Powódź, maj 2010 i jej następstwa
pokemon ja tez trzymam kciuki, mam nadzieję że woda zacznie opadać. U nas już sytuacja trochę się ustabilizowała.
Czytam te wszystkie wypowiedzi i płakać mi się chcę 😕A u na południu Niemiec piekne słońce i wiaterek-oddałabym wszystko,żeby ta pogoda była u was 🙄Również trzymam kciuki oby było jak najmniej szkód 😵
ponoć od 400lat nie było takiego poziomu wisły na mazowsu. koło 16 ma przyjść fala, zapowiadają 780cm, a kytyczne dla warszawy to 800!
jeszcze nie wystąpiła z koryta, a do straży miejskiej, która patroluje sytuację nie można się dodzwonic. 🙄
co robić, wierzyć zapewnieniom i wałom, czy być przezornym z ładować wszystko na piętro? 👀
wciąż nie wiem, jak z nieba może spać tyle wody i czym jest ta fala...
No to ja juz zaczynam robic po gaciach, bo mam firme 2-3 km od Mokrego Dworu, ktory wlasnie jest zalewany...
no, a ja mam poł kilometra do samego koryta wisły, jak nie mniej ;/
info nie na 100%, ale podaję:
we Wrocławiu mają podobno dzisiaj odłączyć wodę.
Białołeka i tarchomin też zagrożone 🙁
kurde. Mieszkanie moich rodzicow jest polozone dokladnie 20 metrow od odry. Wroclaw, karłowice - ktos wie jak tam sytuacja? Cos o fali kulminacyjnej slyszalam?
Co za brak myślenia...
Zamiast już teraz załatwiać ewakuację... Szlag by trafił myślenie ludzkie :/
http://www.gadu-gadu.pl/5473286479524611690/szok-zastrzela-zwierzeta-gdy-zaleje-zoo1
we wroclawiu wylaczaja wode, przynajmniej w okolicy grunwaldu. wlasnie dzwonila kupela, ze w kamiencu wysadzaja waly i wywozi konie...
Dyrektor warszawskiego ZOO prof. Andrzej Kruszewicz powiedział, że nadejście wielkiej wody będzie dla zwierząt dużym stresem. Najbardziej zagrożone są duże zwierzęta, jak żubry czy bizony:
Będzie to sytuacja dla nich bardzo stresująca, więc może dochodzić do bójek, przepychanek, jakichś wypadków. Mogą zachowywać się agresywnie. Jeśli dojdzie do bójek, niespokojnego zachowania, któreś może np. złamać kończynę i nie będziemy w tej sytuacji mogli pomóc medycznie. W takiej sytuacji żaden lekarz na wybieg nie wejdzie. Zawiadomiliśmy już policję i odpowiednie służby o takiej możliwości.Andrzej Kruszewicz to fantastyczny człowiek,miłośnik zwierząt.
Mówi tylko o najczarniejszym ze scenariuszy.
Ale , jak go znam, zrobi wszystko ,wszystko co można.
A autor "wywiadu" /pożal się Boże/ napisał tylko to co chciał usłyszeć.
Nie można tak! 😤
Jak wiedzą że tak może być, to dlaczego już nie zaczną ewakuować tych zwierząt do innych ogrodów zoologicznych. Najlepiej kulke w łep.
A u nas właśnie grzmi... i znów będzie padało, jak tak dalej pójdzie to Polska zamieni się w duże jeziorko 😲
Presja, a pomyslalas, ze po prostu nie ma jak i nie ma dokad tych zwierzat wywiezc??
Tania, Dlatego to tu wstawiłam, bo niestety dziennikarze lubią koloryzować i pisać 'drastyczne' teksty. :/
Presja Ja nadal nie rozumiem dlaczego akurat zwierzęta, niczego winne, mają płacić za lekkomyślność i brak myślenia ludzi? :/
mogli chociaż kilka dni (przecież powinni przewidzieć, ze w razie dużej powodzi może dojść do takiej sytuacji) wcześniej o tym pomyśleć by załatwić miejsca w razie w.
Notarialna, ile miast w polsce ma zoo? i ile z tych zoo ma nadmiar miejsca i klatek? aaa do tego wytypujcie tylko te ogrody zoologiczne, ktore znajduja sie na terenach niezagrozonych.
Andrzej Kruszewicz to taka osoba, o jakiej się mawia:
-Mam Zaszczyt Znać
J ja Mam Ten Zaszczyt.
Uratował niezliczone ilości zwierzaków . Rehabilitował z ogromnym poświęceniem połamane ptaszyska.
Jest mądrym, wspaniałym człowiekiem, który dobro zwierząt przyjął za swój cel w życiu.
I protestuję przeciwko obrzucaniu go błotem. I zarzucania mu lekkomyślności i braku myślenia!
Mówi tak jak jest - bo taka opcja jest zawsze. Nie kłamie.
Ale na pewno nie idzie na łatwiznę.
katija- z tego co wiem to o powodzi było wiadomo od kilku dni to po pierwsze, a po drugie mając dosiadczenie z 97 roku powinni mieć plan ewakuacji wrazie w, chyba nie jest to w tych czasach jakieś niemożliwe.
Ale na pewno nie idzie na łatwiznę.
Nikt go nie osądza Taniu, jak już to tego buca co napisał co mu było wygodniej żeby sensacje zrobić 🙄
Zwierzakom z zoo nie można dać pasty na uspokojenie i wyprowadzać jak koni.
Każdy transport jest dla nich niebezpieczny.
I usypianie i wybudzanie.
To są trudne sprawy.
Zaufaj Andrzejowi Kruszewiczowi. Zrobi wszystko co będzie możliwe.
Nie jest to łatwe to fakt, ale żyjemy w czasach kiedy powinno się mieć w takich miejsach jakieś plany awaryjne. Wierzę że wszystko będzie dobrze i nie trzeba będzie chwytać za taką ostateczność...
aaaa dodzwoniłam się 😵
mówią że przejdzie przez wał! 😀iabeł: 😀iabeł:
dopiero jutro ma przejść u nas, ale już ładuje sprzęty wyżej. kurka wodna, przynajmniej lepiej znać konkrety, niż się zastanawiać 🤦
👿
Krakowiacy most Debnicki otwarty 😅
Ewakuują Puławy i Kazimierz Dolny. W Parchatce, czyli na trasie między tymi dwoma miejscowościami, umacniają wały. Mam ogromną nadzieję że nie zaleje mojego wujka 🙁
A co u Pokemon?
U mnie w Lublinie leje 🙄
za Niepołomicami za Krakowem nie ciekawie ;/ we wtorek brakowało trochę a Wisła przelała by się przez wał, dzisiaj wygląda to lepiej aczkolwiek wały zaczęły przeciekać. mieszka tam moja ciocia, wszystko co było na parterze zostało wyniesione na strych. ludzie się boją ze wał się zerwie jak przy elektrociepłowni w Krakowie.
u mnie za Wieliczka na razie jest dobrze, co prawda w poniedziałek był problem bo rzeczka Wilga wylała i podtopiła dwie główne drogi z Dobczyc na Wieliczkę na szczęście dzięki akcji straży pożarnej i koparką woda weszła w koryto.
współczuje wszystkim którzy są teraz narażeni na powódź i tych których już zalało. trzymajcie się ciepło!
Pokemon!! To od tej cholernej rowy was zalewa? Tam przecież taka skarpa 🙁 Trzymajcie się oby do tego nie doszło 🙁 . Potrzebna wam jakaś pomoc?
Taniu zalało tak na 1-1,5 m :/ Ale chłopaki zdążyły wynieść co ważniejszy sprzęt.. Komputery to laptopy na szczęście.
To krakowskie Zoo jest zagrożone w jakiś sposób wodą?? 🤔
😁
Jakby krakowskie zoo było zagrożone to byśmy już nie żyli wszyscy.
Mowa o Warszawie.
Pokemonowi przekaż,żeby był dzielny i uważał na siebie.
Lab się wysuszy . Odkażajcie bo spleśnieje.
W Niepołomicach potopili się moi pacjenci w dużej liczbie. 🙁
gwash, Przecież przez Wawę Wisła płynie, a to dość duża rzeka, prawda?
Więc może wylać na taką skalę jak w Krakowie :/
Notarialna, w swoim geniuszu organizacyjnym, powiedz mi proszę jak przewieźć setki kilometrów do najbliższego zoo 4 słonie, 2 nosorożce, 4 żyrafy, a do tego bizony, żubry, wielbłądy, hipopotamy. I resztę, czyli ponad 4000 zwierząt. Hmm, najlepiej to zadzwoń od razu do zoo, żeby jeszcze zdążyli skorzystać z Twojego planu.
Eeee no bo dlaczego Tania pisze o WARSZAWSKIM Zoo jak ona z Krakowa 😂?
Z siebie się śmieję, przepraszam nie doczytałam że chodzi o warszawskie zoo.
EDIT: moja budowa na górce jest zagrożona powodzią mniej więcej tak jak krakowskie Zoo :] ale za to obsunęła nam się skarpa na dom i porobiły się kaniony wyryte przez wodę w glebie lessowej :/