żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

Kłade gluta bezpośrednio na grzbiet, postaram sie fotke.
Planuję kupić gluta,ale z tego co czytam,niepokojące są takie uwagi,że komuś glut odparzył,komuś odbijają się kółeczka na sierści od gluta,komuś wyrwało włosy,komuś odparzyło....Muszę przyznać,że to mnie trochę zniechęca.
Mattes u mnie odpada,bo mam idealnie dopasowane siodło,nie będę wciskała pod nie Mattesa,więc myślałam o glucie,jako czymś co amortyzuje ciężar siodła i jeźdźca.Teraz prawdę mówiąc nie wiem co zrobić.Może nic,w myśl zasady,że jak dobrze dopasowane siodło,nic nie trzeba zakładać?Tylko chciałabym po prostu zwiększyć komfort w czasie jazdy mojej siwce...
Akurat odbijajace sie na siersi koleczka to przeciez nic strasznego. Pikowanie czaprakow drobnopikowanych tez sie czesto odbija na siersci.
Mam siodlo na styk, zakladam gluta bezposrednio na grzbiet i jestem zadowolona.
??
Akurat odbijajace sie na siersi koleczka to przeciez nic strasznego. Pikowanie czaprakow drobnopikowanych tez sie czesto odbija na siersci.
Mam siodlo na styk, zakladam gluta bezposrednio na grzbiet i jestem zadowolona.
??

no wiem,że nic strasznego🙂ale ogólnie trochę dużo tych uwag negatywnych...zakładasz codziennie? i nic się nigdy nie odparzyło?Moja klacz poza godzinną jazdą codziennie ,przebywa na pastwisku i często się tarza;niezależnie pd tego jak długo i dokładnie ją szczotkuję z piasku na grzbiecie,po jeździe na czapraku jest trochę śladu brązowego po piasku i boję się,że te drobiny piasku spowodują otarcie od gluta;jak położę go na grzbiet;a z kolei jak położę go na czaprak i pod siodło,to czy ta jego lepkość nie niszczy siodła i nie sprawia,że czepia się czapraka? 
RioBrawo, to nie byla uwaga negatywna. Od taka ciekawostka, bo komu to moze przeszkadzac??
Zakladam codziennie. Gluta mam juz z poltora roku?? Nigdy nic sie nie wydarzylo.
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
21 czerwca 2010 19:20
Ja tam jeszcze żadnej negatywnej opinii nie słyszałam. Korzystam od lat i wiele znajomych również korzysta, wszyscy zadowoleni. Od drobin pisaku z glutem nic się nie dzieje. Siodła ani czapraka też nie niszczy.
Ja też używam gluta już ładne pare lat, zawsze bezpośrednio na grzbiet, nawet w najwieksze upały i nawet z dopasowanym siodłem czułam na wielu koniach różnice w komforcie jazdy. Polecam! Uwaga tylko przed czyszczeniem szczotkami, uszkadza się wtedy powierzchnia żelu i moze sie przerwać, tak jak mój niestety  😵 😕
Od kilku siwych włosów nic się nie stanie..tylko sie dziwie  🤔
tez używam gluta, najpierw kładłam pod czaprak, a teraz miedzy czaprak i siodlo. Kon bardzo mi się pocił pod glutem, a i odcisk gluta zostawał na dlugo na  grzbiecie. Teraz poluję na mattesa lub grubszy żel, bo mam trochę miejsca w łęku.
xequus   Miłość na dwa serca i sześć nóg...
21 czerwca 2010 21:01
Ja zastanawiam się pomiędzy mattesem, a żelem... i sama już nie wiem co wybrać hmm

obecnie mam tą podkładkę:
http://www.allegro.pl/item1090966880_podkladka_medyczna_pod_siodlo_ulga_dla_koni.html
[img]http://img10.allegroimg.pl/photos/400x300/10/90/96/68/1090966880_5[/img]

i NIE POLECAM kompletnie... pieniądze wyrzucone w błoto... Co prawda używam codziennie, ale bez przesady, żeby po kilku miesiącach zrobił się obleśny naleśnik... tragedia!

mattesy pozostają "puchate" przez długi okres? jak po praniu?
Czy mógłby ktoś wkleić zdjęcie gluta na grzbiecie,jeszcze przed założeniem czapraka?i po zdjęciu po jeździe.

dodano:Czym się różni żel Acavallo terapeutyczny od anatomicznego w praktyce? czy anatomiczny lepiej dopasowuje się do grzbietu? na czym polega ta terapeutyczna właściwość żelu?czy po prostu w praktyce to to samo,po prostu?
Jednym słowem,który lepszy? i czym się różni zwykły Acavallo  od tego z Dri-Lexem ?
Mam pytanie, jaki mattes będzie pasował pod prestige venezia vs?  :kwiatek:
Jaki rozmiar siodła?
Zapomniałam dopisać.  😵 17"
Ja używam od 1,5 roku podkładki Ea Mattes Standard + i jest niezniszczalna pomimo ,że codziennie jest solidnie wykorzystywana. Jeśli ktoś chce sobie kupić podkładke i ma mu służyć na długie lata to Ea Mattes. Inne frimy nie drowównują jakościowo Mattesowi-to moja opinia

teoretycznie M. Tyle że ponoć z prania zawsze wychodzi ciut mniejsza. pod 17,5 M absolutnie się juz nie nadaje.
Czy mógłby ktoś wkleić zdjęcie gluta na grzbiecie,jeszcze przed założeniem czapraka?i po zdjęciu po jeździe.

dodano:Czym się różni żel Acavallo terapeutyczny od anatomicznego w praktyce? czy anatomiczny lepiej dopasowuje się do grzbietu? na czym polega ta terapeutyczna właściwość żelu?czy po prostu w praktyce to to samo,po prostu?
Jednym słowem,który lepszy? i czym się różni zwykły Acavallo od tego z Dri-Lexem ?

ponawiam,czy nikt nie ma zdjęcia gluta "na żywo" na koniu???
Caira, ja miałam L pod Venezję 17cali, niestety nie mam zdjęć.  🤔
[quote author=RioBrawo link=topic=77.msg629553#msg629553 date=1277202167]

Jednym słowem,który lepszy? i czym się różni zwykły Acavallo od tego z Dri-Lexem ?

ponawiam,czy nikt nie ma zdjęcia gluta "na żywo" na koniu???
[/quote]

z tego co wiem to Acavallo to wlasnie anatomiczny. a ten z Dri-Lexem jest od dolu podszyty materialem. mialam, bardzo polecam 😉 tylko ze zakladalam miedzy czaprak a siodlo
[quote author=Caira link=topic=77.msg634429#msg634429 date=1277505293]

teoretycznie M. Tyle że ponoć z prania zawsze wychodzi ciut mniejsza. pod 17,5 M absolutnie się juz nie nadaje.
[/quote]
Pod 17stkami prestige'a skokowymi najlepiej leżą podkładki o długości 56cm, czyli w środku między M a L.
Mattes robi każdą długość podkładki, wystarczy zmierzyć siodło i zamówić podkładkę customized.
Oooo Dorcysia... no teraz mnie zaskoczyłaś. Dla mnie pod 17 prestiga uj. M jest za mała - mam L-kę i jak ma być tak lekko podniesiona pod siodłem to właśnie L jest idealna.

:kwiatek:
Poszłam za Waszymi radami i wyciągnęłam mattesa bardziej do przodu, ale nadal mam wrażenie, że jest za duży. Jednak rozmiar M na pewno będzie za mały. Siodło to 17'.

i tak 'całościowo' to wygląda

co myślicie ?
Hmm... czy uj prestige mają jakieś większe poduszki z tyłu ? Może to jest przyczyna czemu ten mattes M był mały -> czytając o mattesach pod prestige dowiedziałam się, że M-ka pasuje pod taką standardową 17, ale były to opinie posiadaczy skokówek.
niektóre poduszki w uj. prestiga są wysunięte do tyłu i pod nie M-ka na bank będzie za mała.

Tulipan, a ty masz uj. wersję mattesa? Bo ona dziwnie do przodu wystaje. Moja tak nie wystaje, a mam L-kę pod 17.
epk - chyba rozwiązałaś mój problem. Szczerze mówiąc nie wiem, kupiłam ją w okserze we Wrocławiu. Wydaje mi się, że to mało prawdopodobne, aby to była wersja ujeżdżeniowa. Sprawdzę jutro w stajni. Czy w użytkowaniu coś będzie nie tak w związku z tym, że to wersja skokowa (pomijając to jak odstaje z przodu) ?
nic, po prostu będzie inaczej wyglądać 😉
Dzięki 😉
Ja miałam 18 prestige i Lka była dużo za mała, najlepiej pasowałaby XL...
Miałam też 17 i pasowała Lka dobrze.
Pod diamanta euroriding 17 pasuje też Lka
Likier jak to możliwe że Lka była za mała?? Ja mam Prestiga 18 i Lka leży idealnie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się