Adrenalina Cup - zaproszenie dla klasyków

Z nadzieją otwieramy nowy sezon startów w Międzynarodowym Otwartym Pucharze Polski w konkurencjach szybkościowych Adrenalina Cup. Spotykamy się już na czwartej serii zawodów rozgrywanych jako puchar z udziałem międzynarodowych zawodników. Niepowtarzalna atmosfera zawodów, adrenalina i kapelusze oraz ostrogi stały się znakiem rozpoznawczym organizowanych przez nas zawodów.
Podobnie jak w ubiegłym roku zawody będą rozegrane w cyklu eliminacji. W ubiegłym roku było 5 edycji imprezy – w tym dwie poza granicami kraju w Czechach i Niemczech. W tym roku niestety nie udało się powtórzyć tego schematu i będą tylko 3 edycje „Adrenaliny”. Dojdzie za to dodatkowa nagroda dla najlepszego zawodnika w kategorii „barrel race” – zasponosorowanie częściowe wyjazdu i pokrycie całości kosztów udziału w Americanie rozgrywanej we wrześniu w Niemczech. Wspólnie z NBHA of Germany staliśmy się partnerami tej imprezy, zaś udział w imprezach z cyklu Adrenalina Cup i Western Round Up organizowanych przez NBHA of Germany uprawnia do 50% opłaty za start w turnieju barrelowym. Kolejna dobra wieść to, że finał Adrenaliny znów odbędzie się w katowickim Spodku.

Imprezy będą rozegrane  w Polsce w następujących terminach:

29/30 maja 2010 r. - (sobota/ niedziela) Kłodzko (MOSiR w Kłodzku)
25/26 czerwca 2010 r. - (piątek/ sobota) Wrocław (WTWK Partynice)
17/18 lipca 2010 r. (sobota/ niedziela) Gliwice (OW TUR w Czechowicach )

Pierwsza impreza odbędzie się w Kłodzku w trakcie Dni Kłodzka. Show Managerem jest Viola Kobak tel: 515 835 156, e-mail: overo.wioleta@gmail.com . Imprezę poprowadzi Piotr „Tatik” Turek, a sędziować będzie Marek Godzina. Zasady pozostają niezmienione w stosunku do zeszłego roku.

Informujemy, iż Starostwo Powiatowe w Kłodzku zarejestrowało zmiany w statucie pod kątem zbliżających się zawodów. Tekst jednolity zostanie wkrótce opublikowany na stronie www.westernriders.pl w dziale „Dokumenty podstawowe”.

Termin zgłoszeń udziału w imprezie to 21 maja 2010. Po tym terminie koszt wpisowego ulega podwyższeniu o 15 złotych za każdy dzień przekroczenia terminu. Taka sama opłata podwyższona dotyczy rezerwacji boksów. Maksymalny termin rezerwacji boksów to 26 maja. Po tym terminie nie ma gwarancji rezerwacji boksów. Jeśli po tym terminie będą zainstalowane dodatkowe boksy opłaty będą znacząco wyższe. Decyzję o tym podejmie show manager.

1. Opłaty „Wpisowe” i „startowe” wynoszą 150 PLN za udziałowe wszystkich konkurencjach
w danej imprezie.
2. W przypadku wystąpienia zawodnika na więcej niż jednym koniu opłata za każdego kolejnego konia wynosi 50 PLN za całe zawody od nowego konia.
3. Zawodnicy, którzy chcą wystąpić tylko w jednej konkurencji ponoszą koszty takie jak od
wszystkich konkurencji.
Koszt boksów 200 PLN za całe zawody (w cenie boksu słoma), siano 8 pln.

Wysokość nagród

* 1 miejsce – 3000 PLN

* 2 miejsce - 2000 PLN

* 3 miejsce - 1000 PLN

* 4 miejsce - 300 PLN

* 5 miejsce - 200 PLN

* 6 miejsce - 100 PLN

Warunkiem udziału w finale jest wzięcie udziału we wszystkich 3 edycjach „Adrenaliny”.

Wstępny harmonogram imprezy w Kłodzku

Sobota

* godzina 9.00 – 9.20 odprawa zawodników

* 9.45 – uroczyste otwarcie imprezy

* ok. 10.00 – Pole bending

* ok. 12.00 zawody dla dzieci

* ok. 13. Adrenalina mix

* ok. 14.30-15.30 przerwa

* ok. 15.30 barrel race

* ok. 17.30 gry i konkursy dla najmłodszych

* 18.00 reining freestyle (pula nagród 2000)

* ok. 19.30 wspólna impreza, którą poprowadzi Tatik

Niedziela

* godzina 9.00  – Pole bending

* ok. 10.30 zawody dla dzieci

* ok. 11.30. Adrenalina mix

* ok. 13.00-14.00 przerwa oraz gry i konkursy dla najmłodszych

* ok. 14.00 barrel race

* ok. 16.00 reining open (pula nagród 2000)
ok. 17.00 reining open - PLQH cirquit (pula nagród 1000 pln)

* 18.00 – zakończenie zawodów

jeszcze jedno - dla każdego klasyka, który zdecyduje się wziąć udział w zawodach (można w klasycznym siodle) i spróbuje się pościgać na schemacie beczek, tyczek czy też adrenalina mix przewidziane są dodatkowe bonusy (ulgi w cenie boksów). Impreza Adrenalina Cup, podobnie jak w ubiegłym roku będzie mieć finał w grudniu w katowickim Spodku w ramach CSI Katowice Parada Horse Show.
więcej o imprezie na stronie www.adrenalinacup.pl
Livia   ...z innego świata
24 maja 2010 07:56
17/18 lipca 2010 r. (sobota/ niedziela) Gliwice (OW TUR w Czechowicach – Dziedzicach)

TUR jest w dzielnicy Czechowice w Gliwicach, Czechowice-Dziedzice to zupełnie inna miejscowość 🙂
ze zgłoszeń wynika, że mamy 5 klasyków, zobaczymy czy dotrą. Patronem medialnym jest tvp sport, i TVP Wrocław którzy w magazynie Galop zrobią kilkuminutową relacje z imprezy.

No i jeszcze tutaj kilka zdjęć. Goście dopisali - przyjechało 10 zawodników z Czech i Słowacji. Udało się nawrócić kilku "klasyków" - cieszymy się już na imprezę na Wrocławskich Partynicach która odbedzie sie w dniach 25/26 czerwca 2010 r. Ponawiamy zaproszenie dla klasyków, żeby spróbowali swoich sił i powalczyli o fajne nagrody pieniężne.
a oto kilka linków do galerii z zawodów:
zdjęcia Darka Rogali
[url=http://picasaweb.google.com/darekrogal002/AdrenalinaKOdzko#]http://picasaweb.google.com/darekrogal002/AdrenalinaKOdzko#[/url]

zdjęcia Izabeli Gawęski

[url=http://picasaweb.google.com/izabela.gaweska/AdrenalinaCupKOdzko2930V2010#]http://picasaweb.google.com/izabela.gaweska/AdrenalinaCupKOdzko2930V2010#[/url]

zdjęcia Mileny Dudy

[url=http://picasaweb.google.com/114826278240317833052/AdrenalinaCup2010r#]http://picasaweb.google.com/114826278240317833052/AdrenalinaCup2010r#[/url]

Zdjęcia Kasi
[url=http://picasaweb.google.pl/Katarzyna.Anna.Flora/AdrenalinaCupKOdzko2010#]http://picasaweb.google.pl/Katarzyna.Anna.Flora/AdrenalinaCupKOdzko2010#[/url]

zdjęcia ze strony bloga Black Tobiano
http://black-tobiano.blogspot.com/2010/05/adrenalina-cup-2010-kodzko.html

Zaproszenie na zawody brzmi troche jak zapowiedz filmu sensacyjnego 😎 nie podoba mi sie w ogole ten termin "klasycy", brzmi conajmniej jak jakies pietno.

tak czy owak marketing macie dobry 😉
Witam,
Kolejna edycja zawodów to 25/26 czerwca 2010 we Wrocławiu na WTWK Partynice we Wrocławiu . Po niej zdecyduje sie kto jako stypendium w zakresie reining freestyle i w klasie barrel race dostanie opłacone koszty startów na największej westowej imprezie w Europie Americanie w Augsburgu. W chwili obecnej zgłoszonych do startów na Americanie jest już 300 koni. Czekamy na potwierdzenia startów nowych zawodników.

pozdrawiam,

Witam, w najbliższy weekend w Gliwicach na terenie ośrodka TUR w Czechowicach na arenie stajni nad jeziorem odbędzie się ostatnia w tym roku edycja zawodów Adrenalina Cup, na podstawie której wyłonieni zostaną finaliści startujący w katowickim Spodku w grudniu w ramach CSI Parada Horse Show. Impreza w sobotę i w niedzielę rozpoczyna się o godz. 9.00. Start zapowiedzieli zawodnicy z Czech, Słowacji i Polski. W zawodach zostanie wyłoniona reprezentant Polski na największe Europejskie zawody Western i Rodeo Americana w Augsburgu w Niemczech we wrześniu b.r.
Serdecznie zapraszamy
poniżej podaję linki do 3 filmików z Adrenaliny we Wrocłąwiu

.. i mała próbka tego co się dziś działo w Gliwicach
galopada_   małoPolskie ;)
17 lipca 2010 21:02
jakos mnie takie zdjecia zniechecaja do tego typu imprez...  🤔wirek:
Byłam dziś w Gliwicach. Szczerze powiem, że bardzo mi się podobało - jako widzowi i fotografowi 😉 Pod względem fotograficznym zawody były świetne. Co prawda, do mnie jako do jeźdźca ten styl zupełnie nie przemawia, ale dla osób niezwiązanych z końmi takie zawody są chyba jedną z najciekawszych jeździeckich imprez. Zresztą, co tu dużo mówić, byłam w TURze ostatnio na ujeżdżeniówkach i sama się niemiłosiernie wynudziłam, zdjęcia też nudne jak flaki w oleju wyszły 😉 A dzisiaj coś się działo, i ludzi też było sporo - na skokach, nie mówiąc już o ujeżdżeniu rzadko kiedy widuje się tak liczną publiczność (no, tu nie bez znaczenia było miejsce, w którym się te zawody odbywały, masa ludzi przyszła się po prostu kąpać :P)
Tak czy siak, mi się bardzo podobało 🙂
majeczka   Galopem przez życie!
17 lipca 2010 21:49
galopada_, bo? Co złego jest w tych zdjęciach? Czy w ogóle po prostu nie podobają Ci się szybkościówki?
18 lipca 2010 14:58
A ja byłam dzisiaj oglądnąć sobie Adrenalinę. Ludzi wprawdzie mało, ale emocje i tak ogromne, kibicowałam ile się dało 😉 . Jedyne, co trochę mi przeszkadzało, to zawodnicy którzy batożyli co chwilę konie, żeby szybciej biegły... ale poza tym fajnie.
mi się nie podoba to,że wiele koni w konkurencjach szybkościowych ma przypięte coś jak wypinacz na sztywno od głowy między przednie nogi. Jaki jest tego sens? Po co tak spinać konie?
18 lipca 2010 15:10
rtk wlasnie o to mi chodzi. wyglada to na bardzi silowe rozwiazanie. dziewczyna na 2gim zdjeciu to juz calkiem wyglada slabo  😵
Za to Niebieska fajnie 🙂 I koń bez tego patentu.
niefajnie. Wisi ręką na czankach ciągnąc za pysk
18 lipca 2010 16:30
Ta "niebieska" na pierwszym zdjęciu to chyba Ania Łagodzińska, dla mnie ona bardzo fajnie jeździ. W zeszłym roku właśnie na Adrenalinie pokazywała jak jechać slalom z tyczkami kompletnie nie ruszając wodzy. I jechała sobie ten slalom samym dosiadem 🙂
niefajnie. Wisi ręką na czankach ciągnąc za pysk
Na tym zdjęciu uchwycony jest moment kiedy jeździec hamuje konia żeby zrobić nawrót na tyczce, nie za bardzo wyobrażam sobie jak można to zrobić inaczej przy pędzącym koniu, ja to widziałam na żywo i było OK. Generalnie nie przemawia do mnie ten typ jeździectwa, jednak można zawyrokować twierdzenie że dla laika to chyba najbardziej akceptowalna forma jazdy konnej. Osobiście widziałam jak przypadkowi widzowie których szczególnie wczoraj było mnóstwo, bawili się patrząc na te szaleńcze wyścigi, czego nie można powiedzieć o klasycznych zawodach skokowych czy ujeżdżeniowych, niestety..
Western jest dla mas dla laików, to świetna zabawa dla tłumu i dla nich nie ma większej różnicy co koń ma w pysku, grunt żeby szedł jak burza do przodu i miał najlepszy czas. Nam przeszkadzają zastosowane patenty, niezbyt piękny dosiad, szaleństwo na koniach ale niestety klasycy nie są lepsi i nie ma co tu siać fermentu że tylko tam jest tak niefajnie. Ile razy dyskutowało się o brutalnych i agresywnych zachowaniach skoczków czy dresażystów. Ja myślę że w każdej dyscyplinie brutalności i jazdy nie fair w stosunku do konia, jest po równo i nie ma co się oburzać że western jest szczególnie be.
Wśród osób które prezentowały słabe wyszkolenie były też osoby które jechały z głową i widać było jakąś technikę m.in. ta osoba z 1 zdjęcia.
Kiedyś na którym z kanałów typu Discovery był reportaż o dziewczynie startującej w Stanach w Barrel Race. Dziewczyna robiła niesamowite wrażenie, podczas jej przejazdów wodze byly luźne, a ona siedziała w harmonii na koniu. Wszystkie pokazane przejazdy jej przeciwników również wyglądały podobnie.
Może kiedyś u nas też będą jeździć na takim poziomie, ale póki nie jeżdżą, a wręcz niektórzy wyglądają na marną rekreację (widziałam parę zawodów west na partynicach) to mamy prawo ich krytykować, nie widzę w tym nic złego.
Odnosnie Waszej dyskusji, moim zdaniem nie bylo "masakry" na tych zawodach. Mam wrazenie, ze 'klasycy' troche z zasady musza krytykowac west. Nie wiem, ja sie tam na westernie zupelnie nie znam i nawet mnie nie ciagnie, zeby sie poznac, ale na parkurach tez sie widuje szarpanie i patenty, i malo kto grzmi z tego powodu.

Przy okazji, tu troche wiecej zdjec z sobotniej Adrenaliny http://magdamalcher.blogspot.com/2010/07/adrenalina-cup-2010.html.
Oczywiście, że część zawodników ma jeszcze dużo pracy przed sobą, ale sporo prezentuje już dobry poziom. Czasy pierwszej piątki są porównywalne z amerykańską Pierwszą Dywizją. Co do jazdy tej mistrzyni USA, myślę , że podobnie jeżdżą nasi najlepsi zawodnicy. W ubiegłym roku Anna Łagodzińska przejeżdżała schemat bez wodzy kierując samym dosiadem w czasie zbliżonym do najlepszych zawodników.
Ja sie cieszę z dzisiejszego dnia - przyjechało mimo paskudnej pogody trochę ludzi i zostali na trybunach mimo niskiej temperatury i deszczu.
Ruda_H   Istanbul elinden öper
19 lipca 2010 10:09
mozna gdzieś dostać wyniki z Gliwic ?  na oficjalnej stronie Adrenaliny nie mogę znaleźć
Ja rowniez pilnie potrzebuje wyniki Adrenaliny.
Borys., domyslam sie, ze masz do nich dostep, bylabym wdzieczna za podanie linku, gdzie je mozna znalezc lub ewentualnie wyslanie ich mailem (malcher.magda@gmail.com). Sprawa pilna! 🙂 Z gory dziekuje 🙂
19 lipca 2010 11:10
ja nie krytykuje i sie nie czepiam. jesli podoba mi sie to co widze w wykonianiu westowcow to dlaczego nie? i szczerze? nawet mi sie to podoba. ale nie to co widze akurat na tych zdjeciach. sama chetnie zagladam do kacika westowcow na naszym forum zeby sobie poogladac i sie czegos dowiedziec  😉
witam poniżej link do fajnego filmiku z ostatnich zawodów Adrenalina Cup, następne to Americana w Augsburgu, których jesteśmy oficjalnym partnerem oraz finał w Katowickim Spodku w ramach CSI Katowice Parada Horse Show.

[quote author=galopada_ link=topic=24254.msg653669#msg653669 date=1279396920]
jakos mnie takie zdjecia zniechecaja do tego typu imprez...  🤔wirek:
[/quote]
a oglądanie zdjęć z nadzwyczajnych w świecie "klasycznych" zawodów amatorskich, regionalek czy - o zgrozo! - hurtowego zdawania odznak jeździeckich Cię nie zniechęcają do tego typu imprez? 😉 Niektóre historie potrafią zniechęcić do jeździectwa.

Poza tym - cicho sza, bo zaraz rozpęta nam się kolejna dyskusja o podziałach na western i classic, o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocnymi i tak dalej.
Sankaritarina wiem i zgadzam sie z tym, ze na regionalkach i odznakach jest bardzo duzo osob i koni ktore nie powinny sie tam pojawic. I o tym pisze/mowie tam, gdzie o tym sie pisze/mowi. a ze ten watek jest o imprezie ,,westowej" to moge wyrazic swoje zdanie z punktu widzenia klasyka.  :kwiatek:
i jeszcze jeden filmik z okoliczności pozasportowych 🙂

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się