Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

le do Nikona - canona ??
trzynastka   In love with the ordinary
08 czerwca 2010 13:13
Dobrze, że jestes czujna. Słonce mi świeci.
Spojrzałam i myslałam, że chcesz canona 300D a nie nikona D300  😉

Dobrze, że jestes czujna. Słonce mi świeci.
Spojrzałam i myslałam, że chcesz canona 300D a nie nikona D300  😉

no ba
mozem stara - ale czujność mam wyostrzoną
N18-200 vr to chyba najlepszy wybór. Tylko światło ma kiepskie i może się okazać, że na tych konferencjach będziesz potrzebowała lampy.
08 czerwca 2010 13:35
Więc ogólnie to polecam najpierw ustalić ile chcesz wydać na obiektyw.
Potem się troszkę rozeznać http://allegro.pl/50593_obiektywy_nikon.html jakie są do tej ceny.

Informacje ważne jak masz podane, że obiektyw ma 17 - 55 mm to jest jego zakres ogniskowych im wyższa ta druga cyferka tym większy zoom. Tobie na poczatek jesli nie chcesz sie bawić w noszenie kilku obiektywów przyda się coś o szerokim zakresie ogniskowych czyli tak jak pisałam 18-200 żeby było, i do pokoju, i do koni.

Następne dane to np. F/3.5-5.6 to jest jego jasność [wartość przesłony bla bla]. Pierwsza cyferka [tu 3,6] odnosi się do tej niższej ogniskowej w tym przypadku tych 18 mm a ta druga do tej wyższej czyli na 200 mm wartość przesłony może najniżej wynieść 5.6, jasne obiektywy to np 2.8 lub cuda typu 1.4 i one bardzo dobrze się sprawdzają na halach, w pomieszczeniach czy innych marnych warunkach oświetleniowych. Czasami masz podaną tyko jedną wartość, a nie przedział czyli tylko F/2.8 to znaczy, że ma stałe światło i jest cudowny, bo na obu ogniskowych możesz uzyskać tą wartość. 
Potem masz te wszystkie dodatki typu, IS - stabilizacja obrazu.
a czy ktoś moze mi poradzic jak zrobić fajne zdjęcia aparatem Canon 450D 🙂 lepiej śmigać na wszystkich ręcznych ustawieniach?? obiektyw kitowy.....moze jakis bedzie lepszy?
kupiłam dawno ale dopiero staram sie ogarnąć 🙂
08 czerwca 2010 13:48
Nat ja mam tego Canona i jestem zadowolona.
Jak robić? Najpierw ogarnij sobie te wszystkie pół automatyczne funkcje, czyli Tv, Av, itd. I jak ze zdjęć będziesz zadowolona to zacznij walczyć na manualu.
ninevet właśnie staram sie ogarniać te półautomatyczne  😁
mówisz że da sie z niego coś wyciągnąć?? to motywujące hehe a jeśli da sie wyciągnąć choć troche takie super zdjęcia jak Twoje to tym bardziej sie przyłoże :P:P
a używasz jakis innych obiektywów?
08 czerwca 2010 14:44
Nie mam nic innego niż kit 🙂
to tak jak ja....może i dlatego moje zdjęcia kitowe haha 😉
nikon d300 przybył

jutro kupię obiektyw i kartę i hejka  🏇 🏇 🏇

= obiektyw nadal nie kupiony... kupiłam kartę + torbę...
wiecie ze różnica w cenie obiektywu miedzy MediaMarkt a sklepem netowym to 600zł...  😲 😲
dempsey   fiat voluntas Tua
22 czerwca 2010 01:49
dempsey, pewnie już nie ma w sprzedaży, ale ja polecam fuiji s9600, ja byłam do mojego bardzo przywiązana i niezłe zdjecia wciągał. Na allegro mozna jeszcze za 800 zł dostać:
http://allegro.pl/item1042552356_fujifilm_finepix_s9600.html

odgrzewam mojego kotleta..
Strzyga  :kwiatek: s9600 ma świetne wręcz opinie.
Ale ja mam 500 zł wciąż i ani złotówki więcej.

muszę wreszcie wybrać! dziś poświęciłam godzinę i mam taki wybór (wszystkie uzywane)

1. FinePix S5600 - podobno lepszy od swoich następców (czyli od 5700 którego miałam, i 5800)
matryca: 5.22 MP, zoom optyczny: 10x, wyświetlacz: 1.8''
tu specyfikacja

2. FinePix s5800 - własnie ganiony za szumy, wynikające ze zbyt upakowanej pixelami matrycy
matryca: 8 MP, zoom optyczny: 10x, wyświetlacz: 2.5''
specyfikacja

3. FinePix S1000fd, matryca: 10 MP, zoom optyczny: 12x, wyświetlacz: 2.7''
specyfikacja

pomocy.. wszystkie kosztują tyle samo.
ze specyfikacji wynika, że pt. 3 ma najlepsze parametry. ale te peany na cześć starszych modeli mnie skołowały..

co wybrać, co wybrać ❓
Helpunku
Dodofon, witamy w świecie fotografii 😉 Jeszcze zerknij do salonu Nikona, jak zobaczysz tamte ceny, to szczęka Ci opadnie.

dempsey, brakuje mi informacji w tych specyfikacjach o autofokusie. Dowiedz się, czy mają autofokus pojedynczy (naciskasz spust to połowy, AF ostrzy i blokuje się ostrość aż do ponownego naciśnięcia spustu - do obiektów nieruchomych) czy mają też ciągły (AF ostrzy kiedy Ty śledzisz obiekt - do obiektów w ruchu). To ważne przy fotografowaniu zwierząt i dzieci 🙂 Info o ciągłym znalazłam tylko w specyfikacji Fujifilm FinePix S1000fd, więc ten najbardziej przypadł mi do gustu. Jakieś opinie są tu: http://www.optyczne.pl/603-Fujifilm_Finepix_S1000fd-specyfikacja_aparatu.html

Jeśli możesz, to przed zakupem zrób sobie testy. Wsadź swoją kartę, namów dziecko albo faceta i niech pobiegają przed obiektywem. Najlepiej gdzieś, gdzie jest dobre światło i gdzieś, gdzie warunki są słabe. Obejrzyj zdjęcia na kompie, nie na wyświetlaczu. To Ci da informacje praktycznie o wszystkim - jakości AF, szybkości działania aparatu, zobaczysz jaki obrazek ten aparat daje, jak mierzy światło itp.

Jak chcesz kupić aparat? Oglądałaś przykładowe zdjęcia?
dempsey   fiat voluntas Tua
22 czerwca 2010 11:25
abre, dzięki
faktycznie, jeszcze na stronie fuji znalazłam informację, że ten S100fd ma "Tryb: Pojedynczy AF, ciągły AF"

dobry pomysł z testem 🙂 spróbuję takowy zorganizować.
właśnie boję się kupić go po prostu na allegro...więc spotkanie, obejrzenie i test to super rozwiązanie
jeszcze raz dzięki za wsparcie
:kwiatek:
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
24 czerwca 2010 14:06
I w końcu ja tu zawitałam. Znajomi poprosili mnie, abym wyraziła swoją opinię na temat tego aparatu:

Olympus PEN E-PL1

Ja oczywiście z mojej strony poczytam różne testy, opinie itd. jednak czy mogłabym prosić jeszcze kogoś o wypowiedzenie się na temat tego sprzętu? Nie muszą to być nawet jego użytkownicy - zależy mi na każdej opinii - nawet takiej, która powstała po przeanalizowaniu testów.

Z góry dziękuję!  :kwiatek:
Czy ktoś ma Nikona D3000 ? Chce kupić lustrzankę i zastanawiam sie nad nią 😉
laga, ja mam, jest trudny ale do opanowania, a co chcesz wiedzieć?
Wilejka   nie. na wiele sposobów !
10 lipca 2010 20:15

2. FinePix s5800 - własnie ganiony za szumy, wynikające ze zbyt upakowanej pixelami matrycy

- z wypowiedzi dempsey

czyli właściwie jak ma się zwykły aparat cyfrowy to obojętnie, ile ma pikseli, czy 5, czy 15 ? zdjęcia różnią się jakością ?
A jak w przypadku lustrzanek, im więcej pikseli tym lepiej ?
Fantazja Trudny w czym, obsłudze? To będzie zakup mojej pierwszej lustrzanki więc tak ogólnie jakiej jakości robi zdjęcie, i jak to jest z tą " łapaniom" ostrości bo widziałam w komentarzach u wielu osób, że nie są zadowoleni... 
a masz inny obiektyw do niego czy tylko podstawowy? 😉
Obiektyw podstawowy, jak dla mnie do robienia takich postawowych zdjęć (konie, krajobrazy, makro) jest ok. To też moja pierwsza lustrzanka.
Trudny w obsłudze tzn. trzeba szukać jeśli chcesz coś zmienić na już. Jeszcze wielu rzeczy nie odkryłam w nim. Do tej pory jechałam na auto ostrości, od niedawna próbuję na manualu.
Najlepiej to gdybyś sama mogła popstrykać kilkoma aparatami i porównać, może znajomi mają?
abre   tulibudibu
10 lipca 2010 22:22
Wilejka, 6 mpx wystarczy aby wywołać zdjęcie w formacie 30 x 40 cm. Nie jest to łatwe do zrobienia ale człowiek z praktyką sobie poradzi nawet z przeniesieniem tego na większy format. Aby wywołać zdjęcie 10 x 13 cm wystarczy byle komórka. 1 mpx to mniej więcej 1000 x 1000 px. W necie umieszczasz zdjęcia 800 x 600 px.

Wielkość matrycy ma znaczenie. Po prostu. Większa matryca da Ci mniejsze szumy. Mniejsze upakowanie px na niej da Ci mniejsze szumy.

Problem w tym, że mniejsza ilość px w aparacie prawie zawsze oznacza starszy model. I może się okazać, że 12 mpx (N D300) w nowym modelu wcale nie będzie dawać większych szumów niż 6 mpx (N D70), bo jest tam inna matryca, inny algorytm odszumiania itd.
Wilejka   nie. na wiele sposobów !
11 lipca 2010 09:02
Aaaaaa-ha. :kwiatek:
bianca   At first I'm shy but then comes wine.
18 lipca 2010 14:26
Odnalazłam w piwnicy dużo aparatów, na razie skupiam sie na Kievie 4. Ktoś może zna jakąś instrukcję obsługi tego ustrojstwa po polsku? Bo jest pełno angielskich, ale średnio chce mi się tłumaczyć..
Młoda   Kochać to nie znaczy, zawsze to samo.
20 lipca 2010 10:13
Hm mam do Was pytanie z racji Waszego doświadczenia i wiedzy 😉

Miałam cyfrówkę Panasonica Lumix'a DMC LZ3 bodajże, jakieś taki gówienko 😉
Ostatnio siostra 'zepsuła'- pewnie jej upadł a nie chce sie przyznać, przestał robić zdjęcia, ekran czarny i no co tu dużo mówić pewnie naprawa będzie droższa niż cały ten aparat teraz warty 😉

Wiec zaczęłam myśleć nad kupnem innego, ale juz nie kompaktówki. Nie zależy mi na niczym wymyślnym. Moi rodzice krzyczą że ma być nie ciężki, i tylko pstryknąć, żeby każdy mógł robić zdjęcia.
Ja sie w fotografie nie bawię, siostra trochę chciała ale 14-sto latka cyfrówką także no  😁
I oczywiście nie chce kupować nic drogiego bo żaden ze mnie fotograf 😉
Zastanawialam sie wiec nad Canonem EOS 350D
Aparatu potrzebuje na 'wakacyjne zdjęcia rodzinne' i oczywiście stajenne 😉 Hali nie mamy wiec mniejszy kłopot ze zdjęciami  😁

Czy to dobry wybór? Biorę tez pod uwagę opcje że siostra będzie jednak chciała trochę pofotografowac i sie pouczyć stąd lustrzanka a nie kompaktówka, acz kolwiek na chwile obecną nic ponad podstawowe opcje lustrzanki jest jej nie potrzebne, wiec czy 350D zda w moim wypadku egzamin?
Mam 400D i na moje amatorskie potrzeby wystarczy. Według mnie główne pytanie to jakie szkło sobie do niego kupisz. Kit raczej nie cieszył się dobrymi opiniami użytkowników. Ja mam do swojego stałkę 50mm f 1,8 i tele stare canonowskie 70-210 f 3,5-4,5. Brakuje mi czegoś krótkiego, ale ogólnie nie narzekam. Tele sprawdza się na dworze, stałka w pomieszczeniach i na hali ( nie focę z lampą, bo nie umiem 😉 ).
Przyjemny zestawik dla amatora, miły w obsłudze. Focę na manualu, bo nie podoba mi się, co canon robi z fotami szczególnie w trybie sport.
Młoda   Kochać to nie znaczy, zawsze to samo.
20 lipca 2010 12:39
Tak też myślałam  😀
Aparat ma być dla wszystkich, dla rodziców do pstrykania, do focenia koni w ruchu i ewentualnie do zabawy dla czternastolatki  🙂

Nie opłaca mi sie kupowanie czegoś lepszego i droższego bo wiem ze nie będę umiała skorzystać z opcji, a zwykłe cyfrówki niestety czasem nie nadążają za końmi..
w jakiejś reklamie internetowej zobaczylam i tak na pierwszy rzut oka mnie zaciekawił:
Sony NEX-3 lub SONY NEX-5
http://www.euro.com.pl/cms/sony-nex-3.bhtml?from=td
reklamują pod hasłem "jakość lustrzanki w kieszeni", czyli pewnie lekki, za koniem powinien nadążyć i jeśli wierzyć reklamie to się sprawdzi w różnych sytuacjach.
tylko że... ja się na tym kompletnie nie znam, dlatego prośba do naszych forumowych fotografów co o nim sadzicie?
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
20 lipca 2010 17:02
iwona, Znając sony pewno to będzie przerost formy nad treścią. Moim zdaniem firma ta jest dobra ze wzlędu na sprzęt multimedialny, ale nie ze wzlędu na aparaty. Cyfrówki może mają dobre (moi rodzice mają jedną i są zadowoleni), ale lustrzanki w ich wykonaniu to lipa kompletna.
iwona, lustrzanki w ich wykonaniu to lipa kompletna.

Pewna moja znajoma (a byla to, o ile sobie dobrze przypominam, Ninevet) powiedziala kiedys, ze fotografowac aparatem marki Sony, to tak jakby jezdzic autem marki Panasonic 😉 I ja sie z tym calkowicie zgadzam.
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
20 lipca 2010 18:30
Notarialna, nie wiem na ile iwona,  chcę się zajmować fotografią, ale jeśli będzie robiła na auto lub sporcie, to co za różnica czy sonym, canonem, olkiem czy nikonem? Serio, co za różnica?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się