Polityka , polityka

To tak samo-gdyby Pan Prezydent nie zginął i kandydował -też by w podwójnej /nie zawsze jasnej/ roli musiał się pojawiać.
Jeszcze raz : nie jestem zwolennikiem PIS ale zwolenników nie szufladkuję jako beretów .
Nie jestem jakimś szczególnym zwolennikiem PO SLD czy PSL. Moje poglądy są nieważne .
Irytuje mnie tylko taka sprzeczność między głoszonymi hasłami a cichymi czynami.
I niech mi POLITYKĘ z Jezioran zabiorą to się odczepię całkiem.
Właśnie Pani Harpia z TVP1 - przesłuchuje szefa sztabu wyborczego Pana Komorowskiego i z mety zamiast o wyborach rzuciła się do gardła,że nie pilnuje miejsca katastrofy i ludzie "pamiątki" zbierają.
Ten ton .... ech Pani Falska mi się przypomina.
Myślę, że "po prostu" "przy okazji" każdy dziennikarz/autor próbuje kawałek tortu dla siebie...
Ech, życie
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
05 maja 2010 16:43
Ja tam już tvp nie oglądam wcale. Myślałam, że po wyborach nie będzie telewizją partyjna, ale grubo się myliłam. Nie bawią mnie "szczególni" goście, tendencyjne pytania, filmy propagandowe (?!). Oglądanie programu, który uwłacza inteligencji każdego normalnego człowieka i traktuje go jako idiotę i ciemniaka jakoś mnie nie jara.
Gdy w trójce zaczął szaleć Sakiewicz straciłyśmy z mamą wszelką nadzieję i klniemy siarczyście, ze jeszcze nasza kasa na to idzie o_O
o_O co to znaczy?
Poziom tvp to już kolejna sprawa.
Powtarzana jest "Wielka Gra" - i tak z wielkim zdumieniem patrzę -ile dawniej trzeba było
wiedzieć w teleturnieju.W jednej dziedzinie-ale dokładnie.
Dziś? Większość pytań w teleturniejach poprostu zawstydza. 😡
Nie tylko w tvp - ogólnie w tv.
05 maja 2010 16:54
Tania, graficzne zobrazowanie niedowierzania.

Mi chodziło raczej o to, że tvp może być jawną telewizją PiSu z jego propagandą, z jego programem i gierkami. A ciemni ludzie to jeszcze kupują.

Poziom to już zupełnie inna sprawa. Nie oglądam żadnych nowomodnych programów. Ostatnio, siedząc u koleżanki trafiłam na "tylko my dwoje". Co to kurna miało być? Poziom agresji mi wzrósł, wyłączyłam telewizor i sobie poszłam. Na szczęście jest internet i seriale można obejrzeć online.
Tania, a Komorowski miał wystąpić jako p. o. Prezydenta, czy już w ramach kampanii wyborczej?  😁 (TV staram się nie oglądać, żadnej - no, filmy czasem, domo...)

Doszłam do wniosku, że ogólnie nam panujący burdel (bałagan to za słabe słowo), w dodatku pod płaszczykiem "wolności", sprawia, że z poglądów anarchistycznych przewekslowałam blisko skrajnego konserwatyzmu. W życiu bym siebie o to nie podejrzewała. Może tak już jest, gdy człowiek zaczyna przejmować się losem własnych dzieci?  🤔

No właśnie, najbardziej mnie przeraża, brak respektu, do obecnej sytuacji, w naszym państwie, właśnie młodzieży.
Jak będą mieli własne pciechy, to może zaczną inaczej myśleć, a nie kategoriami mohery itp.
No tak, ale jeśli zauważącie,że tvp PiS-owskie, to czemu nikt nie powie,że TVN abolutnie pro-PO?
05 maja 2010 21:14
salto piccolo, może, a co to kogo obchodzi? Czy tvn jest tv publiczną? Czy na tvn płacisz abonament? Czy na tvn idą pieniądze państwa?

titina, kurcze, znam wiele matek, a nawet babć i ojców i dziadków... . I jakoś mają zupełnie inne zdanie.
Szczerze mówiąc nie bardzo mnie to obchodzi, bo tv nie mam=nie płacę abonamentu. Powstał ostatnio wśród kilku osób po-politycznych pomysł utworzenia czegoś w rodzaju partii-bez partii.Czyli ludzi o podobnych poglądach,uwagach, bez przynależności klubowej.Coś w rodzaju "ci dobrzy". Hmm pomysł ciekawy w samym założeniu,ale czy przejdzie, tego nie wie nikt. Przy obecnych stosunkach, i innych czynnikach, czy opinii publicznej, raczej w tym stuleciu nie ma szans na przetrwanie. A szkoda.
O ludzie. A ja uważam, że prawo do kandydowania powinni mieć tylko ludzie zdrowi na umyśle - a tego tu zabrakło.  🤔
dempsey   fiat voluntas Tua
06 maja 2010 10:29
eh... Korwin-Mikke naprawdę może imponować - w pewnych specyficznych obszarach i w pewnym specyficznym znaczeniu.
w paru punktach ma rację i to świętą. ale całość - uuuuu, dla amatorów  😜
Lotnaa   I'm lovin it! :)
06 maja 2010 21:48
Po raz kolejny, mój szacun w stronę Bartoszewskiego:
http://wyborcza.pl/1,75248,7851338,Bartoszewski__Uzylem__nekrofilii__jako_metafory__a.html
Dlaczego mamy już tak mało ludzi takich jak on?  🙁
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
06 maja 2010 22:25
w Anglii wybory juz opanowały TV. po 22.45 można się spodziewać pierwszych wyników. póki co, według dzisiejszych sondaży będzie 'hung parilament', czyli brak zdecydowanej wygranej jednej partii
PKW dopuściła jednak Andrew Leppera do dalszej gry.
Dziwne.
PKW dopuściła jednak Andrew Leppera do dalszej gry.
Dziwne.

Wyrok nie jest prawomocny (apelacja) - więc w świetle prawa jest niewinny.
Po drugie Konstytucja mówi o Sejmie i Senacie, a nie o Prezydencie [w kontekście kandydatów i ich zatargów z prawem] - wprawdzie prof. Winczorek twierdzi, że to nie problem, ale prof. W. twierdził już różne rzeczy.
07 maja 2010 18:43
mamy wyniki w Anglii 🙂

Konserwatyści 306 miejsc w parlamencie
Labour 258
Lib&Dem 57

1 miejsce zostało do obsadzenia, ale dopiero za kilkanaście dni dowiemy się która partia je zajęła.

czyli Con zabrakło 20 miejsc (potrzeba 326 do rządzenia krajem bez potrzeby przekonywania innych partii). zaczynają się rozmowy Cameron <-> Clegg. natomiast jeżeli dzisiaj/jutro dojdzie do porozumienia Lab <-> Clegg to Gordon Brown zostanie na 10 Downing Street.
Wyrok za wysypywanie ziarna jest prawomocny -ale w zawieszeniu,więc byc może nie dyskwalifikuje.
PKW na pewno wie lepiej niż ja.
Edytko- co się mówi w UK o takim "pyrrusowym" zwycięstwie torysów?
07 maja 2010 19:04
jeżeli chodzi o media- zdziwienie. rzeczywiście sondaże wskazywały na to, że żadna partia nie zdobędzie 326 miejsc, natomiast wszyscy mieli nadzieje, że jednak oficjalne wyniki będą inne. to pierwszy 'hung parliament' (tzn parlament bez min 326 miejsc obsadzonych przez jadną partię) od ponad 30 lat. pojawia się sporo profesorów i analityków mówiących o tym, że Konserwatyści i tak będą w stanie rządzić mają 306 miejsc, tylko będą musieli dobrze rozegrać karty. w koalicje Labour- Liberal Democrats nikt nie wierzy, prędzej uda się coś ustalić między Cameronem (Konserwatyści) i Cleggiem (Lib Dem) (przywódcy będą ze sobą rozmawiać dzisiaj wieczorem). jak będzie, zobaczymy za kilka dni.

jeżeli chodzi o wyborców- tutaj nastroje są mało fajne, ale spowodowane głównie fatalną organizacją wyborów! kolejki były ogromne, ludzie stali po godzinie żeby oddać głos, głosowało bardzo dużo ludzi (frekwencja wyniosła ok 65%, moim zdaniem bardzo wysoka, według dziennikarzy niska), wiele osób sobie odpuściło, bo nie miało czasu, a pogoda była mało przyjazna żeby stać tyle czasu na ulicy. natomiast jeżeli chodzi o wynik to zdania są bardzo podzielone, wszystko zależy na którą partię oddało się głos. wielu moich znajomych żałuje, że Konserwatystom zabrakło 20 miejsc i liczą na kolejne wybory w Listopadzie. Część, ta która głosowała na Labour, jest całkiem zadowolona, bo partia ta wygrała w 'naszym' mieście (Birmingham)

dokładne wyniki, z podziałem na okręgi wyborcze można znaleźć na bbc
http://news.bbc.co.uk/nol/shared/election2010/results/constituency/a31.stm
tutaj natomiast można obejrzeć (za darmo) bbc live, posłuchać komentarzy i wystąpień polityków http://news.bbc.co.uk/1/shared/election2010/liveevent/
:kwiatek: Dzięki. To bardzo miłe mieć "własnego" korespondenta.
Wyrok za wysypywanie ziarna jest prawomocny -ale w zawieszeniu,więc byc może nie dyskwalifikuje.
PKW na pewno wie lepiej niż ja.

Zawieszenie nie ma nic do rzeczy - ustawa mówi o skazanych, a nie o tych, co siedzieli w więzieniu.

Do tamtego czasu sześć razy usłyszał wyroki prawomocne, ale żaden z nich nie dotyczył przestępstwa "umyślnego, ściganego z oskarżenia publicznego". Najczęściej lider Samoobrony odpowiadał za znieważenie funkcjonariusza publicznego (m.in. b. szefa MSWiA Janusza Tomaszewskiego za nazwanie go "bandytą z Pabianic"😉 i b. prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego), pomówienie i niszczenie mienia (na przykład za wysypanie na tory w 2002 roku w Warszawie zboża należącego do Zbigniewa Komorowskiego).
( za: http://www.tvn24.pl/12690,1654774,0,1,dlaczego-lepper-znow-moze-kandydowac,wiadomosc.html )

Oczywiście wyroku nie trzeba usłyszeć, wystarczy go "dostać" - ale to nie ja napisałem - komunikat jest dostosowany do poziomu intelektualnego widzów TVN, musi być obrazowy.

p.s. Lepper nie wygra wyborów prezydenckich - chociaż biorąc pod uwagę, że w szerokim sensie łączy cechy Wałęsy i Kwaśniewskiego, to jako pionier krytyki monetaryzmu mógłby w czasach dużej zmienności na rynkach finansowych okazać się kandydatem wręcz idealnym, trafiającym w gusta wyborców.
Masz rację, na szczęście Lepper nie wygra...

Wolałbym, żeby przegrał wolą wyborców, uzyskując jakiś marginalny procent, niż dlatego, że załapał się na paragraf.

PKW zajęło to 9 stron, by uzasadnić dlaczego - a cała sprawa sprowadza się do słów: "w związku z pełnieniem obowiązków służbowych" - gdyby obrażał bez tego związku, to mógłby kandydować.
Całe uzasadnienie tutaj: http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvn24/0-3-10_odmowa_rejestracji.pdf
Decyzja PKW też nie jest prawomocna - Lepper ma dwa dni na odwołanie się 🙂

Kwestia obrażania "w związku z pełnieniem" jest w sporej mierze ocenna - zajmował się tym Trybunał Konstytucyjny:
http://bip.adwokatura.pl/pl/bip/varia/tk_226_kk

Dla mnie to skandal, że taka osoba w ogóle startowała w wyborach, i chyba dla większości wykształconych ludzi w Polsce . 😵
titina, chyba po raz pierwszy zgodzę się z Tobą w tym wątku.
To jakaś paranoja, żeby człowiek, który ma na swoim koncie takie historie miał w ogóle czelność kandydować i liczyć na poparcie. A jeszcze większa, że jakieśtam by uzyskał - śladowe, ale zawsze  🤔wirek:
http://wyborcza.pl/1,75248,7851338,Bartoszewski__Uzylem__nekrofilii__jako_metafory__a.html
cały problem polega na tym ,że Bartoszewski nie zdążył umrzeć zanim do końca udało mu się zgłupieć...zgłupiał do tego stopnia,ze sam o sobie zaczął mówić per "profesor"...cóż demencja nie jedną ma twarz, ale ta próżna, chyba ma najbrzydszą 😀iabeł:
dempsey   fiat voluntas Tua
11 maja 2010 09:50
"Jak Pan  Bóg chce kogoś pokarać, to mu rozum odbiera"
Nie wiem czym zawinił Bogu W. Bartoszewski, ale najwyraźniej mimo chlubnego życiorysu czymś wkurzył Najwyższego.
[quote author=Lotnaa link=topic=21572.msg578562#msg578562 date=1273178892]
cały problem polega na tym ,że Bartoszewski nie zdążył umrzeć zanim do końca udało mu się zgłupieć...zgłupiał do tego stopnia,ze sam o sobie zaczął mówić per "profesor"...cóż demencja nie jedną ma twarz, ale ta próżna, chyba ma najbrzydszą 😀iabeł:
[/quote]

Dwóch ,, mędrców Europy"- to jakiś chochlik historii, strasznie jako naród, musieliśmy nagrzeszyć, że nas pokarano takimi Osobistościami 😵
Wrotki, Dempsey, spadłam z krzesła ,po przeczytaniu Waszych postów, brzuch mnie boli od śmiechu i nie mogę się po wstrzymać. 😂 😂 😂
A ciekawi mnie to bardzo, jak to się grzeszy "jako naród" ? 😉
Decyzja PKW też nie jest prawomocna - Lepper ma dwa dni na odwołanie się 🙂

Państwowa Komisja Wyborcza zmieniła decyzję, uchyliła uchwałę o odmowie zarejestrowania  Andrzeja Leppera jako kandydata na prezydenta. Za wcześniejszą decyzję Komisja przeprosiła.

Prawdopodobna przyczyna:
http://olgierd.bblog.pl/wpis,czy;pkw;w;sprawie;leppera;zlamala;prawo,42907.html
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się