Mundial, liga mistrzów czyli kącik piłkarski.
Swoją drogą , ktoś wie skąd Holendrzy mają taki kolor strojów (pomarańczowy) jako narodowy ? Mówi też się na nich Pomarańczowi , Oranje ... Nijak nie znalazłam nawiązania do czegoś u nich w tym kolorze . Nie znalazłam jedynie tego znaczka ( godła ? Godło wg wujka google jest takie :
) który noszą na lewej piersi tam , gdzie inni godła , a tło chyba ma pomarańczowe ? Zawsze mnie to zastanawiało .
dziewczyno,czy Ty zdawałaś maturę?zdałaś?to ja boleję nad tym,jak edukacja w Polsce zeszła na psy...przecież dzieci w podstawówce to wiedzą.... 😵
Bischa L
Oranje. Dynastia Orańska. Jak pisała Ktoś ucza tego w szkole, przynajmniej kiedys uczyli
[quote author=Ktoś link=topic=25911.msg642793#msg642793 date=1278314883]przecież dzieci w podstawówce to wiedzą.... 😵[/quote]
Ciekawe które
np, ja 😎
Ale przyznam rację, że niestety nie ze szkoły wiem takie rzeczy 🙄
Spytaj u mnie we wsi to się zdziwisz 😉
Spytaj u mnie we wsi to się zdziwisz 😉
no tak..."wybierzmy przyszłość", "grzebanie w przeszłości"- większość ludzi to jednak wegetatorzy a nie ludzie, bo człowiek to jego kultura, przeszłość, dorobek intelektualny i refleksyjne podejście do dawnych błędów...
grzesiek.1993, wszystkie,które uważam za inteligentne....są jakieś minima,które każde dziecko,a Ty bardziej dorosła baba z maturą (myślę tu o Bishy L) powinna wiedzieć...niedługo nikt nie będzie wiedział nic o obiadach czwartkowych...
Maturę zdawałam i to z bardzo dobrymi wynikami 🤔 Więc nie wiem o co chodzi 🤔 Ja w podstawówce uczyłam się przede wszystkim o Polsce , jakby o tym było to bym pamiętała 🤔wirek: Wiedzę historyczną mam ogromną wbrew temu co sądzisz , bo wiedzę o historii nie tylko naszej wpoił mi mój własny ojciec , a nie beznadziejna podstawówka 🙄 Bo do takiej chodziłam , wiedzę mam tak naprawdę dzięki tacie , książkom , programom w późniejszym czasie na Discovery i wielu innych historycznych programach , źródłach .
Nienawidzę , jak ktoś kto mnie nie zna , nie wie jaką posiadam wiedzę wyśmiewa mój brak wiedzy na temat jednej "głupiej" błahostki 🤔wirek: I śmie twierdzić , że moja wiedza jest zerowa na podstawie jednej rzeczy , bo tego to się uczyli i uczą ludzie w podstawówce 🙄 😵
Koniec 🚫
Zapraszam na PW .
Wiedzę historyczną mam ogromną wbrew temu co sądzisz , bo wiedzę o historii nie tylko naszej wpoił mi mój własny ojciec , a nie beznadziejna podstawówka icon_rolleyes Bo do takiej chodziłam , wiedzę mam tak naprawdę dzięki tacie , książkom , programom w późniejszym czasie na Discovery i wielu innych historycznych programach , źródłach .
Nienawidzę , jak ktoś kto mnie nie zna , nie wie jaką posiadam wiedzę wyśmiewa mój brak wiedzy na temat jednej "głupiej" błahostki kukunamuniu I śmie twierdzić , że moja wiedza jest zerowa na podstawie jednej rzeczy , bo tego to się uczyli i uczą ludzie w podstawówce icon_rolleyes zemdlal "orange" w kontekście Niderlandów, ma tyle skojażeń, że naprawdę trudno mi uwierzyć w twoją, choćby podstawową wiedzę historyczną, przecież pomarańczowi to Irlandzcy protestanci, afrykańscy Burowie, flaga RPA...odpowiedź, na pytanie które zadałaś, człowiek inteligentny, poznaje poniekąd "przy okazji", "przez skórę"...generalnie, jest to wiedza którą się wie i nie pamięta się nawet źródła tej wiedzy 🤔...to jak zaparzanie herbaty po bostońsku...
Znalezione w necie :kwiatek::
Żeby zrozumieć holenderską miłość do 'oranje', musimy cofnąć się o ponad czterysta lat. Wtedy to właśnie żył i działał Willem van Oranje (1533-1584), u nas lepiej znany jako Wilhelm Orański, a dla Holendrów - największy bohater narodowy w ich dziejach. To właśnie od dowodził powstaniem przeciwko hiszpańskiemu królowi, który wówczas rządził na terenach, które dziś nazywamy Holandią. Tak, tak, potęga hiszpańskich Habsburgów była w tamtejszej Europie tak olbrzymia, że sięgała nawet deszczowych Niderlandów.
Wilhelm był synem niemieckiego hrabiego Nassau, a jako młody szlachcic, po śmierci krewnego, odziedziczył francuskie księstwo Orange. I to właśnie nazwa tego księstwa oraz jego herb (z drzewkiem pomarańczy) uczyniły z Wilhelma "pomarańczowego" księcia. Z początku współpracował on z Hiszpanami, jednak z czasem jego sympatie przeszły na stronę holenderskich hrabiów, którzy czuli się uciskani przez króla. Dzięki sprytowi, talentom politycznym i determinacji, nazywany "Milczkiem" książę, stał się wkrótce liderem holenderskich powstańców. A kiedy w 1584, po latach bohaterskich walk przeciwko Hiszpanom, zginął on w zamachu zleconym przez hiszpańskiego króla, stał się on symbolem i bohaterem całego holenderskiego narodu. A co za tym idzie - także jego "pomarańczowy" stał się barwą na zawsze bliską następnym pokoleniom Holendrów.
A czemu Irlandzy protestanci-nie wiem.
Wrotki wnioskujesz mój brak wiedzy na podstawie jednej rzeczy . Nigdzie nie napisałam , że wszystko wiem o historii , wciąż swoją wiedzę również uzupełniam . Próba udowodnienia , jaki to ze mnie nieuk - ŻAŁOSNE . Koniec tematu , jest PW .
A czemu Irlandzy protestanci-nie wiem.
[[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_III_Ora%C5%84ski[[a]]do usług Taniu 😉
...kompromitujesz się Bischa...są rzeczy które człowiek na pewnym poziomie zwyczajnie wie...tak jak wie,ze nie należy dłubać w nosie i pić z łyżeczką w filiżance lub kubku.
pić z łyżeczką w filiżance lub kubku.
Ja czasem piję 😀
A dziękuję za link. Nie wiedziałam.
Fajne te mistrzostwa-dużo się dowiaduję.
Zrewanżuję się ciekawostką o hymnie Hiszpanii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hymn_HiszpaniiW praktyce śpiewają:lalalala.... albo można tworzyć własne słowa , co mój syn /aktualnie Hiszpan z wyboru z motywacją taką:
/ wykorzystuje bezwstydnie śpiewając po polsku.
Ośmiornica Paul -nieomylna-wytypowała ,że Niemcy odpadną.
No i już wiadomo.
😅
Za niecałą godzinę grają "moi" 😀
Jak myślicie szczęśliwy niebieski sweterek przezwycięży Hiszpanów? 😁
Ale jakich Hiszpanów? Ja właśnie zakładam pomarańczową bluzkę i lecę oglądać. Go go Holandia 😀!!
Mówię o jutrzejszym meczu Niemcy: Hiszpania 😉
No i 1:[s]0[/s]1 Holandia: Urugwaj 🙂
zmiana na 3:2 😀 piękny gol🙂
Uff, Holandia w finale.
Błaaagam, żeby tylko Hiszpani wygrała jutro z Niemcami, to będzie super!
Dobry mecz. Ja się nie znam ale jak ja sie nie nudziłam to musiał być chyba ciekawy 🤣
I ten jeden gol Holandi z takiej odległości 👀
Jezus przecież można zawału dostać 🤣 Czemu van Bommel nie wyleciał z boiska ? Nie dostał przypadkiem drugiej żółtej kartki ? 😲 Czy to van Persie ? Zgubiłam się z tych emocji 🤣
Viva Holandia 😀
I brawa dla Urugwaju za walkę do samiutkiego końca 👍
Van Bommel powinien w ogóle dostać już wcześniej żółtą kartkę, ale sędzia chyba się cholera założył, że w drugiej połowie gwizdać nie będzie. 😲 W każdym razie Holandia w takiej "formie" nie jest raczej w stanie nawiązać równorzędnej walki z Niemcami. 🙂
Własnie z jednej str to bylby świetny finał, ale z drugiej dwie moje ulubione drużyny, wiec komu tu kibicować 😉?
Obawiam się jednak, ze Niemcy poważny przeciwnik... Chociaż różne rzeczy działy się na tym mundialu już 😉
Srebro też nie jest złe 😉 Oby do trzech razy sztuka 😀
2 gol znów fartem...ehhh....Nie spodziewałem się, że to powiem, ale mam nadzieję, że Niemcy rozgromią jutro Hiszpanię, później Holandię i wygrają ten Mundial!!!
Wynik w sumie dobry, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, by Urugwaj miał potencjał do wygranej z Niemcami w aktualnej formie... Holendrzy mogą się jeszcze obudzić, a przynajmniej powymieniać ciosy. 🙂 Urugwaj - Hiszpania to też może być dobry mecz, szczególnie, że w końcu będą grali w najsilniejszym składzie, a Hiszpanom gra się nie klei.
Jakim fartem ? 🙄 To Urugwaj miał szczęście przy wyrównaniu , a potem wyrównanie ich uskrzydliło . Na początku wyrównany mecz - nikt nie stworzył dobrych okazji . Boże dlaczego w bramce nie stoi van der Sar !? Co ten Stekelenburg dzisiaj za kaszanę odwalał 😵
Holendrzy uznali , że Urugwaj jest łatwy do ogrania , skoro ograli wielką Brazylię . I grali po swojemu przy "łatwym" rywalu , czyli byle jak . Mecz z Brazylią pokazał , że są gotowi i zdolni ograć Niemców , ale muszą od początku grać tak jak potrafią , a nie jakby grali podwórkowy mecz .
🙄 Jasneeeee. Tak jakby bramka Sneijdera w meczu z Brazylią to nie był fart i błąd Cesara. Bramka Forlana to żaden fart, aczkolwiek rozumiem, że skoro nie miał pomarańczowej koszulki, to grać nie potrafi. Mecz z Brazylią pokazał co najwyżej, że Holandia ma problemy z formacją obronną, skoro grający w osłabieniu Canarinhos byli w stanie walczyć o wyrównanie do końcowego gwizdka, a solidnie osłabiony Urugwaj (brak Suareza!) strzelił im dwa gole.
Wyrównany mecz z Urugwajem - faktycznie, jest co fetować. Podobnie jak zwycięstwo Hiszpanów. 🙄
Ciekawe, co reklamowali na koniec meczu Urugwajczycy u arbitra.