Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

Dzwoniłam do jednej firmy do drugiej, i właściwie w jednej mieli mi coś konkretnego do zaoferowania. Nawet myślałam o tym żeby było na szynie tak w bok przesuwane, ale musi być niestety obok drugie żeby jedno na drugie się nasuwało, na ścianę nie można.
Ja jutro sobie zadzwonię do tej firmy i zapytam ich o wszystko, a wieczorem wstawię foty to przedstawie jak to wygląda u mnie  😉
Ja tez zamówiłam okna. W sumie nie wiem jak się sprawdzą bo to wyjdzie wszystko dopiero w użyciu.Okna są 1x1 m , plastykowe ,otwierane na zewnątrz. Nie wiedziałam że jest taki problem w zrobieniu okna otwieranego na zewnątrz. wszystkie firmy robią wszystko standardowe otwierane do środka. Tylko jedna sie zgodziła bo takie robią do Irlandii. 😅
Presja czekamy na zdjęcia.
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
06 lipca 2010 19:16
Wawrek, pewno, że pójdę za ciosem. Cały czas dylematujemy w domu co zrobić aby wilk był syty i owca cała. Na razie chcemy podszykować to mieszkanie do względnego sprzedania, by jakoś wyglądało, a w międzyczasie szukamy działki.
Ojciec dzwonił dzisiaj do gospodarza, który ma gospodarstwo na sprzedaż, ale nie powiedział za ile. Mamy przyjechać, obejrzeć i wtedy zdecydujemy czy nam pasuje. Niby jest 10 hektarów pola za tym gospodarstwem, blisko do zalewu i Pilicy, no ale nie mamy tyle kasy i potrzeby by kupić AŻ tyle ziemi.

Presja, a zdjęcia to gdzie? Też chcę zobaczyć gdzie będzie parapetówka 😁
Wawrek- dlaczego sama decha lepsza od 2 dech z izolacją? Względy ekonomiczne tylko czy coś jeszcze?
Jasne, że ekonomiczne. Po co ta izolacja w małej otwartej stajni?
Jeśli mówimy o stajni angielskiej to jak zimą zamknie się też górę to w stajni z izolacją nie będzie jednak cieplej? Może wtedy aż za ciepło? Chociaż wiem, że drewno samo w sobie jest ciepłe.
A jak budowałeś z drewna to robiłeś je "na zakładkę" że tak to nazwę? W sensie, że deski zachodziły na siebie?
Z założenia angielka jest zimną stajnią, po co izolować?

U mnie stajnia jest z pustaka, a na zewnątrz szalówka. W calach ozdobnych, nie izolacyjnych. Tak, na zakładkę. Bardzo szybka i łatwa robota. Polecam.
agull   Dążąc do celu
07 lipca 2010 08:06
Ja się czaję na okna (takie jak na zdjęciach) firmy Alfako z Kłecka. Myślę o rozmiarze 60x60 (do stajni angielskiej). Ma może ktoś te okna albo widział na żywo, testował?

No to wam pokazałam... nie mam internetu w domu do odwałania, ino w pracy  🙁
Presja- wybudowałaś stodołę wolnostojącą?

W ogóle jak to jest. Teraz jak patrze to większość ludzi buduje nad stajnią poddasze na siano i słomę, a nie stodołę. Poddasze bardziej się opłaca? Bo wydaje mi się, że konstrukcja musi być wtedy na prawdę solidna żeby utrzymać ciężar przechowywanego siana i słomy. Jak to jest?
Hija - Nie wybudowałam tylko ona już stała

O taka, tylko to było zanim jeszcze była cała obita nowymi deskami, ale na górze jest kolor jaki ma.

A wracając do tego co napisałaś. Ja również mam miejsce nad stajnią na słomę i siano. Fajna sprawa bo nie trzeba biegać ale ja zamierzam tylko trzymać siano i słomę na zimę nad stajnią, a całą resztę w stodole. Zresztą mam tak dużą stodołę że jest w stanie pomieścić siana i słomy na cały rok dla 20 koni  😉

to pochwalę się jeszcze stropem, albo jego początkami  😉
dea   primum non nocere
07 lipca 2010 10:24
Pytanko do zorientowanych - wybaczcie jeśli już było w tym wątku  :kwiatek: mam ino chwilę na podjęcie decyzji, a dopiero zaczęłam go czytać...

Mamy działkę rolniczą z siedliskiem. Na niej budynki "standard" - domek, stodoła, obórka. Chcemy dobudować małą stajenkę na dwa boksy. Czasu mało, będzie last minute, bo chcemy zdążyć przed sierpniem. O pozwoleniu nie ma mowy, ze wzgledu na czas właśnie... I teraz pytanie: jakie warunki musi spełniać budynek, żeby nie wymagał pozwolenia?
- brak stałych fundamentów
- brak przyłączonych instalacji (woda, prąd)
- powierzchnia do... no właśnie, słyszałam o 25 m[sup]2[/sup], a tu wspominał ktoś o 36? To jak to jest w końcu? Gdzie się tego można dowiedzieć na 100%? I jeszcze: czy ta powierzchnia liczy się z dachem (chciałam "wyciągnąć" dach spory kawałek do przodu i jeszcze podeprzeć na słupkach) czy jakoś inaczej (rozstaw słupów?)

Będę bardzo wdzięczna za pomoc - z góry dzięki 🙂
Hija, Siano i słoma nad stajnią są po prostu wygodne 🙂 a jak jeszcze się ma dziurę w suficie to tylko wychodzisz na górę, bierzesz kostkę siana i wrzucasz 😉 Kwestie biegania i wspinania się do stodoły ma się za sobą 😉
Nie wiem dokładnie jak to jest z wielkością takich strychów na siano. U siebie mam stodołę prawie-wolnostojącą 😉 -> siano i słomę składujemy "na piętrze" i jest tam naprawdę dużo miejsca, ale pod spodem mieści się garaż i pomieszczenia gospodarskie.
Presja, Hehe, stodółka oraz dach - klasa 🙂

dea do 25m2 można budować pomieszczenie gospodarskie bez stałych fundamentów w granicach miasta, a do 35m2 poza granicami miasta. 🙂
morwa   gdyby nie ten balonik...
07 lipca 2010 11:00
do 25m2 można budować pomieszczenie gospodarskie bez stałych fundamentów w granicach miasta, a do 35m2 poza granicami miasta. 🙂
Ale to dotyczy obiektów na terenie pracowniczych ogrodów działkowych.
Co nie wymaga pozwolenia na budowę jest w art. 29 prawa budowlanego:
Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:
a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,
...
2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;
morwa, mam głupie pytanie: co to znaczy "pracowniczy ogród działkowy"? Bo szczerze powiedziawszy - nie rozumiem.
majek   zwykle sobie żartuję
07 lipca 2010 11:09
To takie działki w środku miasta i na obrzeżach. Bardzo dużo emerytów ma takie działeczki. Są malutkie, mają tam zwykle chatkę na łopaty

dea nie da się  któregoś z budynków zaadaptować?
07 lipca 2010 11:13
Tfu - pracowniczych już od paru lat nie ma. Zmienili je przecież na rodzinne, coby ładniej brzmiało 😉
Ale tak jak napisała majek - to po prostu zwykłe ogródki działkowe. Jak chcesz poczytać dokładniej to jest ustawa o rodzinnych ogrodach działkowych z 2005 r.
dea   primum non nocere
07 lipca 2010 11:20
A co to jest "rozpiętość konstrukcji"? Bo jeśli chodzi o to, że nie może być ani dłuższe, ani szersze niż 4,80m, to maksymalny wymiar powierzchni wychodzi 23,04m[sup]2[/sup]. Ni cholery nie da się zrobić 36m[sup]2[/sup]. Chyba że to własnie to co myślałam na początku, czyli "od ściany do ściany" (od słupa do słupa?) a dach moze wisieć na max 36m[sup]2[/sup]. I tak nie wyobrażam sobie tak długiego, nie podpartego dachu (chyba że dokoła całości miałoby to być rozłożone jakoś...)

Zabudowanie jest poza MIASTEM, ale na terenie WSI (obszar zabudowany) - nie wiem o który aspekt chodzi... cholera, czemu to takie zakręcone 🙁

majek - małe budynki (dom i obórka) już są "zajęte", zagospodarowane inaczej (pod ludzi). W stodole dwa boksy się zmieściły, ale futer jest 4, słoma i siano też gdzieś muszą leżeć.
Wiwiana   szaman fanatyk
07 lipca 2010 11:37
Dea, a da się dostawić angielską dobudówkę boksową do stodoły? 🙂
07 lipca 2010 11:40
Dea Ciebie nie dotyczy, czy w mieście czy nie. U Ciebie jak rozumiem budynek byłby uzupełnieniem istniejącej zabudowy zagrodowej, czyli do 35m2 przy rozpiętości 4,8m. Rozpiętość to z tego co wiem szerokość ściany szczytowej (chociaż jak o tym myślę, to nie mogę przypomnieć sobie przepisu to definiującego).

Jak coś kręcę to niech mnie ktoś poprawi - ja znam jakąś tam teorię - niech się może wypowie ktoś "praktykujący".
Dzięki za informacje, też bym to musiała doczytać...
Matko, jakie te przepisy są pogmatwane o_O
dea   primum non nocere
07 lipca 2010 13:39
Kurcze pomyślałam jeszcze trochę i nic już nie wiem. Bo to chyba są dwie osobne działki, sąsiadujące (musiałabym sprawdzić w papierach). Na siedliskowej są te trzy budynki, a stajenka miałaby być na przylegającej  😜 Ściana szczytowa byłaby optymistyczną wersją, bo na penwo się zmiesci w 4,8m. Pytanie czy do "powierzchni zabudowy" liczymy też wyciągnięty przed konstrukcję dach... bo z tym już przekroczylibysmy 35m[sup]2[/sup]...

EDIT: Wiwiana, nie mam pojęcia - czemu myślisz, że wiem? 🙂
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
07 lipca 2010 13:52
dea, tak jak dziewczyny mówią. do pewnego metrażu, bez fundamentów możesz postawić budynek jaki chcesz i możesz trzymać co tam chcesz. A nikt nie ma wtedy prawa przyczepić się do tego, że bez zezwolenia stawiasz.
My też na mazurach mieliśmy przeboje z sąsiadami, bo stawialiśmy domek postawiony na pustakach (tak, tak. kilkanaście pustaków robiło za słupki i trzymają do tej pory solidnie) i oni uznali, że to dom na fundamentach i wezwali rzeczoznawcę, który po obejrzeniu tego ustrojstwa wyśmiał ich i powiedział, żeby lepiej modlili się o ugodę z nami cobyśmy nie podali ich do sądu za zatruwanie życia sąsiadom 😁
Sankaritarina dzięęki  :kwiatek:

Dobra, jakoś odpaliłam tego złoma z iplusa więc zgodnie z obietnicą stodoła.

Zawsze chciałam to zrobić  😎

before 

after

Presja śliczna stodoła! no no
będę musiała Cię odwiedzić 🙂
Presja zamień after z before  😁
Chyba, że miałaś aż tak kiepskich robotników  😁
Ale wygląda super.

Te okna, co wstawiła agull są rewelacyjne  😲 zastanawiam się, czy zdążę wyminienić okna w tym roku i już nie muszę myśleć na jakie w stajni.
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
07 lipca 2010 18:59
Presja, pięknie 😜

Tylko tak jak pisze pokemon, "after" to jest "po" a "before" to "przed" więc chyba musisz zamienić 😁
Presja-super 😀
A co tam się z tyłu za stodołą buduje?  😎
I w ogóle masz jakoś specjalnie załatwioną sprawę z wentylacją w stodole? Czy samo drewno jest na tyle oddychające, że starcza?
.
Dzięki dziewczyny  :kwiatek: cieszę się że się podobuje, nie mogę się doczekać kiedy pokażę tak stajnię!

Hija - To pozostałości z domu starego, za rok będzie nowy.

p.s dzięki za to after before  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się