Końskie fryzury, przerywanie czy podcinanie ?

Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
20 sierpnia 2010 11:14
Carunia to ile  ogon przyrasta na tydzień ? Więcej niż 2 cm  😲
kolorwiatru   Pani władczyni imperatorka
20 sierpnia 2010 11:26
W takim tempie to po pół roku bedziemy obcinać rzep  😁
Nie, ja go skracałam tak ze dwa miechy, później dawałam mu odrosnąć, znowu skracałam i tak ze dwa lata, teraz już nic nie robie
Nie gęściejszy, a gęstszy  😁
A my mamy grrruuubbby ogon trochę ponad pęciny, i jest za gruby  😵
20 sierpnia 2010 12:04
I tak i tak jest poprawnie  :emota2006092:

A mojej ślązaczce jak obcięlimy koncem zimy wątły ogonek to teraz sie zrobił taki gęsty  😍  aż za gęsty w zasadzie ale mi sie podoba. Tylko był opitolony na równo i teraz jak odrosnął to troche dziwnie to wygląda  🤔
Co robicie z taką grzywą jak u mojej kobyły: bliżej kłęby do mniej więcej 2/3 długości szyi jest spoko, jest krótka, fajnie leży, a ta 1/3 część mimo tej samej długości stoi jak irokez  😤 przerzedziłam ją a to i tak nic nie dało. Grr
Bay Bardzo ładnie. 🙂 A ciachałaś go na początku na zupełnie 'łyso'?
tajnaa, zapleść na mokro warkoczyki, zostawić na jakiś dłuższy czas i modlić się, żeby pomogło  😀
a jak nie pomoże to jeszcze raz i jeszcze, może poskutkuje,m chociaż u niektórych to i ten manewr nic nie daje  🙄
Co robicie z taką grzywą jak u mojej kobyły: bliżej kłęby do mniej więcej 2/3 długości szyi jest spoko, jest krótka, fajnie leży, a ta 1/3 część mimo tej samej długości stoi jak irokez  😤 przerzedziłam ją a to i tak nic nie dało. Grr

Czekaj😉 Jak odrośnie jeszcze to się pewnie położy.
Warkoczyki skręcą grzywę i tylko się w różne strony powywija.

Bay Bardzo ładnie. 🙂 A ciachałaś go na początku na zupełnie 'łyso'?

Na początku miał 1,5cm w najkrótszym miejscu i 3 cm w najdłuższym, bo ciachałam wzdłuż szyi a nie na prosto.
A teraz zapuszczamy, już się zaczyna kłaść w jedną stronę  🏇
tajnaa, ja z takiego czegos zrobilam irokeza i tak chodzi juz ponad rok.
Manta   Tyłkoklep leśny =)
21 sierpnia 2010 14:11
Jako, że po mojej dłuższej nieobecności w stajni zastałam taką fryzurkę:

to zabrałam się za to po swojemu i teraz jest tak:

(jeszcze do poprawki, ale zawsze poprawiam jak już włos się przyzwyczai do nowej długości)

Kocham Basiową z irokezem 😀 nie wyobrażam jej sobiew dłuższej grzywie.

Na warkoczyki za krótka grzywa. Masakra, ostatnio nosiłyśmy irokeza rok czasu, za dużo walczyłam ze sobą przy odrastaniu grzywy po nim, jak już była za długa chlasnęłam i część się znów podniosła  😵
Tak to wygląda.
Manta Super. 🙂

tajnaa Na moje (jak już było mówione) czekać. Albo ponownie irokez. 😉
A nasza 5 cm grzywa odrastająca irokezowa jest gruba, lśniąca, i co najważniejsze: zaczyna się kłaść!  🏇 Ja już chcę normalną grzywę...  🤔wirek:
u nas konie zawsze maja krótkie przerwane grzywy, no i dobrze 😉 ja wręcz nienawidzę jak koń ma długa, zapuszczoną grzywę, dla mnie taki koń jest zaniedbany :/ (tzn. pomijam rasy takie jak andaluzy czy fryzy bo u nich długa grzywa to cały ich urok, ale to już inna bajka 😉) często jak koniom przełazi grzywa na druga stronę to po kąpieli takie mokre włosy zaczesujemy na stronę, w którą rosną i zaplatamy warkoczyki, to potem pozwala grzywę utrzymać w ładzie i składzie  😁
edzia69   Kolorowe jest piękne!
27 sierpnia 2010 21:19
Pochwalę, zdobyłam ustrojstwo do zaplatania  koreczków [to z filmów] jak skończę przerywać grzywę mojego buszmena to będę próbowała tych szytych korków. Muszę zobaczyć jak długo się trzymają, bo się kary na wystawę załapał i fryzurę szykujemy.
no to teraz mój po ciachaniu  grzywy  🙂

tu jak zaczyna mu odrastać (nie patrzeć na ten opuszczony kantar 😀)

pod siodłem

Konie znajomych, które obcinałam na irokeza:
(chwile wcześniej miały totalnie postrzępionego irokeza, ponieważ tak obcieły 😀😀 )
Galia

Jupiter
28 sierpnia 2010 06:52
Marcepana pięknie  😍 przyjedz do mnie  🙇
Marcepana, chyba jestes druga mistrzynia iroka 😉 zaraz po jessy 😉
Marcepana, jak mi się marzy taki irokez u swojej.. ale boję się,że jak ja za to się wezmę to będzie konia wstyd na padok wypuścić... 😁
Marcepana Powtórzę się: cudownie. 😍
A ja mam ogromną prośbę do dobrych duszyczek 🙂
poproszę o przerobienie zdjęć  :kwiatek:
to są konie koleżanki, która nic nie chce z grzywami zrobić,  a mają te grzywy powycierane, powygryzane i w ogóle w cały świat.
Czy mógłby ktoś zrobić przeróbkę? Chciałabym pokazać koleżance jak by jej kasztanka wyglądała w krótko przerwanej grzywie albo w irokezie i ten gniady w irokezie, który by zakamuflował budowę jego szyi.
Niestety nie mogę wgrać sobie żadnego programu do przerabiania zdjęć, a nawet jakby się jakimś cudem udało i tak jestem totalnym beztalenciem...

Będę baaaaaardzo wdzięczna za pomoc 🙂
Nożyczki same wyskoczyły z pojemnika i prosiły się o użycie. Nie wytrzymałam i zrobiłam irokeza.  😀
tajnaa I bardzo, bardzo słusznie. 😀 Pięknie. 😍
Jejku, jak Wy to robicie, że irokezy Wam takie proste wychodzą? Też tak chcę. 😁
tajnaa, cudnie 🙂

My jesteśmy na długości idealnej aktualnie, warto było czekać 🙂
Burza- a ja Ci chciałam jeszcze raz podziękować za wyśmianie moich warkoczyków. Dzięki temu ciachnęłam na iroka. I to była jedna z najsłuszniejszych decyzji tyczących się mojego konia.  :kwiatek: Irokez optycznie poszerza szyję, nawet u gniadych! ( a bałam się, że będzie wyglądał śmiesznie, o ja głupia)
nie lubie irokow  😎
nie lubie tez dluuugiej naturalnej grzywy  😎
chociaz mozna z niej zrobic np cos takiego i wtedy dluga grzywa sie przydaje:  😀iabeł:

rozpuszczona wyglada teraz tak:
magda Moim zdaniem najcudowniejsze koreczki, jakie kiedykolwiek widziałam. 😍
Robiłaś je jak te na filmiku od caroline (ten z tym szytym koreczkiem na głowie)?
tunrida,  😂

było tak dawno temu:

później był irokez:

😂
teraz irokez się położył, czekam, aż mu się grzywa unormuje  😁 ładnie ułoży i będę chciała coś ala loczek żeby miał  😉
picadero, nie widzialam filmiku. te moje to nie sa szyte.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się