Mundial, liga mistrzów czyli kącik piłkarski.

Ja myślę, że to dobry pomysł. Mundial już się skończył ale za jakiś czas zacznie się sezon więc fajnie by było tutaj też o tym podyskutować 🙂
trzynastka   In love with the ordinary
12 lipca 2010 00:39
To co zmieniać tytuł na "Piłka nożna" ?

a tak jako user napisze... OLE !  😅
Strucelka, miał prawo protestować, bo był nieprzepisowo powstrzymywany. Był faul, a Robben kontynuował grę, bo sędzia jej zwyczajnie nie przerwał - a skąd ma wiedzieć, czy Webb sytuację na przykład widział? 😉 Owszem mógł się zatrzymać, rozłożyć ręce i domagać się karnego, albo ekwilibrystycznie upaść w polu karnym, ale nie to chyba stanowi o istnienie przewinienia. 🙂 Zresztą Robben mógł nawet protestować nie z powodu tego, że sędzia grę puścił, ale przez brak kartki dla Puyola. Bo w tej chwili mamy taką sytuację: Puyol z premedytacją fauluje Robbena w sytuacji podbramkowej, która mogła skończyć się golem, ale Iker zdążył z interwencją (kto wie, czy nie dzięki przewinieniu). W efekcie faul był, ale nie było ani karnego, ani kartki dla Puyola... ani gola dla Holandii.
Czyli opłaca się oszukiwać - czy to faulując, czy to efektownie padając w polu karnym.  🤔

Zresztą Webb skrzywdził również Hiszpanów, nie dając na przykład kartki Holendrowi, który chamsko wjechał bodajże Xaviemu (nie jestem pewien) na stopę, kiedy ten nie miał już piłki. 😲 Kilka sekund później Hiszpan zrewanżował się obalając tego Holendra bez piłki na ziemię (też powinna być kartka).

Tak się zastanawiam, czy ilość kartek nie jest zasługą przemyślanej próby prowokowania rywala do ostrej gry, czy też taki efekt uboczny wytycznej trenera "jak najszybciej kończcie akcje przeciwnika". Webb czuł się chyba pod presją rangi spotkania, by w tym festiwalu żółtych kartek dawno powinien był sięgnąć po czerwony kartonik... ale już widział oczyma wyobraźni te tytuły prasowe: "Sędzia wypaczył wynik!" 😉 to pomimo wielokrotnych przewinień, konsekwencje kończyły się na pokazaniu żółtej.
A ja właśnie przeglądałam demotywatory i tam w poczekalni aż się roi od demotów z Webbem w roli głównej.

Złoty but dla Muellera, złota piłka dla Forlana, zasłużyli!
12 lipca 2010 01:05
Holendrzy zawsze grali brzydko, te kartki nie biorą się znikąd. Przecież mecz z Urugwajem wcale nie był ładniejszy. Brazylijczyków, albo faulowali, albo rzucali im się pod nogi bez powodu. Nie pamiętam, który to z holendrów ale temu który "wjechał" Hiszpanowi w klatę to bym czerwoną kartkę dała, a nawet dwie, bo nie dość, że piłki już nie miał to nawet jakby miał to przy nogach a nie na klatce piersiowej.
Widowisko wcale mi się nie podobało, jakbym chciała oglądać MMA to bym sobie włączyła :/

Zresztą Webb skrzywdził również Hiszpanów, nie dając na przykład kartki Holendrowi, który chamsko wjechał bodajże Xaviemu (nie jestem pewien) na stopę, kiedy ten nie miał już piłki. 😲 Kilka sekund później Hiszpan zrewanżował się obalając tego Holendra bez piłki na ziemię (też powinna być kartka).

Moim zdaniem Holendrzy prowokują takie sytuacje, my jako widzowie nie wiemy jakie tam słowa padają ale przecież w meczu z Brazylią za podobne zachowanie Brazylijczyk dostał czerwoną kartkę. To nie są głupi ludzie, oni znają konsekwencje takich czynów a jednak "prowokacje" holendrów są na tyle skuteczne, że podejmują ryzyko.

edit: Z poprzednich meczy wiemy, że Hiszpanie potrafią grać ładnie i czysto. Przecież w meczu z Niemcami do 26 minuty nie było faulu, a pod koniec spotkania zastanawiałam się czy sędzia doliczy jakąś minutkę, bo przerw i aktorskiego leżenia na murawie było bardzo mało.
To była 8-mka, bodajże De Jong i faktycznie zagranie na granicy czerwonej kartki. Webb pokazał mu wtedy żółty kartonik, czy dopiero przy późniejszym faulu, bo już nie pamiętam?  😡

Z tym prowokowaniem, to chodzi mi o to, że kiedy rywal gra ostro, to najczęściej nie pozostaje się mu dłużnym, bo emocje w końcu biorą górę - ile razy można gryźć murawę, bądź dostać korkiem po nodze i nie oddać? W takim meczu brak jednego zawodnika najczęściej przesądza wynik... Opłaca się więc nawet dostać drużynowo 9 żółtych kartek, byleby rywal "przytulił" jedną czerwoną.  😁

Pewnie masz Nine rację i Holender prowokował tym atakiem na stopę Xaviego do wendetty... tylko Webb nie dostrzegł zagrania Hiszpana, więc cały planior wziął w łeb.  🙂

12 lipca 2010 01:24
To była 8-mka, bodajże De Jong i faktycznie zagranie na granicy czerwonej kartki. Webb pokazał mu wtedy żółty kartonik, czy dopiero przy późniejszym faulu, bo już nie pamiętam?  😡

Właśnie nie mogę skojarzyć ale chyba dostał żółtą kartkę.

Z tym prowokowaniem, to chodzi mi o to, że kiedy rywal gra ostro, to najczęściej nie pozostaje się mu dłużnym, bo emocje w końcu biorą górę

Tu masz racje i rozumiem, że o to chodziło. Widocznie w drużyna Hiszpanii gra na poziomie przeciwnika. Jak gramy fair to fair jak nie to nie.
Śmieszne i poniekąd chamskie było podanie do Casillasa po "naderwaniu ścięgna" przez F ..[wypadło mi z głowy ! AAAaa...], bo niby fair play, a jednak mocno i prawie w światło bramki. Generalnie Casillas miał taką minę wtedy, że jak znajdę zdjęcie na necie to je zapiszę i wydrukuje. Dzieci będę straszyć, bo minę miał mordercy  😁

Edit:

Drużyna zwycięska Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej 2010 (Hiszpanii) otrzymał kwotę równą 30 milionów USD. Przegrana drużyna z finału (Holandii) dostała 24 miliony USD. Za sam udział w Mistrzostwach Świata, FIFA nagrodziła każdą federację piłkarską kwotą 1 miliona USD. Pula nagród wynosiła 420 milionów USD
Z wikipedii

i ogólne statysyki meczu [[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/Mistrzostwa_%C5%9Awiata_w_Pi%C5%82ce_No%C5%BCnej_2010/Fina%C5%82[[a]]
Bischa   TAFC Polska :)
12 lipca 2010 07:09
Dla mnie Złotą Piłkę powinien dostać Casillas  🙄
sialalalala Hiszpania 😍 miałam okazję oglądać to na wieeelkim telebimie razem z chyba połową miasta.. niesamowite emocje 😲
Kurcze, Iniesta mnie rozwala 😀 Najpierw mecz z Chelsea i jego niesamowita bramka, a teraz to 😀!! Ja biegł w 80 minucie z piłką sam na sam z bramkarzem i ani nie podał ani nie strzelił, wszyscy moi znajomi zaczęli wrzeszczeć, że co on robi, że trzeba go zmienić itd., a ja powiedziałam, że 80 minuta to dla niego jeszcze zbyt mało dramatycznie 😀 No i się nie pomyliłam 🙂 Kurde, uwielbiam Casillasa, dlaczego on jest z Realu, WHY???
Mam nadzieje że euro 2012 w Polsce też wygrają  😎
A ja się cieszę, że Forlan dostał złotą piłkę.
12 lipca 2010 08:10
ninevet pewnie , że zmieniaj  😉
To był chyba jedyny mecz, który obejrzałam w tym mundialu, po prostu jakoś mało mnie to kręci... i powiem tyle, poziom tego meczu był niski... Holendrzy grali brutalnie, tylu kartek dawno nie widziałam w jednym meczu  🤦 dlatego byłam za Hiszpanami i dobrze, że wygrali  🙂 hiszpański bramkarz wybronił kilka niezłych akcji naprawdę  👍
Czyli niemiecka ośmiornica się ani razu nie pomyliła w tym mundialu  😀
12 lipca 2010 08:52
Wzięło mnie na wspominki jakoś tak  😁 Czy ktoś jeszcze pamięta tych piłkarzy (w sumie bramkarzy 😁 ) ?

- Pat Bonner - irlandzki bramkarz z początku lat 90
- Gianluca Pagliuca ( moja pierwsza "miłość"  😂 Jaki człowiek wtedy głupi był mając te 10-12 lat  😂 ) - też lata 90
- Ed de Goey - poprzednik van der Sara , pod koniec MŚ w 94 zastąpiony w bramce chyba z powodu kontuzji przez małolata (wtedy) van der Sara
- Meksykanie wtedy mieli śmiesznego bramkarza w tamtych czasach - mała pchła wiecznie jak kogucik - oczojebne stroje  😁
- Peter Schmeichel - polskie korzenie , drugie imię Władysław po dziadku Polaku . Urodził się w Gdańsku . Słynął chyba najbardziej z wielkiego czerwonego zawsze nosa i eskapad pod bramkę rywala   😁 A jak kontra była to dostawał takiego speedu , że wielu sprinterów by się nie powstydziło  😎 Obecnie lansuje się na Discovery w "Brudnej robocie"  😂
- Andrzej Woźnia (chyba)  - znany w pewnym momencie jako "książe Paryża" - obronił karnego w meczu z Francją i był bohaterem meczu , stąd ksywa .
- czy ktoś pamięta jak się nazywał bramkarz reprezentacji Brazylii na MŚ w 94 roku ? Pamiętam twarz , ale ni cholery nazwiska - chyba jakoś na C .

Piłkarze - nie bramkarze :
- Denis Bergkamp
- Marco van Basten
- bliźniacy de Boer ( Frank był asystentem Berta Marwijka w RPA - siedział obok niego )
- Romario
- Diego Maradona - nie wymaga komentarza .
- Leszek Pisz

Nie mogę odżałować , że nie może sędziować mistrz nad mistrzami - Pierluigi Collina . Zdjęli go bo był "za stary"  🤔wirek: Jest taki durny przepis , że sędzią nie może być ktoś kto skończył 46 lat  🤔wirek: Jeśli jest zdrowy , ma kondycje i głowę na karku , to co stoi na przeszkodzie  🤔wirek: Badania powinni takim robić . Piłka wiele straciła wraz z odejściem Colliny - z nim nie było dyskusji , wystarczyło , że spojrzał  👍 A spojrzenie miał mordercze  😁

Czyżby Howard Webb kreował się wyglądem przynajmniej na drugiego Collinę ?
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
12 lipca 2010 11:36
Youtube już wszystko ma 😁

Faul Nigela De Jong na Xavi Alonso

Faul Puyola na Robbenie (ale słaba jakość)
12 lipca 2010 13:49
Dla mnie Złotą Piłkę powinien dostać Casillas  🙄

dostał złote rękawice 😉 wystarczy ?
12 lipca 2010 14:08
A to nie wiedziałam , że są takie "cuda"  😀
12 lipca 2010 14:27
Zmieniłam tytuł na bardziej ogólny.
12 lipca 2010 14:45
Super  😀
Wróćcie do mojego posta o dawnych czasach , ciekawa jestem czy są na naszym forum ludzie , którzy tak stare piłkarskie czasy pamiętają  😀
- czy ktoś pamięta jak się nazywał bramkarz reprezentacji Brazylii na MŚ w 94 roku ? Pamiętam twarz , ale ni cholery nazwiska - chyba jakoś na C .

Claudio Taffarel  🙂
Nie, aż tak starych ludzi na R-V nie ma... 😉 "Król Paryża" to Andrzej Woźniak - heh, to tak stare dzieje, że występował w Fifie 96. 😲
12 lipca 2010 19:43
K zjadłam  😁 Głodna widać byłam  😉
No tak na C to miał imię  🤣 Nie zapomniany finał (obejrzany na koloniach) z 94 roku , drugi z rzutami karnymi w historii . Boże jak ja płakałam że Włosi przegrali wtedy  😂 O przypomniało mi się dwóch niespokrewnionych ze sobą Włochów z tamtych czasów : Roberto (i jego słynny kucyk : ) i Dino Baggio .

Edit : tabletka , a może pamiętasz nazwisko też tego bramkarza Meksyku ? Małego , zwinnego skocznego jak pchełka wystrojonego zawsze jak samce ptaka na gody  🤣
Pursat   Абсолют чистой крови
12 lipca 2010 19:54
Bischa L, może chodzi o Jorge Camposa? Był niesamowity, no i te stroje - oczopląsu można było dostać patrząc na te papuzie kolory 😉
13 lipca 2010 12:19
Dokładnie o niego  😀 Jorge Campos i jego stroje  🤣

- tu chyba widać jak malutki był  😉
[img]http://www.itusozluk.com/img.php/f7fb40d64a67afe6ab8c1bd3fb1489d63301/jorge+campos[/img]

A tak dla śmiechu  😂 Najbrutalniejszy faul w historii  🤣 😂
http://www.gadu-gadu.pl/ramka?url=http://jaramsie.pl/2iue11x_7ddnav#postbox

Pomęczę Was trochę yt 😉

Compilation about World Cup 2010, most memorable moments, some goals, emotions, tears, pleasure, disappointment, happy, hights and lows...
niesamowite!

a tutaj coś dla kibiców Liverpoolu )mamy takich na forum ? 😉) Jedna z lepszych kompilacji ubiegłego sezonu.
19 lipca 2010 20:21
02 stycznia 2017 22:18
Ciekawe, czy ten wątek ma szansę odżyć?
AtlantykowaPanna   "Jeśli idziesz przez piekło- nie zatrzymuj się!"
31 stycznia 2017 12:31
Możliwe, że ma szanse odżyć jeżeli ktoś się na tym forum interesuje piłką nożną :-) Ja osobiście oglądam ekstraklasę i LM 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się