Podróże

No ja jechałabym pobyczyć się na plaży no i wykupiłabym sobie fakultatywną na Saharę.
Zastanawiam się jeszcze nad Cyprem.
kujka   new better life mode: on
08 czerwca 2010 10:25
Presja, zalezy gdzie trafisz i czego oczekujesz. ja bylam 12 lat temu i bylo super, jeszcze nie bylo tylu turystow, piekna przyroda, krajobrazy, mili ludzie. dzis - nie wiem, pewnie mnostwo starych Niemcow i Polaczkow z lancuchami, wielorybow na plazy itd. jak w Egipcie 😉 ale tak jak w Egipcie, tu tez na pewno mozna znalezc fajne miejsce i milo spedzic czas. Nie wiem czemu zdaje mi sie mimo wszystko ze wiecej osob wali do Egiptu (moze przez te rafy wlasnie).
Sahara i gory Atlas - warto zobaczyc 🙂

Dworcika, wiesz co chyba jednak najlatwiej bedzie samolotem. na upartego chyba daloby sie pociagiem/pksem ale taka wyprawa trwa duuuuzo dluzej i jest mordercza, juz lepiej polowac na tanie bilety (np turkish airlines 😉 ) za 1200 zl w obie strony spoko mozna znalezc, jakby sie poszukalo/poczekalo na okazje, to mysle ze daloby sie nawet taniej to zorganizowac 🙂
a gdzie do Turcji?

jej, za miesiac i 6 dni lece do Damaszku. Powoli szukamy mieszkania na miejscu i w ogole zaczyna sie spinanie przed wyjazdem. ale bedzie....
No oczywiście, że przez rafy, bo chyba nie przez "speszial prajs forju" w każdym sklepie  😁
No i ważne w wyjazdach typu Tunezja/Egipt - hotel ma mieć 5 gwiazdek, inaczej to jest syfoza. Ja szukałam specjalnie hotelu nad rafą.
Kujka - My chcemy na Djerbe jechać, konkretnie w okolice Midoun. Hotele sobie już posprawdzałam.
08 czerwca 2010 10:37
pokemon, niektorzy jeszcze chca zobaczyc trupy w muzeum i odrapane piramidy 😉

Presja, wtedy tez baze wypadowa mialam z Djerby i w owym czasie tam bylo mniej turystow niz na kontynencie, dzis pewnie nie ma to znaczenia.

co do gwiazdek - Pokemon ma racje. oni maja jakies tam swoje kryteria i 4 gwiazdku w Lisbonie a 4 gwiazdki w Sharm, to 2 rozne rzeczy 😉
kujka - akurat hotel sprawdzony, opinie ma same dobre no i all inc. wersja  😉
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
08 czerwca 2010 14:56
W Bułgarii jest coś wartego zobaczenia ?
08 czerwca 2010 15:05
JARA, no jasne!
http://www.bulgaricus.com/

z reszta wszedzie jest cos wartego zobaczenia, wystarczy sie zainteresowac i pogrzebac.
08 czerwca 2010 20:42
Teraz mnie naszło na Maroko, bo wcale nie takie drogie.
Jara - wszystko zależy od tego na co masz ochotę. Zwiedzać, leżeć i nic nie robić czy jedno i drugie  😉
08 czerwca 2010 20:47
Zwiedzać i zwiedzać. Leżeć nie znoszę :/
Jak chcesz zwiedzać to każdy kraj będzie odpowiedni  😉  Ja właśnie wróciłam z Budapesztu, jeżeli nie byłaś to polecam.
ja już mam bilet do Włoch lecę dopiero w lipcu, miała być Norwegia fiordy ale nie pykło za to jeszcze planuje w październiku wypad do Egiptu  😉 Mam nadzieje, że za rok zaszaleje gdzieś dalej  😜
08 czerwca 2010 21:02
emade, też planowałam w tym roku Norwegię, ale nie na mój stażowy fundusz.
08 czerwca 2010 21:07
JARA, znajoma byla jakis czas temu, ale nie z biura podrozy tylko sama wlasnie zwiedziala jezdzila poznawala ludzi. 3 tygodnie wyjazdu zamknela w 2 tysiacach? no ale ona byla jakos w lutym, teraz moze byc drozej.
08 czerwca 2010 21:08
kujka, ale gdzie była? W Norwegii? Ja mam 700zł wypłaty :/ więc kiepsko

edit:
Moja bratowa ma rodzinę w Norwegii, ale tam to ciężko żeby zaprosili.
08 czerwca 2010 21:09
JARA, w Maroku, sorki, przeoczylam kolejnego posta :P
08 czerwca 2010 21:10
Afrykę bym chciała pozjeżdżać, heh jak cały świat. Kenia mi się marzyła i były plany, ale były też plany, że będę mieć normalna pracę, a nie staż ;D

I jak Maroko się jej podobało? 🙂
my mieliśmy jechać kamperami chyba ogólnie tak korzystniej wychodzi(finansowo) tylko straszna męczarnia jeśli chodzi o sąmą droge  😉

na Maroko to ja bym sama chętnie uderzyła a 😉
a ja to bym się chętnie kamperem gdzieś wybrała. Serio, serio. Ale to tak trzeba liczyć 2/3 tygodnie. Myślałam o jechaniu na południe i zakończyć na Włoszech.
08 czerwca 2010 21:13
Ja nawet Maroko pod uwagę nie wziełam, ale rzuciła mi się cena 7dni z wylotem na dziś: 890zł ;D

edit:
Grecji, Włoch, Egiptu itp nie biorę pod uwagę przed 50tką. Chyba, że zwiedzę już wszystko i tylko to mi zostanie ;D
kujka, w zasadzie baza jest w Ankarze, ale żaden hotel itp. W zasadzie zależy od finansów ile daloby się objechać. Dlatego kombinuję jak dotrzeć tam jak najtaniej. Pociąg mnie... pociąga ze względu na możliwość zobaczenia innych miejsc po drodze i faktu, że ja kocham jeździć wszystkim czym się da, więc nie robi mi to różnicy, że dłuuuugo 😁
Pytanie brzmi - za ile? 😀 Nie wiem jak te połączenia i ceny posprawdzać :|
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
08 czerwca 2010 21:16
Zastanawiam się jeszcze nad Cyprem.

Cypr bardzo fajny 😉
ja tam czułam się jak w domu, bo widać ogromne naleciałości kultury brytyjskiej. miałam więc anglików w hotelu, anglików jako kelnerów, angielskie jedzenie, przejscia dla pieszych itd 🤣
można wylegiwać się nad basenem, można zwiedzać  😉
08 czerwca 2010 21:25
JARA, podobalo sie ale to nie byla podroz zycia. coz, Maroko jak Maroko, w Maghrebie to z grubsza wszedzie podobnie. Z reszta to nie jej klimaty, potem pojechala ma wojaze po indiach tybecie i nepalu 😉
czemu Maroko a nie Egipt? myslisz ze tam naprawde jest duzo mniej turystow...  😎
Edytka - Właśnie moja mama była w lutym ponad tydzień i była zachwycona. Mnie w sumie wszystko jedno czy Cypr czy Tunezja bo nie była jeszcze ani tu ani tu, a chcę po prostu odpocząć i NIC nie robić  😉
08 czerwca 2010 21:30
Dworcika, do Ankary jest mniej polaczen wiec sa drozsze, moze fajnym rozwiazaniem byloby poleciec do Stambulu (TRZEBA ZOBACZYC!!), a potem jakims busem do Ankary sie dostac (komunikacja autobusowa z tego co sie orientuje tak jak w innych krajach okolicznych - dobrze rozwinieta)
Ja mam tak jak JARA - na typowe wypoczynkowe wczasy do Grecji/Egiptu/Tunezji pojadę tylko wtedy, jak ktoś za mnie zapłaci - samej żal mi kasy na wylegiwanie się na basenie w turystycznej wiosce, gdzie na własną rękę można pospacerować tylko dookoła hoteli  😎
09 czerwca 2010 10:27
szepcik, ja mam tak samo. poopalac sie mozna na mazurach, jak juz gdzies jade to zeby poznac, zobaczyc, zwiedzic...
My chcemy wybrać się późnym listopadem początkiem grudnia. Chcemy wypocząć, zrelaksować się, pozwiedzać i zobaczyć kolejne ciekawe miejsca. Mnie też za bardzo nie bawi leżenie przy basenie, ale spacer po plaży, zwiedzanie okolicznych miast, poznawanie zwyczajów, specjałów kulinarnych czemu nie?
09 czerwca 2010 11:40
Presja, z calym szacunkiem dla wszystkich wybierajacych tripy z biur podrozy, ale wiekszosc wraca i zachwycona opowiada np:
(kobiety) ojej no mowie ci co 2 arab chcial mnie kupic za 1000 wielbladow tak im sie podobalam!
i tego typu hity. a prawda jest taka ze kurorty dla turystow i caly z tym zwiazany biznes rzadzi sie innymi prawami i wiekszosc z tych tancow brzucha i kupowania polek za wielblady to takie chłyty martetindowe dla przyjezdnych z zachodu.
a moim zdaniem prawdziwa kultura jest poza tym swiatem, miedzy zwyklymi ludzmi, w miejscach, ktorych nieraz nie ma w przewodnikach pascala 🙂
ale to moje prywatne zdanie i nikogo nie zamierzam nawracac 😉

wlasciwie to weszlam tu bo mam info dla Dwo
kolezanka wczoraj na skyscanner znalazla bilety do Stambulu w jedna strone za 400 zl 🙂 na 2 polowe wrzesnia, czyli temperatury juz znosniejsze niz w srodku lata.

edit: a do norwegii w grudniu byly za 8 zl ale sie zaraz wyprzedaly, chyba zostaly jakies za 30!  😀iabeł:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się