Siodło skokowe

Ja posiadam 2 skokowki CC w tym jedna -  jednotybinkowa.Siodła te kupowałam ok. 4 lat temu.Na początku odrzuciłam to jedno-tybinkowe,mimo,że był to czas kiedy jeździłam 140,to stwierdziłam,że na takie siodło,jeszcze za mało umiem.Dopiero od niedawna ( grudzień 2009 ) jeżdżę w jednotybinkowym i jeździ mi się... genialnie! I przyznaję,że siodła CC mają swoje wady i zalety,ale nie zgadzam się z tym,że początkujący powinni w nich jeździć.Moim zdaniem w początkach ważne jest to,żeby jeździec poczuł się bezpiecznie.A na CC (oczywiście zależy jakie,ja mówię o płaskich,prawie bez poduszkowych) ciężko będzie o taki komfort.Nie zmienia to jednak faktu,że CC a najbardziej FC (full contact) są najgenialniejszymi skokówkami na świecie  😅
Nie zmienia to jednak faktu,że CC a najbardziej FC (full contact) są najgenialniejszymi skokówkami na świecie  😅

close contact i full contact to jedno i to samo tylko firmy używają różnych nazw  😉
Ja się spotkałam z tym,że CC to po prostu close contact a jednotybinkowe siodła to Full Contact 😉
A ja polecam siodełko firmy ALBION ^^ ostatnio nabyłam model Kontrol i w życiu nie siedziałam na tak wygodnym siodełku !
Mam prośbę, czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcia siodła Daw-mag GP 17" pod jeźdźcem (na koniu rzecz jasna)?  :kwiatek:
również dołączam się do prośby Cairy i pytanie; czy gp jasny, kolor naturalny, faktycznie 'bleknie' przy zetknięciu z wodą itd.?
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
19 czerwca 2010 17:47
tararam,proszę państwa,oto najnowszy nabytek wrotka na VIktorię - produkcji forumowego Bogdana - polecam całym sercem...także widoczny osprzęt 🙂
my zamówiliśmy jeszcze tranzelkę do kompletu 🙂 maksykana,na wzór mojego konkursowego z Integro

wybaczcie jakoś komórkową 😉
jutro prawdziwy debiut w krosie 🙂

p.s. tylko nie zapchajcie Bogdanowi skrzynki pw 😉
Ktoś jak siodło zdało test?
No właśnie Ktoś - jak zdało test?

Caira i olgen nie mam nic pod ręką ale jak wejdziecie w tą galerię http://www.szarza.bolecin.pl/ftp/galeria/1-2.05.10.cz1/ klikniecie 3 razy strzałkę w prawo to zdjęcie które będzie w prawym dolnym rogu dziewczyna w zielonym komplecie na karym koniu ma właśnie tego Daw Maga, on jest ciemnobrązowy ale na zdjęciu akurat nie widać koloru zbyt dobrze.
20 czerwca 2010 16:12
super zdało,Wojtek mówił,że już dawno w żadnym siodle tak dobrze mu się krosu nie jechało..i że nawet Benz może się schować...że super półsiad trzyma i da się w dystansie odpoczywać
...a mówi się ,że to mężczyźni mają skłonność do przesady 👿
siodło bardzo fajne, zapewne dopiero po kilku miesiącach będzie wiadomo, jak faktycznie wygląda jakość materiałów, bo do jakości robocizny naprawdę nie mam uwag.
generalnie siodło takie jak chciałem, z jednej strony płytkie, z drugiej "zasysające"- siodło dające dużo swobody, siodło na którym znów mogę mieć ekstremalnie krótkie strzemiona, pozostając jednak delikatnie "za koniem" i wygodnie balansując się na fundamencie "stopka-kostka-kolano"
Ruda_H   Istanbul elinden öper
21 czerwca 2010 08:28
pytanie z cyklu ktokolwiek widział, ktokolwiek wie. Interesują mnie opinie na temat siodła Horze BOTAR

zwróciłam na nie uwagę głównie z powodu możliwości zamówienie bardzo szerokiego siodła a jak z trwałością i jezdnością tego siodła, może ktoś siedział ?

zdjęcie zapożyczone ze strony sklepu
deborah   koń by się uśmiał...
24 czerwca 2010 07:31
poszukuje brązowego popręgu z fartuchem w rozsądnej cenie.
miał ktoś do czynienia z tym:
http://www.equiversum.pl/villa-horse-villa-horse-popreg-faruchem-p-2364.html?osCsid=c5454c3fcb99f535999ef2cdec57fcd0

edit
Ktoś zdradzisz ile kosztował wasz popręg od Bogdana?
24 czerwca 2010 07:44
deborah, napisz do Bogdana...zobacz na zdjęciu przy fotce wrotka nowego siodła od Bogdana...cud-miód skórka i super wykonanie ...nie zdradzę,bo nie wiem,kupowaliśmy w pakiecie 😉 ale napisz do Bogdana ,pewnie z miłą checia Ci odpowie...a ja zamówię do swojego monoflapa też od Bogdana 😉
24 czerwca 2010 07:47
tak myślałam, ze w komplecie wyszło inaczej niż osobno. poza tym, ja potrzebuję do krótkich przystuł. tak czy owak dzięki. zapytam w źródła
tak myślałam, ze w komplecie wyszło inaczej niż osobno. poza tym, ja potrzebuję do krótkich przystuł. tak czy owak dzięki. zapytam w źródła

a Daw Mag?? Pani w Miszewie ma zawsze fajne ceny a jakość jest bombowa 🙂 Sama mam juz 3 dawmagowskie popręgi i je uwielbiam
24 czerwca 2010 08:15
xxagaxx, mają jakąs dziwna długość. 130 i 140 a potrzebuję 135 ;/
24 czerwca 2010 08:19
łojezu,ale wy macie "grube" konie
Integro ma popręg z gumami 125,Centek 120,Viktoria 120,a do krótkiego popręgu do skokówki mamy 65cm..

daw mag jest fajny i też robi na zamówienie przecież.
xxagaxx, mają jakąs dziwna długość. 130 i 140 a potrzebuję 135 ;/

Właśnie 😉 Pani Ci zamówi co chcesz 😉
24 czerwca 2010 08:24
Ktoś, bo mój to w typie pociągowym jest  😉 ale na Komańczę też 135 zakładam i jak włożę mattesa to już musze się napocic żeby dopiąć
Ostatnio Daw-mag robił mi na zamówienie 140 cm popręg, podobno to rozmiar niestandardowy i tak szerokiego nie mieli na stanie, a w 130 moja kobyła się nie zmieściła.
Ja mam na mojego Grubasa 130. i nie powiem na początku się nieźle męczyłam żeby dopiąć popręg (zwłaszcza z grubszym czaprakiem i mattesem), a teraz się trochę rozciągnął i jest idealnie.
24 czerwca 2010 08:26
musze podtuczyć swojego,bo w synergy dopinam z obu stron Integro na 4 dziurkę po pierwszym kłusie 😉
24 czerwca 2010 08:28
xxagaxx, albo koń schudł 😉
xxagaxx, albo koń schudł 😉

heh, niestety nie 😉 Wygląda jak pączek w maśle, dostaje chyba najmniej żarcia ze wszystkich koni u nas będących w treningu.. Widać tyje już od samego patrzenia. Muszę bardzo uważać żeby go nie utuczyć.

Będę dzisiaj w Miszewie, mogę się zapytać jak chcesz 😉
24 czerwca 2010 08:34
xxagaxx, bardzo poproszę  :kwiatek:

żeby kolorystycznie do siodła pasował. potrzebuję też puślisk do kompletu

w sumie mocno skłaniam się ku Bogdanowym wyrobom po reklamie Ktośki 😉
ale chce znać ofertę rynku zanim podejmę decyzję
[quote author=Ktoś link=topic=1249.msg631840#msg631840 date=1277363944]
łojezu,ale wy macie "grube" konie
Integro ma popręg z gumami 125,Centek 120,Viktoria 120,a do krótkiego popręgu do skokówki mamy 65cm..

daw mag jest fajny i też robi na zamówienie przecież.
[/quote]

to jak to jest, ja mam szczupłą, małą folblucinę, a 130cm jest takie na styk, powinnam mieć tak naprawdę 135...
deb - tez wlasnie sie zastanawiam nad tym Villa Horse. ktokolwiek go uzywa i moze powiedziec jak sie sprawuje i jak jakosc skory ??
aga - oo, super, tez chetnie sie dowiem ile kosztuje w Miszewie daw-mag z fartuchem 🙂 pamietam ze zwykly kupowalam tam chyba za 170zl, ale to ze 3 lata temu.

Mam prośbę, czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcia siodła Daw-mag GP 17" pod jeźdźcem (na koniu rzecz jasna)?  :kwiatek:

GP sa 17,5 a nie 17"

bardzo prosze 😉

i w skoku :
Ponia   Szefowa forever.
24 czerwca 2010 12:12
deb - tez wlasnie sie zastanawiam nad tym Villa Horse. ktokolwiek go uzywa i moze powiedziec jak sie sprawuje i jak jakosc skory ??
aga - oo, super, tez chetnie sie dowiem ile kosztuje w Miszewie daw-mag z fartuchem 🙂 pamietam ze zwykly kupowalam tam chyba za 170zl, ale to ze 3 lata temu.

Nie bierzcie villa horse, mam  jeden i jest beznadziejny;/ sztywny i wogóle kicha.

Deb powinni CI w Daw Magu zrobić jaki chcesz ja mam brązowy 145 na Ryżego, i jest rewelacyjny.
Jeśli będe kupować następny to napewno u nich 🙂😉
24 czerwca 2010 12:13
Ponia, 145?  😵 łojezu,chyba jeszcze raz zmierzę dziś swoje...chyba,że mam kucyka,a wy smoki  👀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się