korastar, to nie jest problem, to jest oczywistosc 😉 i nie wiem czy warto to rozkladac na czesci pierwsze. natomiast mnie zastanawia poziom naszego wyszkolenia mlodych koni. duzo 4-latkow, potem tylko niektore ida 5-latki, a 6-latkow jest garstka. rozumiem, ze czesc sie sprzedaje, ale co z tego? te konie gdzies gina. czy nie ma dobrych podstaw i konie nie progresuja? gdzie sa konie z czempionatow na czworobokach? czy tak jak Norblin, musza wyjechac z polski do Niemiec, w wieku 6 lat, zeby jako 12atki chodzic GP?
Mój np szedł wszystkie kategorie wiekowe a od roku dzięki wręcz genialnemu poziomowi polskiej weterynarii walczy o zdrowie.Żyje dzięki dr.Golonce .A to tylko ząbek był 😕.Może jakoś ruszymy.
Moj stajenny kolega wygral wlasnie w Verden czempionat 3-letnich klaczy i walachow z wynikiem koncowym 8,67. W tym momencie ma dwa konie na bank na Bundeschampionat 2010. 😅
No właśnie 🙁 ...
To właśnie przyczyna dla której nasz klacze nie rodzą od paru lat. Ja mam po prostu pietra jak patrzę na czworoboki w młodziakach. Nie chciałabym żeby moje konie w ten sposób wkraczały w świat sportu. Zawsze przychodzi dylemat. Komu dać konia w trening, żeby go pokazał. Co za tym idzie.... od kogo się uczyć pokazywania młodych koni?!
Jak dla mnie system nie działa. Nie podoba mi się to co widzę na rozprężalniach i na czworobokach... i nie mówię tylko o naszym kraju!
Tylko koni żal.
Nie rodza? Z jakiego to powodu? Co ci sie nie podoba na rozprezalniach i czworobokach? Od
kogo uczyc sie pokazywania mlodych koni? Od profesjonalistow.
Nie rodzą bo nie zaźrebiam.
Nie podobają mi się ciasne szyje, konie zwieszona na rękę, na przodzie, konie machające nogami, ale bez równowagi, z zadem daleko w tyle drobiącym małe kroczki, efekciarskie gonienie w chodach wyciągniętych, młodziaki złamane w szyi, konie przeganaszowane, spięte, bez rozluźnienia, bez stępa swobodnego, roboty...
Mistrz Świata 5-latków - Astrix:
Mistrzyni Świata 6-latków - Uno Donna Unique:
korastar przejrzyj sobie wyniki z MPMK z ostatnich paru lat, to sie dowiesz komu oddac konia w trening a kumu raczej nie.
Dziwny zamysł hodowlany - nie pokryje, ponieważ w Polsce brakuje ludzi, którzy dobrze pokazują młode konie...
Jeszcze apropo Verden.
Biorąc pod uwage fakt że Duńczycy zabrali się za hodowlę własnych koni sportowych DWB (Dansk Varmblod/Danish Warmbood) dopiero w końcu lat 60-tych oraz fakt że hodowców jest stosunkowo mało w porównaniu do np. Niemiec, to trzeba przyznać że ich zamysł hodowlany i pieczołowite wcielanie go w życie przynosi zamierzone i imponujące efekty co potwierdzają wyniki np. własnie na mistrzostwach w Verden.
Proszę, są i dobre słowa o polskich parach (parze):
Gabriela Jaworska-Mazur on the lovely Zimba, a KWPN stallion by Sheraton x Amulet. They had one of the best extended walks of all combinations but only got 8.2 for it
Za:
http://www.eurodressage.com/equestrian/2010/08/08/high-quality-riding-6-year-old-preliminary-test-verden
o to Zimbie jajka przyszyli? fajnie. 😉
Kto pamięta w jakiej końskiej gazecie był publikowany cykl artykułów p. M. Hansen?
To nie był sam początek Świata Koni??
Dada, w Świecie Koni?
Edit: ubiegli mnie... :P
napewno świat koni, bo wczoraj przeglądałam stary numer i zwróciłam na to uwagę 🙂
hmmm..a nie było nic wcześniej w KP?
Jak wrażenia ze szkolenia w Gościeńczycach?
Ja bardzo pozytywnie, stajnia i hala przepiękne i prawdę mówiąc żałuję, że na tyle się u mnie chwilowo pokomplikowało i nie mogłam jednak wziąć udziału z koniem.
Paa - chyba tylko my byłyśmy 😉
A propos znalazłam gdzie były artykuły p. M. Hansen - faktycznie Świat Koni, ale także okolice 2004 r. w Koniu Polskim 🙂
Ma ktos moze jeszcze zdjecia z ubieglych zawodow ogolnopolskich w Aromerze (N klasa,dekoracja)?
No to kto się pojawia na finale MDC i kucowych MWiM w przyszły weekend w Bajardówku? 🙂
P.S. Bajardówek chętnie przygarnie osoby chętne do sekretarzowania - kontakt na biuro@skjbajardo.pl
Ja też byłam u P.Hansen 👀
Koniczka ja się pojawiam w sobotę i niedzielę 😉
A ktoś do Aromeru się wybiera?
bunia fox - a jeździłaś może? 😎
bunia- jeśli dobrze myślę- szacun. Bardzo fajnie to wyglądało.
Wybieram się i do Aro, i do Bajo heh.
Dzięki.Mam nadzieję,że będzie jeszcze fajniej.Trochę mi się w głowie rozjaśniło i utwierdziło,że jednak może coś mogę.Zobaczymy się może w Aro bo mnie mąż wygania żebym zza stodoły w końcu wyjechała.Ja tam sama nie wiem. Pojadę sobie treningowo i zobaczymy.
Młodą 4-ro latką i może obydwoma?A który lepszy to się może zdecyduję szybciej?A i konciku rekreanta masz Barbor na mojej kobyłce na przedostatniej stronie,ale nie na tej 4-ro letnirj.Zobacz do kogo podobna 😉
Gdyby kurs był tylko w poniedziałek, tobym Ci powiedziała, który lepszy. Ale po wtorku to nie wiem😉 W każdym razie jeśli kary, to na wędzidle 😎