Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto
Zdecydowałam się na Nikona D90, tylko mam dylemat, z którym obiektywem go kupić. Mam trzy opcje:
1. Tamron AF 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) MACRO
2. Nikon 70-300mm f/4-5.6G
3. Sigma 70-300 F4-5.6 DG OS
🙄 help!
Dwójka jest bezkonkurencyjna.
to sprzedaja w takich zestawach czy kupujesz samo body? i obiektyw. <mi tak nie chceili sprzedać> bo jak zestaw to zestaw wrr
dwójka albo trójka w sumie to te same obiektywy jeśli chodzi o przysłone i ogniskową, ale zdam się na Strzygę, więc 2
Fatamorgana, Nikkor 70-300 bez VR?
larecherche, niby to samo, ale firmy inne,
więc zdecydowanie 2.
MsCarmen
jaki mam kupić filtr do d300?
wiem, że jakiś UV - to podstawa
ale jest ponoć jeszcze inny
ten UV na co działa? gdzie sie go zakłada?
Dodofon, filtr kupuje sie na konkretny obiektyw (i tam tez sie go mocuje), nie na aparat. Zeby kupic filtr, musisz znac srednice obiektywu. Dla mnie UV to podstawa, mam na wszystkich obiektywach, glownie ze wzgledow "bezpieczenstwa", dla ochrony obiektywu, nie wyobrazam sobie czyms usmarowac czy nie daj Boze zarysowac szkla 😉 Ponoc filtry UV maja tez inne zastosowanie, blokuja promienie ultrafioletowe czy cos takiego. Tu juz MsCarmen wie na pewno lepiej 😉
Sa tez filtry polaryzacyjne, szare i pewnie mnostwo innych 🙂
Proszę, forum nikona na prawdę nie gryzie, a jest niesamowitym wprost kompendium wiedzy:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=2343
Dzięki wielkie za podpowiedzi.
larecherche zastanawiam się nad tym :
http://allegro.pl/item1177721568_nikon_d90_18_55_70_300_lampa_4gb_fv_gwar_raty.html abre Właśnie zastanawia mnie brak VR , nie lepiej kupić samo body i osobno obiektyw ?
Co sądzicie o tym zestawie?
fatamorgana: świetna oferta!, aż sie dziwię że taka super (:
Fatamorgana, niby "super" ale zastanów się czy nie lepiej kupić samego body i jednego lepszego obiektywu, a nie i kit i zoom bez VR i jakaś bezfirmowa lampa, która niewiadomo jak i czy działa 😉
czasem lepiej mieć malo ale dobre niż dużo ale kijowe 😉
Strzyga, ja ten link wklejałam na forum chyba z 10 razy. Chyba sobie w podpisie umieszczę 🤔wirek:
Fatamorgana, myślę że lepiej osobno... Ale ja nie wiem jakich obiektywów potrzebujesz. Moja koleżanka ma tego Nikkora, mogę podpytać jak działa. Z tego co kojarzę narzekała, że wolny AF.
Focę wszystko więc zależałoby mi tych dwóch.
Wymyśliłam, że kupię osobno body, ewentualnie z 18-55VR i dokupię 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR [
http://allegro.pl/item1186446711_nikon_nikkor_70_300_f_4_5_5_6_g_vr_wroclaw_sklep.html ]
Fatamorgana: identyczna sigma jak ten nikkor kosztuje 1000 zł
abre, wiesz jak to bywa, dużo przeczytać trzeba...
Fatamorgana, 70-300 VR to na prawdę, na prawdę dobry obiektyw.
Proszę, forum nikona na prawdę nie gryzie, a jest niesamowitym wprost kompendium wiedzy:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=2343
strzyga, powiem szczerze, wiem, że w necie mogę poczytać - ale ja z tego o tych filtrach NIC nie rozumiem
ja potrzebuję JEDNEGO zdania = kup taki bo on chroni aparat
albo KUP taki bo on łagodzi odbicie światła
na kursie też nie przyswoiłam jakiś parametrów i liczb - tylo poprosiłam o wytłumaczenie konkretów - jak jest światło ostre to nastawiasz na to, jak chmury to na to
ja jestem debilem technicznym i nie dam rady inaczej ;-)
Fatamorgana ten zestaw nie jest dobry. po pierwsze, D90 zazwyczaj kupuje się z 18-105, bo 18-55 jest dużo gorszy optycznie (sama używam, ale kupiłam go ze swoją ex D40chą). po drugie, zobacz jaką kartę masz w zestawie - to nawet nie jest SDHC tylko SD, więc jest wolna. po trzecie, na aukcji jest stara wersja 70-300, którą kiedyś miałam. nie zachwycała. lampa? krzak. lepiej zainwestować w lepszego krzaka. po czwarte cena... D90 body chodzi po 2500zł, 18-55 po 300zł (to wersja bez stabilizacji), SD 4GB za niecałe 30zł, lampa pewnie 200zł. na pewno zestaw nie jest wart 4000zł.
co do kupowania - zawsze opłaca się brać w zestawie. nigdy kupując oddzielnie nie dostaniemy takiej ceny, jak na zestaw. mówię oczywiście o kompilacji body + obiektyw, bo takie dodatki typu karta itp. można kupić osobno.
Dodofon POWINNO się mieć filtr UV 🙂 to podstawa, chroni obiekty przed uszkodzeniem. lepiej zbić filtr za 35zł (mówię o Nikkorze 18-105, nie pamiętam, co masz) niż obiektyw za tysiaka. polaryzacyjny przyda ci się przede wszystkim na wakacjach nad morzem i w górach zimą 😁 poprawia kolory, bo często są za jasne w takich warunkach. dodatkowo pomaga, gdy pada deszcz. filtrów jest cała gama, są połówkowe, nadające koloru niebu lub po prostu je przyciemniające, filtry neutralne, soczewki przybliżające. zależy, czego potrzebujesz 😀 ale UV to minimum, które powinno się mieć.
Dodofon, nie mów, że taka charakterystyka przewyższa Twoje zdolności intelektualne:
Filtr UV - absorbuje niewidzialny zakres światła - głównie ultrafiolet (podczerwień w mniejszym zakresie). Nie wpływa na balans kolorów w widzialnym spektrum, zwiększa jednak ich nasycenie i wyostrza obraz, redukując zamglenie. Przeznaczony do fotografowania w plenerze w dobrych warunkach pogodowych. Nie zmniejsza liczby przysłony obiektywu. Filtr UV pochłania krótką wiązkę widma, co przy zamgleniach pozwala otrzymać bardziej czysty obraz, oraz uniknąć przeniebieszczenia kadru. Robiąc zdjęcia w plenerze, łatwo zauważyć, że zdjęcia bez filtra UV są najczęściej lekko przymglone, a kontrast na styku koloru niebieskiego z zielonym jest obniżony z powodu ultrafioletu, który mieszając się z tymi kolorami, tworzy na styku tych barw przymglenia obniżające kontrast. Często wykorzystywany jako ochrona przedniej soczewki obiektywu. Spotyka się filtry o nieco innych nazawach: UV Warm – lekko ocieplający UV (strata światła - 1/3), UV Haze 1A i 2A, 2B i 2C – delikatnie żółte lub różowe, spełniaja rolę filtrów UV i dodają lekkie ocieplenie.
(Strata światła – 0)
jak dla mnie, nawet dla totalnego laika zrozumiałe.
Ja jeszcze co do filtrów... jakie zakładacie, robiąc zdjęcia na koncertach? Wiem, że forum blablabla i zapewne Strzyga zaraz mnie tam odeśle z kąśliwym komentarzem, ale chwilowo nie mam czasu się przekopywać przez to wszystko.
Fatamorgana dobra cena, lepsza nawet niż nasza 🙄 możesz spokojnie brać, taki zestaw jest ok.
feno ja nie używam filtrów na koncertach. dla zabawy możesz założyć filtr kształtujący światło, np. gwiazdkowy. ew. polarka.
a apropo filtrów - jaką firmę 'filtrową' polecacie? ktoś miał może filtry firmy Active Industries i może coś powiedzieć na ich temat? 😉
MsCarmen widziałam chyba kiedyś Twoje zdjęcia z Talenta(świetne skądinąd), wtedy też nie miałaś filtru? A używasz może jakiś dodatkowych lamp? Zależy mi bardzo na dobrej jakości zdjęciach, mam do dyspozycji tylko Nikona d40 + Nikkor 55-200mm i trochę się trzęsę, czy mi wyjdą.
Słuchajcie! Wy się na pewno lepiej orientujecie.
Czy dostane jakiś fajny obiektyw do 1 000 zł dla Nikona.
Jest jeden warunek.
Musi być jasny max 2,8 f
Widziałam kilka na allegro, ale chciałam zasięgnąć opinii czy ktoś może takiego używał i czy warto kupować.
feno ja pierwszy koncert BT robiłam D40 i 70-300 😀
Monny sprecyzuj ten "fajny" obiektyw, do czego ma być? makro, zoom, portretówka, uniwersalny?
No w miare uniwersalny...
Ja wiem, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, no ale chciałabym coś na początek a z kasą na razie krucho.
problem w tym, że jasne szkła zmiennoogniskowe ze stałym światłem są dużo droższe niż 1000zł.
za ok 1300zł możesz sobie kupić Nikkora 50mm f/1,4 nową wersję, a za 1100zł starszą, bez silnika (nie wiem jaki masz aparat).
za niecałe 700zł możesz kupić 35mm f/1,8, ja się właśnie na niego czaję. niczego innego ze stałym światłem (jasnym) nie dostaniesz w tym przedziale cenowym.
ha ! 🙂
Ja się ciągle czaje na Canona f/1.8 50 mm za 400 zł 😎
MsCarmen, dzięki 🙂
A jak wygląda praca na stałoogniskowych ?
Dużo ciezej jest fotografować np konie?