popręg

kpik   kpik bo kpi?
29 czerwca 2010 19:58
Dorcysia,  o dziękuje za link. teraz tylko pytanie czy bez futra też takie sprzedają. Gdzie można taki popręg zanabyć? bo nie widzialam go w ofercie zadnego ze sklepow w PL.
patataj   tyle smaku - we fraku
29 czerwca 2010 22:48
Alvika, może właśnie mam złudzenia i tak na prawdę neoprenowe popręgi są fajne, ale po prostu dziwi mnie to jak to możliwe, że większość sił bierze na siebie pasek mający jakieś 5cm szerokości, a neopren jeszcze sporo za niego wystaje. Koń na pewno się rozluźnił bardzeij pod tym popręgiem 🙂
Alvika   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
30 czerwca 2010 05:20
patataj, ja korzystałam ze skokowego kieffera z neoprenu (dopóki koń mi się w nim dopinał  😉  ):

(zdjęcie z konik.com.pl)
Nie mogę wygooglować neoprenowego mustanga, podrzucisz linka?
kpik, Daw-Mag tez zaczął robić popręgi tego typu:
http://www.daw-mag.pl/oferta/popregi/popregi.html
lewa kolumna, drugi od góry.
Sama się zastanawiam, czy nie kupić takiego.
patataj   tyle smaku - we fraku
30 czerwca 2010 10:39
kpik   kpik bo kpi?
30 czerwca 2010 14:51
Agita, dzięki
te mattesa wydają się chyba bardziej wyprofilowane, rozesłałam już pytania do skleopów czy z tego katalogu mattesa mogą ściągnąc popręg i jaka byłaby jego cena. zobaczymy co odpowiedzą.
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
30 czerwca 2010 16:14
kpik, pisz do forumowej Dorcysi. Ona wszystko z katalogu załatwi i to sporo taniej niż w sklepach.
kpik   kpik bo kpi?
30 czerwca 2010 17:25
ah to dlatego miala link do katalogu ktorego jako zwykly googlowicz nie moglam znaleźć 🙂
Pytanie do użytkowników popręgów uj. Daw-maga. Czy one wypadają długościowo tak jak prestige, czy raczej dłuższe? Mam w nowym siodle krótkie stosunkowo przystuły i potrzebuję nowy popręg. Tylko martwi mnie jedna rzecz. Popręg prestiga ma od klamerek do końca popręgu jakieś 2,5 cm,  a w daw - magu to jest chyba  z 8cm. Pytanie, czy jak wezmę popręg, który dam radę zapiąć (siodła prestiga mają stosunkowo krótkie przystuły) to czy mi sam popręg nie zacznie na czaprak włazić.
NIe wiem jak prestige ale na pewnie dłuższe od klamerk niż passier.

Mam pasierra i właśnie z tego min. powodu wymienieniłam go a daw maga- ja chciałam taki dłuższy.
.
hehe, już kupiłam, ale trochę dałam ciała. Byłam przekonana, że mój prestige ma 60 cm, i kupiłam 65, bo tak mi wychodziło, że będzie ok - oczywiście okazało się że dziwnym trafem prestige ma 62 cm, i te 3 cm różnicy to tyle co nic... No ale popręg fajny, mam nadzieję, że będzie się go sensownie użytkować 🙂
epk, kupiłaś profilowany? 🙂
epk, jeśli kupiłaś asymetryczny to czekam na fotki na koniu i relacje, bo chętnie sama bym z takim spróbowała 🙂
tak, asymetryczny - na razie bardzo fajnie się zapowiada, miękki po środku, szeroki - ma świetną opcję -te otwory na przeciągnięcie popręgu - nie znoszę jak mi się popręg przekrzywia i wyjeżdża, a to świetnie temu zapobiega.
epk, tymbardziej błagam o zdjęcia popręgu na koniu bo muszę kupić lada dzień jakiś- proszę proszę!
oki, spróbuje dziś albo jutro
epk, jak tam zdjęcia? Też myślę o asymetrycznym bo chyba mógłby rozwiązać mój problem, a mianowicie to, że normalny popręg nie chce leżeć dalej niż zaraz za łokciem, sam się przesuwa do przodu :/ Asymetryczny ma tę środkową część wysuniętą do przodu, a resztę bardziej z tyłu, więc powinien pomóc i leżeć tak jak powinien, mam nadzieję.
🙂 rzart
.
Mój profilowany popręg daw-mag ma 70 cm sam popręg, a razem z tymi obszyciami ma 85 cm 🙂
obiecane zdjęcie:

popręg jest naprawdę fajny, mam nadzieję, że za rok powiem to samo, bo o prestigu po prawie 3 latach używania dalej mogę powiedzieć, że uwielbiam 😉. Na zdjęciu wygląda, jakby był tuż za nogą, ale koń ma cofniętą nogę, więc to złudzenie. Popręg się nie przesuwa, nie krzywi. Tak jak go zapnę tak jest.
  😎
Fajnie by było jakbyś nie przemycał reklamy własnej firmy, poza tym takie obsmarowywanie konkurencji bardzo wskazuje na poziom krytykującego...

Ja tam bardzo sobie chwaliłam i chwalę produkty prestiga. Zresztą widziałam ostatnio 5 letni popręg prestiga, użytkowany mocno i po wyczyszczeniu wyglądał jak nowy.
A mi np. przeszkadza w popręgach Daw-Maga ujeżdżeniowych to jak są zaprojektowane. Mają bardzo długi pas skóry pod sprzączkami. I niestety, przy siodłach prestiga, które mają dość krótkie przystuły to jak dociągnie się popręg to ten płat skóry wchodzi na czaprak - uważam, że jest niewygodne i bardzo źle wygląda.
Jedynie ten popręg asymetryczny ma krótszy ten płat skóry.
😎
Ja wiem do czego to jest, ale nie wiem po co jest tego 7 cm, skoro guma się nie naciąga nawet na dwa centymetry.

W tym jest mega długa ta podkładka pod sprzączkami:
http://www.amigo-konie.pl/popup_image.php?pID=3440&topSsid=e2e6c500a4b9f3d844cf6d7d7a85dbc6

i w tym:
http://www.amigo-konie.pl/popup_image.php?pID=3996&topSsid=e2e6c500a4b9f3d844cf6d7d7a85dbc6

Jak mówię, nie przeszkadza to w siodłach innych firm, bo po prostu kupuje się do nich krótsze popręgi. Natomiast w Prestigach przystuły są dość krótkie, aby swobodnie podpinać popręg a nie się siłować trzeba kupić dłuższy, a potem po dopięciu te końcówki wchodzą na czaprak. Generalnie wystarczyłoby 3 cm naddatku a nie 7-10 jak jest.

.
Ale tutaj już tego nie ma:
http://www.ihaha.pl/popup_image.php?pID=66&osCsid=55f416dd5daa0bf2acc51cb3cf8ce4a1

Zresztą nie mam zamiaru się przepychać. Z Prestiga byłam mega zadowolona, nic mi się z nim nie działo, mięciutki (cały) a nie tylko w środkowej części. O Daw-Magu będę się wypowiadała za rok, jak zobaczę jak się sprawuje po czasie. Teraz to jest rozmowa o niczym bo opinii jakiejś wyrobionej nie mam.
Mam tylko opinię niezbyt pochlebną na temat puślisk, ale to na inny temat, albo pw.
😎
KuCuNiO   Dressurponyreiter
18 lipca 2010 17:54
Ostatnio mój kuc zaczął się strasznie obcierać od popręgu. Nie wiem dlaczego. Popręg mam ten sam od 2-3 lat (skórzany, miękki, profilowany od Rymarza, z gumami) i nigdy nie miałam takiego problemu. Na początku myślałam, że może niedokładnie go wyczyściłam albo coś, ale po każdej jeździe jest obtarty z dwóch stron (nie jest to duze obtarcie, ale jednak..). Co z tym można zrobić?
Smaruje mu to po jeździe maścią na obtarcia, mam taki ochraniacz na popręg eskadrona z climatexem, moze to by pomogło?
Popręg jest czyszczony codziennie wiec to nie dlatego, że jest brudny itp.
Ach, jeszcze dodam, ze miał tygodniową przerwę w jeżdżeniu i obtarcie całkiem zarosło. Dziś wsiadłam po tygodniu i znowu się obtarł...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się