dzięki dziewczyny :kwiatek:
Znacie jakąś strone z wynikami zawodów we Francji? Chodzi o zawody w Verniolle

Co to za patent ma konik na sobie?
chyba ma zabezpieczoną sondę

Tu widać lepiej. Pytałam o ten system pod ogon .
Na pyszczku rzeczywiście wygląda na sondę.
Tu mały spotyka dużego , z którego go sklonowano.
(Marc czempion ujeżdżenia i Mouse jego klonik)
Klonik ?! 🤔 Ale, że jaak.... 😲
Tania, ja się nie znam ale we wszystkich książkach końskich jak widziałam foto prowadzenia młodych źrebaków to zawszę trzymali je za ogonek i na klacie. Moze to zamiast tego? Ale po co się trzyma to sama nie wiem 😁
To ja mam pytanie idealnie tu pasujące, co znaczy "IMO"? 😡
Parę razy się spotkałam i nie potrafię rozgryźć...
in my opinion
czyli `moim zdaniem`
Dziękuję ślicznie :kwiatek: w końcu wiem 😁
Tania - przytrzymywanie i lekkie unoszenie ogona źrebaka działa podobnie jak dutka u dorosłych koni... wersja delikatniejsza i mniej stresująca 😉 źrebol wtedy grzecznie stoi (np. podczas podawania zastrzyków)
gdzie mogę sprawdzić jak najkorzystniej wymienić walutę?
są jakieś portale temu poświęcone?
złotówek tam raczej nie sprzedam, albo bardzo tanio, tu funtów syryjskich nie kupie. mogę wymienic na dolary i tam ponownie. tylko czy to będzie lepsze rozwiazanie od kupowania tam na miejscu?
gdzie się mogę rozeznać w takich sprawach?
Tania - przytrzymywanie i lekkie unoszenie ogona źrebaka działa podobnie jak dutka u dorosłych koni... wersja delikatniejsza i mniej stresująca 😉 źrebol wtedy grzecznie stoi (np. podczas podawania zastrzyków)
Tak mi tłumaczycie, jakbym nigdy nie widziała źrebaka. 😁
Ja od 6 lat trzymam konia w stadninie i nie zliczę już maluchów jakie poznałam.
Chodzi mi o sznurek, że wygodny -bo jedną ręką jedna osoba sobie trzyma.
Używaliście w ten sposób?
Ale i tak dzięki za odp. :kwiatek:
Czy w HOOKSie jest takie coś jak np. w eskadronie że wychodzi kolekcja i po 6msc wycofuje sie je ze sklepu?
Czy jeśli sama sobie przyciemnię tylną szybę i tylne szyby boczne to muszę mieć na to jakiś atest czy Panowie Policjanci się do tego nie przyczepiają? Wiem, że na pewno przednia czołowa ma być "przepuszczalna" 75% a boczne 70% i najlepiej ich wcale nie ruszać. A co z tyłem? Muszę posiadać taki atest? Trochę szkoda jakby mi dowód rejestracyjny zabrali za taką głupotę. 😎
Tył możesz sobie zawet deskami zabić ;-) więc możesz bez obaw przyciemnić je sama ;-)
jak powiedzieć po angielsku 'co mnie to obchodzi?'
tłumacz podpowiada tak : What do I care 🙂
Czy da się usunąć znajomych na naszej-klasie? Bo ja już zgłupiałam do reszty i nie wiem 🤣
da, da 😉 na dole masz obrazek. Klikasz najpierw taką strzałkę przy danym znajomym a potem "usuń z listy znajomych" 🙂
Alabamka dzięki Ci :kwiatek:
Proszę 😉
Ja mam takie pytanie. Bo podobno Anglia a UK to co innego (nawet flagi inne 😎 ) Umie ktoś podać mi obszary Anglii? :kwiatek:
To całe wyspy Brytyjskie.
UK składa się z Anglii, Szkocji, Walii i Irlandii Północnej.

Anglia jest czerwona
Woow. Dziękuję 🤣 Zawszę myślałam, że Anglia to UK czyli jedno i to samo. Tzn. ktoś mi tak powiedział. A zaczęłam się dopiero zastanawiać po tym jak na Mundialu Anglia miała biało- czerwoną flagę 😁
Podstawowa wiedza geograficzna... 🙄
No ja dopiero do gimnazjum idę przecież. Nie miałam jeszcze nic więcej niż polski, stref klimatycznych, kontynentów 😎
Dziewczyny, co mam zrobić, jeślimam gtowy dokument w pdf-ie (protokół, wystarczy tylko wpisać dane), a nie wiem, jak coś tam wpisać? Co muszę kliknąć/ zrobić ❓
No ja dopiero do gimnazjum idę przecież. Nie miałam jeszcze nic więcej niż polski, stref klimatycznych, kontynentów 😎
to dziwne, bo ja po podstawówce miałam już takie informacje, tak samo jak rzeki, pasma górskie, jeziora na świecie, państwa i ich stolice itd 😎
Spadła na mnie poniekąd organizacja pewnego wyjazdu dla dzieciaków z naszego klubu sportowego, moim zadaniem jest m.in. zgłoszenie listy uczestników do kuratorium oświaty. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak to zrobić, w jakiej formie, co powinnam tam jeszcze zgłosić itd. - nie mam o tym zielonego pojęcia, a na tronie kuratorium tak szukam, szukam i albo przeoczyłam albo nie wiem co. Jeśli ktoś orientuje się w tym co i jak trzeba zrobić, jak to pozgałszać wszystko odnośnie takiego wyjazdu będę baaardzo zobowiązana! Z góry dziękuję! :kwiatek:
Edit: Znalazłam coś takiego:
W związku z obowiązującymi przepisami organizatorzy placówek wypoczynku są zobowiązani do:
Przedłożenia Zachodniopomorskiemu Kuratorowi Oświaty „Zgłoszenia organizacji placówki wypoczynku (letniego/zimowego) dla dzieci i młodzieży szkolnej” oraz wszystkich dokumentów, wymaganych Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 stycznia 1997 r. w sprawie warunków, jakie muszą spełniać organizatorzy wypoczynku dla dzieci i młodzieży szkolnej, a także zasad jego organizowania i nadzorowania, tj.:
ważnej Karty Kwalifikacyjnej Obiektu,
danych dotyczących kwalifikacji pracowników pedagogicznych, w tym kierownika placówki wypoczynku, a także informacji o kwalifikacjach pracowników medycznych przewidzianych do zatrudnienia - wykaz kadry,
informacji na temat formy wypoczynku, liczby turnusów, czasu ich trwania oraz liczby uczestników - zgłoszenie,
programu pracy z dziećmi i młodzieżą,
w przypadku obozów wędrownych – przebiegu trasy.
Należy przestrzegać terminu składania powyższych dokumentów, tj. nie później niż na 14 dni przed terminem rozpoczęcia działalności placówki wypoczynku. O zachowaniu terminu decyduje data wpływu dokumentów do Kuratorium Oświaty.
W przypadkach nie przestrzegania przepisów prawa oraz stwierdzenia niestosowania przez organizatorów placówek wypoczynku wymienionych zasad i procedur Zachodniopomorski Kurator Oświaty podejmie działania w trybie administracyjnym.
Spełnienie wyżej określonych wymagań jest warunkiem koniecznym do uzyskania zaświadczenia o zgłoszeniu placówki wypoczynku, o którym mowa w ust. 4 § 6 cytowanego rozporządzenia.
Czy ktoś wie, jak to ma wszystko wyglądać? Bo ja, jako organizator takiego wypoczynku - muszę zgłosić te wszystkie rzeczy, które oni wymagają prawda?
[quote author=Alabamka link=topic=20.msg624657#msg624657 date=1276805036]
to dziwne, bo ja po podstawówce miałam już takie informacje, tak samo jak rzeki, pasma górskie, jeziora na świecie, państwa i ich stolice itd 😎
[/quote]
A no państwa i stolice też miałam. Niestety takich rzeczy nie :/
Ja się tego uczyłam na j. angielskim. I moim zdaniem powinno to być na pierwszej lekcji. To tak jakby obcokrajowiec uczył się języka polskiego a nie wiedział np. że leży w europie.