wypieki i słodkości domowej roboty

Ja na weekend robię coś na szybko, kupiłam z Delecty kruche ciasto. Mam zamrożone owoce i robię drożdżaka.
Na drugi weekend mam rocznicę ślubu i robię 1 raz torta 🙂  🏇 kupiłam już wszystko co potrzebne plus dekoracje.. No zobaczymy jak wyjdzie 🙂


Jeśli chodzi o mnie to polecam ciasto Raffaello

Składniki:
• 4 - 5 paczek herbatników (40 - 50 dag) np. Petit Beurre lub 2 paczki krakersów

• MASA
• 2 i 1/2 szklanki mleka
• 3 żółtka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 paczka cukru waniliowego
• 1 szklanka cukru
• 30 dag masła roślinnego (w kubeczku)
• około 20 dag wiórków kokosowych
• można dodać spirytys do smaku

• wiórki kokosowe do posypania
Przepis:
W 1/2 szklanki mleka wymieszać żółtka oraz obie mąki i zmiksować. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmiksowane żółtka z mąką i ugotować z tego budyń.

Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe i spirytus. Wymieszać.

Formę lub deseczkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciastka herbatniki. Następnie nałożyć masę i znów herbatniki - tak, aby powstały 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć masę i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto lekko przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki.


2 razy robiłam i wszyscy zachwycali się.
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
08 lipca 2010 12:43
😜 brzmi pysznie. chyba sie skuszę
dużo tego wychodzi?
u mnie blacha placka wystarcza na 2 max 3 dni , wystarczy mi na weekend ?
[quote author=Euforia_80 link=topic=236.msg645996#msg645996 date=1278589406]
😜 brzmi pysznie. chyba sie skuszę
dużo tego wychodzi?
u mnie blacha placka wystarcza na 2 max 3 dni , wystarczy mi na weekend ?
[/quote]

wystarczy 🙂
ja ostatnio zrobiłam podwójnie wszystko 🙂 więc wyszedł wysoki, ale akurat miałam urodziny 2 dniowe więc starczyło i nawet zostało troszkę 🙂
ale na spróbowanie możesz zrobić taki jak w przepisie.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
08 lipca 2010 14:51
Uwielbiam murzynka z kokosami, ale coś ostatnio mi zakalec wychodzi. :/
JARA-mam sprawdzony przepis na murzynka,ale bez kokosów
2szkl. cukru     
1/2 szkl. wody
5dkg kakao
1 margaryna
wszystko powyżej roztopić i wystudzić.Do tego dodać:
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 równe szklanki mąki
4 żółtka(białka ubić osobno)
Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy piane z białek delikatnie mieszając.
Wlać do formy i piec przez ok. 40 min.

Ja często murzynka kroję na dwie części i przekładam go masą taka jak do karpatki,ale co do mas to jak kto woli.Gorę polewam polewą czekoladową.
Pyszny jest murzynek posypany orzechami włoskimi(orzechy pieką się wraz z ciastem)

Z innych ciast szybkich to szarlotki z cynamonem.
Cierp1enie- ten przepis na Raffaello to jest inny niż na te kulki? Jak inny to weź podaj 😁
Hija - tak ten co podałam wyżej to jest na ciasto. Na kulki podam później, bo karmię dziecko i do spania kładę i sama się za kulki zabieram 🙂
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
08 lipca 2010 20:20
ok, to teraz przepis na :
Piernik z jagodami
(ja zawsze robię podwójną porcję na blachę , jak mniejsza forma to wystarczy tak jak podaję poniżej)

1 szklanka cukru
1 jajko
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 szklanki mąki     
0,5 szklanki oleju   
1 szklanka mleka   
(mąkę, olej , mleko na przemian po odrobinie dodawać)


wykonanie

Wkładać kolejno do misy i miksować, na koniec dodać kubek mrożonych jagód i wymieszać łyżką.
Piec 1 godz. .Po upieczeniu przełożyć smażonymi jabłkami , po wierzchu polać polewą czekoladową i posypać kokosami.


Smacznego
Euforia, to wyglada super pysznie.... jutro szukam jagod 🙂
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
08 lipca 2010 20:37
całe szczęście ja z jagodami nie mam problemu, ciocia mi zbiera . Nawet ostatnio męża uświadomiłam, że jak dziecku urodzi się czarne to tylko i wyłącznie przez jagody  😁

a co do piernika to w sobotę upiekłam, a w niedzielę niewiele go już było, a jest nas 4 w domu . Najbardziej lubie w nim to , że robi sie go bardzo szybko (  przygotowane ciasto do pieczenia smakuje wyśmienicie na surowo oczywiście, ale ja ogólnie lubię "oblizywać  garczki" po przygotowanych ciastach)
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
08 lipca 2010 21:07
Rzucacie nazwami, przepisy dawać!
http://www.smaczny.pl/przepis,kuleczki_rafaello,zdj,2 stąd mam przepis na te kuleczki raffaello
ale ja nie dodałam całej szklanki cukru pudru tylko 3/4 i zamiast orzecha do środka dałam całe migdały
przed posypaniem kuleczek wiórkami kokosowymi, obtoczyłam je w białej czekoladzie ( roztopionej) i dopiero wtedy wiórki na to


wyszło MEGA!!!!  😜
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
09 lipca 2010 12:00
Cierp1enie  na jaka powierzchnie rozkładać herbatniki żeby grubość była odpowiednia?
te herbatniki się nie rozkłada tylko kruszy.. ja kruszyłam ręcznie, bo mała spała a było po 22😲0
i łączy się z tą masą i wiórkami kokosowymi
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
09 lipca 2010 12:31
Cierp1enie ale ja nie o kuleczkach tylko o placku  🤣
aa w placku tak układa się równomiernie na całej długości blachy, na to masa i znowu herbatniki 🙂
Kami   kasztan z gwiazdką
09 lipca 2010 23:24
Dziewczyny potrzebuję proste ciasto (dla ciastowego beztalencia  😉 ), które mogę zrobić karmiącej mamie. Czyli z takich składników, które nie uczulą maluszka (ma dopiero tydzień i nie wybaczyłabym sobie, gdyby mu się coś stało)  🙂
Cierp1enie- dzięki za przepis 🙂 Tylko trochę nie przekonują mnie te surowe jajka. Ale jak kupię jakieś 1 to chyba się zdecyduje.
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
10 lipca 2010 17:45
Cierp1enie   Rafaello (placek) pyszniutki , wszystkim smakuje
Dzięki za przepis  :kwiatek:
kulki tez rewelacja
dzięki!
Euforia, czy piernik z jagodami moze byc bez jagod? nie znalazlam.... ale chodza mi po glowie jezyny, maliny itd... wiesz, te babskie zachcianki 🙂
bedzie sie to komponowac?
Ja wczoraj zrobiłam parzaczki z jagodami.
Nie wiem dla czego ale uwielbiam robić wypieki i nie tylko wypieki z ciasta drożdżowego  😜
Niby mówią ze trudne a mi udaje się najlepiej tak samo biszkopt zawsze mi się udaje  😜 a inne wypieki już niekoniecznie 🤔wirek:
zrobiłam najprostszy tort jaki można zrobić
smakował cudownie, jak kupowany


a przepis taki 😀
kupuje się gotowy biszkopt przedzielony na 3 części 🙂 koszt ok 6zł
800g śmietany 36% plus 3x fix do śmietany
jakieś owoce ( ja miałam truskawki)
2 x polewę z białej czekolady ( oczywiście dowolna, można kupić czekoladową)
jakieś ozdoby ( ja miałam stokrotki i serduszka. Serduszka czekoladowe, a stokrotki takie w smaku opłatka)

Biszkopt dolną cześć wkładam do tortownicy

robię masę śmietanową ( dodaję 800g śmietany 36% plus te 3 fixy, do tego 2 łyżki cukru pudru) Ubijamy to do sztywnej konsystencji. Dzielimy na pół i połowę wykładamy na spód biszkopta. Po nałożeniu układamy owoce i przykładamy biszkoptem. Kolejną warstwę tak samo, smarujemy bitą śmietaną i układamy owoce. Przykrywamy górą biszkoptu.
Na to lejemy polewę białą ( pierwsza na samą górę, druga na boki) Polewę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
Na to kładziemy owoce i dajemy do lodówki na całą noc.
Smacznego


sorry za taki chaotyczny przepis, ale pisałam z pamięci i sama wymyśliłam tent tort. Każdy się zajadał i chwalili.
Robiłam go na rocznicę ślubu 🙂

ps biszkoptu nie trzeba nasączać. Ja używałam owoców częściowo zamrożonych.
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
20 lipca 2010 21:51
Lalena zrób bez jagód i przełóż smażonymi jabłkami będzie pyszny  😜 , ja nigdy z jeżynami czy malinami nie robiłam ale zawsze możesz wypróbować  🤣
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
22 lipca 2010 18:19
Lalena i jak piernik?
ja znowu dzisiaj nie miałam co zrobić z jagodami więc zmajstrowałam piernika  😜

edit:
ale gafa z postem pod postem  😡
Euforia, teraz mialam zap... z meblowaniem domu, ale jutro po pracy ruszam ponownie na zakupy, kupie jakies owoce i bede kombinowac... i na pewno dam znac o wynikach 🙂 zreszta- cokolwiek wyjdzie, i tak zjem 🙂
Przepis na ciasto drożdżowe mojej babci, tzw. ''bez pracy'' 😉

1 dkg drożdży (1 paczka)
1 szklanka cukru
1 szklanka letniego mleka
5 jaj
1 szklanka oleju
5 szklanek mąki

Wszystkie składniki według zapisanej kolejności ( I NIE INACZEJ!) włożyć do miski lub do innego naczynia *. Po 1 godz wymieszać mikserem- odczekać aż podrośnie. Włożyć do posmarowanej blachy- odczekać, żeby zaczęło rosnąć. Włożyć do piekarnika. Temperatura 180 stopni, czas pieczenia 45 minut.

* Naczynie musi być naprawdę duże, ja na przykład dzisiaj robię w misce na pranie 😉. Ciasto rośnie szybko i... dużo? Tak samo potrzebna jest duża blaszka, bo dorasta też w czasie pieczenia.

Smacznego! Jest naprawdę pycha. Pod koniec można posypać cukrem, dodać owoce lub przyozdobić bitą śmietaną.
A ja dam taką podpowiedź żeby ciasta były mniejkaloryczne to zamiast tłuszczu do ciast białych dodajemy mielone migdały a do ciast ciemnych (czekoladowych) utartego buraka.
Ciasto wtedy nie straci wilgotności a utraci kalorie 😀
Dziewczyny potrzebuje sprawdzonego przepisu na zebrę.
Na necie jest sporo, ale są różne z oranżadą i bez. I nie wiem który będzie lepszy.
pierwszy raz w życiu coś upiekłam i aaaa  😜 😜 pysznościiiiiiiiiiiiiiiii

Muffinki z wiśniami i czekolada, nie wyrosły chyba jakoś super (może za dużo wiśni wrzuciłam i za mało proszku do pieczenia?) ale sa taaaaaakie dobre. Puszyste i mięciutkie  😜



wcześniej robiłam tylko sławne ostatnio ciasto z mikrofalówki  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się