żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

ktoś ostatnio wystawiał naturalne futerka w ogłoszeniach za 130zł

czytałaś ostatni numer koni i rumaków? był tam pomysł forumowej lovely na naturalne futerko. Kupujesz na allegro 'relugan' i wycinasz odpowiedni kształt, możesz też doszyć rzepy.

http://allegro.pl/item1153534821_skory_owcze_skora_owcza_relugan_lecznicza110_130.html  85zł z wysyłką, a starczy ci na 2 futerka
właśnie miałam to pisać 🙂 a futro jest bardzo fajne, dość gęste, lepsze od mojego pierwszego mattesa, który po miesiącu wyglądał jak placek i musiałam reklamować..
wielki dzięki, dziewczyny :kwiatek:. jednak uzbieram nieco więcej pieniędzy i kupię coś z naturalnym futrem.
A ja dziś rozdziewiczyłam mattesa, koń jak dla mnie chodził zupełnie inaczej tzn lepiej. Nie czułam się za wysoko dostrzegłam same plusy. Mam tylko nadzieję że mi długo posłuży 😉
To ja i tu sie pochwale moim dziełem! a na temat🙂

Futerko oczywiscie naturalne dla koleżanki:

promocja w lamri

podkładka podnosząca tył siodła za 220zł

http://www.lamri.pl/promocje-i-wyprzedaze/mattes-podkladka-podnoszaca-tyl.html
Dramka byłam tam ostatnio i widziałam tego mattesa. Chyba długo leżał na półce 😁 Troszkę jest sponiewierany.
A czy jest cos takiego jak mattes podnoszacy tyl siodla, ale z tym krotszym futrem ??
A czy jest cos takiego jak mattes podnoszacy tyl siodla, ale z tym krotszym futrem ??

Oczywiśćie. Każdą podkładkę czy czaprak możesz zamówić z krótszym futrem. standardowo ma 3cm, może być 2,5cm, 2cm, lub najcieńsze 1,6cm.
Gdzie najtaniej kupię mattesa standard/standard+ ?
Kotbury
"Ja też jeżdze na cottonach między innymi...
Reasumując - każdy tyłek, siodło i grzbiet inny i inne potrzeby. Ale sceptycznie podchodzę do takiego super piania na temat mattesów bo wile osób kupuje nie z potrzeby ale z chęci i wciskając kolejna grubą wasrtwę pod siodło robi sobie krzywdę (i koniowi)"

Osobiście wydaje mi się to stwierdzenie nie prawdziwe, bo po pierwsze do mattesów i żeli trzeba mieć siodło szersze o jeden rozmiar ( minimum), w związku z takim dopasowaniem nie widzę powodu z jakiego miałaby się dziać koniowi krzywda. Po drugie futrzany potnik kładziony bezpośrednio na konia, pod siodło daje mięśniom więcej "luzu" w płaszczyźnie umownie nazwijmy to "pionowej", co ułatwia moim zdaniem koniowi rozbudowę mięśni, oczywiście mam na myśli konia odpowiednio "pracowanego". Po trzecie moim zdaniem chroni grzbiet konia, przed naszym nie koniecznie komfortowym dla niego dosiadem, niestety nie każdy z nas siedzi z równowagą baleriny, że o klepaniu pupą i sztywnym kręgosłupie nie wspomnę. Po czwarte kiju ów ma dwa końce jeśli mamy np. konia o jeleniowatej budowie, czyli niechętnego do pracy grzbietem, chowającego grzbiet, natychmiast utrudnia to pracę jeźdźcowi, co powoduje usztywnienie i wzajemne niekorzystne oddziaływanie na siebie obydwu stron; w tym wypadku wszystko co amortyzuje wstrząsy, działa bardzo korzystnie. Po piąte nie bardzo rozumiem jak mattes miałby mi robić krzywdę - jestem po złamaniu kręgosłupa i o wiele bardziej komfortowo jeździ mi się z podkładką, a najlepiej w futrzanym potniku, ponieważ w moim odczuciu najbardziej absorbuje wstrząsy i inne nieprzyjemne doznania, skutkiem czego szybciej się rozluźniam i koniowi łatwiej "wywalić grzbiecik" i "wciągnąć pupę". Co do tego jak czujemy konia, czy siedzimy wysoko od konia, czy blisko to kwestia indywidualnych preferencji i odczuwania. Dla mnie nie ma to większego znaczenia, może jeszcze nie ten etap, z tego co widzę wielu rodzimym dobrym jeźdźcom, zagranicznym również tak bardzo to nie przeszkadza więc może problem jest po prostu przerysowany lub bardzo zindywidualizowany🙂
popieram przedmócę w 100%.
Ja tez jestem po cięzkiej operacji kręgosłupa.Dopoki nie kupiłam podkładki to choc wełniany koc podkładałam. Zdecydowanie tak jest lepiej i dla konia i napewno dla mnie.
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
05 sierpnia 2010 10:10
Ja na kasztankę próbowałam różnych podkładek i z racji jej budowy najlepsze okazały się te dwa żele.

A mattes bardzo podnosi siodło?
Lami-Cell Żel pod siodło Memory Form

a o tym żelu co sądzicie ? ktoś może używał > ?
Z góry przepraszam ale nie mam czasu żeby przeglądać tyle stron wątku i być może była już o nim mowa;/

Szukam żelu pod siodło ale nie typowego gluta bo mi się klei do siodła , może coś mi polecicie ?

A co do mattesa do trzeba mieć siodło ze dwa rozstawy szersze ...ja kupiłam i musiałam się pożegnać z mattesem bo siodło zrobiło się za wąskie ...

pzdrw
Memory jest mega gruby więc zrobi Ci się coś podobnego do tego co było z Mattesem.  Może jakiś zwykły, cienki żel?
bajaderka-zorro   But who to fuck am I to dare to accept?
17 sierpnia 2010 20:19
ma ktoś może żel Lamicell MEMORY FORM? potrzebuje wiedzieć jaka jest jego długość
Używa jeszcze ktoś z was tych podkładek Bay Jacobsen? Był taki bum na nie swego czasu, na volcie też 😉.
Została mi z rudego, była ok, ale nie używałam jej długo, warto trzymać dla młodej do zajeżdżania?

EDIT:
Nikt już z tą podkładką nie jeździ? 🙁 Czyli to była taka chwilowa moda?
Czy dostane gluta w kolorze czarnym?  👀
Gillian   four letter word
22 sierpnia 2010 21:49
Dramka, z tego co wiem głutki są tylko przezroczyste (a potem żółkną hehe)
Dramka, ale chyba tylko tego z dry-lex czy jak to sie nazywa.
Widziałam dzisiaj na zawodach czarnego  😲
Dramka, a nie przypadkiem gluta obszytego czarnym materialem (drilexem) ?? Mam taki.
Gillian   four letter word
22 sierpnia 2010 21:59
a no chyba że dri-lex.
Dramka,  jak pisze Klami,  to sa te z ta powlaczka jakby bawelniana.
Dramka, a nie przypadkiem gluta obszytego czarnym materialem (drilexem) ?? Mam taki.

Mam  😅

http://konskazagroda.otwarte24.pl/622,TERAPELTYCZNY-ZEL-POD-SIODLO-Z-DRI-LEXaposem

Dostane taniej niz 225zł?  :kwiatek:
Terapełtyczny  😵
Ja polecam Ea Mattes standard+ mam koloru czerwonego podkładke już 2 lata i jest jak nowa pomimo ,że prawie codziennie jeżdże rugularnie na koniu  😀
xequus   Miłość na dwa serca i sześć nóg...
27 sierpnia 2010 21:58
Mam pytanie, czy wszystkie mattesy mają niefutrzane łączenie na środku podkładki?
Wojenka   on the desert you can't remember your name
27 sierpnia 2010 22:04
Przyszła do mnie podkładka mattesa,jutro przymiarki.Mam nadzieję,że się sprawdzi.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się