Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym
auć. NIe martw się. Dosztukuje się. JA też mam sztuczne jedynki (i to stałe, a to jeszcze mleczaki)
fajna taka zabawa. Zazdroszczę!
Ktoś - no to widać zabawa była pełną parą 🙂
Piotus i jego 2 raz na Grocie

a wogole to jest strasznie odwazny i coraz czesciej sie puszcza (zwlaszcza jak cos zobaczy) stoi sam dopiero jak skapnie sie ze nikt go nie trzyma to siada na pupe

tak samo jest z chodzeniem na 1 reke idzie smialo, bez problemu a jak sie zorientuje to zatrzymuje sie i patrzy do gory wyciagajac raczke zeby go zlapac 😉
Zairka - ale super chłopak z niego 🙂 jak patrzę jak stoi to zadaję sobie pytanie "kiedy to zleciało" 🙂 wygląda świetnie 🙂 a to na koniu no bomba
my wczoraj byliśmy na szczepieniu 🙂 i malutka waży prawie 7kg 🙂
Dempsey, nie mam sprecyzowanego kierunku i odległości, ale pewnie tyle, żeby jechało się max 2h samochodem, bo dłużej to Rysiu nie pośpi w foteliku...
No właśnie,podróże...
tak się składa,że w piątek będę jechała sama z Marysią na zawody (koniowóz pojedzie wcześniej) i czeka nas jakieś 5-6 godzin jazdy,po południu...na pewno przesunę jej drzemkę tak,żeby choć trochę drogi przespała,zaopatrzę się w przekąski i pici,ale może macie jakieś dodatkowe rady aby jak najbardziej bezkolizyjnie przeżyć taką podróż?
gwash, racja ze na wsi chyba szybciej idzie odwozkowywanie.
Naboo, ja wlasnie zawsze tez sie zastanawiam, czy z takim wozonym maluchem wszystko ok. Alez Twoj zuch sliczny!
galop, no tak, walsnie myslalam, ze duze na nogach i male w chuscie to sensowniejsze. Pytanie bylo bo zasugerowalam sie reklama chusty.
dempsey, ja bym chciala Cie zobaczyc kiedys w akcji z ta Twoja dwojka 😉.
Ktoś, no pieknie obrypany zabek, brrrr . Co do podrozy-tradycyjnie, chrupadelka, soczki, ksiazeczki i modlitwa 😉.
Zairka, fajne fotki, maly wyglada jak w kasku 😉.
to co - żadna nie jest chętna na babsko-dzieciowy urlop??
kobiety jak to jest z tymi urlopami dla pań w ciąży i mam , kiedy jaki urlop i jak długi, od czego to zależy?
Nie ma urlopu w ciąży, jak masz problemy zdrowotne to idziesz na zwykłe zwolnienie chorobowe. Albo jak już "nie możesz" 😉. Urlop macierzyński to jakieś niecałe 4 miesiące, płatny normalnie tylko że przez ZUS, potem można iść na wychowawczy do 3 lat ale jest bezpłatny.
Ja ostatnio słyszałam że przysługują mi jakieś dodatkowe dwa dni urlopu w roku na pielęgnacje dziecka, prawda to?
Zairka słodziak 🙂 jestem jego fanką 🙂
Naboo twój synek taki klasycznie przystojny 🙂
Endurka co masz na myśli z tym urlopem?
Z gryzoniem już lepiej, działa system kar i nagród, boziu kiedy mi to dziecko tak urosło i się wycwaniło 😲
On się nadaje bardziej do przedszkola, te dzieci w żłobku są za małe dla niego i zajęcia też nie na poziomie, oby do września.
Euforia_80 - o ile się nie mylę to macierzyński trwa teraz 22 tygodnie od dnia porodu. Oczywiście można wrócić do pracy wcześniej.
gwash - prawda z tymi dwoma dniami, to tzw. opieka nad dzieckiem zdrowym. Są normalnie płatne z tego co wiem, nie przechodzą na następny rok, tak jak urlop i nie zależą od ilości dzieci - zawsze tylko/aż dwa 🙂
Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę seskanować i wysłać wyciąg z kodeksu pracy o obowiązkach szefa wobec pracownicy w ciąży - dostałam od naszej sekretarki 😀
Hej mamuśki!
Dawno się nie odzywałam teraz przeczytałam trochę ale chyba nie nadrobię wszystkiego.
Ostatnio znowu pszechodziłam koszmar czyli grypa żołądkowa, zapalenie krtani, angina i jedno dniowa gorączka powyżej 40 stopni nie dająca się zbić i to wszystkie 3 baby mnie tak załatwiły w ciągu 2 tygodni do tego mąż z nogą w gipsiie był . Teraz mam problem bo u Wiktori w szkole panuje wszawica 👿.Na szczęście już wszyscy doszli do siebie.
Ja z wyjazdami nie mam problemu moje dzieci przesypiają całą drogę gdzie by nie jechały 😀
Jak Wasze pociechy w szkole chętnie się uczął? Są tu takie 👀? Moja Wiki kończy pierwszą klasę i widzę już teraz że niezły leser z niej bedzie amoże wyrośnie z tego jeszcze...
A teraz odpoczynek po obiadku
Gabi Nikola i Śnieżyna
gwash - jak jesteś na etacie to masz co roku dodatkowo dwa dni wolne od pracy (płatne) na tak zwane 'matkę z dzieckiem' - one się nie kumulują i nie przechodzą na następny rok 😉
Co do gryzonia to ja chyba nie pomogę. Nanka na szczęście nie gryzie a gdyby gryzła to podejrzewam, że zastosowałabym metodę 'straszenie chłopcem' - Nie chce się uczesać to mówię, że wygląda jak chłopak i wtedy natychmiast prosi o kitki 🤣
Ale w twoim przypadku to raczej nie trafiony sposób 😎
Siwulka ale siesta :P
Zairka Piotrus jak prawdziwy dzokej 🙂
Ja dzisiaj dumna z mojego synka juz drugi raz pod rzad zrobil kupke z rana do nocnika... Czas oczekiwania w obu przypadkach nawet niecala minuta... 🙂 I Staje juz sam 🙂😉)
Cholera ja muszę chyba iść się leczyć, przyjechała moja świekra a mnie az dusi ze złości. Nie mogę się uspokoić, robię dobrą minę do złej gry. Najchętniej zabrałabym dziecko i uciekła 🙄 To się leczy?
Chyba wszystko teraz można leczyć 😉
Na serio jest taka "zła"? 😉
No właśnie aż taka chyba nie jest. Tylko, wkurza mnie jak mówi do m. że ma dziecka nie przytulać bo ma jednodniowy zarost, albo, że mam dziecko trzymać w rożku albo..... itd itp, to tak na szybko co było przed chwilą. Najbardziej nie moge znieść jak mi się nad nią pochyla i mówi'' moja dziewczynka i tiu tiu tiu'''
Jest we mnie taka złość, że w środku wre.
To postaraj się wpuszczać to co mówi jednym uchem a wypuszczać drugim 😉 I olać i robić swoje.
kurcze ale ze mnie taka zocha samocha nigdy potrzebuję niczyjej pomocy.
Muffinka Wiem, staram się mąż mówi mi to samo i reszta też, ale nie umiem cholera nie umiem. Najbardziej wkur*** mnie to jak gada do małej '' co ci rodzice z tobą robią? męczą biedne dziecko'' Nosz kur!
My byliśmy wczoraj na USG- kompletny odlot na takim sprzęcie. Gin badał serce i właczył jakis tam program i normalnie pokazywał krwioobiegi jeden na czerwono a drugi na niebiesko i jeszcze sie to wszystko ruszało 🙄. Samo serce badał z 10 minut, aż sie przestraszyłam,że coś znalazł, ale wszystko w porządku. Młody zdrowy i duży bo 2 kg już, ale znów bez imienny. Kajetan niestety upadł, bo przekonuja mnie wszyscy, że będą mówic do niego tylko Kajtek.
Także jak by sie komuś nudziło to zbieram propozycje.
Cholera ja muszę chyba iść się leczyć, przyjechała moja świekra a mnie az dusi ze złości. Nie mogę się uspokoić, robię dobrą minę do złej gry. Najchętniej zabrałabym dziecko i uciekła 🙄 To się leczy?
one powinny się leczyć,niestety tego nie robią...trzymaj się dzielnie 🙂
kurcze ale ze mnie taka zocha samocha nigdy potrzebuję niczyjej pomocy.
Muffinka Wiem, staram się mąż mówi mi to samo i reszta też, ale nie umiem cholera nie umiem. Najbardziej wkur*** mnie to jak gada do małej '' co ci rodzice z tobą robią? męczą biedne dziecko'' Nosz kur!
o rety, mocne teksty 😲
demon, ale Kajetan jest suuuper! Kurczę... szkoda, wielka szkoda 😉 W dzieciństwie miałam takiego przyjaciela, Kajetana właśnie...
W ogóle fajne trio było: Gabrysia, Kajetan i Michalina. Nikt nas nie podrabiał ;]
Imiona dla chlopca dla mnie byly Mateusz, Oliwier, Jakub, Nataniel... No i Olaf Gabriel of course 😂
Ktoś dzięki :kwiatek: Mam nadzieję, że kiedys zacznę to olewać. Dobrze, że nie tylko ja tak myślę, bo już myśałam, że ze mna cos nie halo.
szepcik, na początku były gorsze teksty i akcje, zrobiłam pare razy focha i wyszłam z domu i trochę podziałało.
demon mój bratanek ma na imię Kajetan, jego mama mówi na niego Kajetan, a my Kajtek, a ulubione to Kajcioch 😉 Nie rezygnuj z tego imienia 😉
A ja z dwoma pytaniami-ktoś wie co u budynio ?
I do Dodofon,ana,Horciakowa,galantova i ogólnie Poznań i okolice 😉
My znowu wybieramy się w Wasze strony ( 17.VII-27/28VII).Czy nie planujecie jakiegoś spotkanka,nie ma jakiś zawodów ❓
Wiem,że ostatnio nawaliłyśmy 😡 ale jak tylko rozwiąże nam się sprawa z autem to będziemy na 100% 😅
My byliśmy wczoraj na USG- kompletny odlot na takim sprzęcie. Gin badał serce i właczył jakis tam program i normalnie pokazywał krwioobiegi jeden na czerwono a drugi na niebiesko i jeszcze sie to wszystko ruszało 🙄.
To się Dopler nazywa.
Ja też już miałam doplerowskie badanie w 11 tyg. Teraz idę na 3D/4D - dają do tego okulary? 😁
Hanoverka ja mam straszne złudzenie, jakbym swoją teściową widziała/słyszała 🙄 i jak mi usiłuje w stajni firanki zawiesić - bo precież tu były firanki!!!!
Na szczęście moja jedyne 500 km ode mnie 💃 we Wrocławiu, więc będziemy się widywać z rzadka, oj z rzadka 💃
I jest duże prawdopodobieństwo, że zareaguję od razu na pierwszy tekst typu - że ona wie cos lepiej.
Jak dla mnie usg 4D to lekko przereklamowana sprawa 😉
Ale byłam, fotki mam, film też i ten raz mi wystarczy.
no właśnie co tam u Budynio i małej?
tak samo ktoś wie co i Białek i Juli?
Ja idę, bo na ostatnim badaniu dowiedziałam się, że mam 0,5 % szans na urodzenie dziecka z zespołem Downa, a to badanie 3/4 ma wykluczyć.
Co prawda potem doczytałam i do-dowiedziałam się, że pod kątem trisomii 21 badanie ok 11 tyg daje 95% szans, tak, że liczę na to, że będzie wszystko ok. Ale to badanie kosztuje 200 zł, więc żadne pieniądze, czyli idę.