Powódź, maj 2010 i jej następstwa

jara, to prawda. Reorganizują Traugutta, przenoszą pacjentów wyżej, a ewakuacja jest ze szpitala na borowskiej
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
20 maja 2010 17:05
A co ul Borowską miałoby zalać? Bo najbliższa "rzeka" to ta struga przy Partynicach i bajoro w Parku Południowym.
Patrzę wreszcie na tvn24 i byłam nad Wisłą rowerem.
I miałam taką myśl: te tony burej cuchnącej wody już nas mijają. I pędzą do innych.
Tak mi żal wszystkich poszkodowanych,zagrożonych. Noc przed Wami a noc jest okropna.
Niech Was mój osobisty Anioł Stróż  strzeże -ja sobie dam radę.
Dzisiaj najeździłam się troszkę po mieście, więc do Wrocławian:

Odra koło Księcia Witolda - sporo "urosła", ale nie ma czego się bać, puki co, żeby wolała musiałaby jeszcze dużo "urosnąć"
Odra na Osobowicach również wysoko zaszła, Straż Pożarna w pogotowiu, ale zachowajmy spokój, jeszcze nie jest aż tak źle (koryto przy moście Osobowickim, jeśli iść dalej... to niezbyt dobrze), chociaż po "drugiej stronie mostu Tysiąclecia sporo wylała..., do wału przy górce szczepińskiej (tuż obok parku Popowickiego) jeszcze kawałek, ale tylko kawałek, pół metra wyżej, a podleje, ale to przed pierwszym wałem, jak się do rzeki schodzi.
Rzeka przy sStrzegomskiej koło Factory Outlet - poziom się podniósł, ale nie ma powodu do paniki.

Tylko coś mi się zdaje, że to nasze szczęście, szczęście starówki i Nowego Dworu, mamy dzięki otwarciu śluzy...

Edit:
Moi drodzy Wrocławianie, panikujmy, Odra wygląda już beznadziejnie  🤔  Ale, nie traćmy nadziei  :kwiatek:
galopada_   małoPolskie ;)
20 maja 2010 17:16
u mnie spokój. byłam w pozalewanej okolicy, oferowałam pomoc dla zwierząt! spotkałam starszego pana z klaczą i małym zrebakiem ale juz miał schronienie! Dodatkowo SK Żabno moze przyjąc zwierzeta, na razie przywiezli przed chwilą jednego ogiera. jesli wiecie o kims z okolic wrzaw, gorzyc, dzierdziówki to dajcie znac!
20 maja 2010 17:23
Jest jakieś 100m od wału.
Mojej ciotce to Odra podwórkiem płynęła, więc jak się mieszkało 5m od rzeki to wyobraźcie sobie jak wyglądało kiedy wylała. I rzeka nie wylała centralnie na podwórko tylko polami, zatoczyła koło i uderzyła od ulicy. Ale to w '97, dziś mieszka po drugiej stronie ulicy 😉
Lotnaa   I'm lovin it! :)
20 maja 2010 17:24
🙁 Straszne to wszystko. Trzymajcie się ciepło  :przytul:
cieciorka   kocioł bałkański
20 maja 2010 17:31
http://www.tvn24.pl/12690,1657153,0,1,fala-zbliza-sie-do-stolicy-przerwanie-walow-kwestia-czasu,wiadomosc.html
dom jest tu:
[[a]]http://maps.google.pl/maps?client=opera&rls=pl&q=%C5%82omianki%20ulica%20arciszewskiego&oe=utf-8&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=pl&tab=wl[[a]]
stajnia wyżej, tam, gdzie kępa kiełpińska.

nie wiem, czy nie panikuję, ale jak ma dom zalać, to chyba jest, o co się denerwować... 🙁
plejadowa   Champion team!
20 maja 2010 17:31
Colt - w którym miejscu niby odra wygląda aż tak źle?
20 maja 2010 17:42
Mnie zastanawia czemu ludzie domów nie ubezpieczają?
Dobra, to moja osobista panika, zbyt długo to olewałam (ciekawe słowo jak na taką sytuację), ale to co dzisiaj widziałam pod mostem Tysiąclecia, to co się pogorszyło, mianowicie woda, która wygląda jakby zaraz miała zalać TMB, Erg Chemical i inne firmy stacjonujące obok zimowiska barek... Tam to wygląda tragicznie i przerażająco, ale pocieszający jest komunikat na wroclaw.pl

Trzymajcie się ciepło  przytul
ja dodam - sucho
20 maja 2010 17:46
mnie przeraża taki szybki nurt rzeki i ta wielka, szaro-bura, powodziowa woda z kawałkami domów, drzewami i mnostwem niezidentyfikowanych rzeczy... kurcze chciałabym pomoc, a nie wiem jak. ogłaszam wsrod moich znajomych i na forach ale na razie to wszystko  😵  🙁
helcia   Wiedźma z czarnym kotem
20 maja 2010 17:52

helcia,  z jakiego osiedla jesteś ?

Z Kozanowa  😉
20 maja 2010 18:00
galopada_, a woda i tak płynie wolniej niz w 97
A w Krakowie LEJE ! LEJE!  😕
20 maja 2010 18:08
Tania, u was się dziś jeszcze jakis festiwal zaczyna?
Tania, u was się dziś jeszcze jakis festiwal zaczyna?

Oby nie.Ale lunęło przed chwilą.
Pokazują los zwierząt -o Boże!
Pana co kucyki do domu zabrał.I te biedne,biedne psy.
20 maja 2010 18:25
w TVN wlasnie pokazany pan, ktory trzyma kucyki w domu! straszne... a najgorsze ze wiekszosci tych zwierzat nie da sie pomoc  🙁 wlasnie organizuje zbiorke dla powodzian w szkole! Wiecie z kim sie kontaktowac w tej sprawie? Co jest potrzebne najbardziej?
Dworcika   Fantasmagoria
20 maja 2010 18:26
Przed chwilą pokazywali w Faktach, co dzieje się ze zwierzętami.
Rzuciło mi się w oczy to, że ludzie zostawili zwierzaki zamknięte w zalanych domach, a sami się ewakuowali. Za diabła nie skumam jak można zamknąć psa, który mieszka normalnie w domu i go tak zostawić o.O Pokazywali psa, który przez 2 dni pływam w zalanym domu. Udało się go uratować.

W Bieruniu za to mieszka mężczyzna, który ze strachu o swoje 4 kuce zakwaterował je w swoim domu. Uznał, że tam są w tej chwili bezpieczne i tak sobie z nim żyją.
Matko Kochana, to straszne co się dzieje! Powodzianie trzymajcie się!
Wszystkie zatem widziałyśmy Pana z kucami.
Może jemu właśnie pomożemy?
Ktoś może zerknie raz jeszcze -bo tam podają nazwisko Pana.
Co Wy na to?
20 maja 2010 18:32
Nie lepiej puścić zwierzęta niż miałyby się topić w oborach czy domach?

Ten pan od kucyków skąd jest?
Też widziałam pana od kucyków. Boże, mieszkam tuż przy wiśle. Niech to przekleństwo się skończy...
Drodzy Wroclawianie, to nie Odry sie trzeba bac, tylko fali, ktora moze spowodowac cofke do rzek typu Olawka, Lugowina, czy nawet Sleza... To one glownie zalaly Wroclaw w 1997 r...
Jakbyście miały namiary na tego,co psa zostawił na dwa dni to też się podzielcie. 😤
Oj... mam złe zamiary.
cieciorka   kocioł bałkański
20 maja 2010 18:42
ja nic nie słyszałam o kucykach, ale jak będzie trzeba, pewnie że pomożemy!

ja nie rozumiem, jak można nie myśleć o zwierzętach! 🙁

i dalej nie wiem, czy mnie nie zaleje...

zaradna pani weterynarz pomaga ludziom: http://www.tvn24.pl/0,1657188,0,1,doktor-kasia-od-powodzi,wiadomosc.html
20 maja 2010 18:44
dobra, u nas w miescie bedą miesca dla osob poszkodowanych w szkołach, bursach i halach. Ogłaszam przez znajomych zbiorke, jutro ide z samego rana do dyrektora. trzymajcie kciuki!
Też mam złe zamiary w stosunku do ludzi przez których głupotę poginęło tyle zwierząt. Nie wiem, nie rozumiem, nóż mi się w kieszeni otwiera. Takiego pacana co to zastawił swoje zwierzęta na pewną śmierć przez utopienie, sama bym utopiła!!! 😤
To ja z innej beczki.Jakby kogoś zalewało mogę przyjąć dwa konie.Niestety nie mam więcej miejsca.Może chociaż tyle pomogę.
helcia   Wiedźma z czarnym kotem
20 maja 2010 19:15
Byłam przed chwila nad Odrą. Woda posuwa się do przodu na minute około 2cm (stałam ze stoperem i mierzyłam na oko  🤣 ).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się