Apteczka w stajni

smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
08 lipca 2010 07:41
a do mierzenia używanie takich cudów jak ten http://konik.com.pl/pl,product,1792666,termometr,dla,koni.html czy po prostu zwykłego elektronicznego termometru, takiego jak dla ludzi czy psów? (oczywiście pamiętając o zabezpieczeniach, żeby przypadkiem nie zniknął w jelitach)
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
08 lipca 2010 08:09
Ja korzystam ze zwykłego elektronicznego i po prostu go trzymam przez cały czas trwania pomiaru. Moim zdaniem termometr powinien się znajdować na wyposażeniu każdej apteczki stajennej bo w razie jak coś się z koniem dzieje obecność lub brak temperatury jest bardzo istotnym objawem.
w apteczce mam zawsze
1. min 3 bandaże zwykłe szerokie
2, ze 3 gazy pół metrowe
4 tasma (taka do opakowan ) do opatrunków
5.komplecik strzykawki i igły
6. Pyralgina w zastrzyku
7.Neospa w zastrzykach
8.termometr.
9. gencjana lub jodyna , woda utleniona, rywanol, alu
10.wagotyl
kpik   kpik bo kpi?
08 lipca 2010 14:02
przydać się może też bandaż samoprzylepny i plastry borowinowe
A NoSpa w tabletkach to taka zwykła dla ludzi? Wie ktoś jak dawkować? Zastrzyku sama nie zrobię, a dobrze mieć coś w razie Wu (odpukać, tfu, tfu, tfu).
A temperaturę mierzę sama, jak za pierwszym miałam to zrobić (ganasze spuchły i dostałam zalecenie codziennej kontroli temp.) to się bałam, bo kobył mój lubi czasem tylnymi nogami wymachiwać 😀iabeł:
neospę w zatrzyku podaje się domiesniowo- nie ma w tym większej filozofii ale jesli naprawdę się boisz podawania zastrzykó to dawka doustnych (tych ludzkich) to ok 10 do 12 tabletek jednorazowo.
Orócz neospy w razie kolki dobrze jest podac tez lek o silnym działaniu przeciwbolowym np pyralginę ,zdecydowanie lepiej i szybciej działają w zastrzyku, nie wiem czy doustne tez mozna podac ale w razie "w" jest tez pyralgina w czopkach ale to już wet musiałby powiedziec ile tego trzba by było konikowi podac.
Faza, Nospę w zastrzykach można "na życzenie" dostać od weta? Czy w aptece? Domięśniowo się nie boję robić zastrzyków, [jeszcze bym się chciała nauczyć robić dożylnie, ale tu się chyba za bardzo obawiam]
Orócz neospy w razie kolki dobrze jest podac tez lek o silnym działaniu przeciwbolowym np pyralginę ,zdecydowanie lepiej i szybciej działają w zastrzyku, nie wiem czy doustne tez mozna podac ale w razie "w" jest tez pyralgina w czopkach ale to już wet musiałby powiedziec ile tego trzba by było konikowi podac.

Jesteś tego pewna? Bo ja słyszałam, że właśnie nie wolno, bo maskują objawy, a to może się bardzo źle skończyć. Z drugiej strony Biovetalgin ma taki sam składnik (chyba) co Pyralgina, a więc powinien mieć bardzo silne działanie przeciwbólowe, a nie rozkurczowe i w związku z tym nie być najlepszym środkiem na kolkę.
biovetalgin= pyralgivet. maja dzialanie rozkurczowe i przeciwbolowe. wlasnie dlatego podaje dopiero po konsultacji z wetem.
ktoś tam w pierwszych postach wymieniał GENTAMYCYNE . Nie wiem jak u koni, ale u ludzi skutkiem ubocznym może być całkowita lub częściowa utrata słuchu, także radziłabym uważać
Mam pytanie:
-w jakiej proporcji robi się eter z jodoformem?
Wyleciało mi z głowy całkiem.
90:10 ??
roztór ten powinien być zazwyczaj 10%-wy więc stosunek 1:10
dodałabym jeszcze, że w apteczce warto mieć stetoskop: wrazie kolki. Bardzo pomona sprawa, szczególnie gdy koń czesto kolkuje
Dziękuję, też już odgrzebałam.
Stetoskop warto mieć porządny:
http://solutions.3mpoland.pl/wps/portal/3M/pl_PL/Littmann/stethoscope/
Bulgotanie w kiszkach to słychać uchem nawet, ale już jak się zechce tętno zmierzyć.....
Mam Littmann dla kardiologów i słyszę co tam w środku jest w koniu.
ja mam dwa Littmany ale na użytek własny,  w stajni jednak  mam kardiologicznego Tytana i sprawdza super jeżeli chodzi akustykę 😉 kardiologiczny Litmann to już jest mercedesik  😍
też mam Littmana, ja mam "black edition"- są boskie, ale moim zdaniem nie dla laika. Za dużo kasy, a niewprawne ucho i tak ocenia tylko czy coś słychać, czy też wogóle nie. Teraz wśród studentów furrorę robią stetoskopy MDF, są bardzo fajne i dużo tańsze
nie wiem tylko wśród jakich studentów ( ja akurat jestem na medycynie 'ludzkiej'😉, a wydaję mi się że miałaś na myśli studentów weterynarii 😉 w każdym razie zobaczyłam w necie- ciekawe kolorki 😀 naszczęście w przypadku kolki ucho nie musi być chyba aż tak wprawne- ważne żeby w ogóle coś usłyszeć😉 nawet zwyczajny pielęgniarski stetoskop pewnie by się nieźle nadał.
również mówię o studentach "ludzkich" 🙂
malinowaa   Życie zaplątane w końską grzywę...
13 września 2012 17:10
Odświeżam.

Czytałam, że na poprzedniej stronie jest już opinia o tej apteczce: http://www.bergomedic.pl/standard.php, ale obecnie zastanawiam się nad nią- jest przecena, kosztuje 210 zł i tak po podsumowaniu tych wszystkich produktów, gdybym miała kupować osobno to wychodzi drożej. Opłaca się czy lepiej pokupować osobno?
mam pytanie
Jaki rozmiar igły używany  jest do robienia zastrzyków domięśniowych antybiotykiem ?
1,2 - różowa. lub grubsze jeśli się uda kupić
horse_art dzięki,  takiej chyba weterynarz też używał, ach ta moja pamięć, niecałą godz temu robiłam ten zastrzyk pod kontrolą weta a już nie pamiętam, wolałam się upewnic
sama będziesz robić?
pamiętaj żeby ciągłym ruchem wbijać, nie grzebać- nie ruszać po wbiciu, za aspirować albo najpierw wbić igłe bez strzykawki (jak pojawi się krew nie podawać) i powoli (!)podawać. wyciągnąć płynnie.
bo miejsce rozumiem, że ci wyznaczył i nauczył jak robić (to powyżej tylko takie elementy b.wazne, a często przez laików pomijane...)😉
[quote author=horse_art link=topic=1167.msg1732685#msg1732685 date=1364656601]
sama będziesz robić?
pamiętaj żeby ciągłym ruchem wbijać, nie grzebać- nie ruszać po wbiciu, za aspirować albo najpierw wbić igłe bez strzykawki (jak pojawi się krew nie podawać) i powoli (!)podawać. wyciągnąć płynnie.
bo miejsce rozumiem, że ci wyznaczył i nauczył jak robić (to powyżej tylko takie elementy b.wazne, a często przez laików pomijane...)😉
[/quote]

tak sama, ale wet dokładnie mnie poinstruował i pod jego okiem zrobiłam już zastrzyk dwa razy  😉
u mnie to głównie opatrunki, jednorazowe rękawiczki, azulan, maść na opryszczkę, jodyna, gencjana, octenisept, alantan, linomag, alu-spray, ctc, wcierka chłodząca, wata, siarczan, woda utleniona, nożyczki, czysty ręcznik, dalej w sumie nie pamiętam, aaa no i rivanol
Mehari   nic nie dzieje się bez przyczyny..
11 czerwca 2013 14:33
Powiedzcie mi... jakie środki posiadacie w apteczkach na biegunkę? Czy takie objawy od razu do weta, czy można coś spróbować podać?
Wigorrr, a po co maść na opryszczkę w końskiej apteczce?
Jak podajecie wapno (ludzkie) przy ukąszeniach owadów? Jakie dawki, ile tabletek trzeba rozpuścić ?  🙄 Mojego strasznie pogryzły muszę jakoś działać
W mojej stajni apteczka też jest na bardzo ważnym miejscu. Chyba zaraz za końmi ;]
Mam w niej cały zestaw opatrunkowy, czyli bandaże w 3 rozmiarach, opaski elastyczne, wata, gaziki małe i większe , gazy, bandaż samoprzylepny, plastry. Jest cały pojemnik z strzykawkami różnymi igłami i wenflonami. Są preparaty typu alu, fatro, maści tranowe, jodowo kamforowe, woda utleniona, rywanol, środek odkażający, ctc, vagotyl, biovetalgin, wszelkiego rodzaju krople do przemywania oczu i zakrapiania w niegroźnych przypadkach, jest też termometr a właściwie to dwa. Mam tam też nożyczki w kilku rozmiarach i bardzo ostre. Jako pedantyczny zbieracz myśłe że apteczka jest przygotowana na pierwszą pomoc;]]  Trzymam tam mnóstwo rzeczy na pierwszy rzut oka koniom nie potrzebnych ale przecież apteczka ma służyć również nam ludziom. Dodatkowo mam osobny pojemnik na psie gadżety ale raczej kosmetyczne, do czyszczenia uszu, oczu do przycinania pazurków i do pielęgnacji sierści.
O Dziewczyny super,że trafiłam na ten wątek. Mam pytanie. Mogłabym podać nazwy i składy pewnych leków niemieckich?mam kilka przywiezionych od weterynarza,ale nie wiem dokładnie czemu one służą. Czy nie byłoby to problemem?
btw. Czy nospę w zastrzykach dostanę tylko na receptę?
cranberry   Fiśkowo-Klapouchowo
26 czerwca 2013 12:38
nasicc leki powinny mieć również  nazwę łacińską. Wpisujac ją w google mozesz spróbować ustalic ich przeznaczenie. A no-spa w ampułka jest raczej tylko na receptę. Chyba , że zaopatrzysz się w nią bezpośrednio u weta.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się