Zadziwiające, nietypowe ogłoszenia

darolga   L'amore è cieco
06 maja 2010 13:33
Floresta - ? i to miało być zabawne, tak?
no dobra sorry nie będę się wiecej udzielać
musze wam powiedziec, ze jestem pozytywnie zaskoczona:
To: toz@toz.pl
Subject: zgloszenie okrucienstwa wobec konia
http://www.allegro.pl/item1024405828_klacz_zimnokrwista.html 10 miesieczna klacz zimnokrwista- zdjecie pod jezdzcem, w opisie "Wstepnie ujezdżana, " .
prosze o reakcje
pozdrawiam

odpowiedz:
Dziękujemy za informację. Przeprowadziliśmy rozmowę ostrzegawczo - informacyjną ze sprzedawcą. Tłumaczył, iż czynność tę wykonał do zdjęcia, co nie było niestety zbyt przekonujące. Ma zostać zmieniona treść oferty sprzedaży.  Krajowy Inspektorat TOZ
ovca   Per aspera donikąd
06 maja 2010 16:22
http://www.allegro.pl/item1013719749_arab_czysta_krew_arabska_kon_czystej_krwi_arabs.html  fotka ze slajding stop jest okrutna nie wiedziałam że to się tak robi ale cóż wiele rzeczy jeszcze nie wiem

zapewniam Cię- to NIE jest sliding stop.

a już na pewno tak się go nie robi... 🤔
[quote author=MATRX69 link=topic=190.msg577794#msg577794 date=1273140711]
http://www.allegro.pl/item1013719749_arab_czysta_krew_arabska_kon_czystej_krwi_arabs.html  fotka ze slajding stop jest okrutna nie wiedziałam że to się tak robi ale cóż wiele rzeczy jeszcze nie wiem

[/quote]
to nie jest sliding stop, ale gość bije rekordy 😀
Ulena   Sky is the limit!
06 maja 2010 17:43
musze wam powiedziec, ze jestem pozytywnie zaskoczona:
To: toz@toz.pl
Subject: zgloszenie okrucienstwa wobec konia
http://www.allegro.pl/item1024405828_klacz_zimnokrwista.html 10 miesieczna klacz zimnokrwista- zdjecie pod jezdzcem, w opisie "Wstepnie ujezdżana, " .
prosze o reakcje
pozdrawiam

odpowiedz:
Dziękujemy za informację. Przeprowadziliśmy rozmowę ostrzegawczo - informacyjną ze sprzedawcą. Tłumaczył, iż czynność tę wykonał do zdjęcia, co nie było niestety zbyt przekonujące. Ma zostać zmieniona treść oferty sprzedaży.  Krajowy Inspektorat TOZ

Katija, aukcja już zmieniona 😀 Pytanie tylko czy motywacją właściciela było coś więcej niż tylko działanie "na odczepnego".
O mój boże  🤔wirek:

Haha, ale harmonia  🤣  🤔zok: :jogin:
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
06 maja 2010 19:24
Ulena, Wiesz co, TOZ dokładnie to samo mi napisał jak zgłaszałam kiedyś sprawę malucha pod siodłem 😵
06 maja 2010 20:16
Notarialna, nie wiem czy śledzisz wątek o skutkach jeżdżenia na kucach- sprawa wygląda podobnie. Oprócz tego, ze każdemu się nóż w kieszeni otwiera, to rodzi się pytanie czy interwencje w TOZie, tłumaczenie właścicielom, prośby i groźby odnoszą zamierzony skutek.

Trzeba by było zacząć od zmieniania ludzkiej mentalności a na to chyba nie ma jednego remedium. Dzieci uczą się od rodziców a oni uczyli się od ich dziadków.  Co z tego, że polskie prawo przewiduje sankcje karne za złe traktowanie zwierząt, skoro się ich nie egzekwuje; mentalność policji, sędziów zmienia się bardzo powoli. Z pustego nawet Salomon nie naleje a mam wrażenie, że na niektórych interwencje Tozu nie robią większego wrażenia. Poza tym że traktuje się ich jak bandę eko-oszołomów... 

Gdyby pokazać wspomnianą aukcję przeciętnemu Kowalskiemu to by podumał, podumał i doszedł do wniosku, że cytuję: -noooo koń ładny, kolorowy taki, grubiutki i ogólnie słodki więc co jest niby nie tak? 👀 Aaaaaaaa!! że młody?? to żwawszy przecież, prawda? Nie?!? To się nie znam.. - oj tam Ulka ty jak zwykle z tymi końmi przesadzasz.
(cytat z mojego prywatnego eksperymentu polegającemu na pokazaniu niezwiązanym z jeździectwem koleżankom wspomnianej aukcji)

Ulżyło mi 🤦
Ulena, ale to był żart, prawda?
06 maja 2010 20:32
Chciałabym. Popytaj sama, szybko doznasz bolesnego zderzenia z rzeczywistością🙂 to co nas bulwersuje dla innych jest po prostu niezrozumiałe.
06 maja 2010 20:34
Ulena, Coś tam czytałam, ale niezbyt dokładnie. A mnie zastanawia fakt, ze skoro TOZ dzwonił to dlaczego mail był identycznej treści jak mój.. No identyczny. Więc tutaj rodzi się kolejne pytanie: ''czy w sprawie allegro i ogłoszeń w internecie na pewno działają i czy na pewno dzwonią''. Każdy może napisać w odpowiedzi, ze dzwonił.

Nie neguję całej działalności TOZu, ale całe polskie prawo dot. zwierząt jest w powijakach. Dodatkowo zamiast wzorować się na jednej z najlepszych (jak nie najlepszych) organizacji typu Policja dla Zwierząt w '...' (Tu: Miami, Houston, itp) to pogarszają sytuację zwierzaków.

Mnie najbardziej boli to, że rolnikom niewiele da się wytłumaczyć. Ba, znajoma rolnikowi kupiła najprostsze wędzidło za psie pieniądze, a ten je wywiózł na skup 'bo na wódkę nie miał'. I jak tu tłumaczyć skoro nic nie chcą zmienić w swoim podejściu?
http://www.photoblog.pl/mojesiwe/65009844/no-comment.html   laska z tego pb odpisała mi, że nie jest za duża na tego kuca.
Prawie wszystkie zdjęcia pokasowała

zdjęcia wcześniejsze - normalnie masakra  😵  🙁  biedny konik
Ulena - fakt, bolesna rzeczywistość. -,-
Cierp1enie - no przecież to kuc jest za duży na nią. Co Ty, nie widzisz?
Northern_Star - no faktycznie, widzisz ja już chyba źle widzę na starość  😁
http://www.photoblog.pl/factoryofluck/65102451

Ona też nie jest idealna na tego kuca
Northern_Star - no faktycznie, widzisz ja już chyba źle widzę na starość  😁

No przecież! Ta dziewczyna ledwo pięty za czaprak wystawia. 😁
http://www.kupkonia.com/oferta,tak,1609,0,0

Hmm, izabelowaty konik polski, do tego - chodzący Cklasę.  😉
06 maja 2010 21:15
Coś tam czytałam, ale niezbyt dokładnie. A mnie zastanawia fakt, ze skoro TOZ dzwonił to dlaczego mail był identycznej treści jak mój.. No identyczny. Więc tutaj rodzi się kolejne pytanie: ''czy w sprawie allegro i ogłoszeń w internecie na pewno działają i czy na pewno dzwonią''. Każdy może napisać w odpowiedzi, ze dzwonił.

🤔 to mnie dziewczyno zaskoczyłaś. Chociaż z drugiej strony piszą też do nich setki maili o męczonych psach, kotach bądź kozach- pewnie toną w papierach... A dopóki nie jest dramatycznie (krew, wrzynające się kantary itp.) to i sprawa nie bardzo pilna.

Nie neguję całej działalności TOZu, ale całe polskie prawo dot. zwierząt jest w powijakach. Dodatkowo zamiast wzorować się na jednej z najlepszych (jak nie najlepszych) organizacji typu Policja dla Zwierząt w '...' (Tu: Miami, Houston, itp) to pogarszają sytuację zwierzaków.
Mnie najbardziej boli to, że rolnikom niewiele da się wytłumaczyć. Ba, znajoma rolnikowi kupiła najprostsze wędzidło za psie pieniądze, a ten je wywiózł na skup 'bo na wódkę nie miał'. I jak tu tłumaczyć skoro nic nie chcą zmienić w swoim podejściu?

opisałaś dokładnie to co miałam na myśli. Jest na to wszystko społeczne przyzwolenie wynikające z ludzkiej niewiedzy i naszej narodowej tradycji traktowania zwierząt instrumentalnie. RSPCA i inne, to organizacje non-profit, posiadające jednostki ściśle współpracujące z policją, działające w kraju wyprzedzającym nas w rozwoju społecznym o cale lata świetlne. Gdyby RSPCA zaszczepić na polski grunt to mogliby liczyć co najwyżej na 1% podatku i latali by na interwencje prywatnym rozklekotanym tico z niepełnym bakiem.

BTW, pytanie do wszystkich: czy to jest jakiś okresowy wysyp dziewcząt biegających po padoku z kucami między nogami czy ja po prostu nie dostrzegałam wcześniej zjawiska??
06 maja 2010 21:23
Cóż ja jestem miłośniczką zwierząt (zresztą jak chyba wszyscy na forum 😉 ), ale spotkałam się z opiniami skrajnie różnymi. Osobiście jestem za zaostrzeniem prawa dot. zwierzaków. Niestety niektórzy mnie uważają za heretyczkę, bo kocham zwierzaki i chcę dla nich lepszych warunków. Cóż są ludzie i parapety.

Ja rozumiem, mogą pisać do nich setki maili tygodniowo, jednak mogliby wysilić się na coś więcej niż napisanie lakonicznej odpowiedzi, zapewne pisanej metodą 'kopiuj wklej'.
Cóż ja jestem miłośniczką zwierząt (zresztą jak chyba wszyscy na forum 😉 ), ale spotkałam się z opiniami skrajnie różnymi. Osobiście jestem za zaostrzeniem prawa dot. zwierzaków.

Ja też. Dopóki zwierze ma prawny status przedmiotu i za znęcanie się nad zwięrzetami grożą zupełnie śmieszne kary, niewiele się w Polsce zmieni w kwestii traktowania zwierząt.
Ja również jestem zapaloną miłośniczką zwierząt. Jak mam być szczera bardziej przejmuje się cierpiącymi zwierzętami niż ludźmi  🙄

Załamują mnie często wyroki sądowe. No bo kurde, za znęcanie się nad zwierzętami można dostać do 2 lat. To za nieodpowiednie zachowanie na sali sądowej można dostać tyle samo lub więcej  😵

🤬
06 maja 2010 21:52
Notarialna bo może ty masz nieodkryty talent do redagowania tekstów? Twoja notka była tak genialna, że nic poza wycięciem z niej Twoich danych (jeśli je podałaś), nie musieli już w niej zmieniać🙂  🤔wirek:
Z jednej strony trochę to dziwne ale z drugiej lepsze to niż nic...
Andre   I am who I am
06 maja 2010 22:01

obraz polskiego jeździectwa. z jednej strony wylansowane konie, jeźdźcy z 20 czaprakami dla jednego konia z drugiej strony takie obrazki...

i jeszcze 3 wersja, ta pośrednia -> konie wychodzone, brudne, w niedopasowanym do konia sprzęcie ale Anka czy ES/Eskadron jest .....
gajara18   "Konia strzeż się z tyłu, psa z przodu, a kobiety
06 maja 2010 22:17
http://aukcja.onet.pl/item1026756033_konik_polski_krasy_1_rok_maloposka_swietok.html

zdawało mi się żę koniki polskie są myszate ,ciemniejsze jaśniejsze ale krase cholercia człowiek uczy sie całe życie .
[quote author=robaczek_dresażowy link=topic=190.msg578467#msg578467 date=1273176434]
http://www.kupkonia.com/oferta,tak,1609,0,0

Hmm, izabelowaty konik polski, do tego - chodzący Cklasę.  😉
[/quote]

Nie dostrzegasz możliwości koników polskich! 😁
Notarialna, z tym, ze opis aukcji i zdjecia zostaly zmienione, wiec rozmowa raczej sie odbyla.
arabiansaneta   Konie mamy zapisane w gwiazdach
07 maja 2010 08:37
gajara18 - osobnik jest ewidentnie myszatosrokaty, w niektórych okolicach mówi się na takie "krase" lub "krasiste", ale wynika z tego, ze nie jest czystej rasy - moze krzyżowany z hucułem albo z jakimś kucem?
gajara18 -w niektórych okolicach mówi się na takie "krase" lub "krasiste",

u nas sie czasem mówi że konie sa "bestre"

gajara18 - - moze krzyżowany z hucułem albo z jakimś kucem?

zgadzam się to ewidentna krzyżówka...może jeden z rodziców nie byl czystym kn i oto łaciatek gotowy 😀
07 maja 2010 11:01
katija, W takim razie zwracam honor, bo nie widziałam zdjęć przed zmianą opisu. 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się