Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)
Przecież wiem, że leży w europie. Nie wiedziałam tylko jak jest podzielona Wielka Brytania
Mam pytanie odnośnie pewnych badań...przeszukałam już google,ale informacje nie są zbyt rzetelne i każdy piszę coś innego,więc postanowiłam zapytac tutaj,wierze,że ktoś będzie wiedział :kwiatek: Mam wyrobic książeczkę sanepidowską...Aby ja wyrobic należy jedynie oddac próbki kału do badania?Jak byłam na rozmowie o pracę to powiedziano mi,że mam wyrobic ową książeczkę,a następnie mam się zgłosic na badania lekarskie do ich lekarza pracy.
Mam wziąc do tego ich lekarza pracy tą książeczkę sanepidowską?U tego lekarza będę miała jeszcze jakieś badania?Trzeba miec skierowanie ,aby wyrobic książeczkę sanepidowską ? Z góry dziękuje 😉 Dodam jeszcze,że praca będzie w Macu-może ktoś tam pracuje i wie jak to wszystko po kolei wyglądało 🙂
O ile dobrze pamiętam to Averis chyba tam pracuje 🙂
Najpierw wyrabiasz książeczkę, w punkcie sanepidu - to tylko te badania kału. A potem pracodawca da Ci skierowanie do lekarza, żebyś dostał zaświadczenie o zdolności do pracy.
3 próbki kału, jeśli badania wyjdą poprawne to dostaniesz książeczkę. Pracodawca da skierowanie do lekarza medycyny pracy i tam będą badania krwi i zapewne prześwietlenie płuc.
No chyba, że lekarz to odwali i tylko zbada wzrok 😎
Co jest przyczyną rozszerzonych źrenic (oprócz trawki 😉 ). Może to od dymu papierosowego (klub) ? Dzisiaj się swoim przyjrzałam i aż od lustra odskoczłam. Pozatym ostatnio bolą mnie oczy od czytania, tv i komputera. To ma jakiś związek, zacząć się bać ?
Tulipan-nie wiem czy Cie to pocieszy, ale ja cale zycie wygladam jak nacpana, niektorzy dziwnie na mnie patrza 😉 podobno to cecha osob inteligentnych i ciekawych swiata 😎
Rozszerzone źrenice są jak się człowiek znajduje w zaciemnionym, ciemnym pomieszczeniu. Wtedy rozszerzają się żeby wyłapać jak najwięcej światła byśmy widzieli.
Poza tym mogą być od alergii, braku witamin, leków, stanów emocjonalnych, soczewek, zmęczenia, ale i też chorób.
Jeśli źrenice reagują na światło to nie ma się czym chyba martwić?
JARA - dzięki, u mnie to chyba alergia i zmęczenie. Już mi się zmniejszyły 😉
rzecz dotyczy krakowa. nie wiecie może 'jak' sie jedzie od opolskiejo przez rongo katynia w kierunku zabierzowa? chodzi mi o te remonty, plynnie powolutku do przodu idzie czy stoi sie nie wiadomo ile w korkach? chodzi mi tu o dzien powszedni ok 8 rano 👀
Czy zdjęcie do legitymacji ma pokazywać lewe ucho?
jesli do studenckiej to tak, ma byc takie jak do dowodu 😉
Fotograf powinien wiedzieć 😉
Ale nie chcę iść do fotografa, mam zdjęcie i chcę zlecić wywołanie ludziom z allegro (taniej, zresztą, teraz przytyłam bardzo, wolę w legitce być ciut chudsza :P)
Mam takie i takie nie wiem, które puścić do wywołania.
No ale nic, tyrknę jutro z pociągu do sekretariatu 😉
mam maly problemik;]
potrzebuje porownania:
zmierzylam siodlo euroriding opal s 17 cali. wyszlo mi 40 cm. chodzi mi ile mniej wiecej wyszloby w17,5. niestety nie mam na miejscu siodla w tym rozmiarze i nie mam jak zmierzyc.
domiwa, 41,176 cm zawierzając twojemu pomiarowi. Natomiast przyjmując, ze 1 cal to 2,54 cm, to twoja 17 powinna mieć długość 43,18 cm i wtedy 17,5 44,45 cm
Mam głupie pytanie do posiadaczy pralek Bosch 🙂 Kupiłam nową pralkę i zgubiłam instrukcję 😀 Proszek wsypuje się do pierwszej z lewej komory, ale gdzie się wlewa płyn do zmiękczania tkanin?? Mam po środku taką małą przegródkę i po prawej taką samą jak po lewej 🙂 Help!
Jestem na 99 procent pewna, ze to przegroda srodkowa.
płyn do środkowej 🙂 do tej po prawej idzie proszek do prania wstępnego 🙂
Dzięki dziewczyny 😉 Mam jeszcze pytanie odnośnie tego...Próbka może byc przechowywana w lodówce?Jakie dane należy umieścic na pojemniczku?Słyszałam,że wystarczy imię i nazwisko,ale są też osoby,które mówią/piszą,że należy również podac adres i pesel?
Dzięki dziewczyny 😉 Mam jeszcze pytanie odnośnie tego...Próbka może byc przechowywana w lodówce?Jakie dane należy umieścic na pojemniczku?Słyszałam,że wystarczy imię i nazwisko,ale są też osoby,które mówią/piszą,że należy również podac adres i pesel?
Na pojemniczku raczej nie pisze się NIC-laboratorium samo sobie znakuje kodem kreskowym.
Chyba,że w lodówce masz więcej niż jeden?
Hm...zwizualizowałam sobie twoją lodówkę. 😡
Próbki mam dwie 😉 Często chodzę do toalety w wiadomym celu 😁 Co Ci wyszło z wizualizacji 😜? Napisz koniecznie 😀 ❗
Próbki mam dwie 😉 Często chodzę do toalety w wiadomym celu 😁 Co Ci wyszło z wizualizacji 😜? Napisz koniecznie 😀 ❗
Za nic w świecie nie napiszę i mam nadzieję zaraz zapomnieć .
😉
Opisz nazwiskiem najwyżej.Ale lab sobie znakuje sam.
Moja znajoma kiedyś przechowywała próbki trzech swoich koleżanek, które musiały wyjechać czy coś.
To dopiero była lodówka 👍
Tania no nie daj się prosic 😁
Wariatki z Was 🙂
Teraz czas na moje pytania:
1. Czy produkty np. Coca Cola różnią się w normalnym sklepie od tych w Biedronce z dopiskiem "Wyprodukowano dla Biedronka"? Jeśli tak to czym?
2. Jest sobie małżeństwo mające wspólne mieszkanie, dom. Małżeństwo ma również dzieci. Jedno z nich umiera. Czy dom dziedziczy współmałżonek w 100%; współmałżonek 50% i dzieci 50% do podziału czy dzieci 100% do podziału? Oczywiście nie było spisanego testamentu ani żadnego innego dokumentu prawnego.
I dalsza część - jeśli ten współmałżonek zapisuje mieszkanie jednemu z dzieci to co mają do tego pozostałe, jeśli należy im się jednak to 50% z tego mieszkania?
Horciakowa, nie to,że cię spławiam,ale deb załozyła bardzo podobny temat niedawno,gdzieś tu pewnie spadł na 2 czy 3 stronę.
W pierwszej kolejności powołani do spadku są małżonek i dzieci. Dziedziczą oni w częściach równych, jednakże małżonek nie może otrzymać mniej niż jedna czwarta spadku.
co do drugiej części - to nazywa się to zachowekiem przysługuje w wysokości 1/2 spadku, jaki należałby się spadkobiercy przy dziedziczeniu ustawowym. Jeżeli uprawnioną do zachowku jest osoba małoletnia lub trwale niezdolna do pracy – otrzyma 2/3 wartości swojego udziału spadkowego. Wysokość zachowku jest wyliczana na podstawie aktualnej wartości majątku, jaki zostawił zmarły.
co do Biedronki nie wiem,ale Vinegret w szklanej butelce robi develey (dziś to przez przypadek odkryłam) i smakuje tak samo...tak jak Berlinki,których w biedronce jest o jedną więcej 😉