Księgi stadne

Własnie ,jakie konie wpisuje sie do wstępnej a jakie do głównej księgi?Czy można w jakiś sposób przenieść klacz ze wstępnej do głównej księgi. SłyszaŁam też że ogiery będą teraz wpisywane tylko do głównej księgi.
Mam tyle pytań dotyczących ksiąg  🤔. 
Mam nadzieje że ten wątek przyda się tez innym początkującym hodowcą 😀.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i wskazówki.
garść informacji znajdziesz u źródła, czyli tu:
http://www.pzhk.pl/art.php?id=ksiegi.htm

Generalnie koni nie przenosi się między księgami, klacz z księga wstępną w niej pozostanie, gdyż najprwdopodniej nie spełnia wymogów wpisu do księgi głównej - najczęściej przyczyną wpisu do księgi wstępnej jest NN blisko w rodowodzie (dla każdej rasy jest odp. program hodowlany, w którym zawarte są zasady wpisu). Generalnie do ksiąg głównych wpisywane są konie po obu rodzicach w księdze głównej (ew. matka, mogła być , do niedawna, we wstępnej)
PYTANIE ZA 100 PUNKTÓW

Czy aby wpisać klacz do księgi stadnej koni SP konieczne jest wykonanie badania markerów genetycznych??  Konkretnie chodzi mi o tą klacz. http://www.bazakoni.pl/horse_109183.html . Czy bonitować wysoko źrebną, czy wyźrebioną?
Takk musisz wykonać takie badanie oraz grupe krwi.
a co z bonitowaniem?
A co konkretnie chcesz wiedzieć.
Klacz się wyźrebi w maju- kiedy ją zbonitować przed czy po? I dlaczego?
Wiem że można bonitować klacze które są ciężarne tylko trzeba mieć od weterynarza zaświadczenie że klacz jest źrebna.Ja bonitowałam swoją jak sie wyźrebiła . A jak jest lepiej to szczerze mówiąc nie wiem.
A masz klacz SP?

tu się już nie da ukryć, że jest źrebna.
Nie wielkopolską ,ale nie ma znaczenia jaka rasa.
marysia550
W Twojej sytuacji najlepiej będzie bonitować przy opisie źrebaka - teraz klacz ma duzy brzuch i futro - trudniej o rzetelną ocenę.
Klacz z takim rodowodem moim zdaniem trafi do II działu księgi SP.
A czym źrebna (pytam z ciekawości) 😉
armara- futra nie ma, ale brzuch  🙄. W sumie racja, bo teraz i tak nie chciałam, bo ze Związku przyjadą dopiero jak hucuły będą zaźrebione...a gdzie tam do tego.  A źrebna Ancymonem http://www.stadoboguslawice.com.pl/index2.php?show=ANCYMON&page=hodowla
Nie ma się czym przejmować, nawet lepiej przy źrebaku bonitować 🙂 Szczególnie, że ona młodziutka przecież.
No to będzie niezły misz-masz rodowodowy.
armara - eee tam- do wielkopolaka zmierza  😜
Mam pytanie. Czy kasztanowe hucuły są wpisywane do księgi hucułów? Słyszałam, że nie, ale wole się upewnić.😉
beromania- zdaje się, że tylko w wyjątkowych wyapdkach. A jakiej maści są rodzice?
beromania,
Umaszczenie przewa˝nie gniade i myszate, w ró˝nych odcieniach, srokate, rzadziej kare
lub buΠane. U wszystkich koni powinna wyst´powaç ciemna pr´ga ciàgnàca si´ przez
grzbiet oraz pr´gowanie na Πopatkach i nogach, natomiast niepo˝àdane sà odmiany. Do
Ksi´gi Stadnej koni rasy huculskiej nie b´dà wpisywane ogiery z odmianami oraz
o umaszczeniu kasztanowatym. Klacze maÊci kasztanowatej wpisywane do Ksi´gi Stadnej
muszà charakteryzowaç si´ typowymi cechami rasowymi, w tym ciemnà pr´gà przez
grzbiet i pr´gowaniem koƒczyn. Dopuszcza si´ jedynie niewielkie odmiany.

czyli ogiery kasztanowate nie, klacze, tylko jezeli wystepuja u nich bardzo wyrazne cechy rasowe. z tym, ze dla ciebie to i tak nie problem, bo przeciez masz walacha.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się