu które wygląda w ten sposób że przychodzi ze wsi pani +2 dziewczyny, pani bierze taczkę i jedzie z nią przez korytarz, a dziewczyny po 2 stronach wrzucają owies do koni - dla wszystkich tyle samo, trudno jest się dogadac żeby Twój koń dostawał tyle ile Ty chcesz...
- generalnie pod każdym względem jest oszczędnie, na hali są boksy... co prawda teraz sa puste bo nie ma chętnych za bardzo do pensjonatu, ale jak sie "właściwa stania" zapełnia to rekreanty przechodzą do boksów w hali.
- karuzela niby jest, ale nie zawsze konie pensjonatowe są tam puszczane, a jak sie chce wypuścic samemu to różnie to bywa - no to przeciez prąd itd...
- z wypuszczaniem na padoki też bywa różnie... no bo to niebezpieczne...
- no i jest bardzo specyficzna atmosfera, ale to się odczuwa po trochę dłuższym czasie.
Ja jak wstawiałam tam konia to nie wiedziałam o istnieniu re-volty, a Bolka K. znałam od dawna z innych okazji....
Ale nigdy więcej.
No to widzę, że LKJ Platan nie ma "doskonałej" reputacji. W zasadzie jak większość stajni. Najlepiej pojechać i samemu na własne oczy zobaczyć. Mimo to uważam, że wypowiedź vaverite bardzo tutaj pomoże.
Sharma, nie, nie jestem byla pensjonariuszka. przebywalam w tej stajni z innej okazji. wiecej moge na pw.
no to ja już sama nie wiem co mam robić... Pojadę tam i obejrzę, może coś się zmieniło. A macie jeszcze jakiś pomysł gdzie mogłabym się przejechać, żeby mieć porównanie (jakaś stajnia sportowa, skoki)? Zależy mi na dobrych warunkach, mój koń jest dla mnie najważniejszy na świecie 😉
Sharma, ja też nie byłam pensjonariuszem ale przez długi czas jeździłam tam rekreacyjnie. Do tego moi przyjaciele / znajomi powstawiali tam swoje konie i uciekali chwilę potem. Nic się tam nie zmienia od lat. Są ludzie, którym to odpowiada, mi taki gnój w boksach, takie karmienie, takie olewanie potrzeb konia nie pasuje.
^^ a jak jest w Borowej? Pytam tylko przez ciekawość w dyskusji, bo to nie moje okolice i przenoszę się za 2 tygodnie do Smolca - zawsze wydawało mi się tam ciekawie (w sensie warunków i do sportu i terenów, a stajnia przyjemna), ale nie wiem jak jest tamtejszym konikom.
Jest to za to blisko Platana i Absoluta, czyli jakaś alternatywa dla nich...
bodiniusz z ciekawości na jaki boks do Smolca ? czy na ten co jest zarezerwowany angielski??
Absoluta nie ma już
Borowa - trasa na warszawę - no w sumie nie tak daleko ramiszowa (platana)
dokładnie, Absolut to czas przeszły
Alternatywą dla Platana mogą być raczej Krzyżanowice - Borowa jest na bank na wyższym poziomie. Z tego co słyszałam od stojącej tam forumowej Jessy to warunki w Borowej ostatnio dobre 🙂
jak pan S. sprzeda swoje 3 konie, to sie tych boksow wolnych w Smolcu namnoży. a po avatarze i nicku poznaję, że gracja7 to tez nasza stajniana kolezanka.... tylko mam nadzieje, ze slowa o odejsciu to tylko tak - rzucone, a nie przemyslane 🤬
taggi - namnoży się do 2 wolnych 😁 bo angielski rezerwowany do września był
No to ja właśnie wskakuję do tego angielskiego ;-)
Już się boję, bo kobyłkę mam humorzastą i płochą... a tu i do bukmanki trzeba wprowadzić i parę km przejechać i do boksu wejść i halę zwiedzić. Potem pewnie p. Paweł sobie z nią poradzi :-) ale samego początku trochę się obawiam.
O Borową pytałem, bo podobało mi się tam jak jeździłem u pani Ewy na tamtejszych koniach rekreacyjnych (mam na myśli, że podobała mi się hala, otoczenie, jazdy itd. - zupełnie nie potrafię skomentować warunków dla koni). A jest to właśnie stajnie w tamtejszej okolicy i jeśli jest OK, to stanowi dobrą alternatywę dla Platana i Absoluta.
aaa to Ty 🙂 to witamy 😉
pan Paweł poradzi sobie nawet na 200%
mozna być spokojnym, a koń szybko sie zaklimatyzuje 😉
u nas atmosfera sympatyczna baaaardzo 🙂
maxowa hehehe.. no dobra... może mam problemy nie tylko z ręką, ale i z matematyką 😁 🤦
bodiniusz spokojnie, bedzie ok🙂 Zobaczysz, ze i kobyłka i Ty bedziecie zadowolone🙂
bodniniusz to "on" taggi hehehe patrząc na post
^^^ no cóż ;-) łatwo się pomylić skoro na tym forum Maciek, Czesio do one. Poza tym przecież nikt tak bezsensownie nie nazwałby konia (bodiniusz). Ale spoko. Do zobaczenia.
o rety... sorry. ja dzis nie jestem w formie.. 😡
ooo i już konflikt w Smolcu 😁
oczywiście żart - do zobaczenia - jak bodiniusz zobaczysz pięknego rudzielca to mój 😉
Moja też jest ruda. A na avatarze taggi widzę, że jest takich więcej 🙂
no ba - same championy tam stacjonują 😉
gracja7 mnie nie opuści! tak tylko kokietuje 😍!!
atmosfera w Smolcu świetna🙂
a co do Przemka - MEGA FAJNY FACET. nie macie się czego obawiać🙂
Maciek - Czesio - to od koni, w zasadzie ja się zarejstrowałam tylko żeby poinformować o wykupionym maćku i tak zostało... sorry za 🚫
btw. warto sprawdzić stan ogrodzeń w Platanie przed puszczeniem konia na padok...czasem biegaly jakieś ucieczkowicze zaznawszy wolności...
epk -> Jeżeli faktycznie panuje tam taka sytuacja, zgadzam się z Tobą całkowicie. Dla mnie również dobro konia ma największe znaczenie.
bodiniusz -> Moja koleżanka trzymała tam do niedawna konia. Z Borowej jest bardzo zadowolona. Z resztą ogólnie rzecz biorąc, obiekt wyrobił sobie całkiem niezłą opinię.
łoł! nie wiedziałam ze tyle "Smoleckich" tu jest 😉 już się nie mogę doczekać jak nowy koniuch przyjedzie;] bo zdaje się że i z jednej i z drugiej boksu strony będziemy sąsiadami 🙂 ładne gniade moje a drugie złote nie moje ale jak moje:P to niedługo trzeba będzie jakieś ognicho zapoznawcze zrobić 😀
misia...wiesz przecież że bez Ciebie to ja się nigdzie nie ruszę!! 💘
To ja się też dołącze do fanek Przemka. 😎 Jeśli zrealizuje wszystkie swoje plany związane z tą stajnią, to... 😜
jak mu się uda to moze w końcu bede mogła sobie z cielakami potrenować:P a może nawet to szkolenie na byku mi zrobi bo obiecał pół roku temu 😅 🏇
Bardzo się w takim razie cieszę na ten przyjazd do Smolca. Muszę tylko uprzedzić, że ja jestem mruk 🙄 a kobyłka jest humorzasta 😉, więc możemy trochę rozczarować...
Ale żeby nie było całkiem off topic, to parę słów o pensjonacie na Strachowicach - ma całą masę zalet, ostatnio bardzo się tam poprawiło (i atmosfera, i podejście "do klienta"😉, a do tego nadal jest stosunkowo niedrogo jak na środek miasta. W zasadzie głównym powodem przenosin jest brak hali i krótkie godziny funkcjonowania Strachowic (teraz wprawdzie udało się wyjątkowo wywalczyć, że można posiedzieć do 21, ale poprzedniej zimy to była 19:30 - na opuszczenie stajni, co jak ktoś pracował praktycznie wykluczało możliwość jazd...)