Kącik komputerowy

a jak z samsungami wg Was?
Bo znalazłam ciekawego samsungowego netbooka.
Manta   Tyłkoklep leśny =)
10 maja 2010 19:35
Nie mam pojecia do jakiego watku wrzucic, wiec poprosze o pomoc tu 😀 jesli jest do tego jakis lepszy watek, to nakrzyczcie i sie przeniose tam ;-)

Umie ktos moze zrobic cosnieco w corelu? ja niestety takeigo programu nie posiadam a moj komputer wymieka przy samym uzywaniu neta, wiec odpalenie czegos takiego u mnie odpada, a potrzebuje (jak najszybciej) miec kilka obrazkow w formacie z corela wlasnie.

czy ktos bylby w stanie wrzucic (i czasem lekko zmodyfikowac) do corela takie obrazki:

\-> tylko zeby byla 1 łapka a paluchy troche mniejsze, zeby wygladalo to bardziej naturalne

-> zeby byla tylko 1 lapka

-> tylko przerzucic w corela

a moze ktos umialby stworzyc cos w tym stylu,

tylko w innej pozycji ;-) moze na wyrazniejszych liniach

Jesli sam fakt przezucenia jpg do corala to rzadna robota i danie komus obrazka w jpg od razu umozliwia mu otwarcia go w corelu, to nie trzeba przezucac ;D tylko mnie uswiadomcie.

Najwazniejsze sa dla mnie teraz lapki, wiec jakby ktos mogl to bylabym bardzo wdzieczna, kocie obrazki moga jeszcze tydzien-dwa poczekac ;-) a łapki potrzebne mi na już ;D

Bardzo, bardzo prosze o pomoc
dempsey   fiat voluntas Tua
11 maja 2010 02:15
zasadniczo CorelDraw to narzędzie do pracy z grafiką wektorową a nie bitmapą, więc te obrazki trzeba by najpierw konwertować na wektory, aby były edytowalne w CD
ale wystarczy mieć nakładkę CorelPower Trace, i program robi to prawie automatycznie

a jeśli chodzi Ci o to, czy CorelDraw w ogóle zobaczy i otworzy te obrazki -  tak, da się je bez problemu zaimportować. tylko, że będą nie-edytowalne, będzie można co najwyżej zmienić ich rozmiar/proporcje lub powielić, ale np. manewrować kolorem czy kształtem już nie.
Manta   Tyłkoklep leśny =)
11 maja 2010 11:19
Nie bedzie trzeba nic chyba edytowac. Cos mialam tylko wspomniane, ze dobrze zeby bylo to w korelu i byly zmienione fonty/fronty czy co tam na wektory ;-)

Potrzebuje tych obrazkow do zrobienia naklejek i musze je miec do tego przygotowane ;D niestety ja sie nie znam na tym zupelnie ;-) i o ile z kotkami mi sie nie spieszy, to łapki mam dostarczyc w tym tygodniu, dlatego jest to dla mnie dosc istotne =)
Windows xp - nacisnęłam jakiś skrót klawiaturowy (okolice L, K i coś z lewego dolnego rogu klawiatury - celowałam w ctrl L, ale najwyraźniej nie wyszło na ślepo...) i zmienił mi się wygląd wszystkiego na ekranie: jest większe i mniej wyraźne (rozdzielczość zmieniłam?). Co za licho?

PS Ok, chyba sama sobie odpowiedziałam na pytanie. Co nie zmienia faktu,  że nie wiem, jak to zrobiłam 😉
cieciorka   kocioł bałkański
24 maja 2010 15:54
może wcisnęłaś  crtl i przy okazji pokręciłaś kółkiem od myszy?
Hmm... mógłby mi ktoś pomóc w odnalezieniu sterowników karty dźwiękowej? Jak kto się zna to poproszę na pw, bo nie daję sobie rady :/

Już ok, poradzilam sobie.
Lotnaa   I'm lovin it! :)
26 maja 2010 09:41
Kochani!!!
Jaki dobry program antywirusowy polecacie?
Razem z laptopem dostałam McAfee, kończy mi się trial, i albo muszę odnowić subskrypcje (http://home.mcafee.com/store/package.aspx?pkgid=273), albo zdecydować się na coś innego. Poczytałam troszkę w necie i McAfee ma bardzo mieszane opinie - może Norton? Albo Kaspersky? 
Proszę o radę  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Kolejne z cyklu idiotycznych pytań Teodory... Laptop: touchpad - gdzie toto ma ustawienia? Bo jakieś szaleństwo, ledwie ruch palcem w bok, a strony mi się przewijają b. szybko w górę i w dół.
28 maja 2010 17:56
Teodora, poszukaj w panelu, już nie pamiętam gdzie się to ustawia :P
No właśnie nie mogę znaleźć... Jest mysz, jest klawiatura - a nie wiem, gdzie touchpad.
A może to przeglądarka ma jakieś ustawienia dziwne? (Chrome - ale nigdy mi tak nigdzie nie fikała.)
Każde drgnięcie łapką prawa-lewa i strona pędzi w górę lub w dół... Dziwo  jakieś.

P.S. A propos tego poprzedniego pytania - to nie chodziło "przybliżenie" strony, ja rzeczywiście  przypadkiem trafiłam na jakiś skrót klawiaturowy, który zmienił mi rozdzielczość.
28 maja 2010 18:16
Teodora, myślę, ze tak, np pokręciłaś myszę 🙂
jakiego masz laptopa? u mnie wyłączenie padu robiło się przez Fn + coś, ale co nie pamiętam, muszę pogrzebać...
Fujitsu Siemens... Nie mam myszy, pad fiksuje.
28 maja 2010 20:19
aaa, czyli chcesz zmienić jego czułość. to ja nie wiem jak 😉
EKornik   404 Not Found
28 maja 2010 21:53
Teodora spróbuj zmienić opcje myszkowe - powinno podziałać (a przynajmniej u mnie działa 😉 )
Ale co miałabym zmienić w myszowych ustawieniach? Nic mi się tam nie wydaje na temat... Mi chodzi o zachowanie touchpada (myszy nie używam). I nie tyle jego "szybkość"/reaktywność, co żeby przestał interpretować ruchy prawo-lewo jako przyspieszone przewijanie góra-dół....
A może gdzieś włączone są "gesty"? więcej nie wiem, bo gestów nie używam 🙁
Po dłuższych obserwacjach wyłapałam zasadę: lewa część touchpada działa normalnie, prawa jest "dzika". Albo znajdę sposób, żeby tę  dzikość wyłączyć, albo przyjdzie  mi  wyrobić nowe nawyki. To się musi gdzieś wyłączać - pamiętam ten laptop sprzed jakiegoś czasu: i nie miał  tak.
03 czerwca 2010 01:41
kiepsko działa mi prawa strona klawisza spacji, jak go naprawić?
Po dłuższych obserwacjach wyłapałam zasadę: lewa część touchpada działa normalnie, prawa jest "dzika". Albo znajdę sposób, żeby tę  dzikość wyłączyć, albo przyjdzie  mi  wyrobić nowe nawyki. To się musi gdzieś wyłączać - pamiętam ten laptop sprzed jakiegoś czasu: i nie miał  tak.

Większość notebooków ma po prawej stronie touchpada obszar odpowiadający rolce w myszy, służący do szybkiego przewijania.
Ustawienia touchpada są w panelu sterowania w ustawieniach myszy (powinna być odpowiednia zakładka). Musisz sobie te ustawienia obejrzeć. W niektórych notebookach możesz zdefiniować obszary na touchpadzie, które będą się zachowywać w inny sposób. Ale najprawdopodobniej chodzi o szybkość reakcji touchpada lub siłę nacisku. Musisz poeksperymentować.
cieciorka, doświadczenie uczy, że czas klawiatury dobiegł końca  🙁 Pewnie, można zdjąć klawisz, gorzej z ponownym założeniem  🙁, ale też się da - ale najczęściej niedługo sypie się coś innego. Klawiaturo - pa, pa - to najrozsądniejsze. Bo potem siądzie gdy będzie absolutnie niezbędna  😤
03 czerwca 2010 17:22
halo, tyle że to klawiatura laptopa....
raz niechcący odczepiłam klawisz, udało się go nałożyć. spację uniosłam lekko do góry, podmuchałam pod nią i jest lepiej! 😀
Ada   harder. better. faster. stronger.
05 czerwca 2010 19:14
cieciorka, może zainwestuj w Cyber Clean --> http://www.allegro.pl/item1040982930_sciereczka_cyber_clean_super_od_fabtoys.html
sama mam zamiar kupić do czyszczenia klawiatury w lapku
05 czerwca 2010 20:31
ale dziwactwo!
To znowu ja  😎

Do dzikiego touchpada się przyzwyczaiłam (ustawień nie znalazłam we wskazanych miejcach).
Za to dziś Thunderbird odmówił współpracy. Nie włącza się. Nic się nie dzieje.

Thunderbird 3.04, Windows XP, 2002...

Edit:

Zajrzałam do listy procesów: Thunderbird się pojawia na moment po kliknięciu  i zaraz znika.
Próbowałam jak będzie po wyłączeniu ESET NOD32, ale bez zmian.
Integracja ESET z Th. włączona.
Co za licho?

I jeszcze raz:
Zrobiłam backup.  Odinstalowałam. Zainstalowałam dwójkę. Na razie działa...
RATUNKU!!
zrobilo mi sie cos z klawiatura i pisze tak: np literka a- qa, lit b- b5. ogolnie po wcinieciu literki wyskakuja dwa znaki. wciskanie ctrl i shift lub alt nic nie daje.
ja troszke zlamie regulamin, ale naprawde potrzebuje pomocy! ktos spotkal sie moze z czyms takim?
okwiat   Я знаю точно – невозможноe возможно!
08 czerwca 2010 21:06
Jeśli jest tu ktoś, kto ma chwilkę i może wytłumaczyć mi jak wyciąć dźwięk z krótkiego filmiku, to proszę o kontakt na gg 6059812 lub pw.
Mam zainstalowany polski VirtualDubMod 1.5.10.2. Próbowałam szukać instrukcji w internecie, ale każda jaką znalazłam dotyczyła angielskiej wersji, której nie wiem czemu nie mogłam zainstalować mimo wielu prób...  👀
Wczoraj siedziałam normalnie przy kompie, wszystko działało, wyłączyłam go i poszłam spać. W nocy była burza i rano komp trup. Jakby wyłączony z kontaktu. Sprawdziłam kontakt, korki itp. Monitor podłączony do tej samej listwy działa.  Możliwe że to przez burzę? Ma ktoś jakiś pomysł jeśli to nie to? W środku wolę nie grzebać bo isę zwyczajnie na tym nie znam  🙁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się