SIODŁA

Ja zamówiłam Mirage z jasnej skóry w styczniu i jeszcze go nie
zrobili🙁 ale podobno jest już na produkcji i za tydzień góra dwa mi przyślą.
o kurde, do wakacji już bym je chciała. chyba zrobię halo halo, im szybciej, tym lepiej.

edit: jeszcze jedna prośba, ma ktoś zdjęcie jasnego grand prix, bo kupuje ogłowie, a nie chce kupić zupełnie innych odcieni.
Mam wielką prośbę: ma ktoś zdjęcia Daw-Maga Max na koniu, jak się w nim siedzi?
Normalnie jeżdże w 17,5 a czy 18 cali w rajdowym siodle nie bedzie dla mnie za duże?
Azbuka mam tylko jedno zdjęcie w tym siodle, ale jeżeli mi się uda to postaram się jutro coś wstawić .

18" Maxa, według mnie jest taka uniwersalna. Mam 17,5, skórę Exclusive i jakoś mi lepiej.

Mam jeszcze takie pytanie, miał ktoś styczność z siodłem KIEFFER AACHEN ?
Fatamorgana, dziękuję za zdjęcie ( ładne  😉 ) Ja jestem grubsza od ciebie, więc może ta 18`` będzie ok. A leci do mnie w kolorze miodowego brązu z miękką tybinką i skórą exclusive export. Na fotce ze sklepu cudo, ale ten rozmiar martwi. Na szczęście jak nie będzie pasować to mogę zrezygnować.
Azbuka, ja mam 18" Maxa i mimo, że jestem szczupła to terenowo bardzo dobrze mi się w nim jeździ - nie latam po siodle;
natomiast przy jakiejś konkretnej pracy ujeżdżeniowej (niestety jak na razie to siodło i ujeżdżeniówke musi mi zastąpić), to jest za duże i troszkę się to odczuwa - w terenie nie ma to znaczenia 🙂
Przede wszystkim jest głębokie, miękkie i dobrze trzyma - a uchwyt z przodu jest genialny - parę razy już mnie ratował hehe

Powiedzcie mi, jak często smarujecie swoje siodła? Czy na prawie nowe, nie rozjeżdżone i STRASZNIE skrzypiące siodło- pomoże częste smarowanie?
Może ktoś mi powiedziec jak wypada skóra w Daw-Magach (wersja super albo exclusive) w porównaniu do skóry w Prestigach z górnej półki (Meredith D). Bo mam Prestiga niewiele ponad dwuletniego, używanego delikatnie mówiąc mało intensywnie, a siedzisko odbarwia się przy szwach 😤
a masz czarne czy brązowe?? Ja mam 3 letnią Meredith brąz i wygląda jak nowa. Co prawda o nią mega dbam, ale nic się nie odbarwia. Koleżanka sprzedaje teraz Daw Maga GP czarnego i też wygląda oki. Za to trenerka ma czarnego Devocux i wygląda tragicznie. Odbarwił się w kilku miejscach, normalnie czarna farba ze skóry odpadła  😵
Ja miałam prestige który miał z lat hmmmm 10? I wygląda nadal jak nowy...
Mam czarne, używam tylko preparatów do pielęgnacji Prestiga, trzymane w domu, w pokrowcu, zimą nie jeżdżę prawie wcale, w roku szkolnym bywa że tylko w weekendy, skóra na tybince jest też dośc mocno starta, a mam puśliska Prestiga 😤
A moje?
Smarowane rzadko, puśliska prestige, trzymane w pokrowcu, jeżdżone było codziennie i wygląda jak nowe, co może potwierdzić nowa właścicielka hehe...

Może te starsze prestige były lepsze, bo ja miałam ten z zielonym znaczkiem😉
Zuź, spróbuj posmarować Curium Balsamem, grubo - możliwe, że to co bierzesz za odbarwienie skóry to po prostu przesuszenie skóry. Mi się tak kiedyś zaczęło robić, od czasu jak regularnie, raz w tygodniu zaczęłam je natłuszczać curium veredusa problem zniknął zupełnie (także problem wycierania się tybinki - owszem ślady są, ale to ślady tylko)
Kupiłam kiedyś siodło kieffera, było źle konserwowane, wystarczyło, je porządne mydłem do skóry wyczyścić, smarem itp. I wyglądało jak nówka :]
epk, Natłuszczasz samym curium czy jeszcze czymś przed?
Właśnie - jak to jest z prestigami - jakiś czas od "nowości" podobno nie wolno niczym smarować. W nakaz konserwowania TYLKO rzeczami "specjalnie dla prestige" za specjalnie nie wierzę, dobry smar do skór innej firmy na pewno krzywdy siodłu nie zrobi.
Karmelita, Swoje siodła skórzane [oprócz jednego prestiga] smaruję zazwyczaj co tydzień/dwa. Nic złego się siodłom nie działo 😉
Ja swoje siodło prestige smarowałam jak mi się przypomniało,
najpierw wyczyściłam mydłem do skóry, czasami chusteczkami dla niemowląt, potem curium balsamem veredusa, czasem olej.

Ale w sumie nie dziwie się Waszym opiniom, bo widziałam nowe prestige, roczne, dwuletnie i wyglądały jak te stare moje z zielonym znaczkiem...  Może inne skóry teraz mają?
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
28 czerwca 2010 07:54
Nie wiem czy o to pytałam czy mi się śniło,że to zrobiłam,ale zapytam jeszcze raz.Orientuje się ktoś ile wyniesie mnie dopchanie poduszek kolanowych?
W jednym siodle samo dopchanie,bo są jakieś płaski,jakby niczego w nich nie było.W drugim siodle w środku jest zwykła gąbka,ale w materiale ją pokrywającym zrobiła się dziura i chciałabym żeby zostało to naprawione.
A co to za siodło?
Wszystko zależy, jakie siodło i czy w Polsce, ktoś to zrobi, czy trzeba będzie gdzieś wysłać...
Sankaritarina - czyszczę przed nasmarowaniem jakimś mydłem, jakie mam pod ręką. Potem grubo Curium i tyle. Ten preparat prestiga jest fajny, ale nie natłuszcza skóry porządnie. W sumie też nie wiem jak to jest z tymi zupełnie nowymi siodłami - podobno są zaimpregnowane - wiem, że jak miałam taką zupełną nówkę do testów, to nie bardzo chciał w nią curium wsiąkać - co by się zgadzało 😉
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
28 czerwca 2010 10:52
Jedno to hubertus ujezdzeniówka a drugie to nn.
epk, w moje prawie półroczne też nic nie chce wsiąkać, więc zostawiłam po prostu i tylko przecieram suchą szmatką🙂

Orientacyjnie szukam informacji na temat sprowadzania siodeł z zagranicy. Tzn - czy ktoś sprowadzał do Polski przez jakiegoś pośrednika? Jak to się odbywało i kogo w tym temacie można polecić? Kompletnie nic nie wiem na ten temat, znalazłam możliwość sprowadzenia, ale boję się wtopić pieniądze w ciemno.
Sankaritarina - a mi się właśnie przypomniało, że jak miałam nówkę Venus K to wsiąkało w tempie ekspresowym. Tylko to inna skóra jest. Ale test zrobię mam nadzieję za parę dni, bo mam nadzieję, że w końcu moje siodło dotrze.
Nooo, po sześciu miesiącach od zamówienia, Mercury doczekał się siodełka:
Mirage w kolorze london.

Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.
Siodło ładnie uszyte, skóra najwyższej jakości. Miękkie, wygodne, warto było czekać🙂
WOW !! Jaki jasny ten braz !!
Gillian   four letter word
01 lipca 2010 14:15
Dorcysia, po 6 miesiącach?  👍  śliczny kolor!
WOW !! Jaki jasny ten braz !!

Po smarowaniu trochę ściemniał.Dorcysia, po 6 miesiącach?  👍  śliczny kolor!

No cóż, tak bardzo nam się nie śpieszyło, bo siodło do jazdy było, tylko troszkę już oklapnięte.
Czekaliśmy tyle, bo nie mieli skóry w tym kolorze. Czarne byłoby od ręki.
BASZNIA   mleczna i deserowa
05 lipca 2010 18:31
Mialam to zrobic sto lat temu...zdjecia siodla od Bogdana-przepraszam za to, ze jest ubrudzone.
BASZNIA   mleczna i deserowa
05 lipca 2010 18:43
przepraszam za drugi post, ale jeszcze max 18 cali pod duzym czlowiekiem. Natomiast pode mna jest super w terenie, ale na placu za duze, i to nie siedzisko akurat tylko tybinki. Mamy antyposlizg na siedzisku, pewnie dlatego.
byłem u nich , niestety bez konia, mają chyba z 500 siodeł na magazynie, używane róznych marek i swojej produkcji marki NOMAD , ktoś kupował ? mam jakies opinie? prosze o info

LOGOS Sp. z o. o.
ul. Zjednoczenia 118
65-001 Zielona Góra
tel: 068 / 458 26 80
tel. kom. 502 413 742
przepraszam za drugi post, ale jeszcze max 18 cali pod duzym czlowiekiem. Natomiast pode mna jest super w terenie, ale na placu za duze, i to nie siedzisko akurat tylko tybinki. Mamy antyposlizg na siedzisku, pewnie dlatego.

A dla mnie siedzisko w Maxie za duże a tybinki ciut za krótkie hehe ale w terenie to nie przeszkadza - tak jak Ty odczuwam to na ujeżdżalni

Ja to próbuję zaprosić kogoś do pomiarów blondynki bo mam problem z kupnem ujeżdżeniówki - ona jest bardzo wykłębiona a mi już ręce opadają... już nie mam sił - z daw-maga szablony nijak nie pasują na wykłębione zwierze i ciężko na podstawie samego szablonu coś zamawiać... a testówek brak... na dodatek ja muszę dla siebie przedłużaną wersję zamówić..  😵
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się