Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

vampiria - Ja zaadoptowałam stare garaże z lat 90'. Trzeba było wymienić dach, strop no i czeka mnie robienie podłogi i boksów. Zmieniliśmy już dach na nowy, teraz robimy strop więc jak skończą strop to będę musiała przemyśleć co na podłogę. Czy beton czy kostkę czy może kostkę na korytarz a beton do boksów. Powoli do przodu myślę że stajnie do końca września i stodołę zrobię + oczywiście pastwisko i ujeżdżalnię. Sporo jeszcze roboty mamy...
radzilabym Ci na podloge do boksow dac beton (maz mojej wspoldzierzawzyni zalatwil gruszke, ktora przywozi nam resztki betonu, a koszt nie wielki!) zamiast kostki, poniewaz ta zle ulozona z biegiem czasu zaczna sie robic gory i doliny. Osobiscie tez myslalam nad kostkami, ale odradzono mi wlasnie dlatego. Kostka na korytarz w sumie ok, bo tam wilgotno caly czas nie bedzie.

Jakbys sie dogadala z kims kto jezdzi gruszka to nastaw sie na to, ze nie wyleje Tobie od razu calosci, niestety 🙁
vampiria - Ja będę kupować wszystko, więc zaleje całość odrazu.

Pytanie za 100pkt, poidło pływakowe czy to normalne?
wiesz co ciezko mi stwierdzic Wiem, ze to zwykle  lubi sie zacinac. Plywakowe tylko widzialam, nawet nie wiem na jakiej zasadzie dziala. Moze ktos inny z voltowiczow pomoze??
Poidło na pewno żeliwne - bo plastikowe są b.nietrwałe.
A to będzie kiedyś stajnia  😅. Dach do wymiany, chcę zmienić trochę jego konstrukcję, wylewki w boksach. jedna ścianka do częściowego wyburzenia, aby wstawić kratę. Na koniec przeróbka drzwi i konie mogą się wprowadzać.
bera praktycznie gotowa stajnia  😅 super
majek   zwykle sobie żartuję
17 czerwca 2010 11:54
bera, bardzo fajny budynek.

Co do poideł to warto sprawdzić, jaki ma zawór, bo od tego zależy jego trwałość.
majek - Chyba kupię te utrzymujące stały poziom wody, żeby konie nie rozlewały po stajni. Chciałam kupić takie żeliwne czarne bo w sumie czarne by mi najbardziej odpowiadały. jeżeli chodzi o kolorystykę  😉
Presja, samopoziomujące są niestety bardziej awaryjne. Polecam żeliwne z językiem z kwasówki.
bera to jest chyba to samo  🙂

Ja już od poniedziałku po sesji weekendowej zabieram się za pierwsze kroki w siodlarni. Od jutra w końcu zaczynają robić strop. No i drzwi muszę zamówić i okna. Tak więc jedziemy znów do przodu. Zdjęcia wstawię jak już coś konkretnego się wydarzy.
Nie kupuj! Ja je kupiłam i leją na prawo i lewo. W jednym mam dobry zaworek, w drugim jakiś taki badziewny. Wymiana samego zaworka 30 zł, więc bez sensu. Próbowaliśmy regulować ciśnienie i rózne takie, ale to nic nie daje. Kup sobie lepsze.
pokemon, zaworek 30zł? wow, sporo sobie winszują.
Czy bezpiecznie dla siana byłoby założyć folię paroprzepuszczalną wewnątrz "stodoły" na zagrożonej ścianie?
Kostki przy ścianie zachodniej lekko zwilgotniały, bo właśnie deszcze zacinają od zachodu.
Ja mam na całości taką folię. Wszystko suche.
poidla mamy te:
http://www.allegro.pl/item1071733244_poidlo_poidla_plywakowewu7_dla_koni_krow_psow.html

zaden szal, ale jak dobudowalismy boksy, to wlasnie te znowu zamowilam. u nas problemy poidlowe przede wszystkim wiazaly sie ze slabymi scianami stajni, wiec trzeba bylo robic 'rusztowania', ktore troche odciazyly mur. polecam
my dzisiaj kopiemy dolki pod ogrodzenie :emota2006092: bo niestety nie przywiezli nam jeszcze betonu reszty betonu 👿
ale juz przynajmniej jedna rzecz bedziemy miec z glowy. Przeprowadzke przewidujemy na polowe lipca.

Fajne te poidla jednak ja moge o nich zapomniec... u nas tylko w boksach dobre wiadro, a na wybiegu wanna plus szlauch... 😉
pokemon, dzięki, właśnie zakupiłam 🙂.
Gillian   four letter word
18 czerwca 2010 14:49
słuchajcie, ja ostatnio zakładałam poidła - kupiłam La Buvette plastikowe. Są fajne, duże, łatwe w montażu. Tylko że dałam się złapać na języczku. Nie zwróciłam uwagi, że mają języczek ustawiony prawie poziomo. Dwa konie z dużymi pyskami naciskały normalnie, trzeci z małą mordką nie dawał rady nosem nacisnąć. Musiałam kupić inne z długim, bardziej wypuszczonym języczkiem. Zwróćcie na to uwagę 🙂
Pok - Mówisz o tym czarne które wstawiłam?? No to ja już nie wiem jakie mam kupić  😎
Gillian, dobry wybór. La buvette mam u rodziców w przydomowej stajni. Koń używał 5 lat. Nigdy nic mi się z nim nie działo.
J mam poidło plastikowe i we wszystkich stajniac któe znam są plastiki. Sa bardzo trwałe i nic sie z nimi nie dzieje. Zeliwne jest ok, ale przy uderzeniu pęka a plastik nie🙂
Błagam - chyba Ci się plastik pomylił  🙄
pokemon, plastik plastikowi nie równy. Zależy od mieszanki tworzyw i grubości ścianek. Tanie plastiki pękają przy uderzeniu i niskiej temperaturze. Plastik np z la buvette to kompozyt, który po udeżeniu najwyżej będzie miał białą rysę i powinno do -30 przetrwać. Moje dało radę.
Czy bezpiecznie dla siana byłoby założyć folię paroprzepuszczalną wewnątrz "stodoły" na zagrożonej ścianie?
Kostki przy ścianie zachodniej lekko zwilgotniały, bo właśnie deszcze zacinają od zachodu.

jeżeli chcesz kłaść folie paroprzepuszczalną to jest tylko sens robić jak całą  stodołę zabezpieczysz,
jeśli masz nieszczelną ścianę i wilgoć dostaje się z zewnętrza to raczej folia przeciwwilgociowa PCV
Zeliwne jest ok, ale przy uderzeniu pęka

Wiem, że napisałam mocno nie na temat wcześniej  😁 ale chodziło mi o pękające w wyniku uderzenia żeliwne poidła.

Ja mam folię na całości, razem z dachem.
Jeśli chodzi o poidła to polecam poidła firmy JFC pływakowe

Maja tez karmidła 🙂 również niezłe
U nas juz pewne postepy w pracach budowlanych tez są i co nieco zaczyna być widać

Jeszcze sporo bałaganu , ale na to proszę nie patrzeć 😉

Dach pokryty jest eurofalą z czego jestem bardzo zadowolona. Bardzo Wam dziekuję za podsunięcie pomysłu na takie pokrycie dachu.
Strych na siano już gotowy 😅 I mozna zacząć gromadzić zapasy na zimę.
Mam nadzieję że do zimy skończymy i będą sie mogły koniki przeprowadzić do nowej stajni.
Teraz pilnie śledzę co tam piszecie o poidłach i jakie najlepsze  😀
Spód stajni jeszcze bardzo przewiewny, ale to sie za niedługo zmieni. Okna mają być w przyszłym tygodniu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się