Wątek przeciwowadowy, sposoby przeciw owadom, na muchy
A ja wam powiem, że bez OFF'a się na żadne jazdy nie ruszam, a wieczorami/pod wieczór to i tak jestem cała wypsikana. Dlaczego? Gdyż komary wolą moją krew niż mojego konia! 😵 Ja mam z 50 bąbli, a Młoda jakieś 2... 😵
polecacie tę POLLENĘ?
cena baaardzo przystępna, tylko ciekawa jestem jak z działaniem... jak długo i przede wszystkim jak skutecznie?
jesteśmy z koniną baaardzo blisko terenów zalanych (wciąż stoi woda), czyli wylęgarni owadów i jest koszmar!!
Ja dziś czekam z jazdą do 21..może to cholerstwo spać pójdzie..tereny zalewowe więc robactwa masakrycznie dużo🙁
A w kwestii derek - tak się zastanawiam nad kupnem, ale:
skoro mnie przez grube bryczesy gryzą to taka derka chroni skutecznie?
derki to chyba przede wszystkim przed muchami chronią... komary zmutowane w tym roku więc trochę ciężko mi uwierzyć że derka jest w stanie chronić konia jak nic innego nie daje rady...
Bo ta moja jest z podwójnej i gęstej siateczki. Ale że odbija promienie słoneczne i ejst biała, to koń się nie poci. U nas komary nie są zmutowane - sa zwykłe małe, tylko ich strasznie dużo.
ja zamówilam derkę jacsona, taką:

niestety będzie dopiero za tydzień/ponad tydzień
dzisiaj Młoda dostała maskę hooksową 😉

czy ktos ma
maskę horze? tą do kompetu do derki którą wstawiała aga
http://e-konie.pl/kaptur-przeciw-owadom-p-1831.html tę? ja mam, Branka chodzi w niej codziennie na padok. Sprawdza się - jest z dośc grubej siateczki, ale przewiewnej, koń się pod nią nie poci nawet w tych upałach. Na uszach gdzie mocno przylega komary ją gryzą, ale reszta głowy ma spokój. I nie wchodzi do oczu, ale to już kwestia dobranego rozmiaru.
Mam też ta i stosuję na jazdy(wkładam na ogłowie):
http://e-konie.pl/kaptur-przeciw-owadom-p-853.html tez jest fajna, koń się nie poci, dobrze przez nią widzi, aczkolwiek zakładana pod ogłowie włazi do oczu.
tak, o tą pierwszą mi chodzi, dzięki za opinię 😉
branka a jak tam koniuch ? Nie zagotował się ?
Aha zapomniałam napisać - dostałam smsa, że sie nie zagotowała ani nie spociła pod derką 😅 A jest dziś ponad 30 stopni!
ale ona chodzi od rana do obiadu na łąkę i wtedy może miec tą derkę - po południu jak idzie na padok który jest w gęstym lasku już jej nie założę, bo sobie porozrywa o gałęzie :/ No ale chociaż pół dnia będzie miała spokoju.
Jejku, u nas wokół stajni naprawdę nie ma owadów! 😲 Założyłam dziś mojemu świeżo kupioną moskitierę na pastwisko i się po chwili zastanawiałam czy jest sens ją brudzić, bo żaden owad się nie pojawił! Nic tylko się cieszyć, wiem.
Za to w lesie pewnie tak czy tak masakra.
Swoją drogą moskitiera z Jacsona jest świetna!
Mój się dzisiaj tak samo spocił bez derki jak wczoraj w derce, czyli to nie była wina siatki. Polecam maskę od ivett... jest tak wspaniała, że mój zwierz wręcz upomina się o nią. 🙂
ja wczoraj wsiadłam o 21 i niczym nas nie prysnęłam i obie dostawałyśmy szału, więc popracowałyśmy w kłusie, potem chwila stępa i do domu. Obie mamy mnóstwo bąbli. Nie jesteśmy na terenach zalewowych ale i tu komary tak tną, że oszaleć można 😤
Przedwczoraj na jazdę wypryskałam małą rokale i offem, siebie offem ale po pół godziny komary znów nas atakowały...
Co jest skuteczne przeciw tym paskudztwom na jazdę??
Ja wczoraj kupiłam 1litr octu..Bede dzis wązyc te specyfiki....
Woda, ocet, czosnek, esencja z goździków?
nie wiem czy taką mieszankę wytrzymałby mój nos przez całą jazdę...
Ja wczoraj konia 3 razy psikałam smarowałam przed , w czasie i po jeźzie. Siebie zrestza też....Najróżniejszymi kombinacjami alpejskimi na komary i nie tylko- nic nie pomaga...desperatka juz jestem
A moja komarów nie przepuszcza 🙂 Ale ciekawa jestem czy koń się pod nią na wybiegu nie zagotował, zaraz będe dzwonić do stajni i się pytać(bo dziś miała mieć debiut padokowy w derce).
Branka skoro komary gryzę nawet przez ubranie to jak może derka od nich chronić??
Właśnie ostatnio sama się zastanawiałam jak jest z tymi derkami, czy one coś w ogóle dają... skoro ja w bryczesach czy bluzce która jest zdecydowane grubsza niż siateczka jestem pogryziona... 😵
Ja wczoraj założyłam na siodło i było ok, ale tylko w niej stępowałam. I na placu się to sprawdza, nawet myślę że rozkłusować tez można w takiej derce, a potem na robotę sćiągnąć - i znowu na stępa założyć, jak koń już mokry i wszystko do niego lgnie.
Ale jakbyś jechała w teren to może być ci trochę niewygodnie. Tyle że tym bardziej niewygodnie byłoby koniowi nosic taką derkę pod czaprakiem - bo ona jest z materiałów syntetycznych, do tego wiele derek siatkowych jest szorstkich - móglby się odparzyć czy obetrzeć.
Czy w ogóle są derki przeciwowadzie, które nadają się do jazd w terenie?
[quote author=branka link=topic=713.msg616447#msg616447 date=1276173907]
A moja komarów nie przepuszcza 🙂 Ale ciekawa jestem czy koń się pod nią na wybiegu nie zagotował, zaraz będe dzwonić do stajni i się pytać(bo dziś miała mieć debiut padokowy w derce).
Branka skoro komary gryzę nawet przez ubranie to jak może derka od nich chronić??
[/quote]
wiesz co, może jakoś ten śliski materiał je odstrasza? Albo to, że tak wali po oczach w słońcu ten biały kolor? Ale autentycznie komary do tego nawet nie podlatują... siadają tam gdzie derki nie ma, ale na niej nie...
I w sumie sama się dziwiłam, że tak jest, bo jeans jest grubszy a komar się przez niego przebije. ale one nawet nie bardzo próbują.
Czy ktoś miał obrożę owadobójczą? --->
http://pasi-konik.pl/pl,product,953188,hkm,obroza,owadobojcza,dla,koni.html Działa? Zerwie się jeżeli koń np. zaczepi sie o ogrodzenie? Czy może w tym chodzić z innymi końmi ? ( chodzi o to ,ze konie obgryzają sobie kantary ,więc mogą i dopasc do obroży)
Ja mam tę obrożę. Nie zrzuca jej pomimo, że ciągle zrywa kantary. Nie przydusza też ani nic.
Gorzej z działanie..
Może jest o 5% mniej komarów i much wkoło konia. Ale na kleszcze i meszki nie działa.
W miejscu, gdzie owadów jest mało być może to byłoby rozwiązanie. Ale nie w stajni gdzie jest plaga.
zdjęcie w obroży:
Nie znalazłam informacji na ten temat, jeżeli gdzieś coś takiego było- proszę o odesłanie...
Problem- mojego konia owady gryzą głównie z lewej strony...
Jest bardzo duża różnica po obu stronach ciała, z lewej wygląda okropnie- wieczorami bąbel na bąblu.
Nie stwierdzono, żeby leżał w nocy na jednej stronie, symetrycznie się też tarza, na wybiegu nie stoi przy "ścianie".
Jakieś pomysły?
RaDag może koń z prawej strony jakoś lepiej się ogania? może lepiej wygimnastykowany jest w jedną stronę i łatwiej mu jakoś...
innych pomysłów nie mam :/
już wcześniej ktoś pytał, ale nie widziałam odpowiedzi czy ktoś używał tego:
http://allegro.pl/item1064978742_odstraszacz_dwuzakresowy_myszy_kuny_owady_550m.htmlkoleżanka napisała że obroża działa fajnie, dopóki koń się nie spoci...
rochnar jest to jakaś myśl- mój koń generalnie jest słabszy w lewo- mniej ma rozciągniętą prawą stronę. Nie przypuszczałam że to może mieć wpływ na oganianie- raczej ogonem merda równo.
Sprawdzę to- dzięki za pomysł.
U mnie dramat!! Wczoraj o 21 wsiadłam, żeby chociaż upału nie było..efekt - lecimy dzikim kłusem przed siebie, histerycznie mahając łbem i próbując przednimi nogami pozdejmować to co mu chrapy obsiadło..ja zresztą podobnie...oboje porządnie wypsikani...
Podobnie stajnia - wczorajsza akcja psikania pomogła...na około 2 godziny....a potem znowu ściany czarne:/
Mam nadzieję, że miasto niebawem rozpocznie akcję wybijania tego cholerstwa bo inaczej o żadnej pracy konkretnej nie ma mowy;/
W akcie desperacji chyba zamówię jeszcze ten preparat z Rokale Bremen Clean?
z tego co pamietam dosć pozytywnie się o nim tutaj wypowiadano
Stosuje ktoś może preparat z Nafu?
Jaka maska jest lepsza na padok? Miękka czy twarda?
to chyba bez różnicy, ale twardej, jak o coś zahaczy, nie porwie
A ktoś może polecić jakąś maskę, która nie wchodzi do oczu? Bo moj na dosyć wrażliwe.
i nasz Eskadronik. Mógłby być ciut większy, ale można przeżyć😉 mam nadzieję, że jutro będzie jeszcze zywy i kumple uszanują jego ubranko:]