Pensjonaty we Wrocławiu
Na WKS-ie konie ze Świniar, Krzyżanowic i Absoluta.
Teoretycznie nie mamy wolnych boksów, ale w razie wu znajdziemy coś jeszcze - jak ktoś potrzebuje pomocy, dzwońcie do mnie: 695874530.
Raków bezpieczny póki co.
Krzyżanowice zalane.
zalało w końcu te wilczyce? ktoś coś wie?
Wilczyce jako wilczyce w wodzie. Nie wiem jak sama stajnia, ale tam wszędzie wkoło wooooda. Ewakuowano konie, zostały chyba tylko konie właścicieli. Nie mam info z pierwszej ręki, więc nie chcę plotek puszczać.
darolga - no własnie wczoraj wozilismy konie z absoluta (tzn to były konie z hanny, stały w absolucie bo sama hanna jest pod wodą) po stajniach bo ponoc miało w wilczycach zalać stajnię, jestem ciekawa czy rzeczywiscie jest tam woda.
a konie właścicieli tam zostały fakt
jak ktos potrzebuje to ja mam własny transport
W Magnicach mam już jednego "powodzianina" z Duroku, w razie czego mogę jeszcze przyjąć dwóch. Mam nadzieję, że jednak to nie będzie konieczne. Wierzę, że wały wytrzymają...
Wergeel - Hanna też, fakt... masakra... Do nas trafiły 2 z Abso, a dzisiaj mają jeszcze jakieś dojechać... Jeśli droga będzie przejezdna, to spróbuję podjechać tam dzisiaj, zobaczyć co i jak i zapytać czy nie potrzebują pomocy.
A Partynice bezpieczne?
A co na Grobli? Przecież razem z kozanowem, i rędzinem to najbardziej zagrożone miejsca teraz.
konie z grobli wyjechały przedwczoraj albo jeszcze dzień wcześniej - nie pamiętam. Ale wyjechały na bank.
Mam nowe info - konie z maślic nie będą ewakuowane 🙁
Darolga, u was nie ma żadnych koni z absoluta. To pewnie konie z Hanny.
Absolut jest w Siedlcu. Okazało się że jednak nie zalało...
rtk - a może,może... ja nie wiem - przyjechały z Absoluta, tyle wiem. Ale masz na pewno rację, pewnie do Abso pojechały już ewakuowane z Hanny, a do nas z Abso. Kasztanek i mały gniadosz, dwa wałaszki.
Jakby ktoś potrzebował jeszcze boksu dla powodzian, to mogłabym coś załatwić, zapraszam na pw.
edit: nieaktualne.
Jeśli chodzi o Wilczyce to nie jest tak źle, zlane jest tylko kilka domów położonych najniżej, w najbliższym czasie może jeszcze cofnąć się woda z Odry i może trochę podtopić Absolut, bananiarnia jest całkiem sucha i woda nawet nie podeszła pod jej okolice. Wiem bo niedaleko mieszkam i byłam na spacerze z psem żeby sprawdzić 🙂
konie z grobli wyjechały przedwczoraj albo jeszcze dzień wcześniej - nie pamiętam. Ale wyjechały na bank.
grobla stoi u obieglych. w siedlcu w stajni wystawowej chyba juz nie ma miejsca...
Trochę koni jest jeszcze u Śmichury. W nocy jeszcze coś podobno zwoził.
Grobla jest zalana, wczoraj już tamtędy szło kilkanaście cm wody, teraz jest pewnie więcej. A sama stajnia w Krzyzanowicach jest pod wodą? Mam wrażenie, że ta powódź na razie uderza w środowisko jeździeckie :/
CO do Absoluta to tam były różne konie, część Hannowym na pewno jest w Dziuplinie, reszta chyba rzeczywiście w Siedlcu. A tulipan pisała w wątku powodziowym w wieczorem, że jej konie też jej kazano ewakuować.
grobla stoi u obieglych. w siedlcu w stajni wystawowej chyba juz nie ma miejsca...
część Grobli stoi też w Mirkowie.
[quote author=epk link=topic=170.msg594664#msg594664 date=1274516350]
[/quote]
Nie tylko, w Mirkowie stoi 6 koni z Grobli
branka, dwa Hannowe są jeszcze na Rakowie.
Krzyżanowice jeszcze suche, padoki chyba tylko podmywa, ale dzisiaj wszystko będzie zalane. Najświeższe info od mieszkańca Krzyżanek i pensjonariusza jednocześnie. Ewakuowano wszystko i wszystkich. Masakra. Drogi pozamykane.
4 konie z grobli są w Samotworze.
Na grobli woda zalała całe łąki i wdziera się nieznacznie na podwórko od strony wału. Sama stajnia i budynki stoją około metra wyżej od łąk i jest spora szansa, że nas nie zaleje. Wieczorem wrzucę fotki
Hanna była u nas w Absolucie, ale w połowie dnia zrobili popłoch, dzwonili po różnych stajniach i się wynieśli.
My uznaliśmy, że wody kótra ma 20 cm się nie boimy i że zostajemy, bo większe niebezpieczeństwo stanowi transport niż taka woda. Jednak wieczorem przyszły mądre głowy i kazały się ewakuować. Wszystkie konie z Absoluta pojechały do P. Śmichury. Naprawe wielki ukłon do niego, dzwoniliśmy do niego jeszcze o północy bo nie mogliśmy trafić, a on wszystko wytłumaczył. Z powrotem czekamy do informacji od strażaków odnośnie braku ewentualności cofki w Widawę.
Ramiszów suchy i spokojny.
Tak to wygląda z mojej strony.
aaaaa, i chciałam zgłosić się na 29.05 na zawody na partynice, ale dowiedziałam się że wszystkie boksy mają zajęte więc boksu nie odstane. Więc też muszą mieć bduży ścisk
rtk - woda 20 cm to chyba nie problem... ALE to nie woda, ale szamba, chemia, kupy, sam syf ze studzienek, kanalizy...
wiec lepiej by zwierzęta w tym nie musiały stać ;-)
dodofon, wiem, ale stajnia jest wybudowana na takiej małej górce, wydaje mi sie ze jakby przyszło to woda stałaby dookoła ale do środka nei wejdzie 😉
dodofon, wiem, ale stajnia jest wybudowana na takiej małej górce, wydaje mi sie ze jakby przyszło to woda stałaby dookoła ale do środka nei wejdzie 😉
ale konie będą musiay COŚ pić...
jeśli woda jest czerpana ze studni (i nie chodzi o studnie z wiaderkiem) to jest ona zalana i zasyfiona,
lepiej dmuchać na zimne 😉
Tak wyglądają pastwiska na Grobli...
kozanow zalany, dworzec plywa....
nie chce myslec co z konmi karpowicza 😕
Ale nie rozumiem czemu te stajnie pozalewało?Wały tam rozwalili czy co? 🙄
Ale nie rozumiem czemu te stajnie pozalewało?Wały tam rozwalili czy co? 🙄
na groble z tego co wiem spuscili wode zeby wroclaw ocalic...
co z konmi karpowicza?????
podobno stoją...
Czy ktoś ma do niego telefon?
Wiem, że droga na maślice zalana, ale może sie jakoś zmobilizujemy tam?ja nie mam pojecia gdzie te konie mogłby by byc, ale chcetnie pomoge
edit, właśnie mi matka powiedziała, że wystarczy że podprowadzi te konie pod górke, tam ponoć są dobre 3 m wyżej.