Jazda na kucach, negatywne skutki zbyt dużego obciążenia.

Przecież się nie zaperzam - napisałam tylko, że nie widzę nic złego w tych filmikach. Byłaś ciekawa opinii innych, więc wyraziłam swoją.

Przy okazji - wpiszcie sobie w googlach "tolt", wyskoczy ogrom stron o kucach islandzkich, jeżdżą na nich w dużej mierze dorośli faceci, a wyścigi w tolcie to oficjalne zmagania jeździeckie.

Favoritta, 
Boże, ciekawe ile ten konik może mieć...?
Mniej niż dwa lata napewno.

pisałam już że 2,5 roku - wystarczy poczytać blog opiekunki
co nie zmienia faktu że hucek wygląda bardzo szczylowato
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
09 maja 2010 18:48
Orzeszkowa kucyk jest właśnie "wdrażany" po przerwie do rekreacji, więc pod dziećmi czasami w tygodniu chodzi(był z nią taki problem, że wywoziła i zrzucała. Dlatego zaczęłam na niej jeździć- dziecko po prostu nie ma tyle siły, żeby ją opanować). Jest też do bryczki zaprzęgany. Mogłabym jeździć na nim częściej, być może nawet codziennie, ale nie chcę jej obciążać aż tak... myślę, że te dwie godziny tygodniowo jej wystarczą.
Przy okazji - wpiszcie sobie w googlach "tolt", wyskoczy ogrom stron o kucach islandzkich, jeżdżą na nich w dużej mierze dorośli faceci, a wyścigi w tolcie to oficjalne zmagania jeździeckie.

w danii norma jest to, ze na kucach islandzkich jezdza wielcy dunczycy, o wadze sporo przkraczajace 80 kg.
Mówicie o kucach jako koniach do prac, fakt - są silne ale mają większą siłę pociągową niż nośną. Szetland - jak dla mnie koń dla dziecka o wadze to 35-40 kg.
Poza tym to, że na kucach islandzkich jeżdżą duże osoby nie znaczy, że jest to dla nich zdrowe - sam tolt jest bardzo niezdrowym sposobem poruszania się. Widziałam kuce islandzkie na pastwiskach i nie poruszały się same z siebie w  ten sposób...
branka, one maja do tego tylko predyspozycje. sa tego uczone, zeby poruszac sie w ten sposob. jednak te konie, ktore widzialam, nie wygladaly jakby mialy jakies klopoty zdrowotne, z powodu zbyt duzych obciazen...
trzynastka   In love with the ordinary
11 maja 2010 11:23
Poza tym to, że na kucach islandzkich jeżdżą duże osoby nie znaczy, że jest to dla nich zdrowe - sam tolt jest bardzo niezdrowym sposobem poruszania się. Widziałam kuce islandzkie na pastwiskach i nie poruszały się same z siebie w  ten sposób...

A ja właśnie oglądałam program [chyba nawet nagrałam go], że inochód i tolt jest naturalnym chodem ale posiada tą umiejętność jedynie parę procent z tych koni. Na filmie był pokazany spęd dzikich kuców i aukcja. Inochodźce kosztowały prawie 20 razy więcej niż pozostałe kuce. Może branko widziałaś jedynie te "tańsze" wersje ?
A możliwe, że widziałam w ogóle jakieś mieszańce. Bo na kucach tak mocno się nie znam - ale było mi powiedziane, że to kuce islandzkie, więc nie widziałam powodów by nie wierzyć. Poruszały się na padoku zdecydowanie normalnie.
islandery maja predyspozycje do inochodu, ktore sie wykorzystuje. sa cztero i piecio biegowe- oprocz toltu maja jeszcze skorcz i one sa najdrozsze.
Oglądam te wszystkie filmiki co posyłacie i tak się zastanawiem czy te dziewczyny zastanawiają się co będzie za pare lat. Jak kuc bd starszy, słabszy. Kiedy zacznie go wszysko boleć od ich głupiej nieodpowiedzialności.
Severus   Sink your teeth into my FLESH
01 lipca 2010 07:35
Possejdonka - takie osoby się raczej za dużo nie zastanawiają sądząc po tym co robią  🙄
http://nk.pl/profile/31824627/gallery/album/2/15
Zobaczcie tylko.  🤔wirek: 🤬
I jak go za pysk ciągnie 🙇
Favoritta   siwo, rudo i blond.xDD
02 lipca 2010 16:54
ktoś123, jak ludzie mogą być tak bezmyślni! 😵 😵 😵
Dorosły facet na kucyku dla dziecka. 🤔
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
02 lipca 2010 17:02
Osoba 65kg na kucu felińskim koło 125cm w kłębie za dużo czy jeszcze styknie?
125cm to dość mało, waga w okolicach 300kg albo mniej w zależności od budowy.
65 kg to już nieco dużo jeśli myśli się o konkretnej pracy, ale na wsiąść postępować jeszcze ujdzie.
http://nk.pl/#profile/31824627/gallery/album/2/16

Porównanie tego gościa do kucyka

http://nk.pl/profile/20949050/gallery/album/2/11
A to jeszcze zdjęcie osob ktore jezdza na tym samym kucyku..
Ta czarna znam osobiscie. Jezdzi na  'kubusiu' czesto i zwykle nie sa to krotkie wycieczki. ''Pati" nie jest lekka osoba.. Wazy ok 75kg i wsiada na kucyka o wzroscie ok 98 cm!!!!!!! 🤬 🤬 🤬 🤬
Adres znam. Pomóżcie i piszcie coz tym dalej robic.
04 lipca 2010 11:10
Wygląda to tak ,ogólnie konisko dobrze chodzi,nie wydaje się żeby było mu źle.Ale skoki raczej odpadają?
incognito, niech chociaż siodło założy, żeby ciężar się rozłożył...
04 lipca 2010 12:59
Już jeździ w siodle 😉
TeQuila ^^   To tylko ja... xD
06 lipca 2010 17:55
Znalazła dzisiaj...  http://www.photoblog.pl/#ekwandra94/35698839/ja-i-metik-nasz-skok.html  Nie chcę być niemiła, ale ona nie jest najszczuplejsza...  😲
CHyba to zdjęcie usuneła.. Bo nie znaleziono strony-tak mi wyświetla.

To ja się przyznam go grzechu ?  😡
Siedziałam niedawno na kucu islandzkim, na szczęście takim z większych 😉 Ok.145. Ale w sumie dużej różnicy nie ma wzrostem bo konia mam z 10cm wyższego  👀
Ale ten tolt jest obłędny  😜 Wygodnie jak w fotelu.
To ja się przyznam go grzechu ?  😡
Siedziałam niedawno na kucu islandzkim, na szczęście takim z większych 😉 Ok.145.

o w dupe!!! trzeba wiekszosc dunczykow do pierdla wsadzic, dlatego ze tam norma jest jazda na islanderach, a malo kto ma tam mniej niz 175cm wzrostu i 80kg wagi. zwykle sa wyzsi i waza wiecej.
:kwiatek:
Może i głupio napisałam.  😉
Tylko jestem mocnej budowy a niewysoka dlatego się zastanawiałam czy nie grzech  😁 😉
A tak w ogole nie wiedziałam ,że oni tacy wysocy jak mówisz  👀
dunczycy uogulniajac sa duzi i masywni, tyczy sie to kobiet i mezczyzn. jezdza na islanderach i wygladaja jak na psie. islanderom nic nie dolega...
to dzięki za doinformowanie  :kwiatek:
A swoją drogą ciekawa jestem ile ich w Polsce jest..
na pewno na dolnym slasku, w jakichs gorach zdaje sie jest hodowla.
[quote author=TeQuila ^^ link=topic=16201.msg644292#msg644292 date=1278435339]
Znalazła dzisiaj...  http://www.photoblog.pl/#ekwandra94/35698839/ja-i-metik-nasz-skok.html   Nie chcę być niemiła, ale ona nie jest najszczuplejsza...  😲
[/quote]

ja widzę że dziewczyna siedzi na wielkim masywnym koniu więc o co coman???
Chyba nie chcesz powiedzieć że jazda konna to sport tylko dla ludzi szczupłych???
Już nie przesadzajcie.

Strona istnieje tylko trzeba kliknąć w nick ekwandra94.
orjentica, tam bylo zdjecie skoku na szetlandzie...
incognito, to jakieś młode zwierzątko?

Dysproporcja jest, może nie jest przerażająca, ale jednak. Zwierzaczek bardzo drobny jeszcze, więc raczej wskazany by był mniejszy jeździec. A jeśli nie ma nikogo takiego w obwodzie, to na razie odpuście galopy, praca w stępie, trochę kłusa, dużo lonży na wzmocnienie grzbietu. I jak się koniczek rozbuduje górą to dopiero brać się za większe ilości kłusa i galop.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się